Nyheder fra SSI
2024
-
Booster-vaccination forhindrer mange alvorlige sygdomstilfælde hos immunsvækkede
12. september 2024En ekstra vaccination mod covid-19 giver en markant sundhedsgevinst til immunsvækkede personer, viser en ny nordisk undersøgelse, som Statens Serum Institut (SSI) har ledet.
-
Statens Serum Institut er klar til efterårets vaccinationsindsats
10. september 2024Statens Serum Institut (SSI) er i fuld gang med at udsende invitationer til vaccination mod influenza og covid-19 til alle, der er fyldt 65 år. SSI sikrer også, at vaccinerne leveres, så vaccinationsstederne er klar den 1. oktober, ...
-
Populær vægttabs- og diabetesmedicin øger ikke risikoen for selvmord
4. september 2024Nyt studie fra Statens Serum Institut finder ingen sammenhæng mellem populær medicin og tanker om selvmord og selvskade.
-
Gravide bør være opmærksomme på risiko for zikavirus ved udlandsrejser
30. august 2024På baggrund af et alvorligt, nyt tilfælde ønsker Statens Serum Institut at gøre rejsende i tropiske områder opmærksomme på risikoen for smitte med zikavirus. Det gælder særligt kvinder, som er gravide eller påtænker at blive gravide.
-
Multiresistente bakterier spredes fortsat på danske hospitaler
21. august 2024Multiresistente tarmbakterier er et voksende problem på danske hospitaler. Fra 2022 til 2023 er antallet af smittetilfælde med CPE-bakterier steget med 43 procent, viser nye tal fra Statens Serum Institut (SSI).
-
DANMAP seminar om antibiotikaforbrug og resistens 18. november 2024
20. august 2024Kom til DANMAP seminar og hør om de nyeste resultater fra overvågningen af antibiotikaforbrug og -resistens i Danmark. Seminaret finder sted mandag den 18. november 2024 og er arrangeret af Statens Serum Institut og DTU Fødevarein...
-
Bestilling af vacciner mod Bluetongue
19. august 2024I forbindelse med udbrud af Bluetongue, er der nu mulighed for at bestille vacciner hos SSI.
-
SSI følger udviklingen med mpox tæt
15. august 2024WHO erklærer igen mpox for en global sundhedskrise. Statens Serum Institut (SSI) følger udviklingen tæt, men risikoen i Danmark vurderes som meget lille.
-
Systematisk overvågning af kvinders blodtryk efter fødslen kan forebygge hjerte-kar-sygdomme
8. august 2024Et nyt, stort studie fra Statens Serum Institut viser, at mange kvinder med forhøjet blodtryk under graviditeten kommer sent i gang med blodtrykssænkende medicin efter fødslen.
-
WHO estimerer: Vaccination har på 2,5 år forhindret 17.000 covid-19-dødsfald i Danmark
8. august 2024Ny undersøgelse fra WHO/Europa bekræfter den livsreddende effekt af covid-19-vacciner. Statens Serum Institut (SSI) har bidraget til undersøgelsen, som er relevant i en tid med flere årlige smittebølger.
-
Årets første tilfælde af TBE i Danmark
21. juni 2024Statens Serum Institut har påvist et tilfælde af TBE også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse, der overføres via flåter. Personen er med stor sandsynlighed blevet smittet i Danmark, det er derfor vigtig...
-
Flere udbrud med salmonella i 2023
19. juni 2024I Danmark steg antallet af salmonellaudbrud fra 2022 til 2023. Det fremgår af den årlige rapport om zoonoser i Danmark, der er udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Staten Serum Institut.
-
Nyt forskersamarbejde skal bidrage til bæredygtige løsninger i landbruget
19. juni 2024Statens Serum Institut har sammen med Århus-, Aalborg- og Københavns universiteter modtaget 60 millioner kroner, der skal bruges til at vurdere sikkerheden af biobaserede produkter i landbruget. Pengene er bevilget af Novo Nordisk Fonden...
-
En chatbot kan få unge til at spise sundere
13. juni 2024Daglige beskeder på mobilen om sundhed kan måske ændre unges kostvaner, viser et nyt studie fra Statens Serum Institut.
-
150 års data undersøgt: Markant fald i tuberkulose grundet bedre levevilkår
13. juni 2024En stor ny undersøgelse fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at forekomsten af tuberkulose i Danmark er faldet markant over de sidste 147 år, især som følge af forbedrede levevilkår – og ikke, som mange forest...
-
SSI forsker modtager fornem pris
12. juni 2024Tina Nørgaard Munch har modtaget en pris fra Scandinavian Neurosurgical Society for sin forskning i neurokirurgiske sygdomme. Hun har blandt andet undersøgt, hvorfor nogle børn fødes med vand i hovedet.
-
Forbruget af antibiotika stiger: Luftvejsinfektioner og streptokokker trækker tallet op
10. juni 2024Efter et dyk i forbruget under covid-19-pandemien bruger vi igen mere antibiotika i Danmark. Stigningen ses både hos de yngste og ældste borgere, viser nye tal fra DANMAP-programmet.
-
Hakket oksekød endnu en gang årsag til salmonellaudbrud
10. juni 2024For anden gang på under en måned er forbrugere i Danmark ramt af salmonellainfektion. Gennemsteg burgerbøffen og lad være med at smage på råt kød, advarer myndighederne.
-
Nyt studie: Hvad får gravide til at gå i fødsel?
17. maj 2024Efter flere års pause genoptager Statens Serum Institut et banebrydende projekt om graviditet og fødsel. I det seneste studie skal det undersøges, hvad det er, der skyder en fødsel i gang. Projektet er baseret på unikt og omfangsrigt biologisk materi...
-
Vaccine er mindre effektiv over for nye covid-varianter
16. maj 2024Nyt studie viser, at efterårets covid-19-vaccine er mindre effektiv over for de nye covid-varianter, der har domineret smittebilledet den forgangne vinter. Men vaccinen har stadig en væsentlig effekt.
-
Hakket oksekød årsag til salmonellaudbrud
10. maj 2024Oksekød fra England er årsag til det udbrud med salmonella, som i de seneste knap to måneder har ramt mere end 50 patienter i Danmark. Det viser det opklaringsarbejde, som er udført i tæt samarbejde mellem myndighederne og den danske importør.
-
6,2 millioner kroner til at udvikle nye mRNA-vacciner
8. maj 2024Danmarks Frie Forskningsfond har tildelt en bevilling på 6,2 millioner kroner til et forskningssamarbejde mellem Statens Serum Institut (SSI) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Projektets mål er at udvikle nye mRNA-vacciner, der kan ...
-
40 danskere smittet med samme type salmonella
29. april 2024På mindre end en måned er mindst 40 danskere blevet smittet med samme type salmonella. DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket udbruddet, og der registreres fortsat nye patienter. Myndighederne m...
-
Malariavacciner er et lille lyspunkt i en dyster udvikling
25. april 2024Bekæmpelsen af malaria er i de senere år gået den forkerte vej. Det skyldes blandt andet øget resistens, følger af covid-19-pandemien, de globale klimaforandringer og faldende finansiering til malariabekæmpelse. ...
-
Danske børn bliver i høj grad vaccineret
22. april 2024Ny rapport viser, at tilslutningen til det danske børnevaccinationsprogram fortsat er høj og stabil, men der er stadig lidt at hente, før vi lever helt op til målsætningerne for alle vacciner. HPV-vaccinen har den lav...
-
Myndighederne følger udviklingen af fugleinfluenza nøje
19. april 2024Fugleinfluenzavirus fundet hos køer i USA har skabt opmærksomhed. Den danske myndighedsgruppe for Koordinering af Zoonoser (KOZO) følger situationen tæt.
-
Vaccine til beskyttelse mod klamydia-øjeninfektioner viser lovende resultater
12. april 2024Forskere fra Statens Serum Institut er kommet et skidt nærmere en vaccine til beskyttelse mod øjensygdommen trachoma, der er forårsaget af klamydia-bakterien, og som er den hyppigste infektiøse årsag til blindhed p&ari...
-
Populær diabetesmedicin øger ikke risikoen for skjoldbruskkirtelkræft
10. april 2024Lægemidler kendt som GLP-1-analoger bliver stadig mere populære til behandling af diabetes og fedme, men der har været bekymringer for, at de måske kunne øge risikoen for skjoldbruskkirtelkræft. Nu har forskere undersøgt sagen.
-
Danskerne skal kende til biologisk materiale
8. april 2024Statens Serum Institut (SSI) sætter gang i en stor informationsindsats målrettet de borgere, der har fået taget en biologisk prøve – fx en blodprøve i sundhedsvæsenet – og hvor restmaterialet gemmes i...
-
Fugleinfluenzavirus fundet i køer i USA
5. april 2024Flere amerikanske malkekvægsbesætninger er testet positive for fugleinfluenzavirus. Det er usædvanligt at køer smittes med denne form for virus. Dansk Veterinær Konsortium (DK-VET) følger udviklingen nøje.
-
Danmark og Sverige får et referencelaboratorium for antibiotikaresistens i EU
26. marts 2024Danmark og Sverige skal i samarbejde skabe et EU-referencelaboratorium for antibiotikaresistens, som skal bidrage med videnskabelig og uafhængig ekspertviden inden for diagnostik og beredskab.
-
Ny malariavaccine testes på mennesker
20. marts 2024Statens Serum Institut skal teste en ny malariavaccine på forsøgsdeltagere i Mali. Forsøget skal vise, om vaccinen kan forhindre malariainfektion.
-
Forskere arbejder på vaccine mod mavesår
12. marts 2024Statens Serum Institut er i samarbejde med forskere fra hele Europa i gang med at udvikle en vaccine, der kan beskytte mod blandt andet mavesår. I denne uge samles samarbejdspartnere til årsmøde på SSI.
-
Nyt studie kaster lys over stigning i antallet af gonorrétilfælde i Danmark
4. marts 2024Nye særlige typer af gonorrébakterier er blevet hyppigere særligt blandt unge heteroseksuelle kvinder, viser en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut. De nye bakterievarianter kan være årsagen til det ændrede smittebillede.
-
Flere tilfælde af papegøjesyge/ornitose i Danmark
1. marts 2024I løbet af de seneste to måneder har der været flere tilfælde af papegøjesyge i Danmark end normalt. Sygdommen smitter fra fugle til mennesker. SSI opfordrer derfor læger til at være opmærksomme p&ari...
-
Risiko for psykisk sygdom kan måles allerede ved fødslen
27. februar 2024Et nyt studie fra Statens Serum Institut viser, at proteiner i blodet fra nyfødte børn, kan give indsigt i risikoen for at udvikle psykisk sygdom, når børnene bliver ældre.
-
Studie med 99 mio. deltagere: Alvorlige bivirkninger efter covid -19-vacciner er sjældne
23. februar 2024Verdens største studie af covid-19-vaccinernes sikkerhed bekræfter, at alvorlige bivirkninger efter vaccination sjældne.
-
Covid-19-smitte giver flere neurologiske diagnoser
22. februar 2024I den brede danske befolkning blev der diagnosticeret flere neurologiske lidelser efter smitte med covid-19. Det viser en ny stor undersøgelse fra Statens Serum Institut, hvor der indgik knap 1,8 mio. smittede danskere.
-
27,8 mio. kroner skal styrke infektionsberedskabet
14. februar 2024Statens Serum Institut har fået tildelt en stor bevilling fra EU’s EU4Health-program til at styrke overvågningen af infektionssygdomme baseret på helgenomsekventering af mikroorganismer, og dermed blive endnu bedre til at spore sygdomsudbrud, overvåg...
-
Stort projekt skal udvikle spildevandsovervågning til brug i hele Europa
9. februar 2024Statens Serum Institut leder et nystartet projekt, EU-WISH, der skal videreudvikle spildevandsovervågning, så det kan anvendes til at tracke sygdomme på tværs af Europa. I denne uge blev projektet skudt i gang i Athen med delt...
-
De første covid-19-vacciner gav ikke flere bivirkninger
8. februar 2024Særligt på sociale medier har der gennem længere tid floreret en myte om, at de første små partier af covid-19 vaccinen ikke havde samme kvalitet som de senere større partier, og at de derfor førte til lan...
-
Information om overdragelse af PKU-prøver udtaget fra børn på Færøerne siden 1986
31. januar 2024De Færøske myndigheder har anmodet om at få overdraget hælblodprøver fra borgere født på Færøerne siden år 1986 til Den Genetiske Biobank (Fólkaheilsustýrið) på F...
-
Allergivaccinationer har effekt i fem år
25. januar 2024Det har tidligere været ukendt, hvor lang tid allergivaccinationer holder, men Statens Serum Institut har nu fundet ud af, at effekten varer i fem år.
-
Forskere har fundet ud af, hvem der især blev ramt af senfølger efter covid-19
23. januar 2024Personer over 35 år, kvinder, overvægtige og mennesker med lidelser som depression og astma var særligt udsatte for senfølger efter covid-19 infektion tidligt i pandemien, konkluderer ny undersøgelse.
-
Ny risikovurdering for den flåtoverførte sygdom TBE
18. januar 2024TBE vil fortsat være en sjælden sygdom i Danmark, selvom Statens Serum Institut forventer et stigende antal patienter og en øget geografisk udbredelse af virussen.
-
Blodtrykssænkende medicin med thiazider er forbundet med højere risiko for lavt saltindhold i blodet
16. januar 2024Den blodtrykssænkende gruppe af lægemidler kaldet thiazider, er forbundet med en højere risiko for lavt saltindhold i blodet, end det er anført i lægemidlernes indlægssedler, lyder konklusionen i et nyt studie.
-
Nyfødte screenes nu for 25 alvorlige sygdomme
15. januar 2024Fra 15. januar vil alle spædbørn, der får taget en hælprøve efter fødslen, blive testet for yderligere seks sjældne sygdomme. Det betyder, at Statens Serum institut (SSI) i alt screener nyfødte for 25 alvorlige medfødte lidelser.
-
Forskere skal undersøge, hvorfor danskerne smittes med diarréfremkaldende parasit
9. januar 2024Statens Serum Institut har modtaget en bevilling på 2.8 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til et forskningsprojekt, der skal undersøge, hvorfor danskerne bliver smittet med den diarréfremkaldende parasit cryptospor...
-
Covid-19-smittebølge har toppet
3. januar 2024De seneste ugers udbredte smitte med fem forskellige luftvejssygdomme ser nu ud til at have toppet for flere af sygdommene. Særligt covid-19, der har fyldt mest, ser ud til at være på retur, og hvis udviklingen holder stik, vil det...
2023
-
Oversvømmelsesvand efter storm kan give infektioner
21. december 2023Stormen Pia er på vej ind over landet, og DMI har varslet risiko for oversvømmelser flere steder. Det er vigtigt at være opmærksom på, at oversvømmelsesvand kan være forurenet med kloakvand, og kan derfor være sygdomsfremkaldende.
-
Udviklingen af tuberkulose-vaccinekandidaten H56:IC31 er stoppet
19. december 2023Vaccinen var veltolereret og demonstrerede immunogenicitet, men beskyttede ikke mod tilbagefald med tuberkulose. Deltagerne er ved at blive informeret, og der laves nu yderligere analyser
-
Nyt internationalt vaccineinitiativ går ind i kampen mod dødelige luftbårne infektioner
18. december 2023Novo Nordisk Fonden bevilger op til 1,8 mia. kroner til etableringen af et banebrydende initiativ med fokus på forskning i og udvikling af vacciner. Vaccineinitiativet, der er blevet til i partnerskab med Københavns Universitet og har St...
-
Antallet af gonorrétilfælde i Danmark stiger
15. december 2023Fra 2021 til 2022 er antallet af anmeldte gonorrétilfælde i Danmark steget med 46 procent.
-
Der er epidemi med mycoplasma-infektioner - også kendt som kold lungebetændelse
29. november 2023Der har siden sommeren været en stigning i antallet af luftvejsinfektioner med Mycoplasma pneumoniae, og forekomsten har nu nået et epidemisk niveau med væsentlig flere tilfælde end normalt.
-
SSI-forskere opdager ny bakterie, der kan give sælfinger
21. november 2023Forskere fra Statens Serum Institut har fundet en ny bakterieart, som kan give ekstremt smertefuld håndinfektion.
-
Efterårets covid-19-vacciner reducerer risikoen for indlæggelse med 75 procent
16. november 2023De variantopdaterede covid-19-vacciner, som er rettet mod nyere varianter af coronavirus, og som er blevet givet siden oktober i år, giver god beskyttelse mod alvorlig sygdom.
-
Nyt våben mod multiresistente bakterier viser lovende resultater
13. november 2023Forskere fra Statens Serum Institut har vist, at helt almindelige antibiotika ser ud til at kunne dræbe multiresistente stafylokok-bakterier.
-
Sygdomsovervågningen i Danmark bliver bedre
3. november 2023Ny revideret bekendtgørelse fra Sundhedsstyrelsen ændrer og forbedrer de data, som SSI’s sygdomsovervågning bygger på.
-
Der er stigning i smitten af flere luftvejssygdomme
26. oktober 2023Både forekomsten af RS-virus, covid-19 og kighoste er i stigning. Sæsonen for RS-virus er nu startet, mens kighoste-forekomsten fortsætter på et epidemisk højt niveau, og forekomsten af covid-19 er støt stigende....
-
Antibiotikaforbruget på hospitalerne stiger
26. oktober 2023Forbruget af antibiotika på hospitalerne fortsætter med at stige, og var sidste år 24 procent højere end for ti år siden. Til gengæld fortsætter det samlede antibiotikaforbrug i samfundet med at falde.
-
Oversvømmelser kan give infektioner
19. oktober 2023DMI har varslet voldsomt vejr og risiko for oversvømmelser flere steder i landet. Oversvømmelsesvand kan være forurenet med kloakvand og kan være sygdomsfremkaldende, og det er derfor vigtigt at tage nogle forholdsregler &nd...
-
Hvilke sygdomme er i omløb lige nu? Ny side fortæller om de aktuelle luftvejssygdomme
11. oktober 2023Statens Serum Institut går i luften med en ny platform på ssi.dk, hvor seneste tal og overvågningsdata for luftvejssygdomme samt en ugentlig vurdering af smittesituationen fremover vil blive offentliggjort.
-
Ny faglig direktør til Statens Serum Institut
9. oktober 2023Christian Østergaard Andersen tiltræder den 1. december 2023 som faglig direktør for det diagnostiske infektionsberedskab på Statens Serum Institut.
-
Genvarianter med betydning for moderkagens vækst afsløret
6. oktober 2023Stort, internationalt forskningsprojekt har for første gang fundet en række genvarianter, der har sammenhæng med moderkagens vækst og dermed potentielt kan påvirke sundheden for både mor og barn.
-
Forebyggelsen af hiv blandt mænd der har sex med mænd i Danmark er en succes
4. oktober 2023Kun 38 mænd, der har sex med mænd (MSM), der er enten født eller smittet i Danmark, blev anmeldt som hiv-positive i 2022. Det er samme tal som året før, og forebyggelsesindsatsen vurderes at være lykkedes.
-
Vacciner er virksomme overfor ny virusvariant
3. oktober 2023De nyeste variantopdaterede covid-19-vacciner ser ud til også at være virksomme overfor den nye virusvariant BA.2.86.
-
Vaccinedata klar til forskning
2. oktober 2023Ny aftale mellem Statens Serum Institut og Sundhedsdatastyrelsen sikrer, at forskere nu får adgang til data for alle vaccinationer fra Det Danske Vaccinationsregister (DDV) til brug for forskning.
-
Fortsat kighosteepidemi i Danmark - tidobling i antal tilfælde i forhold til normalt
28. september 2023Antallet af tilfælde med kighoste stiger fortsat, og der ses nu niveauer, der er ti gange højere end normalen.
-
Covid-19-smitte gav ikke flere alvorlige infektionssygdomme
25. september 2023Der var ikke flere voksne, der blev indlagt med alvorlige infektionssygdomme, efter de havde været smittet med covid-19. Det viser en ny stor undersøgelse fra Statens Serum Institut, hvor 78.000 indlæggelser er blevet analyseret.
-
Vaccinationsbreve fejlagtigt udsendt til forældre uden forældremyndighed
22. september 2023I forbindelse med invitation til børneinfluenzavaccination og børnevaccinationsprogrammet er der i perioden fra 7. juli 2023 til 21. september 2023 beklageligvis sendt invitationer til forældre uden forældremyndighed.
-
DANMAP seminar om antibiotikaforbrug- og resistens
21. september 2023Kom til DANMAP seminar og hør om de nyeste overvågningsresultater og forskning inden for antibiotikaforbrug og -resistens i Danmark. Seminaret finder sted den 15. november 2023 og er arrangeret af Statens Serum Institut og DTU Fød...
-
Centerleder får fornem pris
18. september 2023Fritz Kaufmann-prisen uddeles i år den 21. september til professor og centerleder på PandemiX, Lone Simonsen.
-
Forskere skal udvikle en vaccine mod streptokokker
14. september 2023Forskere fra Statens Serum Institut har modtaget millionbevilling fra LEO Fondet til at udvikle en vaccine mod infektioner med gruppe A-streptokokker.
-
Udbrud af fugleinfluenza i sæler
11. september 2023Højpatogen fugleinfluenzavirus H5N1 påvist i flere sæler, som for nyligt blev fundet døde ved Avnø.
-
Den usædvanlige virusvariant BA.2.86 er nu videnskabeligt beskrevet af SSI
11. september 2023Statens Serum Institut i samarbejde med regionale afdelinger for klinisk mikrobiologi har offentliggjort en artikel i det videnskabelige tidsskrift Eurosurveillance, der beskriver de første ti tilfælde af coronavirusvarianten BA.2.86, de...
-
Der er kighosteepidemi i Danmark
6. september 2023Antallet af kighostetilfælde har været stigende i løbet af sommeren, og i august var antallet cirka fire gange så højt som normalt. Statens Serum Institut vurderer nu, at der er tale om en epidemi.
-
Polsk kyllingekebab er kædet sammen med dansk salmonellaudbrud
29. august 2023Siden maj er 22 personer registreret i Danmark med den samme salmonellatype, som også har gjort folk syge i andre europæiske lande. Nu har efterforskningen vist, at importeret kyllingekebabkød fra Polen også er smittekilden t...
-
Forskere skal undersøge indeklima på skolerne
25. august 2023Statens Serum Institut har modtaget en bevilling på fem millioner kroner fra Realdania til et pilotprojekt, der skal undersøge om forbedret luftkvalitet i landets skoler kan mindske risikoen for luftvejsinfektioner såsom covid-19.
-
Statiner har større kolesterolsænkende virkning hos ældre
21. august 2023Kolesterolsænkende medicinsk behandling med statiner af lav til moderat intensitet har større kolesterolsænkende virkning hos ældre sammenlignet med yngre personer, viser nyt studie fra Statens Serum Institut.
-
Tredje fund af undervarianten BA.2.86
18. august 2023Statens Serum Institut har påvist endnu et tilfælde af den nye undervariant af omikron, BA.2.86, og dermed er der fundet tre tilfælde i Danmark.
-
Fortsat stigning i kighoste - nu kan gravide få gratis vaccination
4. august 2023Der er fortsat en øget forekomst af smittede med luftvejsinfektionen kighoste her i sommermånederne. Der ses aktuelt en stigning hos de 0-årige børn.
-
Rekord mange fund af diarréfremkaldende parasit hos mennesker
21. juli 2023Omkring 800 danskere fik sidste år konstateret, at de var inficeret med en lille encellet tarmparasit, Cryptosporidium, der kan give kraftig diarré, mavesmerter, udmattelse og evt. kvalme.
-
Katte dør af muteret virus på Cypern
20. juli 2023Et udbrud af Felin Infektiøs Peritonitis blandt katte på Cypern har kostet op mod 300.000 katte livet.
-
Spildevandsovervågning er et effektivt redskab til at følge smitte i befolkningen
17. juli 2023Spildevandsanalyser og PCR-tests gav under covid-19-epidemien overordnet det samme billede af smitte i befolkningen, viser en ny analyse fra Statens Serum Institut, der har sammenholdt de resultater, man fandt i spildevandet med de mange resultater f...
-
Spørgsmål og svar om udbrud af fugleinfluenza i hættemåger
7. juli 2023Højpatogen fugleinfluenza har ramt hættemågekolonier landet over. Få gode råd her.
-
Stigning i kighoste i maj og juni
5. juli 2023Luftvejsinfektionen kighoste steg i maj og juni måned ud over det normale i det meste af landet. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut (SSI).
-
Ny variant årsag til vinterens mange invasive streptokok-infektioner
3. juli 2023Nedsat immunitet efter corona-nedlukningen samt en ny variant var skyld i vinterens drastiske stigning i invasive tilfælde af infektioner med gruppe A-streptokokker, viser nyt studie fra Statens Serum Institut.
-
Transkønnede i Danmark er i markant øget risiko for selvmordshandlinger og død
28. juni 2023Ny dansk forskning offentliggjort i JAMA viser at transkønnede personer forsøger at tage deres liv næsten otte gange så ofte som resten af befolkningen, og at de ender med at dø af selvmord 3,5 gange så ofte som...
-
Flere psykiske problemer blandt personer som ikke var kønstypiske under opvæksten
27. juni 2023Personer, som under opvæksten havde svært ved at leve op til andres forestillinger om at være en ’rigtig’ pige eller dreng, rapporterer i højere grad om psykiske problemer. Det viser et nyt studie baseret på den store befolkningsundersøgelse Projekt ...
-
Langt flere danskere smittet med listeria i 2022
26. juni 2023Antallet af listeriainfektioner i 2022 var det højeste siden 2014 trods en ihærdig forebyggelsesindsats. Rullepølse og fiskefrikadeller blev identificeret som årsag til to af årets udbrud. Det fremgår af den &ari...
-
Nyt udbrud med Newcastle disease
23. juni 2023Der er igen påvist Newcastle disease virus i danske duer. Indledende analyser tyder på, at der er tale om en variant, som kendes fra duer i udlandet.
-
Udbrud af fugleinfluenza blandt hættemåger
22. juni 2023Højpatogen fugleinfluenza har ramt flere danske hættemågekolonier landet over. Det skønnes, at mindst 3.000 voksne hættemåger indtil videre er døde af sygdommen.
-
Flere syge af salmonella og campylobacter i 2022
21. juni 2023Campylobacter var årsag til 5.142 registrerede sygdomstilfælde i Danmark i 2022, og salmonella var årsag til 899 tilfælde. Dette er en stigning for andet år i træk og dermed på samme niveau som før cov...
-
Statens Serum Institut deltager på Folkemødet
13. juni 2023Statens Serum Institut er igen i år med på Folkemødet med et spændende program med debatter og workshops.
-
Spørgsmål og svar om stigning af flåter med TBE-virus
13. juni 2023Statens Serum Institut oplever en øget opmærksomhed på stigningen af flåter med TBE-virus i Danmark. Få gode råd her.
-
Ekstraordinært mange bestillinger af vaccinationer mod TBE-virus fra flåter
12. juni 2023Statens Serum Institut (SSI) oplever lige nu en utrolig stor efterspørgsel efter vacciner mod TBE-virus. Derfor opfordres det til, at det kun er personer, der jævnligt færdes uden for stier i kendte risikoområder, der bliver vaccineret.
-
Stigning i TBE-tilfælde i Danmark
8. juni 2023De seneste ti år er et stigende antal danskere blevet bidt af en flåt med TBE-virus. Men det er dog kun ganske få danskere, der smittes, lyder det fra Statens Serum Institut.
-
Tilmeld dig nyhedsbrev om infektionsberedskab
17. maj 2023Nu kan du tilmelde dig ”Nyt fra SSI’s Infektionsberedskab” og få det sidste nye fra Statens Serum Institut direkte i indbakken.
-
Ny metode til udvikling af DNA-screening muliggør tidligere indsats mod alvorlige medfødte sygdomme
8. maj 2023Danske forskere fra blandt andet Statens Serum Institut (SSI) har sammen udviklet en metode til at screene store grupper for sjældne genetiske sygdomme. Metoden kan potentielt revolutionere børnescreeningsprogrammet, og vil også v&...
-
Polio er stadig en trussel mod den globale sundhed
27. april 2023Der har i 2022 været smitte med poliovirus til flere vestlige lande, som ellers har været poliofri i årtier. Smittespredningen understreger vigtigheden af, at vi sikrer en fortsat høj tilslutning til det danske vaccinationsprogram.
-
FN's internationale malariadag 2023
25. april 2023Det er FN’s internationale malariadag, World Malaria Day, den 25. april 2023. Dagen er en påmindelse om, at der skal gøres mere for at bekæmpe malaria, som stadig er en af verdens største globale dræbersygdomme. ...
-
WHO - håndhygiejnedag 5. maj 2023
14. april 2023På sin årlige globale håndhygiejnedag sætter WHO denne gang fokus på fællesskaber.
-
Nyt nyhedsbrev om aktuelle sygdomme, udbrud, epidemier og meget andet
13. april 2023Nyt fra SSI’s infektionsberedskab hedder det nye nyhedsbrev, der vil blive offentliggjort af Statens Serum Institut som udgangspunkt hver 14. dag.
-
Øget sygefravær i lang tid efter covid-19-smitte
3. april 2023Dem, der blev smittet med covid-19 tidligt i pandemien, har i lang tid efter infektionen haft væsentligt mere sygefravær end ikke-smittede, viser en undersøgelse fra Statens Serum Institut.
-
Lav risiko for smitte med fugleinfluenza til pattedyr og derfra til mennesker
3. april 2023I forbindelse med de mange udbrud af højpatogen fugleinfluenza i Europa har Fødevarestyrelsen bedt Dansk Veterinær Konsortium (DK-VET) om at vurdere risikoen for, at danske pattedyr smittes, og at smittede pattedyr smitter videre ...
-
Problemer med prøvesvar løst
1. april 2023De tekniske IT-problemer hos KMD er løst, og der er igen prøvesvar som normalt, oplyser Statens Serum Institut.
-
Smitten stiger fortsat
30. marts 2023Covid-19-smitten fortsætter med at stige, særligt blandt landets plejehjemsbeboere. Det viser denne uges tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Foråret fortsætter med stigning i covid-19-smitte og nye indlæggelser
23. marts 2023Covid-19-smitten er fortsat stigende, og der er lige nu en del flere, der bliver indlagt. Det viser denne uges tendensrapport fra Statens Serum Institut (SSI).
-
De offentlige covid-19 testcentre lukker
20. marts 2023Den 31. marts 2023 er sidste mulighed for at blive PCR-testet i de offentligt tilgængelige covid-19-testcentre i Danmark. Herefter vil det kun være muligt at blive PCR-testet, såfremt en læge vurderer, at det er nødvend...
-
Statens Serum Institut stopper udvikling af covid-19-vaccinekandidat
17. marts 2023SSI har besluttet ikke at fortsætte udviklingen af covid-19-vaccinekandidaten Covaxix-351. Det skyldes blandt andet, at covid-19 ikke længere betragtes som en samfundskritisk pandemi, og at der nu er udviklet effektive mRNA-vacciner.
-
Let stigning i covid-19-smitte og influenza på højt niveau
16. marts 2023Statens Serum Institut ser i øjeblikket en let stigning i covid-19-smitten og den mest udbredte luftvejsinfektion i landet lige nu er influenza. Det viser ugens tendensrapport.
-
Næsten en million danskere har bidraget med viden om senfølger efter covid-19
13. marts 2023Et rekordstort antal danskere har deltaget i spørgeskemaundersøgelsen ”EFTER-COVID” og været med til at give forskere fra Statens Serum Institut (SSI) ny viden om senfølger i Danmark. De første resultater er klar, og der er flere på vej.
-
Smitten er stabil og på et lavt niveau
9. marts 2023Smitten med covid-19 er stabil og på et meget lavt niveau, mens smitten med RS-virus og influenza er faldende. Det viser denne uges tendensrapport.
-
Flere tilfælde med multiresistente bakterier efter Dicillin-indtag
9. marts 2023Statens Serum Institut har fundet to yderligere tilfælde af den multiresistente CPO-bakterie, der også er fundet på overfladen af kapsler med lægemidlet Dicillin. Derudover er der fundet spor efter bakterien i 12 patienter.
-
Kraftig stigning i smitte med gonorré
3. marts 2023Antallet af anmeldte tilfælde med kønssygdommen gonorré er på det højeste niveau i over 25 år. Smitten stiger især blandt heteroseksuelle.
-
Smitten med luftvejsinfektioner falder fortsat
2. marts 2023Covid-19, RS-virus og influenza er fortsat på tilbagetog, og så er dødeligheden igen på normalt niveau i alle aldersgrupper. Det viser denne uges tendensrapport.
-
Ingen overdødelighed blandt de ældste
1. marts 2023Der har siden uge fire ikke været overdødelighed blandt borgere over 85 år, sådan som tallene ellers viste. En ændret opgørelsesmetode har overestimeret tallene.
-
Lav til moderat risiko for smitte med fugleinfluenza fra mink til mennesker
28. februar 2023Statens Serum institut har i forbindelse med en ny risikovurdering, om sandsynligheden for at danske mink smittes med fugleinfluenza, også vurderet risikoen for, at en eventuel smitte blandt mink overføres til mennesker.
-
To tidligere fund af multiresistent bakterie
20. februar 2023Der er nu i alt 11 tilfælde, der er påvist med den unikke type af cpo-infektioner, hos patienter der har fået lægemidlet Dicillin i perioden op til påvisningen. To af tilfældene blev allerede påvist i 2020, de resterende ni tilfælde fra oktober 2022 ...
-
Spildevandsovervågning viser stigende forekomst af smitte med covid-19
16. februar 2023Mens testresultaterne viser stabile covid-19 tal, viser spildevandsovervågningen stigende forekomst af covid-19. XBB.1.5 er nu den hyppigste undervariant i Danmark. Det viser denne uges tendensrapport.
-
12 nye tilfælde af blodforgiftninger på grund af antibiotikaresistente stafylokokker (MRSA)
16. februar 2023I 4. kvartal 2022 blev der registreret 12 nye tilfælde af blodforgiftning med MRSA. Tre af patienterne døde. Det viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut.
-
Fortsat stigning i antallet af infektioner med gruppe A-streptokokker
15. februar 2023Der er fortsat et højt niveau af infektioner forårsaget af gruppe A-streptokokker (GAS). Det gælder både ikke-invasive infektioner som fx halsbetændelse og invasive infektioner (iGAS) som fx blodforgiftning og meningitis. Statens Serum Institut (SSI)...
-
Information om multiresistente bakterier i Dicillin
6. februar 2023Multiresistente bakterier er fundet i lægemidlet Dicillin Sandoz 500 mg kapsler, som nu er trukket tilbage. Her er vigtig information til praktiserende læger og patienter.
-
Covid-19-smitten fortsætter med at falde
2. februar 2023Der ses fortsat et fald i smitten med covid-19, viser denne uges tendensrapport fra Statens Serum Institut. Den samlede dødelighed er fortsat på et højt niveau og ses særligt i aldersgruppen 85+.
-
Hjertemuskelbetændelse efter covid-19-vacciner er mindre alvorlig end efter virusinfektioner
2. februar 2023Får man betændelse i hjertemusklen kort tid efter en covid-19-vaccination, er forløbet mindre alvorligt, end hvis man får betændelsen af eksempelvis en covid-19-infektion. Det viser et nyt stort nordisk studie.
-
Genetisk årsag til ”vand i hovedet”
31. januar 2023Når børn fødes med hydrocephalus, også kaldet ”vand i hovedet”, skal forklaringen ofte findes i genetikken. Det viser et nyt stort forskningssamarbejde mellem Statens Serum Institut og Rigshospitalet.
-
Studie: Ikke øget risiko for alvorlige bivirkninger efter fjerde stik med variantopdateret covid-19-vaccine
30. januar 2023Der var ingen tegn på, at risikoen for sjældne men alvorlige sygdomme var forøget i tiden lige efter vaccination med fjerde covid-19-vaccine. Det er konklusionen i et nyt stort studie fra Statens Serum Institut (SSI).
-
SSI-projektet 'DANMAP' fremhæves i stort videnskabeligt tidsskrift
27. januar 2023Det britiske videnskabelige tidsskrift The Lancet sætter i denne uge fokus på One-Health og global sundhed i en stor artikelserie. Statens Serum Instituts DANMAP-projekt fremhæves med overvågning af antibiotikaresistens i Danm...
-
Færre syge med covid-19, RS-virus og influenza
26. januar 2023Det går generelt nedad med smitten i Danmark med covid-19, RS-virus og influenza, type A. Dødeligheden er også lidt nedadgående, men fortsat på et højt niveau. Det viser ugens tendensrapport fra Statens Serum Ins...
-
Året der gik: Et travlt år for infektionsberedskabet
24. januar 2023Årets første EPI-NYT ser nærmere på de sygdomsudbrud, der prægede 2022.
-
4. stik med variantopdateret covid-19-vaccine beskyttede effektivt mod alvorlig sygdom
24. januar 2023I efteråret 2022 blev alle over 50 år tilbudt et 4. stik for at øge beskyttelsen mod covid-19. Der blev tilbudt en opdateret covid-19-vaccine, der skulle beskytte bedre mod omikronvarianten, der herskede på det tidspunkt. Nu ...
-
Kraftig stigning i antallet af streptokok-infektioner
20. januar 2023Der ses aktuelt en kraftig stigning i tilfælde med gruppe A-streptokokker (GAS) i Danmark, herunder også en øget forekomst af invasive tilfælde (iGAS), viser tal fra Statens Serum Institut.
-
Forskere klarlægger, hvornår hjernefunktionen påvirkes ved for tidlig fødsel
20. januar 2023Et stort studie fra Statens Serum Institut viser, at der først er tegn på nedsatte kognitive evner, hvis man er født syv eller flere uger for tidligt. Tidligere studier har ellers indikeret, at hjernefunktionen kunne blive på...
-
Markant fald i smitten
19. januar 2023Den høje covid-19-smitte ser ud til at være på retur, og smitten med RS-virus og influenza er også faldet, viser denne uges tal fra Statens Serum Institut. Men den samlede dødelighed i Danmark er stadig høj.
-
68 millioner til udvikling af ny dansk tuberkulosevaccine
18. januar 2023Med 68 millioner kroner fra Bill & Melinda Gates Foundation kan forskere fra Statens Serum Institut sætte fuld fart på et ambitiøst klinisk udviklingsprogram med en ny tuberkulosevaccine, der potentielt kan redde millioner af m...
-
Forsinkelser på prøvesvar
16. januar 2023Statens Serum Institut har i dag oplevet problemer med internettet på grund af tekniske fejl hos Statens IT hvilket påvirker visse laboratoriesvar.
-
Covid-19-smitten falder denne uge
12. januar 2023De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at covid-19-smitten falder i alle landets regioner. Men den samlede dødelighed i Danmark er stadig høj.
-
Der er for første gang påvist højpatogen fugleinfluenza i danske ræve
9. januar 2023Der er påvist højpatogen fugleinfluenza H5N1 i prøver fra 4 vildtlevende danske ræve. Rævene er formodentlig døde som følge af infektion med højpatogen fugleinfluenza. Rævene er obduceret af ...
-
Tegn på overdødelighed
5. januar 2023Antallet af dødsfald i Danmark er de seneste uger steget markant, og er nu over det normale niveau, samtidig ses faldende smittetilfælde med covid-19. Det viser denne uges tendensrapport fra Statens Serum Institut.
2022
-
Stigende smitte med flere infektionssygdomme
29. december 2022Vi ser lige nu stigende smitte med både SARS-CoV-2 og Influenza, og der er stadigt et højt niveau af RS-virus, viser denne uges Tendensrapport.
-
Influenzasmitten stiger lige nu kraftigt i Danmark
22. december 2022Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at den årlige influenzasæson nu er i gang med risiko for en dobbelt-epidemi af influenza og covid-19. Derfor er det vigtigt, at man husker på de gode hygiejneregler og desuden overvejer at bliv...
-
Booster-vaccination reducerer risikoen for indlæggelse med 73 procent
22. december 2022De variantopdaterede booster-vacciner, som er rettet mod nyere varianter af coronavirus og er blevet givet i løbet af efteråret 2022, giver god beskyttelse mod alvorlig sygdom, konkluderer Statens Serum Institut.
-
Spildevand viser tegn på et stigende mørketal
22. december 2022Mens markant færre nu lader sig teste for covid-19, viser spildevandsprøver tegn på stigende smitte. Det fremgår af ugens tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Nordisk studie bekræfter sammenhæng mellem covid-19-boostervaccine og sjældne tilfælde af betændelse i hjertemusklen
21. december 2022Et nyt studie med 9 millioner indbyggere mellem 12 og 39 år fra Danmark, Sverige, Norge og Finland viser, at en covid-19-boostervaccine i sjældne tilfælde kan give betændelse i hjertemusklen. De fundne bivirkninger overskyggede ikke de mange fordele,...
-
Fortsat færre tilfælde med hepatitis B
21. december 2022Antallet af tilfælde med akut hepatitis B er fortsat lavt i Danmark. Kronisk hepatitis B er faldende.
-
18 nye tilfælde af blodforgiftninger på grund af antibiotikaresistente stafylokokker (MRSA)
16. december 2022I 3. kvartal 2022 blev der registreret 18 nye tilfælde af blodforgiftning med MRSA. Tre af patienterne døde. Det viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut.
-
Fortsat stigning i covid-19-smitte og flere nye indlæggelser
15. december 2022December måned fortsætter med stigende covid-19-smitte, og der er også flere nye indlæggelser på landets hospitaler. Det viser ugens tendensrapport fra Statens Serum Institut (SSI).
-
Stor stigning i syfilis
14. december 2022Antallet af anmeldte tilfælde af syfilis stiger fortsat – især blandt mænd der har sex med mænd (MSM). Det viser nye tal for 2021 fra Statens Serum Institut.
-
Influenzaen ulmer i Europa og er på vej til Danmark
8. december 2022Influenzasæsonen er denne vinter startet mildt med få smittede i Danmark og hos vores nabolande Sverige og Norge. Men smitten ulmer i Europa. Det kan derfor være en god idé at blive vaccineret, fordi der er tegn på en b...
-
Stigning i covid-19-smitten i hele landet
8. december 2022Der ses i den forløbne uge en stigning i antallet af smittede med covid-19 i hele landet. Selvom der også ses en stigning i indlæggelser, er der ikke tegn på en stigning i alvorlig sygdom eller indlæggelser på intensivafdelingerne. Det viser ugens te...
-
SSI undersøger ny PCR-test
7. december 2022I et nyt studie kan borgere prøve at pode sig selv. Hvis studiet viser gode resultater, kan det på sigt blive et nyt redskab til overvågningen af covid-19. Det er Statens Serum Institut (SSI) og Region Hovedstaden, der sammen står for projektet ”PCR-...
-
Covid-19 ser ikke ud til at øge risikoen for diabetes hos børn
6. december 2022Der ser ikke ud til at være en sammenhæng mellem covid-19-smitte og udvikling af type 1-diabetes hos børn, konkluderer et stort forskningsprojekt fra Statens Serum Institut.
-
Størst risiko for smitte ved nærkontakter under covid-19
6. december 2022En ny undersøgelse fra Statens Serum Institut (SSI) af restriktioner og forskellige smittekilder under covid-19-epidemien viser, at smitten langt oftest kom fra personer, man kendte i forvejen. Der sås sjældent en øget risik...
-
Covid-19 i let stigning for første gang i 7 uger
1. december 2022Efter seks uger med fald eller stabilisering i antallet af personer, der er bekræftet smittet med SARS-CoV-2, ses der nu en let stigning fra uge 46 til uge 47. Til gengæld er RS virus ikke steget yderligere i denne uge. Det viser ugens Te...
-
Fortsat fald i antallet af nye hiv-diagnoser
1. december 2022I Danmark fortsætter den positive udvikling med færre nye hiv-diagnoser. Det gælder især blandt mænd der har sex med mænd (MSM), som er den gruppe, der er mest ramt af hiv. Det viser årsopgørelsen for ...
-
World AIDS Day 2022
30. november 2022Den 1. december afvikles der World Aids Day (WAD) for 34. gang. Denne dag markeres af organisationer, foreninger og enkeltpersoner verden over. Årets slogan er ”Equalize”, hvilket nærmest kan oversættes med ”Udlign...
-
Mix af forskellige covid-19 vacciner virkede lige så godt som brug af samme vaccinetype
30. november 2022Langt de fleste vaccinationsforløb mod covid-19 med forskellige vacciner virkede lige så godt mod omikron som forløb, hvor den samme vaccine var anvendt hele vejen igennem. Det er en af konklusionerne fra en omfattende kortlæ...
-
Færre covid-19-smittede og højt antal RSV-smittede
24. november 2022Der er fald i smitten med covid-19, efter der var en opbremsning i sidste uge. Men der er fortsat et højt antal smittede med RS-virus. Det er hovedpunkterne i ugens tendensrapport fra Statens Serum Institut (SSI).
-
Rekordhøjt antal blodforgiftninger
24. november 2022På ét år er antallet af danskere med blodforgiftninger med bakterien Staphylococcus aureus steget markant. Sygdommen kan være alvorlig for ældre og sårbare - og betyde dødsfald. Det viser en ny rapport fra Statens Serum Institut.
-
Danskere med lavt D-vitamin niveau havde alvorligere forløb med covid-19
22. november 2022Danskere med lavt D-vitamin niveau, der blev smittet med covid-19, blev ramt hårdere af virussen end danskere med tilstrækkeligt D-vitamin niveau. Det viser et forskningsprojekt fra Statens Serum Institut, der har undersøgt sammenh...
-
RS-virus stiger fortsat, mens covid-19 har stabiliseret sig
17. november 2022Antallet af smittede med luftvejssygdommen RS-virus stiger fortsat. Samtidig ser SARS-CoV-2 ud til at stabilisere sig efter fire ugers fald i smitten. Det viser ugens tendensrapport.
-
Forventninger til udviklingen af covid-19 i den kommende vinter
15. november 2022Statens Serum Institut forventer en faldende til stabil udvikling af covid-19-epidemien over de kommende måneder. Fremskrivningen baserer sig på viden om immuniteten i befolkningen, effekten af boostervaccinerne og viden om de cirkulerend...
-
Antibiotikaforbruget faldt markant under pandemien
14. november 2022Under covid-19-pandemien faldt antibiotikaforbruget ordineret af praktiserende læger markant. Niveauet af antibiotikaresistens faldt også. Det viser nye tal fra Statens Serum Instituts overvågning.
-
Risikovurdering for RS-virus
10. november 2022Der er en fortsat stigning i antallet af smittede med RS-virus. Smitten er især blandt børn under 6 måneder og mange børn indlægges. Det oplyser Statens Serum Institut i en ny risikovurdering for RS-virus.
-
Fire uger med fald i covid-19-smitte
10. november 2022For fjerde uge i træk ses der et fald i antallet af personer, der er bekræftet smittet med SARS-CoV-2 og færre bliver indlagt. Det er hovedpunkterne i ugens tendensrapport fra Statens Serum Institut (SSI).
-
Fiskefrikadeller årsag til sygdomsudbrud med listeria
9. november 2022Siden midten af august har Statens Serum Institut registreret syv patienter, som er blevet syge af den samme type Listeria monocytogenes. Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet har sammen efterforsket sygdo...
-
Covid-19-vaccination mod egenbetaling kan nu bestilles af private aktører
4. november 2022Bestilling af covid-19-vacciner til egenbetaling fra SSI Webshop åbner for apoteker, læger m.fl. mandag den 7. november 2022.
-
Risikovurdering for ebolaudbrud i Uganda
4. november 2022Der er meget lav risiko for, at det aktuelle ebolaudbrud i Uganda vil sprede sig til Danmark. Men danske rejsende bør tage forholdsregler for at undgå smitte. Det oplyser Statens Serum Institut i en ny risikovurdering for ebolaudbruddet ...
-
Efter vaccineindsatsen falder covid-19-smitten blandt de ældre
3. november 2022Covid-19-smitten er nu højest blandt de 40-59-årige. Det ser ud til, at vaccineindsatsen slår igennem blandt de ældre. Det er hovedpunkterne i ugens tendensrapport fra Statens Serum Institut (SSI).
-
SSI-forskere modtager millionbevillinger til antibiotikaforskning
3. november 2022To millionbevillinger til Statens Serum Institut skal hjælpe forskere til at forske i ny og bedre antibiotika imod resistente bakterier.
-
Ny risikovurdering for denne influenzasæson
27. oktober 2022Statens Serum Institut forventer, at spredningen af influenza i vintersæsonen 2022/2023 vil svare til de influenzasæsoner, som vi havde før covid-19. Det viser en ny risikovurdering for influenza fra Statens Serum Institut (SSI).
-
Fald i covid-19-smitte og nyindlæggelser i efterårsferien
27. oktober 2022Der er et lille fald i covid-19-smitte og nyindlæggelser i hele landet. Faldet ses især blandt de ældre aldersgrupper, der er blevet tilbudt vaccination. Det er hovedpunkterne i ugens tendensrapport fra Statens Serum Institut (SSI).
-
Udbrud med ebola i Uganda
24. oktober 2022Der har den seneste måned været et udbrud med ebola i Uganda. Indtil videre er der registeret 75 bekræftede tilfælde, hvoraf 28 er døde. Statens Serum Institut overvåger udviklingen tæt og anbefaler rejsende...
-
Flere testes positive for RS-virus
20. oktober 2022RS-virus (Respiratorisk Syncytialvirus) stiger i øjeblikket. Det viser ugens tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
SSI-forskere modtager millionbevilling til forskning i vaccine-hjælpestoffer
18. oktober 2022Center for vaccineforskning på Statens Serum Institut har modtaget en bevilling på 5 millioner kroner fra det amerikanske National Institutes of Health (NIH) til at forske i nye og bedre vaccine-hjælpestoffer – såkaldte adjuvanser.
-
Omikrons mange undervarianter
17. oktober 2022Der er efterhånden kommet mange undervarianter af den kendte SARS-CoV-2 omikronvariant. Det betyder, at variantbilledet nu er blevet mere blandet. Få den seneste opdatering fra Statens Serum Institut her.
-
Færre senfølger efter smitte med omikron
14. oktober 2022Danskere der har været smittet med en omikronvariant har færre senfølger, end danskere der har været smittet med en deltavariant. Det viser en stor spørgeskemaundersøgelse fra Statens Serum Institut, som for f&o...
-
Covid-19-smitten falder hos plejehjemsbeboere
13. oktober 2022Covid-19-smitten stiger generelt forsat i hele Danmark. Men ikke blandt plejehjemsbeboere og de +80-årige, som også er den gruppe, der fik tilbudt covid-19-vaccinationen først. Det er hovedpunkterne i ugens tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Statens Serum Institut opdaterer det regionale og kommunale vaccinedashboard
12. oktober 2022Tre nye hovedkategorier på det kommunale og regionale vaccinedashboard giver fra i dag et bedre og større overblik over vaccinedækningen for covid-19.
-
Poliovirus fundet i New York og i London
11. oktober 2022I New York er der påvist et tilfælde af poliosygdom hos en uvaccineret person, som ikke har været på nylig udlandsrejse, og poliovirus er konstateret i spildevandet i både New York og London. New York har erklæret ...
-
Efteråret er godt i gang og flere smittes med covid-19
6. oktober 2022De positive covid-19-tests fortsætter med at stige her i starten af efteråret, men flere danskere bliver nu også PCR-testet. Det viser ugens tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Energibesparelse kan give vækst af Legionella i varmtvandssystemer
3. oktober 2022Danskerne skal passe på, at deres forsøg på at spare på energien og pengepungen ikke fører til vækst af Legionella her under den aktuelle energikrise. Statens Serum Institut advarer mod, at man sænker temperaturen for meget.
-
Sociale og helbredsmæssige forhold har stor betydning for sexlivet
30. september 2022Nye resultater fra befolkningsundersøgelsen Projekt SEXUS ved Statens Serum Institut viser, at sociale og helbredsmæssige forhold har stor betydning for danskernes sexliv. Undersøgelsen giver en detaljeret kortlægning af samspillet mellem sociale for...
-
Covid-19-vaccination forværrede ikke det fysiske, mentale og kognitive helbred
30. september 2022Vaccinerede danskere rapporterede ikke dårligere fysisk, mentalt eller kognitivt helbred i månederne efter covid-19-vaccination i forhold til ikkevaccineredes oplevelser. Det er konklusionen fra en stor spørgeskemaundersøgel...
-
Antallet af bekræftede tilfælde med covid-19 stiger på tværs af landet
29. september 2022Covid-19-smitten stiger i uge 38, hvor antallet af indlagte også er steget. Det sker efter fem ugers fald eller stabilitet. Det viser ugens tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
11 tilfælde af multiresistent tuberkulose i Danmark i år
27. september 2022Dette er det højeste antal af multiresistent tuberkulose (TB) tilfælde nogensinde registreret herhjemme sammenholdt med normalt to tilfælde årligt.
-
Statens Serum Institut optimerer opgørelsen for indlæggelser med og på grund af covid-19
26. september 2022SSI planlægger at ændre opgørelsesmetoden for indlæggelser med og på grund af covid-19. Ændringen giver et mere nuanceret billede af årsagen til indlæggelser.
-
Covid-19-smittetrykket er stabilt, men lidt flere indlægges
22. september 2022Antallet af smittede med SARS-CoV-2 er i uge 37 på samme niveau som i den foregående uge, og incidensen er på 89 tilfælde per 100.000 indbyggere. Samtidigt er der er i uge 37 set en stigning på 6 % i antallet af nye indl...
-
Testkapaciteten i efteråret 2022
22. september 202210.000 personer vil dagligt kunne blive PCR-testet for covid-19 hen over efteråret. Bliver det nødvendigt kan kapaciteten skrues op til 30.000 daglige test.
-
Ny stor undersøgelse peger på højere forekomst af barndomsbelastninger og psykiske problemer blandt homo- og biseksuelle danskere
20. september 2022Danskere, der identificerer sig som homoseksuelle, biseksuelle eller har haft sex med en person af deres eget køn, har oftere oplevet barndomsbelastninger og psykiske problemer end resten af befolkningen. Det viser nye resultater fra befolknin...
-
Fejl i invitationer til vaccination
16. september 2022Statens Serum Institut har udsendt invitationer med fejl til forældre og til borgere +85 år. Fejlen er nu rettet og nye informationer er på vej.
-
Efteråret starter med en lille stigning af covid-19-smittede
15. september 2022To uger inde i efteråret ses der en lille stigning af covid-19-smittede. Det samme gør sig gældende for nye indlæggelser. Begge er dog fra et lavt udgangspunkt. Dødsfald falder fortsat. Det viser denne uges tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
SSI holder øje med covid-19-varianterne
14. september 2022Der opstår hele tiden nye varianter og undervarianter af SARS-CoV-2, men kun få vækker bekymring. SSI følger hele tiden udviklingen og vurderer varianterne nationalt og internationalt sammen med en nedsat ekspertgruppe.
-
500.000 kroner fra Kræftens Bekæmpelse til ny kostindsamling
9. september 2022Statens Serum Institut har modtaget en bevilling på 500.000 kroner fra Kræftens Bekæmpelse til projektet ”Kostindtag i et livsperspektiv og risiko for cancer – indsamling af kost- og motionsvaner blandt deltagerne i Bedr...
-
Covid-19-smitten falder fortsat i alle aldersgrupper
8. september 2022Som i de foregående uger, ses der et fald i antallet af nye tilfælde med covid-19. Det viser ugens tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
De nye variantopdaterede covid-19-vacciner er ankommet til SSI
8. september 2022720.000 variantopdaterede vacciner mod covid-19 er ankommet til Statens Serum Institut.
-
Faldende smitte og faldende indlæggelser
1. september 2022Coronasmitten ser, efter en let stigning hen over sommeren, nu ud til at aftage. Både målt i spildevandsovervågningen og i antallet af indlæggelser. Det viser denne uges tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Markant fald i covid-19-smitte og positivprocent
25. august 2022Trods en stigning i testaktiviteten for covid-19 ses der lige nu et markant fald i smitte og positivprocent. Det viser ugens tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Første kvinde i Danmark smittet med abekopper (monkeypox)
19. august 2022Det første tilfælde af abekopper hos en kvinde i Danmark er netop blevet konstateret, det oplyser Statens Serum Institut.
-
Seminar om antibiotikaforbrug og -resistens
18. august 2022Kom og hør om antibiotikaforbrug og -resistens i Danmark, når DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut den 18. november 2022 holder seminar i anledning af den europæiske antibiotikadag.
-
Covid-19-smitten stiger for første gang i fem uger
18. august 2022Antallet af danskere der er smittet med covid-19 stiger for første gang i fem uger. Det er nu blandt de midaldrende, at smitten er højest. Det viser ugens tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Ni nye tilfælde af blodforgiftninger på grund af antibiotikaresistente stafylokokker (MRSA)
17. august 2022I 2. kvartal 2022 blev der registreret ni nye tilfælde af blodforgiftning med MRSA. Der var ingen af patienterne, der døde. Det viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut.
-
10.000 vacciner mod abekopper ankommet til SSI
16. august 2022Statens Serum Institut modtog her til formiddag 10.000 doser vacciner mod abekopper. Om kort tid kan vaccinerne fordeles ud til landets fem regioner.
-
Tidligere smitte med covid-19 giver god beskyttelse mod at blive smittet igen af samme variant
15. august 2022Ny undersøgelse fra Statens Serum Institut viser, at smitte med SARS-CoV-2 beskytter godt mod at blive smittet igen med den samme virus-variant. Beskyttelsen var på cirka 83 %, dvs. i samme størrelsesorden, som hvis man blev vacci...
-
Lille fald i nye tilfælde af covid-19 - men der testes også mindre
11. august 2022Antallet af danskere der testes positiv for covid-19 falder. Men færre bliver også PCR-testet. Det viser ugens tendensrapport for covid-19 og andre luftvejsinfektioner fra Statens Serum Institut.
-
SSI med ny risikovurdering for abekopper
9. august 2022Statens Serum Institut har opdateret risikovurderingen for abekopper i Danmark.
-
Nye covid-19-tilfælde faldt 19 % mellem uge 29 og uge 30
4. august 2022Antallet af nye tilfælde med covid-19 er faldet yderligere mellem uge 29 og uge 30 svarende til et fald på 19%. Incidensen er i uge 30 på 183 tilfælde per 100.000 indbyggere på nationalt niveau, og der ses båd...
-
Fald i infektionssygdomme efter nedlukning af Danmark
4. august 2022Efter nedlukningen af det danske samfund i marts 2020 for at undgå spredningen af covid-19, blev der efterfølgende observeret et fald i forekomsten af en række infektionssygdomme. Det viser et nyt studium fra Statens Serum Institut.
-
Kun få danskere smittet med BA.2.75
3. august 2022Der er foreløbigt set 13 tilfælde af den nye SARS-CoV-2-variant BA.2.75 i Danmark, og der er ikke tegn på, at den er i vækst. Det oplyser Statens Serum Institut.
-
Statens Serum Institut udvikler RS-vaccine til spædbørn
2. august 2022Vaccineforskere fra Statens Serum Institut har sammen med forskere fra Boston Children's Hospital udviklet en ny vaccine, der kan beskytte nyfødte børn mod luftvejsinfektioner med RS-virus.
-
Antigentests virker i forhold til omikron-varianterne BA.4 og BA.5
29. juli 2022En ny undersøgelse fra Statens Serum Institut af fire antigentests til påvisning af covid-19 viser, at de også fanger omikron-undervarianterne BA.4 og BA.5.
-
Fald i covid-19-smitte og testaktivitet
28. juli 2022Antallet af nye tilfælde med covid-19 er faldet 14% mellem uge 28 og uge 29, men der er også et fald i testaktiviteten. Det viser ugens tendensrapport over covid-19 og andre luftvejsinfektioner fra Statens Serum Institut (SSI).
-
Tidligere smitte med omikron sammen med 3 stik beskytter effektivt mod infektion med omikronvarianten BA.5
27. juli 2022Et nyt studie fra Statens Serum Institut viser, at man er godt beskyttet mod infektion med den nuværende dominerende omikronvariant BA.5, hvis man tidligere har været smittet med en omikronvariant og har fået tre vaccinestik.
-
WHO erklærer abekopper en global sundhedskrise. I Danmark følges anbefalinger allerede
26. juli 2022Den 23. juli 2022 erklærede verdenssundhedsorganisationen WHO abekopper for en global sundhedskrise. Det skyldes dels, at abekopper siden april 2022 har spredt sig til en lang række lande, hvor man normalt ikke ser udbrud af abekopper, og...
-
Antallet af positive covid-19-tests falder, men antallet af indlæggelser stiger, og mængden af virus i spildevandet er let stigende
21. juli 2022Antallet af nye tilfælde med covid-19 er faldet med 3% mellem uge 27 og uge 28 svarende til, at incidensen i uge 28 er 265 tilfælde pr. 100.000 indbyggere. Positivprocenten er stabil på omkring 25%. Antallet af PCR-tests ligger lige...
-
Udbrud med Newcastle disease virus i danske duehold
20. juli 2022Newcastle disease virus blev sidst påvist i Danmark i 2005, og den 1. juni 2022 blev virussen påvist igen ved Næstved.
-
Rullepølse med listeria var årsag til sygdomsudbrud
20. juli 2022Rullepølse har været årsag til et sygdomsudbrud med listeria. Det viser et stort opklaringsarbejde, som er udført i tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstitutt...
-
Pneumokokvacciner virker
15. juli 2022Nyt studie fra Statens Serum Institut viser, at pneumokokvaccinen PPV23 beskytter 58% mod smitte med pneumokokbakterien, der kan forårsage meningitis eller blodforgiftning.
-
Smitten stiger og besøg af en ny variant
14. juli 2022Der er fortsat tegn på stigende smitte med SARS-CoV-2. Den stigende smitte forventes i den kommende periode at kunne medføre afledte stigninger i antallet af indlæggelser, der dog fortsat er på et relativt lavt niveau. Det er...
-
Første tilfælde af SARS-CoV-2-varianten BA.2.75 i Danmark er nu fundet
14. juli 2022Tilfældet er fundet ved helgenomsekventering i uge 27, 2022. Der er tale om en dansker, som er kommet hjem fra ferie i Grækenland, hvor vedkommende formentlig er blevet smittet.
-
Brug af forskellige covid-19-vacciner øger ikke risikoen for alvorlig sygdom
14. juli 2022Risikoen for at opleve alvorlig sygdom efter vaccinationsforløb med brug af forskellige covid-19-vacciner, blev ikke øget sammenlignet med vaccinationsforløb med brug af den samme covid-19-vaccine. Det viser et nyt stort studie f...
-
Risikoen for at udvikle allergiske reaktioner efter vaccination kan være arvelig
11. juli 2022Børns risiko for at udvikle kløende knuder (granulomer) efter vaccination, påvirkes bla. af køn, om søskende udvikler det og mødrenes alder. Det viser et nyt stort studie fra Statens Serum Institut, der er ble...
-
Covid-19-smitten stiger uændret
7. juli 2022Antallet af nye covid-19-tilfælde steg med 27% i uge 26. Den samme stigning i smittetallet sås i uge 25. Men koncentrationen af SARS-CoV-2 i spildevandet faldt i fire ud af fem regioner. Det viser den seneste tendensrapport fra Statens Serum Institut...
-
Endnu en usædvanlig influenzasæson
6. juli 2022Statens Serum Institut gør status over influenzasæsonen 2021/2022. En sæson der på mange måder var speciel, men som alligevel endte med at følge et mønster, der ligner det, vi er vant til at se.
-
Polio i verden er stadig en krisesituation
6. juli 2022WHO’s krisekomité har netop besluttet, at den globale poliosituation stadig udgør en folkesundhedsmæssig krise af international betydning (PHEIC). Denne status har komitéen nu opretholdt hver 3. måned siden 2014...
-
Færre tilfælde af tyfus og paratyfus de seneste tre år
5. juli 2022Der blev registreret i alt 47 tilfælde af de to sygdomme i Danmark fra 2019-2021. Det viser årsopgørelsen fra Statens Serum Institut.
-
Covid-19-smitten stiger stadig - men mindre end de seneste uger
30. juni 2022Antallet af nye covid-19-tilfælde steg med 27% i uge 25. Samtidig ses der en stabilisering i koncentrationen af SARS-CoV-2 i spildevandet. Det viser den seneste tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Folk med lav uddannelse og indtægt lader sig vaccinere mindre
29. juni 2022Statens Serum Institut har set på, hvilke befolkningsgrupper og befolkningskarakteristika, der har haft den laveste tilslutning til det danske covid-19-vaccinationsprogram.
-
Projekt ledet af Statens Serum Institut får 52 millioner kroner fra EU
29. juni 2022Projektet skal undersøge, hvorfor nogle bliver meget syge, når de møder en virus, mens andre ikke gør. Fokus er på covid-19, influenza og RSV.
-
Varmere klima kan føre til nye sygdomme, der smitter mennesker i Danmark via myg
29. juni 2022Ny forskning har kortlagt risikoen fra fem myggebårne sygdomme, der potentielt kan føre til epidemier. Det er ét af de emner, du kan læse om i årets zoonoserapport, der samler viden om infektionssygdomme, som overf&osl...
-
BA.5 er nu den dominerende variant
23. juni 2022Covid-19-smitten stiger markant, og undervarianten BA.5 er som ventet nu den variant, der står for den største andel af de nye smittetilfælde. Det viser den seneste tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Statens Serum Institut lancerer et nyt RSV-dashboard
22. juni 2022På det nye dashboard kan man blandt andet se data over antallet af personer, der er blevet testet for respiratorisk syncytial virus (RSV), bekræftede tilfælde, indlæggelser og dødsfald.
-
Opdateret risikovurdering af omikron-undervarianterne BA.5, BA.2.12.1 og BA.4
22. juni 2022Statens Serum Institut har opdateret risikovurderingen af en række omikron-undervarianter, der lige nu er i vækst i Danmark.
-
Nu er der 13 tilfælde af abekopper i Danmark
22. juni 2022Europa oplever fortsat et større udbrud af abekopper med nu i alt 2.746 bekræftede tilfælde. Statens Serum Institut vurderer dog, at der stadig kun er lav sandsynlighed for, at abekopper spreder sig i den brede befolkning her i lan...
-
Covid-19-smitten stiger i hele landet i både tests og spildevand
16. juni 2022Der er nu stigende covid-19-smitte i hele Danmark, og det er især den nye omikron-undervariant BA.5, som danskerne er smittet med. Det er dog tale om stigninger fra et lavt udgangspunkt. Det viser ugens tendensrapport fra Statens Serum Institut...
-
Nyt studie: Blodsygdomme forekom sjældent efter covid-19-vaccinationer
15. juni 2022Risikoen for at få en lang række forskellige blodsygdomme efter covid-19-vaccinationer var lav. Det viser et nyt fælles studie med forskere fra Statens Serum Institut samt Norge og Finland.
-
Statens Serum Institut finder sammenhæng mellem brok og vores gener
13. juni 2022Nyt studie har fundet frem til mere end 80 genvarianter, der øger risikoen for at få brok. Der er tale om vigtig grundforskning i en sygdom, som mange danskere hvert år opereres for.
-
11 nye tilfælde af blodforgiftninger på grund af antibiotikaresistente stafylokokker (MRSA)
10. juni 2022I 1. kvartal 2022 blev der registreret 11 nye tilfælde af blodforgiftning med MRSA. Heraf døde tre patienter. Det viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut.
-
Risikovurdering af omikron undervarianterne BA.5, BA.2.12.1 og BA.4
10. juni 2022Statens Serum Institut har lavet en risikovurdering af en række omikron undervarianter, der lige nu er i vækst i Danmark. Det vurderes, at BA.5 bliver den dominerende variant i løbet af få uger. Der er dog ikke tegn på, at denne variant er mere alvor...
-
Antallet af covid-19-smittede stiger igen
9. juni 2022Efter at smittetallene er faldet uge efter uge i en periode, steg antallet af nye covid-19-tilfælde med 16% i uge 22. Samtidig er flere omikron-undervarianter markant på vej frem. Det viser den nye tendensrapport fra Statens Serum Institu...
-
Danish Covid-19 Genome Consortium modtager fornem pris
3. juni 2022Forskerne får årets Fritz Kauffmann pris for deres omfattende arbejde med covid-19 data. Et arbejde som fik international betydning.
-
Statens Serum Institut kommer med et nyt smart overblik over covid-19
3. juni 2022Et nyt covid-19-dashboard fra Statens Serum Institut giver nu et nemt og hurtigt overblik over de vigtigste nøgletal ét sted.
-
Covid-19 forekomsten falder fortsat, men en større andel testes positive med to nye undervarianter af omikron
2. juni 2022Selvom smitten falder, så stiger andelen af positive covid-19-tests med omikron undervarianterne BA.5 og BA.2.12.1. Det viser ugens tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Danmark donerer 1,2 millioner covid-19-vacciner til Thailand
26. maj 2022Den første af tre sendinger med Moderna-vacciner er blevet sendt af sted fra Statens Serum Institut onsdag morgen.
-
Lav sandsynlighed for smittespredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark
25. maj 2022SSI har udarbejdet en risikovurdering for en mulig udvikling i smitte med abekopper i Danmark. Her kan man se en vurdering af smitsomheden, alvorligheden og eventuelle mutationer i virus.
-
Statens Serum Institut udfaser to dashboards
24. maj 2022Tirsdag den 24. maj 2022 udfaser SSI to af sine covid-19-dashboards: Gennembrudsdashboardet og Testcenterdashboardet.
-
Det første tilfælde af abekopper er nu påvist i Danmark
23. maj 2022Abekopper har den seneste tid vist sig i relativt få tilfælde spredt i flere lande verden over. Nu er det første danske tilfælde påvist.
-
SSI's Anders Fomsgaard modtager Lægeforeningens Ærespris 2022
23. maj 2022Lægeforeningens Ærespris 2022 er i år blevet givet til Anders Fomsgaard, som er overlæge og leder af Virus Forskning og Udviklingslaboratoriet på Statens Serum Institut.
-
36 bekræftede tilfælde af abekopper (monkeypox) i Europa
20. maj 2022Der er den 20. maj ifølge internationale organisationer nu identificeret 36 bekræftede tilfælde af abekopper i Europa. Situationen følges tæt af Sundhedsmyndighederne.
-
Færre bekræftede covid-19-tilfælde blandt landets plejehjemsbeboere
19. maj 2022Der bliver længere og længere imellem, at landets plejehjemsbeboere får en positiv covid-19-test. Men færre beboere bliver også testet i øjeblikket. Det oplyser Statens Serum Institut i ugens tendensrapport.
-
Nye covid-19-testsvar ikke tilgængelige i coronapas fredag i en kort periode
18. maj 2022Fredag den 20. maj vil man kortvarigt ikke kunne se nye covid-19-prøvesvar i coronapasset. Men alle borgere kan se deres prøvesvar på sundhed.dk. Dette skyldes en større flytning af produktionsservere hos Statens Serum Inst...
-
Nyt PCR hjemmeteststudie til overvågning af covid-19
18. maj 2022Statens Serum Institut og Danske Regioner har sammen igangsat et nyt overvågningsstudie af covid-19-smitten i Danmark under navnet “PCR Hjemmetest Studie”.
-
52 danske tilfælde af "papegøjesyge" i 2020 og 2021
18. maj 2022På to år blev der i Danmark registreret 52 personer med ornitose, også kaldet papegøjesyge. Det viser de nye årstal fra Statens Serum Institut.
-
Antallet af PCR-tests falder kraftigt
12. maj 2022Mens antallet af nye covid-19 tilfælde faldt med 17% mellem uge 17 og uge 18, er antallet af PCR-tests faldet med 37%. Det viser den nye tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Lidt flere fik bakteriel meningitis i 2021 end i 2020
11. maj 2022I 2021 blev der anmeldt 86 tilfælde af bakteriel meningitis. Det er lidt flere end året før. Til gengæld var der færre, der døde af sygdommen, end i både 2019 og 2020. Det viser den årlige opgø...
-
Danmarks Frie Forskningsfond støtter projekter fra SSI med næsten 5,5 millioner kroner
10. maj 2022Statens Serum Institut får støtte til to forskningsprojekter. Et projekt om klamydia og et om psykiske symptomer hos dem, der smittes med covid-19.
-
Undersøgelse af bloddonorer viser, at 7 ud af 10 voksne danskere har været smittet med SARS-COV-2
6. maj 2022Den sjette og sidste runde af undersøgelsen af blod fra landets bloddonorer estimerer – lige som de forrige – at næsten 70% af de voksne danskere mellem 17-72 år har været smittet med SARS-CoV-2 fra november m&ari...
-
Nye undervarianter af omikron fundet i flere lande
5. maj 2022Flere undervarianter af omikronvarianten påvises i øjeblikket blandt andet i Sydafrika og USA. De er også fundet i meget begrænset omfang i Danmark, oplyser Statens Serum Institut i ugens tendensrapport.
-
Ny mink-risikovurdering fra SSI
3. maj 2022Statens Serum Institut har opdateret risikovurderingen for den humane sundhed ved genoptaget minkhold i Danmark.
-
Overskydende covid-19-vacciner bliver kasseret
2. maj 20221,1 millioner overskydende covid-19-vacciner bliver kasseret de næste uger. Det oplyser Statens Serum Institut.
-
Statens Serum Institut er nu på Facebook
2. maj 2022I dag kommer Statens Serum Institut (SSI) på Facebook, hvor vi vil dele nyheder og information om sundhed og forskning.
-
Antallet af nye covid-19-tilfælde og influenza-tilfælde fortsætter med at falde
28. april 2022Nu er det kun 16% af de covid-19-testede, der er positive, og det er kun 9,6% af de, der testes for influenza, der er positive. Det viser den nyeste tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet lå både stabilt og højt i 2019-2021
27. april 2022Til trods for covid-19-epidemien har tilslutningen til det danske børnevaccinationsprogram klaret sig rigtig flot. Og for enkelte vacciner er den endda vokset. Det viser den seneste årsrapport om børnevaccinationsprogrammet.
-
World Malaria Day: Kampen mod malaria fortsætter
25. april 2022I dag er det FN’s internationale malariadag, World Malaria Day, og dagen er en påmindelse om, at malaria stadig er en af verdens største globale dræbersygdomme.
-
Da covid-19 ramte verden og Danmark - se tidslinjen her
25. april 2022I starten af 2020 oplyste WHO om et muligt udbrud af lungebetændelse med ukendt årsag i Kina. Kort tid efter døde en person af en virus, som siden spredte sig til resten af verden og Danmark. Statens Serum Institut har samlet forløbet i en ny tidslin...
-
Danmark i front med vaccinationer og mindre overdødelighed
22. april 2022Seneste tal fra Our World in Data viser, at Danmark sammenlignet med andre lande er kommet godt igennem covid-19-pandemien i forhold til overdødelighed.
-
Færre får covid-19 – og færre får influenza
21. april 2022Både kurven over nye tilfælde af covid-19 og kurven over nye influenzatilfælde bliver ved med at falde. Det viser den nyeste tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Nordisk studie bekræfter sammenhæng mellem covid-19-vacciner
21. april 2022Et nyt studie med 23 millioner indbyggere fra Danmark, Sverige, Norge og Finland viser, at covid-19-vacciner i sjældne tilfælde kan give betændelse i hjertemusklen. Det gælder især hos unge mænd. De fundne bivirkni...
-
3 danske børn ramt af leverbetændelse
20. april 2022I øjeblikket ses tilfælde af leverbetændelse uden kendt årsag hos børn i en række lande i verden - blandt andet i Danmark. Her har man siden december set tre tilfælde.
-
5. maj er global håndhygiejnedag
12. april 2022Central Enhed for Infektionshygiejne (CEI) sætter fokus på reduktion af plastmaterialer i sundhedsvæsnet.
-
National Infektionshygiejnisk Retningslinje (NIR) om håndtering af tekstiler til flergangsbrug i sundhedssektoren er revideret
12. april 2022Anden udgave af National Infektionshygiejniske Retningslinjer (NIR) om håndtering af tekstiler til flergangsbrug i sundhedssektoren kan nu downloades.
-
National Infektionshygiejnisk Retningslinje (NIR) for Almen Praksis er revideret
12. april 2022Anden udgave af National Infektionshygiejniske Retningslinjer (NIR) for Almen Praksis kan nu downloades.
-
Nyt smitte- og vaccinedashboard
7. april 2022Statens Serum Institut lancerer endnu et dashboard. Det skal give indblik i covid-19-smitten og udrulningen af vacciner i såvel hele landet som i de enkelte kommuner.
-
Influenzakurven er vendt
7. april 2022Antallet af covid-19-smittede fortsætter med at falde. Og efter en måned med flere og flere influenzatilfælde er influenzakurven nu også vendt. Det viser den nyeste tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Det 3. stik øger beskyttelsen mod omikronvarianten
5. april 2022Studie fra Statens Serum Institut viser, at man får øget beskyttelse mod infektion med omikronvarianten efter tre doser med Pfizer-BioNTech-vaccinen eller Moderna-vaccinen.
-
To tilbud om gratis vaccination forlænges
1. april 2022Tilbuddet om gratis pneumokokvaccination og gratis kighostevaccination er begge blevet forlænget til årets udgang.
-
Undersøgelse af bloddonorer bekræfter, at covid-19-epidemien er aftagende
1. april 2022Den nyeste runde af undersøgelsen af blod fra landets bloddonorer estimerer, lige som den forrige, at op mod 70% af de voksne danskere mellem 17 og 72 kan have været smittet med SARS-CoV-2 siden november 2021.
-
Influenzaen tager endnu et hop op, men væksten er taget lidt af
31. marts 2022Antallet af covid-19-smittede fortsætter med at falde, mens flere og flere testes positive for influenza. Dog er der tegn på, at influenzakurven er ved at bøje af. Det viser den nyeste tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Færre smittes med covid-19 – flere får influenza
24. marts 2022Mens antallet af covid-19-smittede fortsætter med at falde over hele landet, stiger antallet af personer, der testes positive for influenza. Det viser den nyeste tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Polio i verden – godt nyt og dårligt nyt
23. marts 2022I 2021 blev der kun påvist få tilfælde af polio i verden i ganske få lande forårsaget af vild poliovirus. Til gengæld så man udbrud af vaccinefremkaldt polio i et stigende antal lande.
-
Biobanken fylder 10 år
22. marts 2022I løbet af sine første 10 år har Danmarks Nationale Biobank udleveret 533.517 biologiske prøver til flere hundrede forskningsprojekter.
-
Flertallet af danskerne kan have været smittet med coronavirus siden november 2021
22. marts 2022Siden november sidste år kan op mod 70 procent af voksne danskere mellem 17 og 72 år have været smittet med SARS-CoV-2. Det viser resultater fra den nyeste runde af undersøgelsen af blod fra landets bloddonorer.
-
Influenzaforekomsten stiger
18. marts 2022Siden store dele af det danske samfund blev lukket ned den 12. marts 2020 på grund af Covid-19, har forekomsten af influenza været på meget lavt niveau indtil starten af 2022. Nu fordobles antallet af smittede med influenza A fra ug...
-
250.000 Moderna vacciner doneret til Bhutan
17. marts 2022Danmark har doneret et stort antal Moderna vacciner til Bhutan i Sydasien. De er afsendt onsdag morgen.
-
Nedadgående covid-19 smitte i hele Danmark
17. marts 2022Antallet af smittede og indlagte på grund af covid-19 falder i alle fem regioner i Danmark. Det viser den nyeste tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Markant fald i rabiesvaccinationer efter dyrebid
16. marts 2022Færre danskere end tidligere er blevet vaccineret efter mulig eksponering for rabies i udlandet i 2020 og 2021. Det skyldes den nedsatte rejseaktivitet på grund af covid-19.
-
Statens Serum Institut sender vacciner til ukrainske flygtninge i Polen
14. marts 2022En ladning på 133.145 vacciner blev mandag formiddag sendt af sted fra SSI med kurs mod Polen. Her skal de bruges til de ukrainske flygtninge, der har måttet forlade deres land på grund af Ruslands krig mod Ukraine.
-
Covid-19-smitten faldt for tredje uge i træk
10. marts 2022Antallet af nye covid-19-tilfælde faldt med yderligere 27% fra uge 8 til uge 9. Det viser den nyeste tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Kun 80 tilfælde af kighoste i 2021
8. marts 2022Antallet af kighostetilfælde faldt sidste år til det laveste i mange år. Faldet skete i kontrast til den omfattende kighosteepidemi i 2019 og starten af 2020 og skyldes sandsynligvis coronarestriktionerne.
-
SSI skønner, at 59% af de voksne danskere har været smittet med covid-19 siden november
4. marts 2022Statens Serum Institut har nu lagt resultater frem for tredje runde af bloddonorundersøgelsen for covid-19-antistoffer.
-
Elektronisk selvrapportering af influenzalignende sygdom blandt danskere
4. marts 2022Influmeter har for nylig udgivet en opdateret artikel om elektronisk overvågning af influenzalignende sygdom (ILS) i Danmark siden 2013 og covid-19 i Europa i perioden 2019-2021.
-
Mange danskere oplever senfølger efter covid-19
3. marts 2022Forskere på Statens Serum Institut er nu klar med de første resultater fra verdens største spørgeskemaundersøgelse af senfølger – EFTER-COVID.
-
Covid-19-smitten fortsætter med at falde
3. marts 2022Antallet af nye covid-19-tilfælde fortsatte med at falde med 36% fra uge 7 til uge 8. Samtidig er positivprocenten også begyndt at falde i uge 8, selv om færre blev testet. Det viser den nyeste tendensrapport fra Statens Serum Insti...
-
Kun få covid-19-ramte børn har været indlagt
3. marts 2022Selv om mange 0-15-årige har været smittet med covid-19 de seneste måneder, er kun 0,4% af dem endt på hospitalet. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut.
-
Danmark donerer lægemiddel til behandling af sårede ukrainere
3. marts 2022Statens Serum Institut har torsdag formiddag sendt 1.200 doser af sted til Ukraine til at forebygge og behandle stivkrampe.
-
Covid-19-smitten ser ud til at falde
24. februar 2022Antallet af nye covid-19-tilfælde faldt med næsten en fjerdedel fra uge 6 til uge 7. Samtidig ligger positivprocenten stabilt på 40,1%, selvom færre blev testet i uge 7. Det viser den nyeste tendensrapport fra Statens Serum In...
-
Gentagen smitte med forskellige undertyper af omikron kan ske
22. februar 2022Omikron-varianten kan opdeles i forskellige undertyper, og i Danmark har vi især været ramt af de to undertyper BA.1 og BA.2. I et nyt studium fra Statens Serum Institut (SSI) har man undersøgt, om smitte er sket to gange efte...
-
11 nye tilfælde af blodforgiftninger på grund af antibiotikaresistente stafylokokker (MRSA)
21. februar 2022I 4. kvartal 2021 blev der registreret 11 nye tilfælde af blodforgiftning (bakteriæmi) med MRSA (methicillin-resistente Staphylococcus au...
-
Dødeligheden på grund af covid-19 i Danmark stiger ikke svarende til smittetallene
18. februar 2022Efter udbredelsen af omikron-varianten i Danmark bliver flere smittede med covid-19, men dør ikke i samme grad som tidligere af sygdommen. Det viser data fra Dødsårsagsregisteret.
-
Fugleinfluenza i dansk sæl
17. februar 2022Dansk Veterinær Konsortium har påvist såkaldt højpatogen fugleinfluenzavirus af subtypen H5N8 i en spættet sæl. Det er første gang, der er fundet højpatogen fugleinfluenzavirus i sæl i Danmark.
-
Smitten steg mest i Vestdanmark
17. februar 2022Det lille fald i smitten fra uge 4 til 5 blev afløst af en stigning på 7% fra uge 5 til 6. Region Nordjylland lagde sig i spidsen med en smittestigning på 28%. Det viser den nyeste tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
På lidt over tre måneder har halvdelen af de voksne i Østdanmark sandsynligvis været smittet
16. februar 2022Et stort antal danskere smittes med covid i øjeblikket, men ikke alle, der er smittede, lader sig teste, og det efterlader et mørketal for smittens udbredelse. Ud fra en analyse af blod fra de danske bloddonorer vurderes det, at de sand...
-
Antallet af syfilistilfælde i Danmark stiger
10. februar 2022Trods corona-epidemi, restriktioner og færre udlandsrejser steg antallet af syfilis-tilfælde i Danmark både i 2019 og 2020.
-
Reinfektioner og andre ændringer på covid-19-dashboards
10. februar 2022Reinfektioner er fra den 10. februar inkluderet i alle regionale og kommunale dashboards. ’Bekræftede tilfælde’ ændrer navn til ’Første infektion’.
-
Smitten faldt fra uge 4 til uge 5
10. februar 2022Selv om der fortsat er mange nye covid-19 tilfælde faldt antallet af tilfælde med knap 1% fra uge 4 til uge 5. Det er i det østlige Danmark, at smitten falder, mens den stiger i det vestlige Danmark. Det viser den nyeste tendensrapport fra Statens Se...
-
Patienter med slidgigtrelaterede ryglidelser har dobbelt så højt sygefravær
7. februar 2022Forskere på Statens Serum Institut og Rigshospitalet Glostrup har undersøgt patienter behandlet for slidgigtrelaterede lidelser i lænden. Resultatet er, at patienterne i langt højere grad langtidssygemeldes eller helt mister...
-
Der er færre ekstremt tidligt fødte børn om vinteren
4. februar 2022Forskere på Statens Serum Institut har undersøgt sammenhængen mellem årstiderne og risikoen for at føde ekstremt tidligt. Det vil sige fødsler, hvor graviditeten varer mindre end 28 uger.
-
Epidemien fortsætter: Smitten steg yderligere i uge 4 og drives af omikronvarianten BA.2
3. februar 2022Antallet af nye covid-19-tilfælde steg med 12% fra uge 3 til 4. Samtidig falder smitten i Region Hovedstaden og blandt børn og yngre voksne. Det viser den nyeste tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Dødeligheden i Danmark falder
3. februar 2022De seneste tal fra uge 5 2022 viser, at dødeligheden siden uge 1 har været jævnt faldende i alle aldersgrupper og nu nærmere sig et normalt niveau. Det sker selvom antallet af dødfald, hvor personerne også havde ...
-
Omikronvarianten ”BA.2” udkonkurrerer ”BA.1”. Den forventes snart at udgøre op mod 100% i Danmark
3. februar 2022Forekomsten af omikronvarianten BA.2 er fortsat stigende i Danmark. Den blev dominerende i uge 2 og udgjorde 69% i uge 3. BA.2 forventes at udgøre op mod 100% af smittetilfældene i midten af februar 2022.
-
Hver tredje voksne dansker har sandsynligvis været smittet siden november. Det viser en ny undersøgelse af donorblod
3. februar 2022Et stort antal danskere tester positive i øjeblikket. Men der vil også være mange, der er smittede, uden at de bliver testet. Vi ved derfor ikke hvor mange, der samlet set bliver smittet for tiden. En ny undersøgelse af blod...
-
Alvorlige blodpropper efter AstraZeneca-vaccinen var sjældne hos danske social- og sundhedsmedarbejdere
2. februar 2022Forskere på Statens Serum Institut har endnu engang set på sammenhængen mellem AstraZeneca covid-19-vaccinen og risikoen for sjældne, men alvorlige blodpropper.
-
Subvarianten BA.2 er mere smitsom end BA.1, men vaccinerede har mindre risiko for at blive smittet og smitte videre
31. januar 2022Forskere fra Københavns Universitet, Danmarks Statistik, DTU og Statens Serum Institut har undersøgt, hvor meget omikronvarianten BA.2 smitter i forhold til den oprindelige omikronvariant BA.1 i danske husstande, når der tages h&o...
-
Fund af influenza fra svin hos en borger i Danmark
29. januar 2022Statens Serum Institut (SSI) har for nyligt påvist et tilfælde af influenza hos en borger i Danmark med en virusvariant, der formentlig stammer fra svin. Borgeren arbejder på et dansk svineslagteri. Der var tale om et alvorligt sygdomsforløb hos en i...
-
Tendensen fortsætter: Smitten stiger, mens andelen af indlagte på grund af en covid-19-diagnose falder
27. januar 2022Antallet af nye covid-19-tilfælde steg med 56% fra uge 2 til 3. Samtidig faldt andelen af nyindlagte, der indlægges på grund af en covid-19-diagnose, til 60% i uge 1. Det viser den nyeste tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
På trods af historisk høje smittetal følger indlæggelserne ikke med
26. januar 2022Smittetallene forventes at stige yderligere i de kommende uger. Men hvornår smitten vil toppe, afhænger af udviklingen i omikronvarianten BA.2. Det er nogle af konklusionerne i en ny risikovurdering fra Statens Serum Institut.
-
Antallet af indlagte efter gennembrudsinfektion har været stabilt de sidste tre uger
21. januar 2022Der er nu registreret 434.803 tilfælde af covid-19 hos personer med fuld effekt af det primære vaccinationsforløb. Dertil kommer 105.271 tilfælde efter fuld effekt af revaccination. Det viser den seneste rapport for gennembru...
-
Nyt samarbejde: Blodbanker og SSI undersøger mørketallet for covid-19-smittede
21. januar 2022Et nyt samarbejde mellem landets blodbanker og Statens Serum Institut vil nu undersøge mørketallet for covid-19-smittede. For smitten stiger i Danmark – men hvor mange danskere har egentligt været smittet med covid-19 uden a...
-
Smitten stiger, men andelen af indlagte med en covid-19-diagnose falder
20. januar 2022Antallet af nye covid-19-tilfælde steg med 35% fra uge 1 til 2, og antallet af nye indlæggelser steg med 16%. En stigende andel må dog forventes at være indlagt med og ikke på grund af covid-19. Til gengæld er antallet af intensivt indlagte faldet fr...
-
Mindre risiko for hospitalsindlæggelse ved smitte med omikron i forhold til delta
20. januar 2022Personer, der er smittet med omikronvarianten, har en 36% mindre risiko for at blive indlagt end dem, der er smittet med deltavarianten. Det viser en ny analyse, som SSI har lavet sammen med en lang række samarbejdspartnere.
-
En subvariant af omikron, BA.2, udgør nu knap halvdelen af alle danske omikrontilfælde
19. januar 2022Der er indtil videre beskrevet 3 subvarianter af omikron: BA.1, BA.2 og BA.3. På verdensplan udgør BA.1 langt de fleste tilfælde. I Danmark vinder BA.2 dog frem på bekostning af BA.1.
-
Andelen af smittede med omikron blandt nyindlagte stiger
19. januar 2022Data fra covid-19-indlagte viser at en stigende andel af indlæggelserne sker blandt patienter med omikron. I uge 1 var ca. 86% af alle nyindlagte smittet med omikron, hvorimod andelen med omikron blandt nyindlagte på intensiv kun var ca. 43%.
-
Risikoen for at blive smittet med deltavarianten og selv smitte videre er lavere for vaccinerede
14. januar 2022Nyt studie af deltasmitte i danske husstande viser, at vacciner både beskytter mod at blive smittet, men også mod at smitte videre til andre.
-
Væksten i covid-19-smitten aftager
13. januar 2022Ifølge den nyeste tendensrapport fra Statens Serum Institut stiger covid-19-epidemien stadig, men væksten tager af. Fra uge 52 til uge 1 steg antallet af nye tilfælde kun med godt 6% til 2.180 tilfælde pr. 100.000 indbyggere.
-
Ornitoseudbrud hos stuefugle i 2021
13. januar 2022I 2021 har der været flere udbrud af den bakterielle luftvejssygdom Chlamydia psittaci hos både fugle og mennesker.
-
Nyt studie ledet af Statens Serum Institut kortlægger genetiske årsager til feberkramper
12. januar 2022SSI har gennemført verdens hidtil største genetiske studie af feberkramper. Det har bragt spændende ny viden for dagen. Forskerne har blandt andet fundet syv områder i genomet, som hver især øger børns ri...
-
Nu vises andelen af covid-19-relaterede indlæggelser på psykiatriske afdelinger i SSI's covid-19-nøgletal
11. januar 2022Hospitalsbelægningen af covid-19-relaterede indlæggelser på psykiatriske afdelinger vises nu separat i SSI's nøgletal øverst på de interaktive dashboards.
-
Udbrud af diarré-fremkaldende E. coli
10. januar 2022Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et udbrud med en diarré-fremkaldende og toksinproducerende E. coli-bakterie. Det begyndte i december og omfatter lige nu 13 personer med mulig fælles smittekilde.
-
Tre ud af fire indlagte på hospitalerne med en positiv PCR-test i december måned havde også en covid-19-diagnose
8. januar 2022Statens Serum Institut sætter i en ny rapport fokus på, hvordan covid-19-relaterede indlæggelser har udviklet sig under epidemien.
-
Ekspertgruppe udgiver tillægsnotat med beregninger for smittetal og nyindlæggelser frem til slutningen af februar
7. januar 2022Beregningerne indgik også i risikovurderingen fra d. 5. januar 2022. I tillægsnotatet præsenteres forudsætningerne og antagelserne bag beregningerne.
-
Antigentests kan påvise nye varianter
7. januar 2022Statens Serum Institut (SSI) har afprøvet en række antigentests med det formål at undersøge, om de kan detektere de varianter af SARS-CoV-2, der findes i Danmark (delta og omikron).
-
Omikronrapport udgår, da omikrontilfælde udgør mere end 90 %
7. januar 2022Den 7. januar 2022 udkommer rapporten om omikronvarianten for sidste gang. Dette skyldes, at omikron nu udgør mere end 90 % af de bekræftede tilfælde i Danmark.
-
Antallet af vaccinerede, der smittes med covid-19, stiger
7. januar 2022Der er nu registreret i alt 294.985 tilfælde af covid-19 hos personer med fuld effekt af det primære vaccinationsforløb. Det viser den seneste rapport for gennembrudsinfektioner fra Statens Serum Institut.
-
Langt de fleste covid-19-indlagte har reelt en covid-19-diagnose - men andelen er faldende på grund af omikron
6. januar 2022Fra oktober/november til december faldt andelen af personer, der blev indlagt på grund af covid-19 fra 75% til 73%. Samtidig steg andelen af nyindlagte med en anden diagnose til 23% i december. Det viser den nyeste tendensrapport fra Statens Se...
-
MRSA opstod i pindsvin længe før man begyndte at bruge antibiotika
5. januar 2022Forskere fra Statens Serum Institut har vist, at særlige methicillin-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) bakterier – nogle af de mest berygtede og frygtede sygdomsfremkaldende mikroorganismer hos mennesker – var tilstede i pindsvin længe inden me...
-
Covid-19-smitten ventes at stige frem til slutningen af januar
5. januar 2022I en ny risikovurdering fra Statens Serum Institut forventes der op til 25.000-55.000 smittede om dagen i slutningen af januar. Samtidig forventes op til 150-360 nyindlæggelser om dagen i starten af februar. Estimaterne er forbundet med stor us...
-
Større andel covid-19-relaterede indlæggelser blandt uvaccinerede personer
3. januar 2022Antallet af covid-19 relaterede indlæggelser var i uge 51 på 59,1 pr. 100.000 uvaccinerede personer fra 12 år og derover. For personer med fuld effekt af det primære vaccinationsforløb og personer med fuld effekt af rev...
2021
-
Vaccination beskytter mod smitte i husstande viser ny undersøgelse
31. december 2021Forskere fra Københavns Universitet, Danmarks Statistik, DTU og Statens Serum Institut har undersøgt, hvor meget omikronvarianten smitter i forhold til deltavarianten i danske husstande. Det nye studie tager højde for en ræ...
-
Stort sygdomsudbrud med E. coli skyldes formentligt forårsløg i spiseklar kålsalat
27. december 2021Statens Serum Institut (SSI) har set en stigning i antal registrerede syge på grund af en særlig Escherichia coli (EIEC) i Danmark siden den 23. november 2021. Efterforskningen viser, at smittekilden sandsynligvis er forårslø...
-
Covid-19-epidemien stiger fortsat
23. december 2021Antallet af nye covid-19 tilfælde steg med hele 50% og antallet af nye indlæggelser med 16% fra uge 49 til 50. Smitten er nu på det højeste niveau under hele covid-19-epidemien, og antallet af nye omikron-tilfælde stige...
-
Antallet af gonorré-tilfælde i Danmark stiger trods covid-19-epidemien
23. december 2021Fra 2019 til 2020 er antallet af anmeldte gonorré-tilfælde i Danmark steget med 5%.
-
Fremover er det kun en del af coronaprøverne, der testes for omikron
22. december 2021På grund af de stærkt stigende smittetal ændrer Statens Serum Institut strategi for test af positive prøver med variant-PCR. Det betyder, at folk ikke længere kan få at vide, om de er smittet med omikronvarianten.
-
Studie viser forskellen på Pfizer-BioNTechs og Modernas vacciners effekt overfor delta- og omikron-varianten
22. december 2021Et nyt studie viser en estimeret beskyttelse mod infektion med omikronvarianten på 54.6% blandt personer på 60 år og derover, som for nyligt er blevet revaccineret med vaccinen fra Pfizer-BioNTech. Over for delta er vaccineeffekten ...
-
Har måttet melde 8.000 prøver ud med svaret "inkonklusivt"
22. december 2021En laboratoriefejl hos TestCenter Danmark gør, at man onsdag morgen har måttet sende cirka 8.000 borgere et inkonklusivt testsvar på deres PCR-test. De kan forvente et nyt, korrigeret svar på deres prøver i løbet af dagen.
-
Færre tilfælde af tuberkulose i Danmark i 2020
21. december 2021Der er også set markante fald på verdensplan. Faldet er dog næppe reelt, men skyldes sandsynligvis, at det har været sværere at blive diagnosticeret og behandlet for tuberkulose under covid-19-pandemien.
-
Flere grupper får tilbud om en gratis pneumokokvaccination
21. december 2021Tilbuddet om gratis pneumokokvaccination er blevet udvidet. Det omfatter nu også svejsere, der har kontinuerlig erhvervsmæssig risiko, samt personer under 65 år med visse kroniske sygdomme.
-
Status på omikron-varianten (B.1.1.529) pr. 21.12.21
21. december 2021Statens Serum Institut finder et stadigt stigende antal omikron tilfælde i Danmark. Samlet er der nu fundet 26.362 tilfælde af smitte med virus-varianten omikron. Alle fakta om forekomsten af omikron i Danmark udsendes nu i en daglig rapp...
-
Status på omikron-varianten (B.1.1.529) pr. 20.12.21
20. december 2021Statens Serum Institut finder et stadigt stigende antal omikron tilfælde i Danmark. Samlet er der nu fundet 23.038 tilfælde af smitte med virus-varianten omikron. Alle fakta om forekomsten af omikron i Danmark udsendes nu i en daglig rapport.
-
SSI advarer om svindel-sms'er
20. december 2021Modtager du en sms, der ser ud til at komme fra Statens Serum Institut, og som opfordrer dig til at klikke på et link, så lad være med at klikke på det.
-
Status på omikron-varianten (B.1.1.529) pr. 19.12.21
19. december 2021Statens Serum Institut finder et stadigt stigende antal omikron tilfælde i Danmark. Samlet er der nu fundet 18.753 tilfælde af smitte med virus-varianten omikron. Alle fakta om forekomsten af omikron i Danmark udsendes nu i en daglig rapp...
-
Forsinkede PCR-testsvar
19. december 2021På grund af systemopgraderinger natten mellem den 17. og 18/12 har nogle borgere kunne opleve forsinkelser i deres PCR-testsvar.
-
Status på omikron-varianten (B.1.1.529) pr. 18.12.21
18. december 2021Statens Serum Institut finder et stadigt stigende antal omikron tilfælde i Danmark. Samlet er der nu fundet 15.452 tilfælde af smitte med virus-varianten omikron. Alle fakta om forekomsten af omikron i Danmark udsendes nu i en daglig rapp...
-
Nye fremskrivninger: 9.000-45.000 smittede og 120-250 indlæggelser pr. dag
18. december 2021Ifølge nye modelberegninger fra Ekspertgruppen for matematisk modellering forventes antallet af smittede og nyindlæggelser at stige frem mod det nye år.
-
Smitten stiger markant, men indlæggelserne stiger langsommere
17. december 2021Antallet af nye covid-19 tilfælde steg med hele 39% og antallet af nye indlæggelser med 9,8% fra uge 48 til 49. Smitten er nu på det højeste niveau under hele covid-19-epidemien, og antallet af nye omikron-tilfælde stig...
-
Status på omikron-varianten (B.1.1529) pr. 17.12.21
17. december 2021Statens Serum Institut finder et stadigt stigende antal omikron tilfælde i Danmark. Samlet er der nu fundet 11.559 tilfælde af smitte med virus-varianten omikron. Alle fakta om forekomsten af omikron i Danmark udsendes nu i en daglig rapp...
-
Nyt stort dansk studie: Coronavacciner giver kun minimal risiko for milde tilfælde af hjertebetændelse
17. december 2021Forskere på Statens Serum Institut har undersøgt sammenhængen mellem covid-19-vaccinerne og sjældne tilfælde af betændelse i hjertemusklen. Studiet har set på næsten 4.9 millioner danskere. Det viser b...
-
Status på omikron-varianten (B.1.1.529) pr. 16.12.21
16. december 2021Statens Serum Institut finder et stadigt stigende antal omikron tilfælde i Danmark. Samlet er der nu fundet 9.009 tilfælde af smitte med virus-varianten omikron. Alle fakta om forekomsten af omikron i Danmark udsendes nu i en daglig rappo...
-
Invitation til myndighedsbriefing
16. december 2021Statens Serum institut, Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed inviterer til pressebriefing d. 16. december kl. 17:30 om den aktuelle status på COVID-19 med fokus på den hastige smittespredning med Omikron.
-
Fejl i påmindelsesbreve om 3. vaccinationsstik
16. december 2021Får breve om, at de skal huske at få 3. stik, selv om de allerede er vaccineret.
-
Reinfektioner indgår nu i Statens Serum Instituts daglige overvågning
15. december 2021Fremover kan man finde tal for covid-19-reinfektioner på SSI’s dashboards - altså tal for dem, der bliver smittet mere end én gang.
-
Status på omikron-varianten (B.1.1.529) pr. 15.12.21
15. december 2021Statens Serum Institut finder et stadigt stigende antal omikron tilfælde i Danmark. Samlet er der nu fundet 6.047 tilfælde af smitte med virus-varianten omikron. Alle fakta om forekomsten af omikron i Danmark udsendes nu i en daglig rappo...
-
Tag kun en PCR-test, hvis du har brug for det
14. december 2021På grund af presset på teststederne opfordrer Statens Serum Institut til, at man i stedet tager en hurtigtest, hvis man blot har brug for en test til et coronapas.
-
Status på omikron-varianten (B.1.1.529) pr. 14.12.21
14. december 2021Statens Serum Institut finder et stadigt stigende antal omikron tilfælde i Danmark. Samlet er der nu fundet 4.535 tilfælde af smitte med virus-varianten omikron. Alle fakta om forekomsten af omikron i Danmark udsendes nu i en daglig rapport.
-
Omikron tager over
13. december 2021Statens Serum Institut vurderer, at omikron bliver den dominerende covid-19-variant i løbet af denne uge. Samtidig forventes et stigende smittetal på over 10.000 tilfælde om dagen.
-
Problemer med at se testresultater for covid-19 er løst
13. december 2021En ophobning af data i systemerne gav tidligere i dag forsinkelser på testsvar.
-
Covid-19-vaccination af de 5-11-årige indgår nu i Statens Serum Instituts daglige overvågning
13. december 2021Fremover kan man finde daglige vaccinationstal for de 5-11-årige på SSI’s dashboards over covid-19-vaccineindsatsen.
-
Status på omikron-varianten (B.1.1.529) pr. 13.12.21
13. december 2021Statens Serum Institut finder et stadigt stigende antal omikron tilfælde i Danmark. Samlet er der nu fundet 3.437 tilfælde af smitte med virus-varianten omikron. Alle fakta om forekomsten af omikron i Danmark udsendes nu i en daglig rappo...
-
Status på omikron-varianten (B.1.1.529) pr. 12.12.21
12. december 2021Statens Serum Institut finder et stadigt stigende antal omikron tilfælde i Danmark. Samlet er der nu fundet 2.471 tilfælde af smitte med virus-varianten omikron. Alle fakta om forekomsten af omikron i Danmark udsendes nu i en daglig rappo...
-
Status på omikron-varianten (B.1.1.529) pr. 11.12.21
11. december 2021Statens Serum Institut finder et stadigt stigende antal omikron tilfælde i Danmark. Samlet er der nu fundet 1.840 tilfælde af smitte med virus-varianten omikron. Alle fakta om forekomsten af omikron i Danmark udsendes nu i en daglig rappo...
-
Status på omikron-varianten (B.1.1.529) pr. 10.12.21
10. december 2021Statens Serum Institut finder et stadigt stigende antal omikron tilfælde i Danmark. Samlet er der nu fundet 1.280 tilfælde af smitte med virus-varianten omikron. Alle fakta om forekomsten af omikron i Danmark udsendes nu i en daglig rapport.
-
Status pa omikron-varianten (B11529) pr. 09.12.21
9. december 2021Statens Serum Institut finder et stadigt stigende antal omikron tilfælde i Danmark. Samlet er der nu fundet 796 tilfælde af smitte med virus-varianten omikron. Alle fakta om forekomsten af omikron i Danmark udsendes nu i en daglig rapport...
-
Smitten og indlæggelserne har taget fart igen
9. december 2021Antallet af nye covid-19 tilfælde steg med 19% og antallet af nye indlæggelser med 9,6% fra uge 47 til 48. Dermed har væksten i covid-19-epidemien taget fart igen. Samtidig stiger antallet af tilfælde med den nye covid-19-vari...
-
Status på omikron-varianten (B.1.1.529) pr. 08.12.21
8. december 2021Statens Serum Institut finder et stadigt stigende antal omikron tilfælde i Danmark. Samlet er der nu fundet 577 tilfælde af smitte med virus-varianten omikron.
-
Status på omikron-varianten (B.1.1.529) pr. 07.12.21
7. december 2021Statens Serum Institut finder et stadigt stigende antal omikron tilfælde i Danmark. Samlet er der nu fundet 398 tilfælde af smitte med virus-varianten omikron.
-
Omikron-variant er fundet i danske spildevandsprøver for første gang
7. december 2021Statens Serum Institut har påvist den nye omikron-variant i spildevandsprøver fra et renseanlæg på Fyn. Yderligere 14 prøver fra renseanlæg over hele landet undersøges lige nu for omikron-varianten. Det er...
-
Status på omikron-varianten (B.1.1.529) pr. 06.12.21
6. december 2021Statens Serum Institut finder et stadigt stigende antal omikron tilfælde i Danmark. Samlet er der nu fundet 261 tilfælde af smitte med virus-varianten omikron.
-
Mandagens smittetal er for høje
6. december 2021Tilsvarende var søndagens smittetal for lave. Det skyldes blandt andet udsving i prøve-flowet og svartiderne i løbet af weekenden.
-
Status på omikron-varianten (B.1.1.529) pr. 05.12.21
5. december 2021Statens Serum Institut finder et stadigt stigende antal omikron tilfælde i Danmark. Samlet er der nu fundet 183 tilfælde af smittede med virus-varianten omikron.
-
Status på omikron-varianten (B.1.1.529) pr. 03.12.21
3. december 2021Corona-varianten omikron er nu fundet i 18 tilfælde i alt. Heraf 12 tilfælde med forbindelse til rejseaktiviteter.
-
Ekspertgruppe forventer flere covid-19-indlagte
3. december 2021Ifølge nye modelberegninger forventes det, at antallet af hospitalsindlæggelser kan stige yderligere frem mod midten af december.
-
Status på omikron-varianten (B.1.1.529) pr. 02.12.21
2. december 2021Corona-varianten omikron er nu fundet i 14 tilfælde i alt. Heraf 11 tilfælde med forbindelse til rejseaktiviteter.
-
Smitten og indlæggelserne stiger stadig, men ikke så kraftigt i sidste uge
2. december 2021Antallet af nye covid-19 tilfælde steg med 3% og antallet af nye indlæggelser med 3,3% fra uge 46 til 47. Det er mindre end væksten i de seneste uger. Til gengæld er antallet af covid-relaterede dødsfald vokset fra 38 i...
-
Status på omikron-varianten (B1.1.529) pr. 01.12.21
1. december 2021Corona-varianten omikron er nu fundet i seks tilfælde i alt. Fem tilfælde med forbindelse til rejseaktiviteter i Sydafrika. Og ét tilfælde som vedrører rejseaktivitet til Qatar.
-
Statens Serum Institut lancerer et influenza-dashboard
1. december 2021På det nye dashboard kan man blandt andet se data over antallet af personer testet for influenza, bekræftede tilfælde, indlæggelser, dødsfald samt vaccinerede.
-
Betydelig risiko for epilepsidiagnose efter hjerneoperation
1. december 2021Forskere på Statens Serum Institut og Rigshospitalet har undersøgt risikoen for epilepsi blandt patienter, som har undergået større hjernekirurgi, og SSI og Rigshospitalet har fundet betydelig risiko for epilepsidiagnoser p&...
-
Worlds Aids Day 2021
1. december 2021Den 1. december afvikles der World Aids Day for 33. gang over hele verden. I Danmark forsætter den positive udvikling med færre nye hiv-diagnoser. Fra 2019 til 2020 har der været et fald i antallet af nye hiv-diagnoser på 24%.
-
Status på omikronvarianten (B.1.1.529) pr. 30.11.21
30. november 2021Coronavarianten omikron er nu fundet i fire tilfælde i alt. Alle fire har forbindelse til rejseaktivitet i Sydafrika.
-
Status på omikron-varianten (B.1.1.529) i Danmark
29. november 2021Varianten omikron (B.1.1.529) er en ny variant af coronavirus. Den blev først rapporteret i Botswana den 11. november 2021 og efterfølgende den 14. november 2021 i Sydafrika.
-
De to mistænkte tilfælde af coronavirus varianten Omicron i Danmark er nu bekræftet
28. november 2021De smittede personer var indrejsende med fly fra Sydafrika, og de første PCR-prøver viste tegn på, at der var tale om den nye virusvariant, der lige nu er i vækst i de sydafrikanske lande, og er set i flere europæiske lande.
-
To mistænkte tilfælde af Omicron (B.1.1.529) er påvist i Danmark hos rejsende fra Sydafrika
27. november 2021Varianten Omicron (B.1.1.529) er en ny variant af coronavirus. Den blev først rapporteret i Botswana 11. november 2021 og 14. november i Sydafrika. Varianten er siden observeret i flere europæiske lande i hos rejsende fra de Sydafrika. I dag er den s...
-
Ny variant vækker bekymring i Danmark og resten af EU
27. november 2021Varianten Omicron (B.1.1.529) blev først rapporteret i Botswana 11. november 2021 og 14. november i Sydafrika. Varianten er siden observeret i flere europæiske lande i forbindelse med rejsende fra de sydafrikanske lande, men er endnu ikk...
-
Kun få, der har fået tredje stik, bliver smittet
26. november 2021Statens Serum Instituts seneste rapport om covid-19-infektioner efter vaccination viser, at 1,6% af dem, der har opnået fuld effekt efter det primære vaccinationsforløb, er blevet smittet med covid-19. Til gengæld er det kun ...
-
Smitten og indlæggelserne stiger fortsat. Særligt smitten blandt 6-11-årige er på sit hidtil højeste niveau
25. november 2021Incidensen for de 6-11-årige var helt oppe på 1.562 tilfælde pr. 100.000 i uge 46. Det er det højeste under hele pandemien. Samtidig er antallet af indlæggelser steget med 20%. Det viser den nyeste tendensrapport fra Statens Serum Institut.
-
Ny behandlingsform imod multiresistente tuberkulosebakterier
24. november 2021Danske forskere er på vej med en ny behandlingsform, hvor allerede syge får en vaccine for at booste deres immunforsvar. Den nye behandlingsform kan blive et nyt våben i kampen mod de stigende forekomster af antibiotikaresistente tu...
-
Fugleinfluenza H5N1 fundet i Danmark
19. november 2021Højpatogen fugleinfluenza af undertypen H5N1 er igen fundet i vilde fugle og fjerkræ i Danmark siden oktober 2021. Der er dog ikke tale om den samme H5N1 fugleinfluenzavirus, som primært i Asien og Mellemøsten har givet anle...
-
Smitte blandt skolebørnene på hidtil højeste niveau under hele pandemien
19. november 2021Covid-19-epidemien stiger stadig i hele landet. Incidensen er højest blandt skolebørn i alderen 6-11 år og blandt uvaccinerede 12-15-årige. Det viser tendensrapporten fra Statens Serum Institut.
-
Tilslutningen til influenzavaccination er skæv i Danmark
19. november 2021Det viser en foreløbig opgørelse fra Statens Serum Institut over tilslutningen til vaccination mod influenza i sæsonen 2021/22. I løbet af de første seks uger af vaccinationskampagnen, er der i alt givet ca. 1,5 millioner vacciner, men fordelingen er...
-
Forskere fra SSI har opfundet en ny vaccine, der kan få afgørende betydning i kampen mod tuberkulose
18. november 2021I årtier har forskere arbejdet på at lave en forbedret vaccine, og nu er der sket et gennembrud i bekæmpelsen af tuberkulose, der hvert år dræber halvanden million mennesker.
-
En uge med særligt fokus på antibiotika
18. november 2021Uden effektiv antibiotika risikerer vi at vende tilbage til tiden, før antibiotika blev en del af lægevidenskabens værktøjskasse, og mennesker blev alvorligt syge eller døde af bakterie infektioner. Derfor holder blan...
-
Langt de fleste indlagte med en positiv PCR-test er reelt syge af covid-19
18. november 2021Statens Serum Institut har gennem en længere periode undersøgt hvor mange indlagte patienter, der havde en positiv test for covid-19, der var indlagte på grund af covid-19 og ikke bare med covid-19. Over 80% havde fået en cov...
-
Opgørelse over blodforgiftning med MRSA 3. kvartal 2021
15. november 2021Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens på Statens Serum Institut opgør hvert kvartal antallet af blodforgiftninger forårsaget af MRSA samt dødsfald som følge af disse.
-
Andelen af vaccinerede, der får en covid-19-infektion, er steget til knap 1%
12. november 2021Statens Serum Institut har sendt en ny rapport ud over antallet af covid-19-infektioner efter vaccination. Den viser, at 0,93% af dem, der er fuldt vaccineret i det primære vaccinationsforløb med fuld effekt af vaccinerne, er blevet smit...
-
Dagens smittetal er for høje
12. november 2021På grund af en stor mængde data med testresultater, der ikke var kommet ind i SSI’s system i går, er smittetallet for i dag højere end det reelle billede.
-
Smitten er højest blandt unge, der ikke har taget imod vaccination, og blandt børnene
11. november 2021Covid-19-epidemien stiger stadig i hele landet. Incidensen er højest blandt skolebørn i alderen 6-11 år og blandt uvaccinerede 12-19-årige. Det viser tendensrapporten fra Statens Serum Institut.
-
Dagens smittetal er ikke korrekte
11. november 2021På grund af en stor mængde data med testresultater, der ikke er kommet ind i SSI’s systemer, er smittetallet for i dag betydeligt lavere end det reelle billede.
-
Salmonellaudbrud fra danske æg stoppet
11. november 2021Den samme type salmonella er fundet i både prøver fra en dansk æggeproducent og prøver fra patienter i et aktuelt salmonellaudbrud. Æggene, som er solgt gennem flere detailbutikker, blev tilbagekaldt den 30. oktober og...
-
Vaccinationsindsatsen mod invasiv pneumokoksygdom kan nu følges på SSI.dk
11. november 2021Mere end 60% af alle personer over 65 år i Danmark blev sidste år vaccineret i det nye program mod pneumokokker, der kan føre til lungebetændelse. Fremover vil vaccineindsatsen mod pneumokoksygdom kunne følges på...
-
Den nye Delta-undervariant AY.4.2 viser ikke tegn på nedsat vaccineeffektivitet
10. november 2021Forskere fra Statens Serum Institut har som de i første i verden lykkedes med at dyrke Delta AY.4.2 i sikkerhedslaboratorier på SSI, så man har kunnet undersøge den nærmere.
-
Er der flest vaccinerede eller uvaccinerede blandt dem, der får covid-19? Sådan finder du svaret...
4. november 2021Tidligere på ugen lancerede Statens Serum Institut et nyt dashboard over gennembrudsinfektioner. Her kan du læse, hvad du kan bruge det nye dashboard til – og hvordan du finder rundt i det.
-
Nye beregninger viser, at covid-19-smitten fortsat forventes at stige i den kommende periode
2. november 2021De nye beregninger viser, at smittetallet i starten af december vil kunne være på 2.000-4.500 smittede om dagen, og at der kan være mellem 60-160 nye indlagte hver dag. Beregninger er dog behæftet med væsentlig usikkerheder. Blandt andet om befolknin...
-
I alt 22.682 er blevet smittet med covid-19, efter at de er blevet fuldt vaccineret
1. november 2021Statens Serum Institut har sendt en ny rapport ud over antallet af gennembrudsinfektioner. Den viser, at 0,5% af dem, der er fuldt vaccineret, og hvor vaccinen skulle have fuld effekt, er blevet smittet med covid-19. 133 af dem er døde.
-
Statens Serum Institut siger goddag til to faglige direktører
1. november 2021Tyra Grove Krause og Søren Alexandersen er udnævnt som faglige direktører på SSI for henholdsvis det epidemiologiske og det diagnostiske beredskab
-
MiBa er hjertepumpen i Danmarks unikke covid-19-datastrøm
28. oktober 2021Mikrobiologidatabasen MiBa er en let overset, men unik ressource og den har været uvurderlig for Danmarks håndtering af krisen.
-
Antallet af nye covid-19-tilfælde steg med 73% fra uge 41 til 42
28. oktober 2021Covid-19-epidemien stiger i øjeblikket kraftigt i hele landet. Det viser tendensrapporten fra Statens Serum Institut. Rapporten kommer fremover hver uge.
-
Ekspertgruppe forventer stigninger i både smitte og nye indlæggelser
21. oktober 2021Ekspertgruppen for matematisk modellering har fremskrevet udviklingen i covid-19-smitte og nyindlæggelser frem til midten af november. I et nyt notat forventer gruppen markante stigninger i både de daglige smittetal og nyindlæggelser. Hvor store, de ...
-
Risikoen for at blive indlagt og smittet er større for uvaccinerede end for vaccinerede
19. oktober 2021Tallene på det nye dashboard om gennembrudsinfektioner viser, at der forholdsmæssigt er markant flere indlagte med covid-19 og covid-19-smittede blandt uvaccinerede, end der er blandt vaccinerede i samme aldersgruppe.
-
Statens Serum Institut: Der er rigelige influenzavacciner i år
19. oktober 2021Over en halv million doser influenzavaccine ligger lige nu ude hos læger, på apoteker og klinikker, klar til at blive brugt - og flere er på vej. Statens Serum Institut har i år indkøbt 2,5 mio. doser influenzavacciner. Det er rekord mange, og vi har...
-
SSI lancerer et nyt dashboard om gennembrudsinfektioner
18. oktober 2021Det nye dashboard viser smittede og indlæggelser fordelt på vaccinationsstatus. Målet er, at kunne overvåge covid-19-smitte blandt vaccinerede med forventet fuld effekt (gennembrudsinfektioner), samt alvorlighed i form af indl...
-
Covid-19-infektioner efter vaccination og vaccineeffektivitet - Status uge 41
15. oktober 2021Frem til den 12. oktober 2021 er 16.105 blevet smittet med covid-19 i Danmark, efter at de er fuldt vaccinerede (det, der kaldes gennembrudsinfektioner). Det svarer til 0,4% af alle vaccinerede med forventet fuld effekt. Det viser den seneste rapport...
-
Antallet af invasive infektioner og resistente bakterier stiger stadig
13. oktober 2021Antallet af invasive infektioner steg til 11.983 tilfælde i 2020. Stigningen ville sandsynligvis have været endnu større, hvis ikke det var for de mange restriktioner på grund af covid-19. Det viser DANMAP 2020-rapporten.
-
Antallet af indlagte covid-19 patienter nedjusteres
12. oktober 2021En præcisering i algoritmen gør, at det samlede antal intensivt indlagte covid-19-patienter under pandemien justeres ned med 179 personer.
-
Færre ældre på plejehjem smittes med covid-19
8. oktober 2021De seneste uger er der sket et markant fald i antallet af plejehjemsbeboere, der testes positive for covid-19.
-
Forbruget af antibiotika i Danmark faldt yderligere under covid-19
6. oktober 2021For syvende år i træk er antibiotikaforbruget til mennesker i Danmark faldet. Covid-19 gav faldet et ekstra skub. Det viser DANMAP-rapporten over antibiotikaforbruget i 2020. Bag den står DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut (SSI).
-
Omskæring beskytter ikke drenge mod sexsygdomme senere i livet
6. oktober 2021I Afrika omskæres millioner af teenagedrenge, voksne mænd og nu også nyfødte og mindreårige drenge. Det sker, fordi man mener, at det giver dem mindre risiko for at blive smittet med hiv og andre sexsygdomme. Ny dansk f...
-
Influenzavaccination og overvågning af influenza i sæsonen 2021/2022
1. oktober 2021Et hurtigt overblik over, hvad du skal vide om influenzavacciner i den kommende sæson.
-
Godt halvdelen af de danske plejehjem undgik helt covid-19
30. september 2021Ny rapport fra Statens Serum Institut over covid-19 på danske plejehjem viser, at der frem til den 28. februar har været 3.680 tilfælde af covid-19 blandt plejehjemsbeboere i Danmark – og at 923 personer i blandt dem dø...
-
Indberetning af smitsomme sygdomme bliver elektronisk
30. september 2021Den 1. oktober 2021 tages første skridt i overgangen til elektronisk indberetning af anmeldelsespligtige sygdomme. Fremover bliver det lettere for læger at indberette de smitsomme sygdomme.
-
Covid-19-infektioner efter vaccination
28. september 2021Frem til den 20. september 2021 er 12.195 blevet smittet med covid-19 i Danmark, efter at de er fuldt vaccinerede. Af dem har 518 været indlagt og 86 er døde.
-
Ny modelrapport om covid-19 beskriver mulige scenarier for efteråret
27. september 2021Ved alle scenarier ses et fortsat fald eller stagnation i epidemikurven i de kommende uger. I de fleste af dem ses derpå en stigning i antallet af smittede og nyindlæggelser i løbet af efteråret.
-
Tal for revaccination bliver nu en del af SSIs dashboard
24. september 2021På dashboardet for covid-19-vaccination vises der allerede tal for påbegyndt vaccination og færdigvaccination. Fremover vil man også kunne finde de nyeste tal for revaccination på dashboardet.
-
Opbremsning i RS-virus epidemien, men stadig mange smittede og indlagte børn
23. september 2021Den seneste måneds udbrud med Respiratorisk Syncytialvirus (RS-virus) er stadig i fuld gang. Et lille fald i smittekurven den seneste uge tyder på en opbremsning i smitten, men epidemien kan vare uger endnu. Det kan udfordre et allerede p...
-
De første erfaringer med at bruge spildevand til at overvåge SARS-CoV-2 i Danmark
22. september 2021I dag kommer en rapport om erfaringerne fra afprøvningsperioden i juli måned. De viser blandt andet, at i de områder, hvor der var personer, der blev testet positive for SARS-CoV-2, fandt man også virus i spildevandet. Og omv...
-
Hvorfor har borgere med ikke-vestlig herkomst højere risiko for coronasmitte?
16. september 2021Herkomst, husstandstæthed og indbyggertæthed er de vigtigste faktorer bag højere smitterisiko blandt borgere i Danmark. Det viser en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut.
-
Husdyr-MRSA fra svin spredes kun lidt via staldventilation
15. september 2021Det er konklusionen i et forskningsprojekt fra Statens Serum Institut, Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet.
-
Bakteriel meningitis faldt i både 2019 og 2020
15. september 2021I 2019 blev der registreret 106 tilfælde af bakteriel meningitis. Det var det laveste antal siden årtusindskiftet. Faldet fortsatte i 2020, hvor man fandt 72 tilfælde.
-
Delta-varianten giver større risiko for indlæggelse blandt ikke-vaccinerede
9. september 2021Der er en større risiko for at blive indlagt på hospitalet, hvis man ikke er vaccineret mod covid-19 og smittes med Delta-varianten. Det viser en ny undersøgelse fra Statens Serums Institut. Resultaterne er netop blevet publiceret...
-
HPV-vaccinen svækker ikke immunforsvaret over for andre infektioner
7. september 2021Forskere på Statens Serum Institut afliver nu påstanden om, at HPV-vaccinen skulle svække immunforsvaret over for andre infektioner. Det sker på baggrund af en stor undersøgelse, der har set på 850.000 danske kv...
-
Covid-19 infektioner efter vaccination - Status uge 35
6. september 2021I alt er der siden december sidste år blevet fundet 9.253 tilfælde, hvor folk er påvist smittet, efter de er blevet vaccineret 2. gang mod covid-19 - de såkaldte gennembrudsinfektioner. Lige nu ser man et lavt, men stigende an...
-
Helt ekstraordinært mange får RS-virus lige nu
3. september 2021Siden uge 20 er der påvist 1.734 tilfælde. De fleste hos børn mellem 1-3 år.
-
Laveste forekomst af hepatitis C i 20 år
1. september 2021I 2019 og 2020 blev der anmeldt henholdsvis 123 og 165 tilfælde af hepatitis C. Det er det laveste tal, siden kronisk hepatitis C blev anmeldelsespligtigt i 2000.
-
Ingen sammenhæng mellem HPV-vaccinen og for tidlig overgangsalder
1. september 2021Forskere på Statens Serum Institut afliver nu påstanden om, at HPV-vaccinen skulle være årsag til for tidlig overgangsalder og deraf følgende nedsat fertilitet hos unge danske kvinder. Det er konklusionen på en st...
-
Nyt studie viser: Almindelige genvarianter påvirker stofskiftet allerede fra fødslen
31. august 2021Et nyt studie fra Statens Serum Institut har kigget på genetisk regulering af stofskiftet hos nyfødte. Det viser en klar sammenhæng mellem hvilke genvarianter, man fødes med, og ens stofskifte.
-
Sidste chance for gratis HPV-vaccination til drenge i catch-up programmerne
26. august 2021Den 31. december 2021 udløber tilbuddet om gratis HPV-vaccination til drenge og unge mænd, der er omfattet af catch-up programmerne. For drenge over 15 år skal vaccinationsprogrammet sættes i gang senest den 31. august 2021, ...
-
Svindel-sms'er er stadig i omløb
26. august 2021Modtager du en sms, der ser ud til at komme fra Statens Serum Institut, og som opfordrer dig til at klikke på et link, så lad være med at klikke på det.
-
Seminar om antibiotikaforbrug og –resistens – sæt kryds i kalenderen
26. august 2021Kom og hør om antibiotikaforbrug og -resistens i Danmark, når Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet den 18. november 2021 holder seminar i anledning af den internationale antibiotikauge. Seminaret bliver også en fejring af det danske over...
-
Farvel og stor tak til Kåre Mølbak
20. august 2021I dag sagde Statens Serum Institut farvel til en af instituttets helt store figurer. I en kombination af symposium og afskedsreception blev Kåre Mølbak fejret af kollegaer og fagfæller. Direktør Henrik Ullum, og mange andre, hyldede Kåre Mølbaks lang...
-
Der er fortsat høj vaccineeffektivitet for covid-19-vaccinerne
18. august 2021Et nyt notat fra Statens Serum Institut viser, at covid-19-vacinerne fra Pfizer, Moderna og AstraZeneca giver rigtig god beskyttelse mod at blive indlagt på hospitalet.
-
Opgørelse over blodforgiftning med MRSA 2. kvartal 2021
17. august 2021Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens på Statens Serum Institut opgør hvert kvartal antallet af blodforgiftninger forårsaget af MRSA samt dødsfald som følge af disse.
-
Mange bliver smittede med covid-19 i forbindelse med rejser, nu flest fra Tyrkiet
6. august 2021I sidste uge oplyste SSI, at en stor del af covid-19 smitten kommer fra de rejsende. Tyrkiet har nu overhalet Spanien som det hyppigste smitteland.
-
Større andel af covid-19-infektioner blandt vaccinerede
6. august 2021Ny rapport om covid-19 infektioner efter vaccination viser, at andelen af smittede blandt vaccinerede er steget efter deltavarianten er blevet dominerende. Selvom der ses flere gennembrudsinfektioner, er der stadigt kun få indlæggelser bl...
-
God beskyttelse når AstraZeneca-vaccinen kombineres med andendosis fra Pfizer/BioNTech eller Moderna
2. august 2021Nyt studie fra Statens Serum Institut påviser en høj effektivitet på 88% af et kombineret vaccinationsprogram, som er sammenligneligt med effektiviteten med to doser af Pfizer/BioNTechs covid-19-vaccine.
-
Havbakterier i badevandet
30. juli 2021Lige nu er der en forhøjet risiko for havbakterier i badevandet, som skyldes de høje temperaturer. Risikoen er størst langs de indre kyster i Danmark, særligt i østersøområdet. Nogle af disse bakterier k...
-
En stor del af covid-19 smitten i Danmark kommer fra de rejsende
29. juli 2021Det formodes at 1 ud af 4 danskere er blevet smittet med covid-19 i udlandet. Især rejsende fra Spanien har været ramt af smitte. SSI opfordrer rejsende til at følge et par gode råd.
-
Verdens største undersøgelse om covid-19-senfølger sat i gang i Danmark
29. juli 2021Senfølger efter covid-19 kan være langvarige og alvorlige, men omfanget i den danske befolkning er på nuværende tidspunkt ikke kendt. Dette vil nu blive undersøgt i den hidtil mest omfattende kortlægning af dansk...
-
Nu vaccineres de 12-15 årige mod covid-19
28. juli 2021Fra den 5. august vil tallene for vaccinerede 12-15 årige fremgå af SSI´s vaccinationsdashboard.
-
Andelen af borgere, der havde været smittede med SARS-CoV-2, var under 10% i slutningen af maj
26. juli 2021Den femte nationale prævalensundersøgelse viser en lille stigning i andelen af danskere, der har været smittet med SARS-CoV-2 og dannet antistoffer. Det tyder på, at 8,6% af den danske befolkning havde været smittet med SARS-CoV-2 til og med maj 2021...
-
Der er stadig risiko for at blive smittet med covid-19 efter første stik
26. juli 2021Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at 22% af alle delta-variant-infektioner optræder hos personer der er i perioden fra 14 dage efter første vaccinestik til de får andet stik. Derfor skal folk være opmærksomme på, at de stadig kan blive smitte...
-
Covid-19 restriktionerne har ikke haft effekt på spredningen af klamydia
14. juli 2021Selv om Danmark har været lukket ned på grund af covid-19-epidemien, er der lige så mange, der er blevet smittet med klamydia, som ellers. Langt de fleste smittede er som tidligere unge i alderen 15-24 år.
-
Usædvanligt mange RS-tilfælde i denne sommer
12. juli 2021Der er indtil videre fundet 112 tilfælde af RS-virus i uge 20-26. På en normal sommer ville man kun se omkring en håndfuld tilfælde.
-
Klinisk afprøvning af en malariavaccine fremstillet på SSI
12. juli 2021En nyudviklet malariavaccine bliver nu for første gang undersøgt i mennesker.
-
Polio i verden - opdatering
8. juli 2021Polio har i flere år været tæt på at være udryddet i hele verden, men dette endemål har i de senere år været truet. WHO har derfor siden maj 2014 erklæret international spredning af poliovirus (b&...
-
Nyt studie bekræfter: Alfavarianten (B.1.1.7) er forbundet med større risiko for indlæggelse
5. juli 2021Statens Serum Institut har fået publiceret et forskningsstudie i tidsskriftet Lancet Infectious Diseases. Det bekræfter, at der er større risiko for at man bliver indlagt på hospitalet, hvis man smittes med covid-19-alfavarianten.
-
Smitteopsporing og tiltag tilpasses deltavarianten (B.1.617.2), som nu dominerer i Danmark
5. juli 2021Deltavarianten (B.1.617.2), som først blev fundet i Indien, og som siden har bredt sig til resten af verden med stor kraft, dominerer nu i Danmark. Den begyndende samfundssmitte betyder, at Statens Serum Institut (SSI) anbefaler at tilpasse smitteops...
-
Tilbud om gratis kighostevaccine til gravide
2. juli 2021Formålet med kighostevaccination i graviditeten er at beskytte nyfødte børn i de første levemåneder, før barnet selv kan blive vaccineret. Sundhedsministeriet har nu forlænget tilbuddet om denne gratis va...
-
Deltavarianten forventes at blive den dominerende variant i Danmark inden for meget kort tid
2. juli 2021Deltavarianten (B.1.617.2), som først blev fundet i Indien, og som siden har bredt sig i resten af verden med stor kraft, er også i stigning i Danmark. Statens Serums Institut følger udviklingen nøje. Omfattende testaktivitet med coronapas, høj sekve...
-
Flere covid-19-data til forskning
2. juli 2021Interessen for data om covid-19 og ikke mindst data om covid-19-vaccination har været overvældende. Sundhedsdatastyrelsens og Statens Serum Institut (SSI) har derfor indgået aftale om, at Forskerservice nu kan videregive yderligere ...
-
Svindel-sms'er er stadig i omløb
2. juli 2021Modtager du en sms, der ser ud til at komme fra Statens Serum Institut, og som opfordrer dig til at klikke på et link, så lad være med at klikke på det.
-
Første sending af Pfizer-vacciner fra Rumænien på vej
1. juli 2021Det er første sending af de i alt 1,17 millioner covid-19-vacciner fra Pfizer, som Danmark har købt af Rumænien.
-
Statens Serum Institut lancerer et nyt covid-19-dashboard opdelt på testcentre
1. juli 2021På dashboardet vises en række covid-19 opgørelser på testcenterniveau samt en opgørelse over antal bekræftede covid-19-tilfælde, antal PCR-prøver og positivprocenten blandt turister.
-
Covid-19-smitte skal overvåges via spildevand
1. juli 2021Nu sætter vi gang i en intensiv overvågning af covid-19 ved at undersøge spildevand fra udvalgte rensningsanlæg over hele landet. Overvågningen af spildevandet kan være et godt redskab i den fremtidige epidemikontrol med covid-19. Prøver fra spildeva...
-
Nu kan du få en PCR-test uden at bestille tid, og PCR-testen vil fremover gælde 96 timer i coronapasset
30. juni 2021Fra torsdag den 1. juli kan du blive PCR-testet for coronasmitte uden at skulle bestille tid i forvejen de fleste steder i landet. Og PCR-testen vil fremover gælde i 96 timer i coronapasset. Samtidig er den gennemsnitlige svartid i PCR-sporet n...
-
Stor undersøgelse fra SSI viser behov for målrettede indsatser for at øge tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet
30. juni 2021Selvom tilslutningen til det danske børnevaccinationsprogram generelt er høj, er der stadig områder hvor uligheden skinner igennem.
-
Bred overvågning af zoonoser i Danmark
30. juni 2021Risikoen for, at fluer kan sprede MRSA og mink kan smitte mennesker med coronavirus, viser nødvendigheden af en robust zoonoseovervågning, der også genererer solide data om ikke-fødevarebårne zoonoser. Læs å...
-
Coronarestriktioner udløser færre fødevarebårne sygdomstilfælde
30. juni 2021Langt færre danskere fik konstateret en fødevareoverført sygdom i 2020. Det skyldes især den kraftigt reducerede rejseaktivitet under coronaepidemien, viser årsrapporten over forekomsten af zoonoser i Danmark.
-
Sundhedsfaglig vurdering af risiko for den humane sundhed ved en evt. genoptagelse af minkhold efter 2021
29. juni 2021Sundhedsministeriet (SUM) har den 3. juni 2021 anmodet Statens Serum Institut (SSI) om at udarbejde en opdateret risikovurdering ift. human sundhed ved en evt. genoptagelse af minkhold efter 31. december 2021 henset til covid-19 pandemien og udviklin...
-
Cluster-5 minkvirusvarianten er nu færdig undersøgt: Nedsat følsomhed for antistoffer er bekræftet
28. juni 2021SSI har undersøgt minkvarianten kaldet cluster-5 (hCoV-19/Denmark/DCGC-3024/2020, som tilhørte varianterne under samlebetegnelsen B1.1.298). Konklusionen er, at de bekymrende fund fra de foreløbige studier i efteråret 2020, var rigtige.
-
SSI indgår samarbejdsaftale med Sydkorea
28. juni 2021Aftalen skal styrke og udvide udvekslingen af informationer om udvikling og produktion af vacciner mellem Sydkorea og Danmark.
-
Det første tilfælde virusvarianten AY.1, også kaldet Delta Plus, er nu fundet i Danmark
26. juni 2021Tilfældet er fundet den 21. juni 2021, og den opfølgende variant-PCR og derefter helgenomsekventering har den 25. juni konstateret Delta Plus. Der er tale om en passager i et fly fra Portugal.
-
Forskerne har fulgt, hvordan Alphavarianten (B.1.1.7) spredte sig til hele Danmark
24. juni 2021Et nyt studie, udført af et stort hold forskere ledet fra Aalborg Universitet og Statens Serum Institut, belyser hvordan SARS-CoV-2 Alphavarianten (B.1.1.7) blev dominerende i Danmark. Den udgør nu over 98% af alle COVID-19 smittetilfælde.
-
HAIBA sættes i drift igen
21. juni 2021Efter at have været ude af drift i lang tid bliver det automatiserede overvågningssystem HAIBA nu sat i drift igen Dermed bliver længe ventede og efterspurgte data om infektioner, som folk har pådraget sig i sundhedssystemet, ...
-
Opdatering gør det nemmere at bruge coronapas-appen
19. juni 2021Nye tiltag i coronapas-appen skal gøre passet nemmere at bruge for borgerne og at kontrollere for kultur- og erhvervsliv.
-
Svindel-sms'er i omløb
17. juni 2021Modtager du en sms, der ser ud til at komme fra Statens Serum Institut og opfordrer dig til at klikke på et link, så lad være med at klikke på det.
-
Bedst til test - hele verden anerkender Danmarks indsats under corona
17. juni 2021Medier fra USA, England, Italien, Sverige, Norge, Holland og mange andre lande, fortæller historien om den danske indsats og succes med at bekæmpe corona. Det er især vore store testning af befolkningen og de omfattende analyser af virus, der lægges ...
-
Ny rapport om kortlægning af kommunale hygiejneindsatser i 2020
17. juni 2021SSI’s tal viser, at næsten to tredjedele af kommunerne nu har bygget deres egen hygiejneorganisation op. De viser også, at kommuner med hygiejneorganisation senere når et incidensniveau på 100 covid-19-tilfælde blandt beboere på plejehjem. Og at de h...
-
Eksperter svarer igen på kritik af modelberegninger
16. juni 2021En række eksterne medlemmer af SSI’s ekspertgruppe for modelberegninger svarer igen på politikernes kritik. Det er både trist og direkte skadeligt, når der sås tvivl om vores uafhængighed, mener eksperterne.
-
Statens Serum Institut deler nu opgørelser over vaccinationstilslutningen i sogne
14. juni 2021Fra i dag vil Statens Serum Institut opgøre og dele tal, der viser vaccinationstilslutningen i de enkelte sogne. Opgørelsen kan blandt andet støtte lokale indsatser for at øge vaccinationsdækningen i områder me...
-
Nu åbner Danmark endnu mere op
10. juni 2021Det går rigtig godt lige nu, og derfor kan vi åbne samfundet en del mere op. Men epidemien er ikke aflyst, den slumrer bare. Der er flere smittede og indlagte hver dag lige nu end på samme tid sidste år. Derfor giver det god m...
-
Risikovurdering af B.1.617.2 (Delta) registreret første gang i Indien
9. juni 2021Virusvarianten B.1.617.2 er bekymrende, men foreløbig under kontrol i Danmark.
-
Nu kan alle igen se deres test-resultater
9. juni 2021De store udfordringer med at få test-resultater fra hurtigtest og PCR-test vist på sundhed.dk og i coronapas, ser nu ud til at være løst.
-
Forsinkelser på covid-19 svar og testsvar i Coronapas - Status tirsdag den 8. juni klokken 18.25
8. juni 2021Der er sket en optimering af serverkapaciteten og serverimporten er øget. Men der står stadig rigtig mange test-svar i kø til behandling, og derfor vil mange borgere stadig opleve at test-resultatet er forsinket.
-
Forsinkelser på COVID-19 svar og testsvar i Coronapas
8. juni 2021På grund af strømsvigt og netværksudfordringer er der i øjeblikket problemer med indsamlingen af data om testsvar fra hele landet.
-
Ny Variant-PCR sporer B.1.617 (1-3)
7. juni 2021TestCenter Danmark har taget en ny fjerde version af Delta-PCR-test i brug i screeningen af alle positive covid-prøver. Deltasporet ændrer samtidigt navn til Variant-PCR. Den nye Variant-PCR-Test-4 kan spore de oprindeligt indiske varian...
-
Covid-19 infektioner efter vaccination
7. juni 2021Statens Serum Institut har kigget på, hvor mange, der er blevet smittet med covid-19, efter at de er blevet vaccineret.
-
Covid-19 vaccination: Mere end hver tredje har fået et første stik
4. juni 2021SSI’s overvågning af vaccinationsindsatsen er udvidet endnu en gang, denne gang med den første store målgruppe under 50 år og vaccinerne fra tilvalgsordningen.
-
SSI indgår vigtig aftale om vaccine-adjuvanser
3. juni 2021Statens Serum Institut har indgået en aftale med kemikalie-virksomheden Croda. Fremover skal Croda producere og markedsføre vaccine-adjuvanser, som SSI har udviklet.
-
Globalt covid-19 vaccineovervågningsstudie sat i gang
2. juni 2021Statens Serum Institut er med i det største, globale vaccineovervågningsstudie, som nogen sinde har fundet sted.
-
Tre forskere får fornem pris
31. maj 2021Årets Kauffmann-pris blev uddelt mandag. Prisen er i år inspireret af covid-19. De tre prismodtagere har – fra hvert deres videnskabelige ståsted – været med til at håndtere epidemien.
-
Velkommen til coronapasset
28. maj 2021I dag bliver det nye coronapas tilgængeligt. Den nye coronapas-app skal gøre hverdagen så nem som mulig for danskerne.
-
SSI forskere påviser stor effekt af covid-19-vaccine hos ældre
28. maj 2021Effekten af vaccination med vaccinen fra Pfizer-BioNTech er blevet undersøgt i de første fem målgrupper, der fik tilbudt vaccination. Der ses en stor effekt i forhold til at reducere SARS-CoV-2 infektion, indlæggelser og død blandt de vaccinerede. St...
-
Covid-19 Vaccinationsindsatsen når milepæl med 30% førstegangsvaccinerede
21. maj 2021Samtidig med at de 50-54-årige inviteres til vaccination, rammer den danske vaccinationsindsats en milepæl, da over 30% af danskerne nu har påbegyndt vaccination mod covid-19. 19,2% af befolkningen fået andet vaccinationsstik.
-
Forkert tolkning af dødsfald
19. maj 2021På de sociale medier løber der lige nu en historie rundt om, at mange mennesker er døde efter covid-vaccination. Men der er tale om en forkert udlægning og tolkning af tallene.
-
Statens Serum Institut lancerer et nyt vaccinationsdashboard opdelt på målgrupper
19. maj 2021På dashboardet vises en række covid-19 vaccinationsopgørelser på målgruppe og regionalt niveau.
-
SSI's anbefalinger og risikovurderinger omkring genåbningen af Danmark 21. maj 2021
18. maj 2021Statens Serum Institut har rådgivet Regeringen og Folketinget om genåbningen af landet og en sundhedsfaglig vurdering af udfasning af restriktionerne omkring covid-19 epidemien.
-
Markant flere antistoffer blandt udsatte grupper og i udsatte boligområder
17. maj 2021Med data fra anden fase af ”Vi tester Danmark” har forskerholdet bag projektet for første gang i en større undersøgelse påvist højere forekomst af antistoffer hos visse udsatte grupper og i udsatte boligo...
-
Opgørelse over blodforgiftning med MRSA 1. kvartal 2021
17. maj 2021Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens på Statens Serum Institut opgør hvert kvartal antallet af blodforgiftninger forårsaget af MRSA samt dødsfald som følge af disse.
-
Forskningsartikel fra EuroMOMO får fornem anerkendelse
13. maj 2021Det videnskabelige tidsskrift Eurosurveillance fejrer 25 års jubilæum. Det sker ved at samle 25 artikler, de har bragt siden starten, som har haft betydning for folkesundheden. Blandt dem er udvalgt en artikel om overdødeligheden i...
-
Slovakiets præsident på besøg på Statens Serum Institut
11. maj 2021Zuzana Caputová mødtes tirsdag formiddag med SSI's direktør og sundhedsministeren. Målet var at høre om de danske erfaringer med covid-19 og styrke båndet mellem de to lande.
-
Covid-19-smitten har udviklet sig godt i Danmark i 2021
10. maj 2021Den store vinternedlukning gav kontrol over de voldsomme smittetal, som man så op til jul. Nu har lempelsene af restriktionerne gjort, at smittetallene langsomt er på vej op igen. Det er forventet, men det er vigtigt, at kurven ikke pludselig vokser ...
-
Den daglige overvågning af covid-19 vaccination udvides med målgruppen af 60-64 årige
7. maj 2021Danmark har nået 25% førstegangsvaccinerede, og endnu en målgruppe er påbegyndt vaccination mod covid-19. Vi er nået til målgruppe 10A, som består af personer født mellem 1957 og 1961. Denne mål...
-
Legionærsygdom i Danmark i 2020
7. maj 2021Der blev påvist 278 tilfælde med legionærsygdom i Danmark i 2020. Heraf var 94,6% blevet smittet i Danmark. Det er det højeste antal nogensinde.
-
Konfirmatorisk PCR-test er nu en del af den ugentlige overvågning af covid-19
7. maj 2021Fra i dag vil SSI ugentligt udgive en figur og tabel om konfirmatoriske PCR-tests. Opgørelser af disse tests giver et mere retvisende billede af smitteudbredelsen med covid-19. Samtidigt giver tallene indblik i kvaliteten af antigentests.
-
Sygeplejerske fra Statens Serum Institut får pris
6. maj 2021Hygiejnesygeplejerske og ph.d. Jette Holt fra Statens Serum Institut fik i dag Kirsten Stallknecht Prisen for at markere sig i den offentlige debat om hygiejne.
-
Vaccineekspert skal lede Novo Nordisk Fondens indsats inden for infektionsmedicin
6. maj 2021Peter Lawætz Andersen, faglig direktør for Center for Vaccineforskning ved Statens Serum Institut, tiltræder som Senior Project Director for Novo Nordisk Fondens indsats inden for infektionsmedicin.
-
Grønt lys til SSI's deling af virussekvenser
5. maj 2021Med en bekendtgørelse, som trådte i kraft d. 4 maj, kan Statens Serum Institut igen dele virussekvenser fra SSI’s overvågning med det internationale forskningsmiljø.
-
Ny Delta-3 PCR-test sporer mutationer
4. maj 2021TestCenter Danmark har taget en ny Delta PCR-test i brug i screeningen af alle positive covid-prøver. Den nye Delta-3 PCR-test kan spore den meget omtalte E484K-mutation. Den er blandt andet fundet på både den sydafrikanske variant...
-
Antal smittede med covid-19 er steget markant viser den fjerde nationale prævalens-undersøgelse
4. maj 2021Den fjerde nationale prævalensundersøgelse viser en markant stigning af danskere, der har været smittet med covid-19 og dannet antistoffer. Det tyder på, at 7,0% af den danske befolkning nu har været smittet med covid-1...
-
SSI's risikovurderinger i forbindelse med genåbning af Danmark
4. maj 2021I forbindelse med den nye plan for genåbning af Danmark har Statens Serum Institut leveret rådgivning og en række kvalitative risikovurderinger til at understøtte de politiske overvejelser og beslutninger. Herunder findes links til de tre risikovurde...
-
5. maj er global håndhygiejnedag
29. april 2021WHO inviterer til et online møde med fokus på forebyggelse af spredning af smitte mellem sundhedspersonale, patient og miljø
-
Datatilsynet kritiserer Statens Serum Institut
29. april 2021Datatilsynets udtaler alvorlig kritik af Statens Serum Institut i forbindelse med covid-19 modelleringsprojektet.
-
Advarsel mod falske sms-beskeder
28. april 2021Igennem noget tid har flere borgere oplevet at få falske sms-beskeder, der umiddelbart ser ud til at komme fra Statens Serum Institut.
-
Covid-19 variant B.1.617, oprindeligt fra Indien, bekymrer ikke
27. april 2021Indien oplever lige nu et stort udbrud af covid-19. Samtidig får virusvarianten B.1.617, der første gang blev opdaget i Indien, stor opmærksomhed. Den vurderes dog ikke at være særligt bekymrende på nuværende tidspunkt.
-
Unik mulighed for at få indblik i ny dansk covid-19 forskning hos Danmarks Nationale Biobank
21. april 2021Kender du de nyeste resultater af dansk covid-19 forskning? Og ved du, hvorfor Danmark står særlig godt i den globale indsats om ny covid-19 viden? Bliv klogere, når Danmarks Nationale Biobank inviterer til live-stream med førende danske forskere og ...
-
Positive erfaringer med at undersøge spildevand på Bornholm
21. april 2021En prøveperiode med undersøgelser af spildevand for covid-19-virus på Bornholm har givet positive praktiske erfaringer. Metoden viser potentiale som et godt værktøj til at overvåge sygdommen. Der er dog stadig ...
-
Svar på kritik af SSI's rådgivning omkring mink
20. april 2021Et dagblad har stillet spørgsmålstegn ved det faglige grundlag, der tilbage i november førte til aflivningen af mink i Danmark. Derfor bringer vi her nogle svar, for at bringe lys over den rådgivning, der blev givet, efter at vi i Danmark så en volds...
-
1 år med TestCenter Danmark: Over 19 millioner test
20. april 2021Danmark er et af de lande i verden, som tester allermest for at få nedkæmpet smitten med covid-19 i samfundet. Vi gør det også for at sikre en forsvarlig genåbning, hvor test spiller en vigtig rolle. Det kan vi kun, for...
-
Den daglige overvågning af covid-19 vaccination udvides med målgruppen af 65-74-årige
19. april 2021I udrulningen af vaccinationsprogrammet mod covid-19 er vi nået til målgruppe 9. Personer født mellem 1947 og 1956 kan nu blive vaccineret. De følges i den daglige overvågning på ssi.dk. I alt er over en million nu blevet vaccineret første gang og ov...
-
Nu fjernes alle HUSK produkter fra hylderne - husk at smide dem ud derhjemme!
16. april 2021Orkla Care A/S tilbagekalder nu alle HUSK produkter for at sikre sig at ingen skal blive syge med salmonella af deres produkter. Det sker efter at 33 er blevet syge og 19 indlagt med en salmonellainfektion.
-
Stor udvidelse af EuroMOMO
16. april 2021Det unikke europæiske overvågningsprogram, EuroMOMO, som hver uge overvåger dødeligheden i Europa, vil fra denne uge også omfatte Tyskland og Ukraine.
-
Vaccineleverancer fra Pfizer frem til sommeren
16. april 2021Pfizer fremrykker en række vaccineleverancer fra 4. kvartal til 2. kvartal.
-
Danmark er et af de mindst smittede lande i Europa
15. april 2021De aktuelle tal for smitteudviklingen i Danmark skiller positivt ud sammenlignet med mange af vores nabolande i Europa. Det vidner om en solid sygdomskontrol, men maner også til besindighed, da det i Danmark hurtigt kan gå samme vej som vores nabolan...
-
33 syge, 19 indlagt og 3 døde: HUSK naturlægemiddel kædet sammen med alvorligt salmonellaudbrud i Danmark
15. april 2021Der er fundet salmonella i HUSK Psyllium-frøskaller, ”kapsler naturlægemiddel”. Orkla Care A/S har tilbagekaldt flere produkter og myndighederne opfordrer nu kraftigt folk til at tjekke, om de ligger inde med nogle af de ramt...
-
Så er Johnson & Johnson vaccinerne i hus
14. april 2021Den første sending af covid-19 vacciner fra Johnson & Johnson ankom her til morgen til Statens Serum Institut. Her blev de lagt på frys, indtil situationen omkring vaccinerne er afklaret.
-
Nye daglige smitteopgørelser skal give borgerne bedre overblik
13. april 2021Nu har SSI.dk hver dag opgørelser, der viser smitteniveauet i kommuner og sogne. De kommunale tal er testkorrigerede for bedre at kunne sammenligne på tværs af landet. Og for ikke at straffe områder med høj testaktivit...
-
De 75-79-årige er nu en del af Statens Serum Instituts daglige overvågning af covid-19 vaccination
9. april 2021I sidste uge fik målgruppe 8 (de 75-79 årige) invitation til covid-19 vaccinationsprogrammet. Nu er det muligt at følge denne gruppes tilslutning i Statens Serum Instituts daglige overvågning af covid-19 vaccination. Over 14,...
-
HUSK naturlægemiddel er sandsynligvis årsag til salmonellaudbrud i Danmark
9. april 2021Udbruddet har indtil videre ramt 25 personer. Salmonella er blevet fundet i HUSK Psyllium-frøskaller, kapsler naturlægemiddel, som to patienter havde derhjemme. Orkla Care A/S tilbagekalder nu flere produkter.
-
Ny undersøgelse fra Statens Serum Institut: Campylobacter kan også smitte ved seksuel kontakt
7. april 2021Campylobacter er den bakterie, der oftest er skyld i diarre og mave-tarminfektioner i Danmark. De fleste smittes, når de spiser eller håndterer forurenet kyllingekød. Men der findes mange andre måder at blive smittet på...
-
Antigentest gav 47% falsk negative svar
3. april 2021En ny, stor opgørelse fra Statens Serum Institut viser, at PCR-testen gav 4.069 positive svar. Antigen-testen fangede kun de 2.159 af dem. Dermed fik 1.910 personer et negativt antigen-testsvar, selv om der kunne påvises coronavirus i ha...
-
Færre smittede med virusvarianter end frygtet
2. april 2021Statens Serum Institut fik ved screeningen af positive PCR prøver fra den 24/3 og 25/3, mistanke om, at de pågældende borgere var smittet med bekymrende virusvarianter, som den brasilianske P.1 eller den sydafrikanske B.1.351.
-
Fakta om ekspertgruppen for matematisk modellering af covid-19
31. marts 2021Læs mere om, hvad ekspertgruppen er for en størrelse. Og hvordan den arbejder.
-
Covid-19 vaccineleverancer til og med uge 17 2021
31. marts 2021Opdatering af Statens Serum Instituts status over levering af vacciner fra nu og til udgangen af april.
-
Rapport om metode for tal bag genåbningsscenarier
30. marts 2021Ekspertgruppen for matematisk modellering af covid-19 har lagt en ny rapport ud. Her kan man læse mere om de tekniske detaljer, der ligger bag gruppens prognoser for, hvordan smitte og indlæggelser vil udvikle sig ved en række lempelser den 6. april.
-
Ny veterinær laboratoriebygning på Statens Serum Institut vil styrke Danmarks sundhedsberedskab
26. marts 2021I dag blev en avanceret og topsikret veterinær laboratoriebygning indviet på SSI. Den skal intensivere sundhedsberedskabet i Danmark.
-
Forkert titel i e-Boks på påmindelsesbrev om vacciner
26. marts 2021På grund af fejl hos en underleverandør, har ca 11.900 borgere i gruppe 5 fået et påmindelsesbrev med en forkert titel i e-Boks.
-
Covid-19-vaccination af de 80-84-årige indgår nu også i Statens Serum Instituts daglige overvågning
25. marts 2021Andelen af vaccinerede danskere stiger støt. Fra i dag bliver endnu en aldersgruppe inkluderet i overvågningen på ssi.dk. Over 11% af danskerne er nu i gang med covid-19 vaccination, mens næsten 5% er færdigvaccinerede.
-
Statens Serum Institut videreudvikler opgørelsen over covid-19 smittetal
25. marts 2021SSI vil fra nu af dele smittetallene op i PCR-test og antigen-test (de såkaldte lyntest). Det sker for at få et mere præcist billede af udviklingen i smitten. Og for at gøre det lettere at se effekten af antigen-test.
-
Statens Serum Instituts bidrag til den faglige vurdering af genåbningsplanen
23. marts 2021SSI vurderer, at der er plads til at lempe restriktionerne yderligere efter påske. Det forudsætter dog, at man er hurtig til at agere med smittedæmpende tiltag, hvis der viser sig tegn på, at smitten stiger ud over det forventede.
-
Stenbiderrogn er sandsynligvis årsag til udbrud med botulisme
22. marts 2021Undersøgelser af en række fødevarer har ført til, at giftstof fra botulismebakterien er fundet i stenbiderrogn. Det pågældende parti af rogn er blevet tilbagekaldt.
-
Fugleinfluenza stadig årsag til sygdom blandt vilde fugle og fjerkræbesætninger i Danmark
19. marts 2021Der er dog fortsat lav risiko for smitte til mennesker med den type højpatogen fugleinfluenza H5N8, der siden efteråret er set hos danske fugle.
-
Kritik af sundhedsmyndighedernes sagsbehandlingstider i aktindsigtssager
18. marts 2021Folketingets Ombudsmand har den 17. marts 2021 udtalt kritik af sundhedsmyndighedernes sagsbehandlingstider i aktindsigtssager.
-
Målgruppe 6 er nu blevet inkluderet i overvågningen af covid-19 vaccination
18. marts 2021I Danmark er hele 10% nu vaccineret mod covid-19 og over 4% er færdigvaccineret. Statens Serum Institut overvåger vaccinationsindsatsen og inkluderer nu pårørende til personer i særlig øget risiko i den daglige opgørelse.
-
Statens Serum Institut ændrer, hvordan man opgør test-tal
18. marts 2021For ikke at inkludere falsk positive test i overvågningen, ændres opgørelsesmetoden. Fremover vil SSI kun inkludere personer, der er positive i PCR test, i overvågningen.
-
Kan man få covid-19 to gange? Ny beregning viser at 80% er beskyttede mod at blive smittet igen
18. marts 2021Forskere på Statens Serum Institut har lavet en analyse af fordelingen af de mere end 10 millioner PCR-test, som blev udført i Danmark sidste år. Beregningerne viser, at 80% er beskyttede mod at blive inficeret igen. Blandt de &ael...
-
Tillægsnotat om effekt ved genåbning af efterskoler og højskoler
16. marts 2021Beregningerne viser, at en genåbning af efterskoler og højskoler vil kunne føre til 5% flere daglige nyindlæggelser i midten af april i forhold til den allerede planlagte genåbning af den 1. marts.
-
Tre tilfælde af botulisme er nu bekræftet
15. marts 2021Statens Serum Institut informerede i fredags om et sygdomsudbrud med mistanke til botulisme. Undersøgelser har nu bekræftet, at tre personer var ramt af botulisme.
-
Tre mistænkte tilfælde af botulisme i Danmark
12. marts 2021Et sygdomsudbrud med mistanke til botulisme er opstået blandt deltagerne i et privat selskab i region Syddanmark. Fødevarestyrelsen, Fødevareinstituttet DTU og Statens Serum Institut arbejder på at udpege smittekilden, som f...
-
Smitte i husstanden forekommer, selv når den først fundne person har meget lav SARS-CoV-2 virusmængde i prøven. Men risikoen er mindre, end når der er meget virus i prøven.
12. marts 2021Et nyt studie fra Statens Serum Institut har set på sammenhængen mellem alder, mængden af virus og smitsomhed af SARS-CoV-2.
-
Statens Serum Institut vil fremover kun offentliggøre ét samlet ugentligt kontakttal for B.1.1.7
12. marts 2021Andelen af virusvariant B.1.1.7 blandt personer, der er smittet med SARS CoV-2, er nu så høj, at det ikke længere er relevant at opgøre et separat kontakttal for denne variant.
-
AstraZeneca leverer ca. 900.000 færre doser vaccine i første halvår 2021
11. marts 2021AstraZeneca har i dag meddelt, at de frem til udgangen af anden kvartal 2021 forventer at halvere antallet af doser til EU og dermed også Danmark.
-
Vaccinationer med AstraZeneca sættes på pause indtil videre
11. marts 2021Det sker, efter at der er registret enkelte dødsfald på grund af blodpropper her og i udlandet, der muligvis kan have sammenhæng med vaccinen.
-
Tal fra private testudbydere kommer med i den nationale covid-19 overvågning
10. marts 2021Nu vil covid-19 testresultater fra private testudbydere indgå i de daglige opgørelser fra Statens Serum Institut.
-
HPV-vaccination af drenge kan nu følges på SSI.dk
10. marts 2021Overvågning af vaccinationsdækningen for HPV hos både piger og drenge viser, at de danske unge stadig ligger på et højt niveau trods corona-epidemi og nedlukninger. Nu kan tilslutningen hos drenge også følges på SSI’s hjemmeside.
-
Overvågning af SARS-CoV-2 i spildevandet på Bornholm
9. marts 2021I dag starter et projekt på Bornholm, hvor man undersøger, om overvågning SARS-CoV-2 i spildevand kan bruges i overvågningen af covid-19 epidemien.
-
Det første tilfælde af varianten P1 er nu fundet i Danmark
3. marts 2021Danmarks Tekniske Universitet, DTU, har fundet et tilfælde af P1-varianten, der oprindelig blev påvist i Brasilien.
-
Covid-19 vaccineleverancer for 1. kvartal 2021
3. marts 2021SSI har tidligere bragt en nyhed om vaccineleverancer for første kvartal 2021. Nedenstående oversigt bliver fremover opdateret ved væsentlige ændringer til vaccineleverancerne og hver 14. dag.
-
Hvor mange i Danmark har haft covid-19?
1. marts 2021Det undersøges i den nationale prævalensundersøgelse, som netop nu kører for fjerde gang.
-
Delta-2 PCR-test tages i brug
1. marts 2021Testcenter Danmark har taget ny PCR i brug i screeningen af alle positive covid-prøver. Den såkaldte Delta-2 er både så præcis, at B.1.1.7 nu kan opdages direkte og kan samtidigt som noget nyt opdage den sydafrikanske v...
-
Høj effektivitet af covid-19-vacciner givet på plejehjem og blandt social- og sundhedspersonale
26. februar 2021Vaccineeffektiviteten af Pfizer/BioNTech-vaccinen opgjort syv dage efter 2. dosis var 64% for plejehjemsbeboere og 90% for social- og sundhedspersonale.
-
B.1.1.7 kan føre til flere indlæggelser
24. februar 2021Som forudset af matematiske modelberegninger har B.1.1.7 nu fået overtaget, som den mest udbredte variant i Danmark. Nu viser resultater af en dansk undersøgelse, at B.1.1.7 også ser ud til at medføre 64% større risik...
-
Meningokoksygdom var på rekordlavt niveau i 2020
23. februar 2021Mens der i 2019 var den højeste forekomst af invasiv meningokoksygdom siden 2012, har vi i kølvandet på coronanedlukningen og -restriktionerne i 2020 set det laveste antal patienter nogensinde.
-
Prognoser for smittetal og indlæggelser ved scenarier for genåbning 1. marts
22. februar 2021Selv hvis man ikke åbner yderligere, vil udviklingen i virusvariant B.1.1.7 og åbningen af 0.-4. klasse føre til let stigende smittetal og antal nyindlæggelser i midten af april. Det viser ekspertgruppens beregninger.
-
Statens Serum Institut lancerer et nyt covid-19 vaccinations-dashboard
22. februar 2021Det nye dashboard lanceres i dag. Her vises en række covid-19 vaccinationsopgørelser på nationalt, regionalt og kommunalt niveau.
-
Covid-19 varianten B.1.525 i Danmark - status den 17. februar 2021
19. februar 2021Den seneste måned er der fundet 61 tilfælde af B.1.525 i Danmark. De er spredt over tre regioner.
-
Flere målgrupper inkluderes i overvågningen af vaccinationsindsatsen mod covid-19
19. februar 2021På Statens Serum Instituts hjemmeside kan man nu se tal for vaccinationstilslutningen hos yderligere to målgrupper: Personer over 65 år, der får hjælp i hjemmet, og personer over 85 år.
-
Samlet plan for nye, estimerede vaccineleverancer for 1. kvartal 2021 - Status den 15. februar 2021
15. februar 2021Moderna og AstraZeneca er kommet med nye estimater til EU-Kommissionen for deres leverancer af vacciner i 1. kvartal 2021.
-
Status for covid-19-virusmutationen E484K
13. februar 2021Frem til den 12. februar er der fundet 67 tilfælde med E484K-mutationen i Danmark. Det viser et nyt notat fra Statens Serum Institut.
-
Enkeltstående tilfælde af ny influenza virus-variant hos en borger
12. februar 2021I januar blev der fundet et tilfælde af influenza hos en borger med en variant, der formentlig stammer fra svin.
-
Færre vacciner fra Moderna og AstraZeneca i uge 6 og 7 - Status den 11. februar 2021
11. februar 2021Der er ændringer i vaccineleverancerne fra to af de tre covid-19 vaccineleverandører i denne og næste uge.
-
Opgørelse over blodforgiftning med MRSA i 4. kvartal 2020
10. februar 2021Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens på Statens Serum Institut opgør hvert kvartal antallet af blodforgiftninger forårsaget af MRSA samt dødsfald som følge af disse.
-
Kontakttal for virusvariant B.1.1.7 og andre hyppige virusvarianter
9. februar 2021På baggrund af prøver frem til den 1. februar skønnes kontakttallet nu til at være 0,99 for B.1.1.7.
-
Så kom de første covid-19-vacciner fra AstraZeneca
6. februar 2021Tidlig lørdag morgen ankom 24.000 doser covid-19 vaccine til Statens Serum Institut fra AstraZeneca.
-
Vaccineleverancer de kommende uger - Status den 6. februar 2021
6. februar 2021Statens Serum Institut kommer her med en oversigt over, hvor mange covid-19-vaccinedoser, man ifølge de nuværende planer regner med at modtage fra Pfizer, Moderna og AstraZeneca i resten af 1. kvartal 2021.
-
Størst smitterisiko ved nær kontakt med en covid-19-smittet
5. februar 2021Ny undersøgelse fra Statens Serum Institut viser, hvor der var størst risiko for at blive smittet med covid-19 i november måned.
-
Kontakttal for virusvariant B.1.1.7
4. februar 2021På baggrund af prøver frem til den 25. januar skønnes kontakttallet nu til at være 1,14 for B.1.1.7.
-
Vaccinationsindsatsen mod covid-19 i forskellige målgrupper
3. februar 2021På Statens Serum Instituts side over covid-19-vaccinationsdækningen kan man nu også se tal for indsatsen i kommunerne og blandt social- og sundhedspersonale.
-
Beregning af effekten af yderligere genåbning
3. februar 2021Beregningerne viser, at åbner man væsentligt mere end 0.-4. klasse, vil det føre til betydeligt større stigninger i både smittetal og antallet af daglige indlæggelser.
-
Overdødelighed i Danmark de seneste syv uger relateret til COVID-19
2. februar 2021Danmark oplever nu under covid-19-epidemien en højere dødelighed end forventet.
-
Prognoser for smittetal og indlæggelser ved scenarier for genåbning af 0.-4. klasse i grundskolen
1. februar 2021Der er ikke nogen væsentlig forskel i smitteudviklingen, i forhold til, om man genåbner skolerne for 0.-4. klasse den 8. februar eller den 22. februar. Men derudover er der ifølge beregningerne ikke plads til større åb...
-
Statens Serum Institut får tal fra de private testudbydere
29. januar 2021Nu kan covid-19 testresultater fra private testudbydere indrapporteres til Statens Serum Institut.
-
Fejl i dagens covid-19 overvågningstal
28. januar 2021Der er fejlagtigt blevet talt 245 covid-19 tilfælde med, der ikke var testet positive.
-
Vaccineleverancer de kommende uger – Status den 26. januar 2021
28. januar 2021Statens Serum Institut kommer her med en oversigt over, hvor mange covid-19-vaccinedoser, man ifølge de nuværende planer regner med at modtage fra Pfizer og Moderna i resten af januar samt februar.
-
Status for smitte med minkvarianten i Danmark
27. januar 2021De seneste tal på muterede virus fra mink (Y453F) i Danmark viser, at smitten hos mennesker er faldet gradvist i ugerne, efter at aflivningen af mink er afsluttet. Helgenom-sekventering viser, at smitten med minkvarianten nu er på et mege...
-
Brug af FFP2/3-masker i sundhedssektoren
26. januar 2021Midlertidig lempelse af 3-timers tidsgrænse for FFP2/3-masker i sundhedssektoren
-
Skægvækst og maskebrug i sundhedssektoren
26. januar 2021Hvis du har skæg, skal du være opmærksom på, om du får den ønskede effekt ved brug af kirurgiske maske/åndedrætsværn.
-
Nyt kontakttal for virusvariant B.1.1.7
26. januar 2021Kontakttallet for virusvariant B.1.1.7 estimeres til 1,07. Dermed er det stadig over 1 under de nuværende restriktioner.
-
Yderligere to danskere smittet med variant B.1.351, der først blev påvist i Sydafrika
24. januar 2021Statens Serum Institut udgiver i dag en opdateret rapport om forekomsten af mere smitsomme SARS-CoV-2 varianter i Danmark
-
Fortsat klar konklusion at cluster B.1.1.7 smitter klart mere
22. januar 2021Statens Serum Institut beskriver i et nyt notat, hvilke mål og begreber der bruges til at beskrive smitsomheden af de nye virusvarianter. Estimaterne viser fortsat, at cluster B.1.1.7 er mere smitsom, og der er således ingen ændring...
-
Vaccineleverancer fra Pfizer i uge 3
20. januar 2021Ændret leveranceplan fra Pfizer betyder at færre kan vaccineres
-
Nye resultater fra undersøgelse om antallet af tidligere smittede med covid-19 i Danmark
19. januar 2021I løbet af efteråret og frem til jul fik knap 18.000 tilfældigt udvalgte borgere målt antistoffer mod covid-19-infektion. Nu er resultaterne af denne undersøgelse klar. De tyder på, at 3,9% af den danske befolkni...
-
Prognoser for smittetal med fokus på udviklingen i cluster B.1.1.7
19. januar 2021Ekspertgruppen for matematisk modellering af covid-19 har udgivet en ny rapport, der viser en række prognoser for den forventede udvikling i smittetallet i de kommende måneder.
-
Følg med i vaccinationsindsatsen mod covid-19 på plejehjem
18. januar 2021På SSI’s hjemmeside kan du nu se, hvor stor en andel af landets plejehjemsbeboere der er vaccineret mod covid-19.
-
Fortsat stigning i B.1.1.7 i Danmark
17. januar 2021Søndagens opdatering af tal for den mere smitsomme B.1.1.7 SARS-CoV-2 variant, der først blev opdaget i England, vise, at der frem til den 11. januar er fundet 283 smittede danskere. Dermed er andelen af smittede med den variant i uge 2 oppe på 8 % (...
-
Det første tilfælde af ny covid-19-variant er nu fundet i Danmark
16. januar 2021Statens Serum Institut har fundet et tilfælde af B.1.351/501Y-varianten, der oprindelig blev påvist i Sydafrika. Det danske tilfælde er fundet på Sjælland.
-
Status for vaccineleverancer fra Pfizer
16. januar 2021Pfizer forventer stadig at levere færre covid-19-vacciner til Danmark i den kommende uge
-
Færre vacciner fra Pfizer i de næste uger
15. januar 2021Medicinalfirmaet Pfizer har meddelt, at de vil levere færre vacciner til Europa i de kommende uger. Det kommer også til at påvirke leverancerne til Danmark.
-
Status for udvikling af B.1.1.7 i Danmark
13. januar 2021De nyeste tal viser, at udviklingen fortsætter med en stigende andel påviste tilfælde af den muterede variant B.1.1.7 blandt de sekventerede stikprøver.
-
Nye PCR-tests skal styrke kontrollen med muterede varianter
13. januar 2021TestCenter Danmark tager nu en ny PCR-test i brug som modsvar til den bekymrende udvikling med muterede varianter af SARS-CoV-2-virus. Delta-PCR testen kan påvise, om en positiv prøve indeholder B.1.1.7 og andre varianter, som man holder øje med. Det...
-
Første sending vacciner fra Moderna
12. januar 2021I dag modtog Statens Serum Institut 4.800 doser covid-19-vaccine fra Moderna. De sendes videre i morgen til Region Syddanmark.
-
Status for udviklingen med cluster B.1.1.7
9. januar 2021De seneste resultater fra stikprøver af positive SARS-cov-2-prøver tyder på, at andelen af smittede med cluster B.1.1.7 stadigt vokser i Danmark. Derfor skrues overvågningen af muterede varianter i vejret.
-
Vaccineleverancer de kommende uger
8. januar 2021Statens Serum Institut kommer her med en oversigt over, hvor mange covid-19-vaccinedoser, man ifølge de nuværende planer regner med at modtage fra Pfizer og Moderna i januar og februar.
-
Hvornår og hvordan får jeg tilbudt vaccination mod covid-19?
7. januar 2021Alle borgere, der anbefales vaccination, vil i de kommende måneder blive tilbudt vaccination. Men tilbuddet kommer ikke til alle på én gang.
-
Spredning af den engelske virusvariant - cluster B.1.1.7
5. januar 2021Statens Serum Institut advarer om, at den engelske virusvariant cluster B.1.1.7 kan sprede sig kraftigt i Danmark, hvis det ikke lykkes at nedbringe smittetallet markant.
-
Statens Serum Instituts invitation af borgere forsinket i e-Boks
5. januar 2021Et brev fra Statens Serum Institut til borgerne om vaccination er blevet forsinket på grund af tekniske vanskeligheder med e-Boks. Det nu er gået igennem og forventes at ramme de første borgere i løbet af tirsdag eftermiddag...
-
Ny status på forekomsten af cluster B.1.1.7 i Danmark
2. januar 2021Statens Serum Institut har i dag offentliggjort en rapport, der viser, at SARS-CoV-2 cluster B.1.1.7., også kaldet den engelske virusvariant, stadig spreder sig i Danmark.
2020
-
Hvor mange danskere bliver vaccineret mod covid-19?
29. december 2020På SSI’s hjemmeside kan du nu se, hvor stor en andel af den danske befolkning der er vaccineret mod covid-19.
-
Statens Serum Institut udgiver opdaterede tal for den engelske covid-19-virusvariant
28. december 2020Der er fundet yderligere 13 tilfælde af varianten i Danmark. Det tyder fortsat på, at der nu er samfundssmitte med den nye variant, men på et lavt niveau.
-
Undersøgelse om følsomheden for antigentest i forhold til PCR-test er i gang
28. december 2020På fem dage mellem jul og nytår får alle, der har bestilt en PCR-test ved TestCenter Danmarks teststed i Taastrup, også tilbud om en hurtigtest. Projektet skal undersøge, i hvor høj grad resultatet af de to tests...
-
Så kom covid-19-vaccinerne til Statens Serum Institut
26. december 2020Tidlig lørdag morgen ankom de første knap 10.000 covid-19-vacciner fra Pfizer til Statens Serum Institut.
-
Statens Serum Institut udgiver opdaterede tal for den engelske Covid-19-virusvariant
24. december 2020Der er indtil nu fundet 33 tilfælde af varianten i Danmark i Region Nordjylland, Region Hovedstaden, Region Syddanmark og Region Sjælland. Det tyder på, at der nu er samfundssmitte med den nye variant, men på et lavt niveau.
-
Covid-19-vaccinens vej fra fabrik til arm
23. december 2020De første covid-19-vacciner ankommer snart til Danmark, men hvad sker der egentlig, fra vaccinerne pakkes på fabrikken, til de ankommer på Statens Serum Institut (SSI) og senere igen forlader SSI.
-
Sygdomsudbrud med sjælden mikrosporidier
23. december 2020Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen udreder i øjeblikket et sygdomsudbrud i en virksomhed med en mikroorganisme, der hidtil ikke har været registreret som årsag til sygdomsudbrud i Danmark. Det drejer sig om en art af mikrosporidier, Enterocy...
-
Beskrivelse af covid-19-variant N439K
22. december 2020Indtil videre, er der ikke noget i denne variant, der tyder på, at den har ramt en bestemt gruppe i befolkningen. Eller at den er mere alvorlig end det generelle billede, man ser for covid-19 i Danmark. Det viser en ny, deskriptiv analyse fra Statens...
-
Testresultater for private tests
21. december 2020SSI er nu begyndt at offentliggøre testresultater fra covid-19-test taget i privat regi.
-
Ny covid-virusstamme i England
16. december 2020Stammen er også blevet påvist i 9 tilfælde i Danmark. Intet tyder dog på, at den er mere alvorlig end andre covid-virusstammer.
-
Ny rapport om effekten af kontaktopsporing i Danmark
16. december 2020Den peger blandt andet på, at tiden fra, at man begynder at udvise symptomer til, at man får svar på sin test, er vigtigt for, hvor meget kontaktopsporingen batter
-
Det markante fald i smitte med SARS-CoV-2 blandt minkavlere fortsætter
16. december 2020Smitte af personer med tilknytning til minkproduktion er så godt som stoppet efter den omfattende aflivning af mink. Det viser det nyeste notat om situationen fra Statens Serum Institut.
-
Næsten en halv million danskere deltog i "Vi Tester Danmark". Nu går fase 2 af projektet i gang
16. december 2020Projektgruppen bag ”Vi tester Danmark” er overvældede over den høje svarprocent. Nu venter en større opgave med at analysere de mange spørgeskemaer, som danske borgere har indsendt under 1. fase af ”Vi Tester Danmark”. Den næste fase tilbyder covid-1...
-
Kammeradvokaten har afsluttet sin undersøgelse af SSI
14. december 2020Den endelige afrapportering fra Kammeradvokaten af visse forhold på SSI er nu offentliggjort.
-
Statens Serum Institut skaber overblik over covid-19-testsvar fra private udbydere
14. december 2020Dermed skabes et mere komplet billede af testaktiviteten og det samlede antal smittede i Danmark. Det styrker den epidemiologiske overvågning og smitteopsporingen.
-
Nyt stort studie viser, at HPV-vaccination beskytter mod livmoderhalskræft
9. december 2020At HPV-vaccinationen beskytter mod kønsvorter og forstadier til kræft i livmoderhalsen er veldokumenteret. Nu bekræfter et stort svensk studie, at den også reducerer risikoen for livmoderhalskræft med hele 88%, hvis pig...
-
Risikovurdering af den nationale udvikling af covid-19 frem til jul 2020
7. december 2020Statens Serum Institut har udarbejdet en simpel fremskrivning af epidemien frem til den 23. december. Den peger på, at epidemien kan nå et niveau på eller over det hidtidige toppunkt omkring 1. april. Udviklingen er bekymrende, s&ar...
-
Fald i smitte blandt minkavlere, men højere andel af minkrelateret COVID-19 i samfundet
7. december 2020Der er sket et markant fald i antallet af personer med relation til minkproduktion, der smittes med SARS-CoV-2. Til gengæld fylder minkvarianten af SARS-CoV-2 mere i samfundet.
-
SARS-CoV-2 er igen påvist i minkfarm, som var testet fri for covid-19
6. december 2020Dette resultat kan indikere, at virus har været til stede på farmen siden august, og at den har videreudviklet sig derfra. Det kan dog ikke udelukkes, at der er tale om en reintroduktion af en tæt beslægtet variant af ukendt o...
-
TestCenter Danmark Vest åbner mandag
4. december 2020Det nye testcenter betyder en væsentlig udvidelse af den totale testkapacitet i TestCenter Danmark, som ved årsskiftet forventes at være oppe på 95.000 testanalyser om dagen. Samtidig betyder det kortere transport for de vestd...
-
Smitte med covid-19 fra mink til mennesker
3. december 2020Smitte fra mink til mennesker har bidraget væsentligt til smittespredningen i Region Nordjylland i efteråret.
-
Statens Serum Institut lancerer et covid-19 dashboard med data på regionsniveau
3. december 2020Her vises en række covid-19-opgørelser på nationalt og regionalt niveau. Det drejer sig blandt andet om antallet af prøver, testede personer, bekræftede tilfælde, indlæggelser, dødsfald, overstå...
-
Minkavlere har større risiko for covid-19-smitte end andre brancher
2. december 2020Minkavl er forbundet med den største erhvervsmæssige risiko for smitte med covid-19 blandt forskellige brancher. Omkring 29% af alle minkejere i Region Nordjylland har været smittet.
-
World AIDS Day 2020
1. december 2020Den 1. december afvikles der World Aids Day for 32. gang.
-
Den seneste udvikling af covid-19 på minkfarme og blandt mennesker. Status uge 48
27. november 2020Andelen af personer smittet med en minkvariant af covid-19 er stabil i Region Nordjylland, men stigende i Region Midtjylland og Region Syddanmark. Samtidig er der set udbrud, hvor flere hundrede er blevet smittet med covid-19 på seks store og e...
-
Den seneste udvikling af covid-19 på minkfarme og blandt mennesker. Status uge 47
19. november 2020Andelen af personer, der er smittet med en minkvariant, falder fortsat. Samtidig vurderes det nu med stor sandsynlighed, at cluster 5 ikke mere er i omløb. Det viser det seneste notat fra Statens Serum Institut.
-
Den fugleinfluenza, der lige nu er i Danmark, er ikke farlig for mennesker
19. november 2020Den type fugleinfluenza, der i dette efterår ses hos danske fugle, er aldrig set overført til mennesker.
-
Status på covid-19-epidemien og skoler
18. november 202014% af landets skoler og efterskoler har oplevet et muligt covid-19-udbrud, siden skolestarten i august. Men 41% af de grundskoleelever, der har fået påvist covid-19, er ikke en del af et muligt udbrud. Det viser den seneste fokusrapport ...
-
World Antimicrobial Awareness Week 2020
17. november 2020Statens Serum Institut og Danmarks Tekniske Universitet markerer den europæiske antibiotika-dag med det årlige DANMAP-seminar.
-
Den seneste udvikling af covid-19 på minkfarme og blandt mennesker
13. november 2020Andelen af personer, der er smittet med en minkvariant af covid-19, falder. Samtidig er sandsynligheden øget for, at cluster 5 er døet ud. Det viser et nyt notat fra Statens Serum Institut.
-
Kåre Mølbak går på pension
12. november 2020Hans opgaver overtages af Statens Serum Instituts nye direktør Henrik Ullum og afdelingschef Tyra Grove Krause.
-
Opgørelse over blodforgiftning med MRSA i 3. kvartal 2020
12. november 2020Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens på Statens Serum Institut opgør hvert kvartal antallet af blodforgiftninger forårsaget af MRSA samt dødsfald som følge af disse.
-
Ekspertgruppe: Antigen-test kan kun bruges som supplement
11. november 2020Antigen-tests er langt mindre følsomme end PCR-test, konkluderer en ekspertgruppe i et notat. De kan kun bruges som supplement til de normale PCR test, og det er kun de positive testresultater, der kan bruges i den videre smittehåndterin...
-
Statens Serum Institut lancerer ny hjemmeside om covid-19
11. november 2020På den nye hjemmeside præsenteres SSI’s information om covid-19 i ét samlet univers. Det drejer sig bl.a. om overvågningsdata, infektionshygiejne samt analyser og prognoser.
-
Støtte til test af dansk vaccine mod COVID-19
11. november 2020Folketingets finansudvalg har bevilget 18,8 millioner kroner til test af en mulig COVID-19-vaccine udviklet på Statens Serum Institut.
-
SSI's deling af data om "cluster 5" sars-CoV-2 minkvariant virus
10. november 2020Få et overblik over de data, som SSI har delt omkring ”cluster 5” og covid-19-minkvarianter
-
Intet Cluster-5 tilfælde på Sjælland alligevel
6. november 2020En ekstra kontrol hos Statens Serum Institut har vist, at alle de 12 fundne COVID-19 minkvariant-tilfælde – kaldet Cluster-5 – er fundet i Nordjylland.
-
Sundheds- og Ældreministeriet har ansat Henrik Ullum som direktør for Statens Serum Institut
6. november 2020Det er en stærk faglig profil med indgående kendskab til sundhedsvæsenet, der stiller sig i spidsen for Statens Serum Institut den 1. december 2020.
-
Mutationer i minkvirus
5. november 2020Der er fundet danske minkvarianter af COVID-19, der viser tegn på at være mindre følsomme over for antistoffer fra personer, der har overstået en COVID-19-infektion.
-
Status på influenza- og pneumokok-vaccination
4. november 2020Indtil videre er 67% af de ældre fra 65 år og opefter blevet influenzavaccineret i denne sæson. Det er markant mere end i de to forrige sæsoner. Samtidig har der været stor efterspørgsel efter den gratis pneumokok...
-
Forskning blandt bloddonorer bekræfter: Afstand virker
2. november 2020Det gør en forskel, om man holder afstand og følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Det har forskere fra Det Danske Bloddonorstudie påvist ud fra studier af bloddonorer. Studiet viser også, at dødeligheden med COVID-19 er 65 gange højere for borge...
-
Webinar om antibiotikaforbrug og -resistens
29. oktober 2020Vær med og hør om antibiotikaforbrug og -resistens i Danmark. Den 18. november 2020 holder Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet et webinar i anledning af den internationale antibiotikauge.
-
Bakterievirus gør husdyr-MRSA mere smitsomme over for mennesker
29. oktober 2020Forskere fra Statens Serum Institut har påvist en bakterievirus, som gør husdyr-MRSA bedre i stand til at sprede sig til raske personer og hospitalspatienter uden kontakt til svin.
-
Minkavlere fik ikke brev om ansatte
28. oktober 2020På grund af en fejl nåede et brev, som Statens Serum Institut havde sendt til 926 minkavleres firma e-Boks og bedt om oplysninger om deres ansatte, aldrig frem.
-
Stigning i antal påviste tilfælde i uge 43. Kontakttallet er nu 1,2
27. oktober 2020SSI har taget en ny beregningsmetode i brug, der tager højde for testaktiviteten. Fra den 27. oktober vises kontakttallet for bekræftede tilfælde derfor justeret for ændringer i testintensiteten.
-
Udbredelsen af COVID-19 stiger i Danmark
23. oktober 2020Nye tal fra COVID-19-modelleringsgruppen estimerer, at vækstraten i de næste to uger er stigende i Region Hovedstaden, Sjælland, Syd og Nord.
-
Vi Tester Danmark: slutspurten er i gang
21. oktober 2020Mere end 190.000 danskere har nu registreret resultatet af deres antistoftest i forbindelse med deres deltagelse i ”Vi Tester Danmark”. Vi håber, at endnu flere af dem, der har modtaget en test, vil registrere svaret på den, inden undersøgelsen lukke...
-
To hædres med fornem forskerpris
20. oktober 2020Fritz Kauffmann-prisen uddeles til to mikrobiologer, der har brugt deres viden til gavn for både den enkelte patient og folkesundheden.
-
International Håndvaskedag
15. oktober 2020Det amerikanske Center for Disease Control (CDC) har udnævnt 15. oktober til International Håndvaskedag
-
Status på influenzavacciner
14. oktober 2020Statens Serum Institut oplever i år en ekstraordinær stor efterspørgsel på influenzavacciner. Der arbejdes på at skaffe flere vacciner, hvilket dog er vanskeligt. Derfor bakker Statens Serum Institut op om Sundhedsstyre...
-
TestCenter Danmark klar med testtider og svartider på hjemmesiden
8. oktober 2020Med nye oversigter på TestCenter Danmarks hjemmeside kan alle nu følge med i ventetider og svartider, og dermed også arbejdet med at nå målsætningerne for testningen.
-
Øget overvågning af multiresistente CPO-bakterier i Danmark I 2019
7. oktober 2020I 2019 blev der indført en ny overvågning af antibiotikaresistente carbapenemase-producerende organismer (bakterier af typen CPO) i mennesker. Mens antallet af CPO stiger hos mennesker, er carbapenem-resistens ikke fundet i den danske ov...
-
Hjemmetest for antistoffer for COVID-19 er på vej ud til 300.000 borgere
7. oktober 2020Udsendelsen af de mange test sker som led i ”Vi Tester Danmark”. Deltagerne skal selv indtaste resultatet via et link, som de modtager i e-Boks. Desværre er brevene i e-Boks lidt forsinkede.
-
Smittekilden til shigella-sygdomsudbrud er fundet
7. oktober 202044 danskere er i august og september blevet syge med tarmbakterien shigella. Efterforskningen viser, at smittekilden sandsynligvis var importeret, frisk mynte.
-
Resultater af antistofundersøgelse med 18.000 inviterede deltagere
7. oktober 2020I uge 34-36 blev 18.000 tilfældigt udvalgte borgere inviteret til at få målt antistoffer mod COVID-19-infektion. Nu er resultaterne af undersøgelsen klar. De tyder på, at 2,2% af den danske befolkning har været smittet.
-
Forbruget af antibiotika til mennesker falder fortsat i Danmark
6. oktober 2020For sjette år i træk er antibiotikaforbruget i Danmark faldet. Det viser DANMAP-rapporten over antibiotikaforbruget i 2019. Bag den står DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut (SSI).
-
"Vi Tester Danmark" møder stor velvilje
5. oktober 2020Mere end 200.000 danskere har allerede udfyldt spørgeskemaet, de fik tilsendt via deres e-Boks.
-
Forbehold, men ikke fejl i testtal
3. oktober 2020Statens Serum Institut forventer ingen fejl i dagens testtal, men vi gør opmærksom på, at dagens tal skal tages med et vist forbehold.
-
"Vi Tester Danmark" er kommet godt fra start
2. oktober 2020Danskerne har taget godt imod den nye kampagne, der skal afdække, hvor mange af os, der har antistoffer for coronavirus i kroppen.
-
Status på COVID-19-smitte blandt etniske minoriteter i Danmark
2. oktober 2020En ny Fokusrapport fra Statens Serum Institut viser, at personer med ikke vestlig herkomst i alt udgør 25,7% af de COVID-19-smittede, selv om de kun udgør 8,9% af befolkningen.
-
Ny National Infektionshygiejnisk Retningslinje er udkommet
30. september 2020Ny National Infektionshygiejnisk Retningslinje med fokus på plejehjem, hjemmepleje, bo- og opholdssteder m.m. indeholder grundlæggende forholdsregler, som kan bidrage til forebyggelse af infektioner på plejehjem, i hjemmeplejen og på bo- og opholdsst...
-
Fejl betyder, at ansattes sendte mails er slettet
30. september 2020Sundhedsdatastyrelsen har på grund af beklagelige fejl slettet alle sendte mails, som ansatte i Sundhedsdatastyrelsen og Statens Serum Institut har haft i deres mappe med sendte mails, og som er sendt før slutningen af juli 2020. Sundhed...
-
TestCenter Danmark Vest godt undervejs
28. september 2020Der arbejdes hurtigt i Aarhus på at få Danmarks vestlige testcenter helt klar til brug. Fundamentet er lagt, og nu er 50 moduler kommet på plads i ugens tre første dage. Når den planlagte toetagers bygning står helt klar i slutningen af året, bliver ...
-
Vær med i Vi tester Danmark kampagnen
26. september 2020Der kan være en ekstra god grund til at tjekke din e-Boks fra i dag og den kommende uge.
-
Influenzavaccination og overvågning af influenza i sæsonen 2020/2021
25. september 2020Den 1. oktober starter den gratis influenzavaccination til ældre, gravide og personer med kronisk sygdom. Som noget nyt får alle ansatte i sundheds- og plejesektoren også tilbud om at blive vaccineret, og ældre tilbydes pneumo...
-
"Vi tester Danmark" skal styrke kampen mod COVID-19
17. september 2020Statens Serum Institut i samarbejde med eksperter fra regionerne og universiteterne sætter storstilet COVID-19-projekt i gang. Projektet bakkes op af Sundhedsstyrelsen (SST), Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS), Kommunernes Landsforening og Danske ...
-
Fejl i svar om COVID-19-test
16. september 2020Fejlen betyder, at 49 personer fejlagtigt har modtaget et positivt prøvesvar på deres COVID-19-test inden for de sidste par dage. Styrelsen for Patientsikkerhed er i gang med at kontakte de pågældende personer.
-
De daglige nøgletal for COVID-19 holder flyttedag
14. september 2020Fra i dag bliver COVID-19-nøgletallene for bl.a. antal testede, antal tilfælde, dødsfald og indlagte vist på SSI’s dashboard. Samtidig er kortvisningen af kommunedata blevet mere brugervenlig og er udvidet med flere data.
-
Kåre Mølbak med i toppen på magtliste
14. september 2020Mandag eftermiddag offentliggjorde Dagens Medicin årets top 100 over de mest magtfulde mænd og kvinder i det danske sundhedsvæsen. Her er Statens Serum Instituts faglige direktør Kåre Mølbak røget ind p&ar...
-
Udbredt smittestigning bekymrer
11. september 2020Antallet af daglige COVID-19-tilfælde har været stigende de sidste dage, og de aktuelle smittestigninger har forskellige mønstre og er også geografisk mere spredte. Siden den sidste opdatering er der nu kommet 292 flere tilfælde til. Den 8. september...
-
Den nationale prævalensundersøgelse for COVID-19
9. september 2020Ved at deltage i undersøgelsen hjælper man sundhedsmyndighederne med at forstå smittens omfang – og man får samtidig en vis information om, hvorvidt man allerede selv har haft infektionen.
-
Fordobling i antal COVID-19-tilfælde i den seneste uge
8. september 2020Der blev i uge 36 påvist 1.229 COVID-19-tilfælde i forhold til 609 tilfælde ugen før. Dermed tale om en fordobling i antallet af tilfælde. Stigningen er mest udtalt i aldersgruppe 20-29 årige.
-
Lettere adgang for børn til COVID-19-test
7. september 2020Fra i dag bliver det lettere at få testet sit barn for COVID-19. Børn over 2 år kan fremover testes i alle testtelte, og forældre kan booke tiden til test direkte på coronaprover.dk.
-
COVID-19: Stor stigning i antal smittede denne uge
4. september 2020Antallet af personer, der er testet positive med COVID-19, steg fra 111 til 179 fra onsdag til torsdag.
-
Ingen sammenhæng mellem HPV-vaccinen og alvorlige neurologiske lidelser
3. september 2020Forskere på Statens Serum Institut afliver nu igen påstanden om, at HPV-vaccinen skulle være årsag til en række uforklarlige neurologiske lidelser blandt danske piger og unge kvinder. Det er konklusionen på en stor...
-
TestCenter Danmark: Fra 0 til 25.000 daglige testsvar på 100 dage
3. september 2020I april var det bare en græsplæne på SSI’s campus. I dag summer over 40 medarbejdere ud og ind af tre store bygninger for dagligt at kunne analysere tests fra 25.000 danskere. Den indsats placerer Danmarks COVID-19 testning so...
-
Status for HPV-vaccination af drenge og unge mænd
3. september 2020Med en dækning på 39% for drenge født i 2007 er implementeringen af HPV-vaccination til drenge blevet taget godt imod. Selvom flere og flere bliver vaccineret, er målet om en dækning på 95% dog endnu ikke nå...
-
Væsentlig flere danskere smittet med campylobacter i 2019
2. september 2020Antallet af registrerede campylobacterinfektioner er steget næsten en femtedel i 2019. Undersøgelser viser, at mange af årets campylobacterudbrud skyldes kyllingekød. Det fremgår af årsrapporten over forekomsten ...
-
COVID-19: Særligt unge i alderen 20-29 år rammes i Region Hovedstaden og Region Midtjylland
1. september 2020Region Hovedstaden og Region Midtjylland har den højeste forekomst af personer med COVID-19, men der er også forskel på, hvilke aldersgrupper der særligt rammes i de forskellige regioner i Danmark. I den seneste uge har 27% a...
-
TestCenter Danmark bygger et laboratorium i Vestdanmark
1. september 2020Projekteringen er gået i gang for det, der om kort tid skal ende som TestCenter Danmarks nye analysefacilitet i Vestdanmark. Det nye laboratorium kommer til at ligge i Aarhus som nabo til COVID-19-prøvetagningsfaciliteterne på Aarh...
-
Nye tilfælde af TBE i Tisvilde Hegn og på Falster
26. august 2020I perioden fra juni til midten af august 2020 har Statens Serum Institut påvist tre tilfælde af TBE hos patienter, der med stor sikkerhed er bidt af flåter i Tisvilde Hegn og omegn, uden for området ved naturlegepladsen. Deru...
-
Flere fødevarebårne udbrud i Danmark i øjeblikket
25. august 2020Statens Serum Institut efterforsker for tiden flere formodede fødevarebårne sygdomsudbrud. Dels et udbrud af smitsom leverbetændelse fra hepatitis A-virus. Dels to salmonellaudbrud med typer der ellers sjældent ses i Danmark.
-
Fokus på mørketallet for COVID-19
24. august 2020Hvad ved vi? Hvorfor er det vigtigt? Og hvor er udfordringerne? Ny fokusrapport fra Statens Serum Institut og Roskilde Universitet om mørketallet, som alle taler om.
-
Kontakttallet faldt i uge 33
19. august 2020Faldet i kontakttallet for indlagte kan blandt andet skyldes, at færre ældre og flere unge smittes. Samtidig er der stadig en høj andel af personer med anden herkomst end dansk blandt de smittede.
-
Kighosteepidemien er forbi
19. august 2020Man må formode, at kighosteepidemien, der begyndte i forsommeren 2019, nu reelt er overstået på grund af de tiltag, man indførte for at hindre udbredelsen af COVID-19.
-
Advarsel til borgerne! Falske sms-beskeder fra TestCenter Danmark
17. august 2020De seneste dage har flere borgere oplevet at få falske SMS-beskeder fra TestCenter Danmark. Her forsøger ukendte afsendere at franarre dem personlige oplysninger.
-
Opgørelse for blodforgiftning med MRSA 2. kvartal 2020
14. august 2020Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens på Statens Serum Institut opgør hvert kvartal antallet af blodforgiftninger forårsaget af MRSA samt dødsfald som følge af disse.
-
Danmark har nu elimineret røde hunde
12. august 2020Den europæiske komité til verifikation af elimination af mæslinger og røde hunde (RVC) har vurderet, at Danmark nu opfylder kriterierne for at have elimineret røde hunde (rubella).
-
Statens Serum Institut får støtte til at udvikle en vaccine, der kan spare mange grises liv og sænke forbruget af zink og antibiotika
12. august 2020Statens Serum Institut, Aarhus Universitet og SEGES går sammen om at udvikle en vaccine, som kan redde tusinder af grise fra tidlig død, sænke forbruget af antibiotika drastisk og spare miljøet for udledning af zink. Det nye...
-
Ny undersøgelse af hvor mange i befolkningen, der har antistoffer mod COVID-19-virus, sættes i gang
12. august 2020Hvor mange danskere har foreløbig været smittet med COVID-19? Dette spørgsmål skal en undersøgelse, der sættes i gang i næste uge, besvare. 18.000 tilfældigt udtrukne danskere vil blive inviteret til at deltage.
-
Smittetallet steg yderligere i uge 32
10. august 2020Stigningen er i høj grad drevet af smittespredning i særligt Aarhus, men der er også tegn på en mindre stigning i resten af landet.
-
Nyt interaktivt dashboard viser nøgletal om COVID-19
6. august 2020SSI lancerer den 6. august et interaktivt dashboard som bl.a. viser antal smittede fordelt på køn og alder samt interaktive kort med incidenser for antal smittede og testede.
-
De første resultater fra spørgeskemaundersøgelse ved bestilling af COVID-test
5. august 2020Statens Serum Institut (SSI) har siden den 7. juli 2020 indsamlet spørgeskemasvar fra danskere i forbindelse med, at de har bestilt tid til en PCR-test på coronaprover.dk for bl.a. at få viden om borgerens indikation for booking. R...
-
Fordobling af antallet af tilfælde i uge 31
5. august 2020I uge 31 blev der påvist 494 tilfælde af COVID-19 i forhold til 247 tilfælde i uge 30, dvs. en fordobling i antallet af påviste tilfælde. Der er også set en lille stigning i antallet af nyindlagte fra 19 i uge 30 ...
-
Stigende COVID-19 smittetal i Danmark i uge 31
3. august 2020Der er siden SSI's sidste opdatering på hjemmesiden kl. 14. fredag d. 31. juli tilkommet yderligere 207 tilfælde mandag d. 3. august. Der blev påvist 84 tilfælde torsdag, 59 tilfælde fredag, 63 tilfælde lørd...
-
Polio i verden - opdatering
31. juli 2020Polio har i flere år været tæt på at være udryddet i hele verden, men dette endemål har i de senere år været truet. WHO har derfor siden maj 2014 erklæret international spredning af poliovirus (både vildtype og vaccinetype) for en folkesundhedsmæssig...
-
Ny udgave af Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer er udkommet
30. juli 2020NIR for det præ-, per- og postoperative område ligger til fri download!
-
Antallet af påviste tilfælde af COVID-19 stagnerede i uge 30
29. juli 2020Stigningen i antallet af påviste tilfælde af COVID-19 i uge 28 og 29 fortsatte ikke i uge 30. SSI følger situationen tæt, og der er stadigt ikke tegn på større udbrud eller vedvarende smittekæder, der er ud...
-
Den nye genetiske kortlægning af COVID-19-virus medvirker til at afklare flere udbrud hurtigere
27. juli 2020Statens Serum Institut, Aalborg Universitet og landets mikrobiologiske afdelinger har siden april 2020 samarbejdet om at lave genetisk kortlægning af virus i alle COVID-19 positive tilfælde i Danmark. Det betyder, at man mere præcist kan påvise elle...
-
Stigning i antallet af bekræftede tilfælde med COVID-19 i de seneste to uger
22. juli 2020Trods stigningen er der ikke tegn på større udbrud eller vedvarende smittekæder, der er ude af kontrol. Antallet af nyindlagte ligger stadig stabilt på et lavt niveau.
-
Forsinkelser i prøvesvar til personer, der blev testet for COVID-19 den 17. og 18. juli
22. juli 2020TestCenter Danmark har haft et IT-nedbrud i weekenden, der har ramt omkring 6000 prøver taget om fredagen og lørdagen.
-
Sukker i kosten under graviditeten giver ikke barnet hjertefejl
19. juli 2020Et nyt studie fra Statens Serum Institut har ikke fundet nogen sammenhæng mellem moderens indtag af sukker under graviditeten og barnets risiko for at blive født med en hjertefejl.
-
Statens Serum Institut udvikler en ny lovende vaccine mod COVID-19
13. juli 2020Vaccinekandidaten, som har fået navnet CoVAXIX, har indtil videre været en stor succes i forsøg med mus. Forsøg på aber er planlagt, og vaccinen kan måske blive klar til afprøvning på mennesker aller...
-
Direktørstillingen på Statens Serum Institut bliver opslået efter sommerferien
30. juni 2020Den nye direktør skal stå i spidsen for en udvikling af SSI med det strategiske sigte at fastholde og styrke institutionens vigtige position i Danmark og resten af verden inden for forskning, overvågning og beredskab.
-
Fra nu af kommer der ikke mere daglige COVID-19-tal i weekenden
26. juni 2020Siden marts 2020 har Statens Serum Institut hver dag offentliggjort danske COVID-19-data, så alle kan følge med i udviklingen af COVID-19. Fra og med denne weekend vil tabeller og figurer med COVID-19-data blive opdateret med en lavere f...
-
Lande i EU, Schengen samt Storbritannien, der overholder kriterierne vedr. COVID-19-smitte
25. juni 2020Statens Serum Institut (SSI) har nu offentliggjort kort og tabeller, der viser hvilke lande, der opfylder kriterierne.
-
Influenzasæsonen 2019/20 var en usædvanlig sæson
24. juni 2020Ikke blot var sæsonen usædvanlig mild. Den stoppede også brat på grund af de mange tiltag mod COVID-19. Og samtidig ”forstyrrede” COVID-19 de sædvanlige influenzaovervågningssystemer.
-
Kammeradvokatens undersøgelse af visse forhold på Statens Serum Institut
22. juni 2020Kammeradvokaten har afsluttet sin undersøgelse af visse forhold på Statens Serum Institut.
-
Lande der overholder kriteriet vedr. smitte i de nye rejsevejledninger og indrejserestriktioner
20. juni 2020De nye rejsevejledninger og indrejserestriktioner træder i kraft lørdag d. 27. juni. Den endelig liste over lande, der lever op til kriteriet vedr. smitte for perioden 27. juni til 3. juli offentliggøres d. 25. juni.
-
Smitte hos mink og mennesker
19. juni 2020Genetiske undersøgelser hos Statens Serum Institut viser, at de COVID-19-inficerede mink og COVID-19-inficerede personer på minkfarmen ved Hjørring har smittet hinanden. Desuden involverer smitten flere COVID-19-syge beboere på Vendelbocentret i Hjør...
-
I COVIDmeter rapporterer borgerne om deres symptomer og hjælper med at overvåge COVID-19
19. juni 2020Foreløbig har knapt 129.000 danskere meldt sig til COVIDmeter. Deres input er en vigtig del i arbejdet med at overvåge, hvor udbredt COVID-19 er her i landet.
-
Opdatering af definitionen for COVID-19-relaterede indlæggelser til beregning af sengekapacitet
17. juni 2020Beskrivelse af ændret definition for COVID-19-relaterede indlæggelser til beregning af sengekapacitet
-
Der er stadig flåter med TBE i Tisvilde Hegn
17. juni 2020Københavns Universitet og Statens Serum Institut har på ny samlet flåter ind fra det område ved naturlegepladsen i Tisvilde Hegn, hvor man sidste år fandt flåtnymfer med TBE-virus. Resultatet er, at risikoen for at finde en flåt med TBE-virus stadig ...
-
Vil du være med til at gøre en forskel i kampen mod antibiotikaresistens i lav- og middelindkomstlande?
16. juni 2020Centre for Antimicrobial Resistance Solutions (ICARS) søger fire nye medarbejdere.
-
Alle over 65 år får tilbud om pneumokokvaccine
12. juni 2020Fra den 15. juni 2020 udvides tilbuddet om gratis pneumokokvaccination til også at omfatte personer, der er fyldt 65 år, men som ikke tilhører en risikogruppe.
-
”Jeg er blevet testet for COVID-19 – hvor kan jeg se svaret?”
12. juni 2020Mange ringer forgæves til Statens Serum Institut (SSI) for at få svaret på testen. Testsvaret får man fra sin egen læge og via sundhed.dk, hvor man selv kan logge ind og se det.
-
Reproduktionstallet har ligget under eller omkring 1 siden slutningen af april
11. juni 2020Statens Serum Institut beregner det effektive reproduktionstal, også kaldt kontakttallet (tidligere refereret til som ’smittetrykket’), ud fra antallet af personer, der indlægges med COVID-19. Dermed er det mindre påvirk...
-
Glæde over danske antistoftests
10. juni 2020To nye antistoftests udviklet af Rigshospitalet og Novo Nordisk vækker glæde, også på Statens Serum Institut. Testene har ligeså høj kvalitet som de tests, der i dag bruges i TestCenter Danmark. Det åbner for, at Danmark kan blive selvforsynende.
-
Invitation til webinar om modelberegninger for scenarier ved genåbning af Danmark
9. juni 2020Ekspertgruppen for matematisk modellering i forbindelse med COVID-19 vil gerne invitere til webinar tirsdag den 16. juni 2020 kl. 9.15-12.00.
-
Campylobacterudbrud kan stamme fra lokalt mejeri
8. juni 2020I alt 107 personer er testet positiv for campylobacter i løbet af pinsen. En interviewundersøgelse fra Statens Serum Institut peger på mælk fra Bornholms Andelsmejeri som mulig smittekilde. Fødevarestyrelsen har ikke ...
-
COVID-19 forskning begynder med prøver fra Danmarks Nationale Biobank
5. juni 2020Danmarks Nationale Biobank bliver en vigtig brik i en række COVID-19 forskningsprojekter. Tirsdag denne uge udleverede biobanken, der har hjemme på Statens Serum Institut (SSI), de første blodprøver til to forskningsprojekter på SSI og Syddansk Unive...
-
Lidt over hver femte COVID-19 ramt i Danmark har varet indlagt i forbindelse med deres COVID-19 diagnose
5. juni 2020Statens Serum Institut har set nærmere på de indlagte under COVID-19-epidemien. De er ældre, og de har som ventet en dårligere prognose end COVID-19-tilfælde, som ikke kræver indlæggelse. Cirka 20% af de indl...
-
Flere syge af campylobacter på Bornholm
4. juni 2020De seneste dage har Fødevarestyrelsen sammen med DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut efterforsket et større sygdomsudbrud med campylobacter, der lige nu er i gang på Bornholm.
-
MRSA-stigning er aftaget
4. juni 2020Antallet af personer, der for første gang fik påvist MRSA, var på samme niveau i 2019 som i de tre foregående år.
-
Antallet af ekstremt for tidligt fødte børn er faldet dramatisk under COVID-19 lockdown perioden
30. maj 2020Undersøgelse fra Rigshospitalet og Statens Serum Institut viser et fald på 90%. Forskerne vil nu grave sig dybere ned i, hvad der kan ligge bag.
-
Screening af gravide var også en succes i 2019
27. maj 2020SSI’s tal viser, at langt de fleste gravide kvinder stadig vælger at tage imod tilbuddet om at blive screenet for hiv, syfilis og hepatitis B. Det gør det muligt at forhindre stort set alle tilfælde af mor-barn-smitte med de ...
-
De første resultater fra COVIDmeter
27. maj 2020På COVIDmeter rapporterer omkring 120.000 borgere hver uge, om de har haft symptomer på COVID-19. COVIDmeter åbnede i påsken, og der er nu besvarelser nok til, at de første resultater kan vises. De viser, at andelen af borgere med COVID-19-symptomer ...
-
9.500 danske COVID-19 patienter kortlagt for første gang
25. maj 2020Af alle danskere, der er blevet testet positive for coronavirus, har 22% været indlagt. Og knap 6% er døde. Heraf har 82% været multisyge og tre ud af fire var over 75 år, med kronisk hjertesygdom, lungesygdom, diabetes og ny...
-
COVID-19 giver lange sygdomsforløb - særligt blandt ældre
25. maj 2020Statens Serum Institut har set nærmere på symptomerne på COVID-19. Ud over de almindelige symptomer på infektion rammes en del også af mere specielle symptomer som nedsat smags- og lugtesans.
-
De første foreløbige resultater af undersøgelsen for COVID-19 i befolkningen er nu klar
20. maj 2020Resultaterne tyder på, at få procent (0,5%-1,8%) af den danske befolkning har haft COVID-19 infektion. Men de skal tages med stor forsigtighed, siger Statens Serum Institut.
-
Ny side med tal fra overvågning af COVID-19
20. maj 2020Alle SSI’s data om overvågningen af COVID-19 er nu samlet på en ny side. Det sker for at skabe et bedre overblik over udviklingen i COVID-19 i Danmark og gøre flere data tilgængelige.
-
Smittetryksberegning
19. maj 2020Kommentar til debat om beregninger af smittetryk.
-
Opgørelse for blodforgiftning med MRSA 1. kvartal 2020
19. maj 2020Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens på Statens Serum Institut opgør hvert kvartal antallet af blodforgiftninger forårsaget af MRSA samt dødsfald som følge af disse.
-
Direktør for TestCenter Danmark er fundet
15. maj 2020Den erfarne Anne-Marie Vangsted overtager ledelsen af det nye TestCenter Danmark og indgår i dén kapacitet i direktionen på Statens Serum Institut. Enhedschef og overlæge Anette Lykke Petri konstitueres som direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed...
-
Mulig sammenhæng mellem COVID-19 og sjældne børnesygdomme
14. maj 2020Det europæiske center for sygdomsforebyggelse og -kontrol (ECDC) peger i ny rapport på en mulig sammenhæng mellem COVID-19 hos børn og symptomer kendt fra de sjældne sygdomme Kawasaki sygdom og Toksisk Shock Syndrom. Forbindelsen er dog ikke påvist e...
-
Størst testaktivitet blandt de 20-64 årige
14. maj 2020En stor del af COVID-19 tilfældene blandt de unge sker i husstande, hvor der også er en voksen, der er smittet med COVID-19 – som oftest før den unge.
-
Mange legionellatilfælde igen i 2019
13. maj 2020For tredje år i træk er der blevet anmeldt et højt antal tilfælde af legionella-pneumoni til Statens Serum Institut.
-
Smittetrykket falder trods genåbning
11. maj 2020Den seneste måling fra Statens Serum Institut viser, at smittetrykket er faldet siden den 25. april og har ligget stabilt på 0,7 den sidste uge.
-
Ny befolkningsundersøgelse med test for COVID-19
7. maj 2020Et ekspertudvalg under ledelse af Statens Serum Institut er nu klar med deres anbefalinger til, hvordan man kan finde ud af, hvor mange i Danmark, der enten er eller har været smittet med COVID-19.
-
Borgere med ikkevestlig baggrund udgør 9% af Danmarks befolkning men 18% af de COVID 19-smittede
7. maj 2020Langt størstedelen af de påviste COVID-19-tilfælde (78%) smittet i Danmark er blandt personer af dansk oprindelse. Personer med ikkevestlig baggrund har en højere incidens af COVID-19 i forhold til personer af dansk oprindel...
-
Bloddonorscreeningen 2019: Ingen hiv-positive
6. maj 2020De nyeste tal fra Statens Serum Institut viser, at der ikke blev fundet nogen hiv-positive bloddonorer i bloddonorscreeningen i 2019 og kun ganske få tilfælde af hepatitis B og C.
-
COVID-19-epidemien har indtil nu kun ført til meget begrænset overdødelighed i Danmark
1. maj 2020Der er dog markant større dødelighed ved COVID-19 for ældre, end man ser ved en almindelig sæsoninfluenza.
-
Ulovligt importerede hundehvalpe kan have rabies
1. maj 2020I 2019 blev 11 personer sat i behandling mod rabies efter bid fra hunde. Som oftest fra hvalpe, der var ulovligt importeret fra udlandet.
-
Bloddonorscreeningen 2019: Ingen hiv-positive
1. maj 2020De nyeste tal fra Statens Serum Institut viser, at der ikke blev fundet nogen hiv-positive bloddonorer i bloddonorscreeningen i 2019 og kun ganske få tilfælde af hepatitis B og C.
-
Status for smittetrykket i Danmark - 29. april 2020
30. april 2020Smittetrykket er vokset noget igen og har i perioden fra 19.-24. april ligget på 0,9. Der er dog ikke tegn på, at COVID-19-epidemien accelererer.
-
Nyt samarbejde mellem Statens Serum Institut og Forskerservice om COVID-19-data til forskning
29. april 2020Statens Serum Institut og Forskerservice i Sundhedsdatastyrelsen etablerer nu en løsning til serviceringen af forskere, som har behov for COVID-19-data til deres forskning.
-
Der sendes igen vacciner og sera fra Statens Serum Institut
29. april 2020Manglende leveringer køres ud til kunderne torsdag den 30. april.
-
Problemer med udsendelse af varer fra SSI
28. april 2020Tekniske problemer betyder, at der desværre ikke kan sendes varer ud.
-
Kampen mod malaria trues af COVID-19-pandemien
27. april 2020Antallet af malaria sygdomstilfælde og dødsfald er halveret siden 2000. Men nu frygter WHO og Den Globale Fond til Bekæmpelse af HIV, Tuberkulose og Malaria store tilbageslag i kampen mod malaria set i lyset af den globale COVID-19-pandemi. De værste...
-
EuroMOMO holder styr på dødelighedsraterne i 24 lande i Europa
24. april 2020Det unikke europæiske overvågningsprogram har netop fået en ny og langt mere brugervenlig hjemmeside. Programmet koordineres af Statens Serum Institut.
-
Hold afstand - også selv om solen skinner!
24. april 2020”Vi risikerer, at mere end en måneds indsats bliver tabt på gulvet”, siger Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut, som endnu en gang opfordrer danskerne til at holde afstand.
-
Så mange er smittet med SARS-CoV-2 på danske plejehjem
24. april 2020Denne uges anden trend og fokus rapport fra Statens Serum Institut viser, at der indtil nu er testet 425 beboere fra 88 plejehjem positive for SARS-CoV-2. Der er konstateret 133 dødsfald.
-
Der mangler mere viden om risikoen for alvorlig sygdom hos gravide smittet med SARS-CoV-2
23. april 2020Denne uges trend og fokus rapport fra Statens Serum Institut viser, at der indtil nu er testet 1.245 gravide for COVID-19. Heraf blev der fundet 66 positive. 9 af de gravide med COVID-19 har været indlagt.
-
Vaccinationsprogram mod pneumokoksygdom til personer der er fyldt 65 år og til risikogrupper
22. april 2020Første fase af regeringens tilbud om pneumokokvaccine til beboere på plejehjem og til visse/særlige risikogrupper, træder i kraft i dag den 22. april
-
Årsopgørelse for 2019 for hepatitis B
22. april 2020Antallet af anmeldte tilfælde af akut hepatitis B er fortsat lavt i Danmark. Og kronisk hepatitis B ligger på linje med sidste år.
-
Screening af databehandleraftaler i igangværende forskningsprojekter på Statens Serum Institut
18. april 2020
-
Børn udgør en meget lille del af de smittede med coronavirus
15. april 2020Denne uges trend og fokus rapport fra Statens Serum Institut viser, at børn fra 0-18 år kun udgør 2,6% af de smittede COVID-19 tilfælde. Kun 15 børn har været indlagt med COVID-19 diagnose.
-
Sundhedspersoner udgør mere end en femtedel af de coronavirus-smittede
11. april 2020Denne uges trend og fokus rapport fra Statens Serum Institut viser, at sundhedspersoner udgør 21% af de testede og 22% af alle bekræftede COVID-19 tilfælde.
-
Matematisk modellering af COVID-19 smittespredningen og sygehusbelastningen ved scenarie for delvis genåbning af Danmark
8. april 2020En ekspertgruppe ledet af Statens Serum Institut står bag de matematiske modeller og beregninger, som Mette Frederiksen lænede sig op ad, da hun mandag tog, det første lille skridt til at åbne Danmark igen. Beregningern...
-
Usikkert om kighosteepidemien er forsvundet som følge af de mange tiltag mod COVID-19
3. april 2020I januar og februar blev der påvist henholdsvis 874 og 851 tilfælde af kighoste i Danmark. Alt tydede derfor på, at kighosteepidemien endnu ikke var overstået, men fra den 12. marts og resten af måneden blev der kun p&ar...
-
Overstået COVID-19-infektion
2. april 2020Denne uges Epidemiologisk trend og fokus zoomer ind på, hvor mange patienter som har overstået COVID-19-infektionen.
-
Information om nyt vaccinationsprogram mod pneumokoksygdom
1. april 2020Regeringens nye vaccinationspakke indeholder blandt andet et tilbud om gratis vaccination mod pneumokokker til alle, der er fyldt 65 år, og til risikogrupper som for eksempel kronisk syge under 65 år
-
Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling
1. april 2020Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvi...
-
Markant fald i influenza i de seneste to uger
31. marts 2020I de seneste to uger har Statens Serum Institut registreret et markant fald i forekomsten af influenza. Det er usædvanligt og ligner et resultat af Danmarks indsats mod COVID-19.
-
Statens Serum Institut (SSI) løser stort mangelproblem ved test for COVID-19
27. marts 2020SSI har udviklet en simpel og hurtig metode som alternativ til de kemiske kit reagenser, mange laboratorier mangler for at kunne teste for COVID-19.
-
SSI får millionbevilling til styrket overvågning af infektioner og smitsomme sygdomme
26. marts 2020SSI har fået 10 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden som bidrag til at udvikle det digitale infektionsberedskab i Danmark. Udviklingen skal medvirke til at nye infektiøse trusler opdages hurtigere og smittespredning begrænses.
-
COVID-19 trend og fokus
25. marts 2020Denne uges epidemiologisk trend og fokus zoomer ind på, hvad vi ved om indlæggelser og død som følge af COVID-19
-
Vurdering af det aktuelle smittetryk i Danmark i forhold til COVID-19 den 23. marts 2020
23. marts 2020Hvis de nuværende foranstaltninger i samfundet fortsætter ud over den 30. marts vil reproduktionstallet – altså det antal mennesker, som hver smittet bærer smitten videre til – kunne reduceres med 30-50%. S&a...
-
Kåre Mølbak skal sidde i EU's coronapanel
20. marts 2020Kåre Mølbak – faglig direktør for infektionsberedskabet på Statens Serum Institut – er blevet udvalgt som en af syv europæiske epidemieksperter, der skal hjælpe EU gennem coronakrisen.
-
Vil du hjælpe Statens Serum Institut med at overvåge influenza og COVID-19?
19. marts 2020Vi søger endnu flere borgere, som vil tilmelde sig ”Influmeter” og derigennem bidrage til vores overvågning af influenza og COVID-19(ny coronavirus) i Danmark.
-
Ændret testmønster påvirker COVID-19-tal
19. marts 2020Selvom antallet af bekræftede tilfælde af COVID-19 de seneste dage er mindre end tidligere, er det ikke et udtryk for, at smitten er klinget af. Det skyldes et ændret testmønster.
-
Statens Serum Institut opretholder de centrale diagnostiske funktioner på human- og veterinærområdet under corona-udbruddet
17. marts 2020Statens Serum Institut (SSI) fortsætter med at varetage centrale diagnostiske funktioner under corona-udbruddet og sikrer derved både det humane og veterinære diagnostiske beredskab under den aktuelle situation.
-
Sådan undgår du, at coronavirus smitter via dine hænder
16. marts 2020Håndsprit slår virus ihjel, men det er tilstrækkeligt at vaske hænder og dermed fjerne virus og snavs, siger overlæge fra Statens Serum Institut, der også fraråder, at man selv forsøger at fremstille håndsprit
-
Status på coronavirus-udbruddet
9. marts 2020Find de nyeste opdateringer om coronavirus-udbruddet - herunder antal smittede og testede i Danmark - på Sundhedsstyrelsens temaside og Statens Serum Instituts udbrudsside.
-
Ny rapport fra WHO om udbruddet i Kina med ny coronavirus
4. marts 2020Der foreligger nu resultater fra en international ekspertgruppe, der i anden halvdel af februar besøgte nogle af de områder i Kina, der har været ramt af COVID-19. Resultaterne viser blandt andet, at inddæmningsstrategien omk...
-
Patient nummer to med COVID-19 i Danmark
28. februar 2020Statens Serum Institut har netop testet endnu en person positiv for ny coronavirus.
-
Første dansker testet positiv for COVID-19
27. februar 2020En mand, der onsdag blev undersøgt på Sjællands Universitetshospital, Roskilde, har fået påvist smitte med ny coronavirus. Patienten har det godt og er i hjemmeisolation.
-
COVID-19 – opdatering
26. februar 2020Siden sidste uges opdatering om COVID-19 i Statens Serum Instituts nyhedsbrev EPI-NYT har situationen ændret sig til, at der nu er flere lande/områder udenfor Kina med tegn til pågående smittespredning af det nye coronavirus (...
-
Det danske beredskab tilpasses løbende for at forebygge smitte med COVID-19
24. februar 2020Det sidste døgn har det italienske sundhedsministerie bekræftet, at de har haft mere end 130 tilfælde med COVID-19, der skyldes det nye coronavirus. Der har desuden været flere lokalt smittede tilfælde i flere andre lan...
-
Udbrud af lungebetændelse med ny coronavirus (COVID-19) - Status 19. februar 2020
19. februar 2020Efter syv uger tyder en ny kinesisk rapport på, at udbruddet med COVID-19 er på retur. Indtil videre er der påvist over 75.000 tilfælde i verden og flere end 2.000 dødsfald.
-
Opgørelse over blodforgiftning med MRSA i 4. kvartal 2019
19. februar 2020Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens på Statens Serum Institut opgør hvert kvartal antallet af blodforgiftninger forårsaget af MRSA samt dødsfald som følge af disse.
-
WHO navngiver både ny coronavirus og den sygdom, som virussen forårsager
13. februar 2020Den nye coronavirus, er nu blevet officielt navngivet SARS-CoV-2. Samtidig har WHO har meddelt, at man kalder sygdommen for COVID-19.
-
Klamydiavaccine beskytter mod infektion og programmerer immunforsvaret til at beskytte mod fremtidige infektioner
7. februar 2020Forskere fra Statens Serum Institut har netop publiceret et nyt studie, som beskriver mekanismen for, hvordan en nyudviklet klamydiavaccine programmerer immunsystemets T-celler til at beskytte mod klamydia.
-
Hvornår skal man mistænke smitte med ny coronavirus?
6. februar 2020Retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen er blevet opdateret.
-
Flere udbrud med Campylobacter end forventet – og flere syge når det regner
6. februar 2020En ny opgørelse fra Statens Serum Institut viser, at Campylobacter fortsat er den bakterie, der oftest giver tarminfektioner i Danmark. I 2019 blev der registreret flere infektioner med Campylobacter end nogensinde tidligere.
-
Nyt tilfælde af mæslinger i København. Der er risiko for, at flypassagerer er blevet smittet
5. februar 2020Den pågældende person var smitsom under to internationale flyvninger. Herunder en flyvning fra Doha til Kastrup den 27. januar.
-
Det danske beredskab for at forebygge smitte med den nye coronavirus i Danmark skrues op
4. februar 2020Epidemiens hastighed i Kina har fået Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og –kontrol (ECDC) til at justere sine anbefalinger. Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen skærper derfor beredskabet for at forebygge co...
-
Statens Serum Institut tester hjemvendte fra Hubei til Danmark negativ for ny coronavirus
4. februar 2020Alle de 11 test, der blev gennemført, var negative, og man kunne ikke spore nogen tegn på smitte hos nogen af dem.
-
Udbruddet med ny coronavirus er nu erklæret for en folkesundhedsmæssig krise af international betydning
31. januar 2020WHO’s generaldirektør Tedros Ghebreyesus kunne torsdag aften meddele, at udbruddet med ny coronavirus i Kina nu anses som en folkesundhedsmæssig krise af international betydning.
-
Sundhedsministeren starter HPV catch up programmer for drenge og unge mænd
31. januar 2020Den 1. februar udvides det nuværende HPV vaccinationsprogram for drenge med to catch up-programmer. Det ene er rettet mod drenge, det andet mod unge mænd, der er tiltrukket af mænd.
-
Stadig høj tilslutning til HPV-vaccination af piger
30. januar 2020Tilslutningen til HPV-vaccination af drenge er derimod kun nået op på 28%, siden den gratis HPV-vaccination for drenge trådte i kraft i efteråret. Men Statens Serum Institut forventer, at den stiger.
-
Smitte med ny coronavirus afkræftet
29. januar 2020Beredskabet kørte helt efter bogen, da en prøve fra en patient indlagt på Aarhus Universitetshospital i Skejby blev testet negativ hos Statens Serum Institut
-
Patient indlagt på Aarhus Universitetshospital, Skejby, er ikke smittet med coronavirus
28. januar 2020Mistanken er her til aften blevet afkræftet ved en prøve fra luftvejene, der blev undersøgt på Statens Serum Institut.
-
Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til provinsen Hubei i Kina på grund af udbrud med ny coronavirus
27. januar 2020Meldingen fra Udenrigsministeriet om ændringen af sikkerhedsniveauet i Hubei-provinsen i Kina kommer efter, at udbruddet med ny coronavirus nu omfatter flere end 2.500 tilfælde, hvoraf langt de fleste tilfælde er fra Wuhan i Hubei-provinsen.
-
Udbrud af lungebetændelse med ny coronavirus i Kina - Status 24. januar 2020
24. januar 2020WHO mener, det er for tidligt at karakterisere udbruddet af den nye coronavirus som en international sundhedskrise. Risikoen for, at der ses smitte i Danmark, anses stadig for meget lav.
-
Nyt tilfælde af mæslinger påvist i Hovedstadsområdet
24. januar 2020En kontakt til et af to nylige mæslingetilfælde, som var blevet smittet på rejse til Brasilien, har fået påvist mæslinger.
-
Tilbud om gratis kighostevaccination til gravide forlænges
24. januar 2020Da kighosteepidemien i Danmark endnu ikke er klinget af, har Sundheds- og Ældreministeren besluttet at forlænge det midlertidige tilbud om gratis vaccination mod kighoste til gravide i tredje trimester. Tilbuddet bliver forlænget me...
-
Statens Serum Institut overtager det veterinære vaccineområde fra DTU/Dianova
24. januar 2020Overtagelsen sker den 1. februar eller snarest derefter. Aftalen dækker forsyning med ikke registrerede vacciner og autovacciner til det veterinære område.
-
Udbrud af lungebetændelse med ny coronavirus i Kina - Status 21. januar 2020
21. januar 2020WHO har indkaldt til hastemøde om situationen onsdag. Samtidig har de kinesiske myndigheder rapporteret, at den nye virus godt kan smitte fra menneske til menneske ved tæt kontakt med de smittede.
-
To tilfælde af mæslinger påvist i Nordsjælland
17. januar 2020Statens Serum Institut har påvist mæslingevirus hos to patienter. De har rejst sammen til Brasilien og formodes at være blevet smittet der. Læger i Hovedstadsområdet bør derfor lige nu være ekstra opmæ...
-
Udbrud med maveonde fra franske østers
16. januar 2020De franske fødevaremyndigheder har siden årsskiftet fundet norovirus i østers flere steder langs Frankrigs kystlinje. Flere end tusind franskmænd og mindst 180 danskere er blevet syge.
-
Udbrud med lungebetændelse i Kina er en ny coronavirus
15. januar 2020Ifølge WHO er der nu 41 tilfælde af lungebetændelse smittet med den nye virus. De fleste har haft kontakt til et marked i byen Wuhan.
-
Afprøvning af ny vaccine mod tuberkulose (TB) i stort forsøg i Afrika
13. januar 2020Et stort TB-projekt i Sydafrika og Tanzania, som Statens Serum Institut (SSI) er koordinator for, er nu gået i gang med at teste en ny vaccine.
-
Undersøgelse fra SSI får en flot 3. plads blandt verdens mest omtalte artikler i 2019
10. januar 2020En artikel, der bekræfter, at MFR-vaccinen ikke øger børns risiko for at udvikle autisme, er endt som nummer 3 på Altmetrics liste over de 100 mest omtalte forskningsartikler i 2019.
-
Infektioner i Danmark i 2019
8. januar 2020Statens Serum Institut (SSI) har gjort status over udbrud og infektioner i 2019.
-
Udbrud af lungebetændelse med ukendt årsag i Kina
8. januar 2020Verdenssundhedsorganisationen WHO har oplyst om et muligt udbrud af lungebetændelse med ukendt årsag i Kina. Udbruddet har relation til et fiskemarked i byen Wuhan.
-
Polio i verden - opdatering
7. januar 2020Polio har de seneste år været tæt på at være udryddet i hele verden, men endemålet er truet. WHO har derfor siden maj 2014 erklæret international spredning af poliovirus (både vildtype og vaccinetype) f...
-
Stillehavslande indfører krav for at dæmme op for mæslingeudbrud
6. januar 2020En række lande i Stillehavet kræver nu, at man er vaccineret eller kan dokumentere, at man er immun over for mæslinger, hvis man rejser dertil.
-
Så har Københavns Universitet (KU) og Statens Serum Institut (SSI) overtaget det veterinære beredskab i Danmark
2. januar 2020Den 1. januar 2020 overtog KU og SSI de sidste opgaver og medarbejdere fra DTU. Dermed starter et helt nyt, One Health-baseret kapitel omkring det veterinære beredskab.
2019
-
Salmonella toppede listen over fødevarebårne udbrud i EU i 2018
20. december 2019Men campylobacter er stadig skyld i flest syge. Samtidig så man i 2018 kraftige stigninger i antallet af tilfælde med vestnilfeber og STEC.
-
Der var flere tilfælde af hepatitis A i 2018 end i de foregående fire år
20. december 2019Stigningen skyldes tre sygdomsudbrud. De tre udbrud havde dog en vidt forskellig smittevej.
-
Ny professor på Statens Serum Institut (SSI) har fokus på smitteveje og epidemier
19. december 2019Afsnitsleder Steen Ethelberg fra Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse på SSI er blevet udnævnt til professor ved Københavns Universitet (KU).
-
Der er stadig kighosteepidemi i Danmark
18. december 2019Der er ikke nogen tegn på, at kighosteepidemien er ved at klinge af. I november blev der påvist lige så mange tilfælde som i oktober, viser nye tal fra Statens Serum Institut (SSI).
-
Undersøgelse af patentaftaler og data i enkelte forskningsprojekter
18. december 2019Undersøgelse af administrationen af patentaftaler og af data på enkelte forskningsprojekter på Statens Serum Institut
-
Statens Serum Institut får medhold i voldgiftsag
17. december 2019SSI får medhold i at hjemtage rettighederne til salg og produktion af antistoffer.
-
Lettisk kvinde død af rabies
13. december 2019Kvinden blev bidt af en hund i maj 2018 under en rejse til Nordindien. Hun døde af rabies i november 2019.
-
Purulent meningitis 2018
12. december 2019Der var en mindre stigning i antallet af tilfælde af purulent meningitis i 2018.
-
SSI åbner ny hjemmeside om medfødte sygdomme til forældre og sundhedspersonale
11. december 2019I dag lancerer Statens Serum Institut en ny hjemmeside med information til både forældre og sundhedspersonale om det danske screeningsprogram for medfødte sygdomme.
-
Ny analyse af spredning af husdyr-MRSA
9. december 2019Forskere fra Statens Serum Institut (SSI) har analyseret spredningen af husdyr-MRSA fra danske svin til patienter på danske sygehuse i årene 2014-2016. Undersøgelsen bekræfter, at blandt de patienter, der havde husdyr-MRSA, v...
-
Vil du være med til at holde øje med influenzaen?
6. december 2019Influmeter søger endnu flere frivillige borgere til at hjælpe med at overvåge influenzasituationen i Danmark hen over sæsonen 2019/2020.
-
Opdatering vedrørende HPV-vacciner til vaccination uden for børnevaccinationsprogrammet
5. december 2019Der er fortsat tilstrækkeligt med Gardasil 9-vacciner til at forsyne børnevaccinationsprogrammet.
-
Hepatitis C årsopgørelse 2018
4. december 2019Antallet af anmeldte tilfælde af hepatitis C var i 2018 på niveau med forrige år.
-
Nyt europæisk projekt mod antibiotikaresistens
3. december 2019Statens Serum Institut (SSI) har indledt et nyt samarbejde med 10 andre partnere i Europa. Målet er at sætte fart på kampen mod antibiotikaresistens (AMR).
-
Prostatamedicin øger ikke risikoen for svulster i hjernen
2. december 2019Mænd, der får testosteron hæmmende medicin mod forstørret prostata har ikke større risiko end andre for at få meningiomer. Det viser et nyt studie fra Statens Serum Institut (SSI) og Rigshospitalet.
-
Nyfødte screenes for immundefekt
29. november 2019Snart udvides det danske screeningsprogram for nyfødte, så det også kommer til at omfatte den alvorlige immundefekt SCID.
-
Lassa feber i Sierra Leone i Vestafrika
29. november 2019Der har for nyligt været flere tilfælde af Lassa feber på et hospital i Sierra Leone. Blandt de smittede er to hollandske læger, hvoraf den ene er død. Seks danske frivillige har været i området, men det skønnes usandsynligt, at de skulle være blevet...
-
World AIDS Day 2019
28. november 2019Den 1. december afvikles der World Aids Day for 31. gang. Denne gang under temaet ”Fællesskaber gør forskellen”.
-
Moderens kostvaner under graviditeten går igen i barnet
22. november 2019Hvis en mor spiser sundt eller usundt under graviditeten, har det indflydelse på barnets kostvaner, når det er teenager. Det er konklusionen af et stort studie, som Statens Serum Institut (SSI) har gennemført.
-
Stadig færre tilfælde med hepatitis B i Danmark
20. november 2019I 2018 blev antallet af anmeldte tilfælde med kronisk hepatitis B det laveste siden 2005.
-
Så er starten gået til den Nationale Antibiotikakampagne
18. november 2019Under sloganet ”Brug antibiotika med omtanke” skal tre gode råd hjælpe kvinder over 60 år med at forebygge blærebetændelse, så de undgår infektion og dermed at skulle bruge antibiotika.
-
European Testing Week (ETW) for 7. gang
15. november 2019Den 22-29 November 2019 bliver der sat fokus på at få flere testet for hiv og/eller hepatitis under slogannet: Test.Treat.Prevent.
-
Første tilfælde af lokal zikavirusinfektion i Europa
15. november 2019Det europæiske center for sygdomsforebyggelse og –kontrol (ECDC) har rapporteret om tre tilfælde af infektion med zikavirus i Europa. Alle tre tilfælde er fra den samme by i Sydfrankrig.
-
Ny professor på Statens Serum Institut (SSI) har fokus på malariavacciner og malariaimmunitet
13. november 2019Michael Theisen fra Afdeling for Medfødte Sygdomme på SSI er blevet udnævnt til professor ved Københavns Universitet (KU).
-
Opgørelse for blodforgiftning med MRSA 3. kvartal 2019
11. november 2019Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens på Statens Serum Institut opgør hvert kvartal antallet af blodforgiftninger forårsaget af MRSA samt dødsfald som følge af disse.
-
Vi har stadig tuberkulose (TB) i Danmark
8. november 2019Ny, stor, dansk undersøgelse kaster lys over forekomsten af tuberkulose blandt migranter i Danmark.
-
Ny professor på Statens Serum Institut (SSI) har fokus på føtal programmering
6. november 2019Sjurdur F. Olsen fra Afdeling for Epidemiologisk Forskning på SSI er blevet udnævnt til professor i epidemiologi med særligt fokus på føtal programmering ved Københavns Universitet (KU).
-
Forsyningsproblemer med HPV-vaccinen Gardasil 9 uden for børnevaccinationsprogrammet
4. november 2019Medicinalvirksomheden MSD har oplyst, at de ikke kan levere HPV-vaccinen Gardasil 9 til det private marked før 2021. Leverancerne af HPV-vaccine til børnevaccinationsprogrammet er dog sikret og bliver derfor ikke påvirket.
-
Så er det tid til at blive vaccineret mod influenza
1. november 2019Tilbuddet om gratis influenzavaccination begynder i dag. Personer i risiko anbefales at blive vaccineret.
-
Antallet af nye hiv-diagnoser falder
30. oktober 2019Faldet ses især blandt mænd, der har sex med mænd, som er smittet i Danmark.
-
Danskernes sexliv kortlagt
28. oktober 2019Resultaterne fra verdens største befolkningsundersøgelse om seksualitet og seksuel sundhed offentliggøres mandag
-
Ny professor på Statens Serum Institut (SSI) har fokus på mykobakterier og tuberkulose
25. oktober 2019Troels Lillebæk fra Afdeling for Tuberkulose og Mykobakterier på SSI er blevet udnævnt til professor ved Københavns Universitet (KU).
-
Er du gravid, kan du nu blive gratis vaccineret mod kighoste
24. oktober 2019På grund af den aktuelle kighosteepidemi, har Sundheds- og Ældreministeren besluttet at indføre et midlertidigt tilbud om gratis vaccination mod kighoste til gravide i 3. trimester. Det træder i kraft den 1. november 2019 og ...
-
Tre forskere fra Statens Serum Institut (SSI) får hver fem mio. kr. i støtte fra Lundbeckfonden
23. oktober 2019Lundbeckfonden uddeler i alt 100 mio. kr. til 20 forskere fra støtteprogrammet Ascending Investigators.
-
Forsker på Statens Serum Institut (SSI) udvalgt til etablering af nyt Grundforskningscenter i kroniske tarmsygdomme
23. oktober 2019Danmarks Grundforskningsfond har inviteret SSI til kontraktforhandlinger om at skabe et nyt, unikt forskningscenter. Centeret skal optimere forebyggelse og behandling af kroniske inflammatoriske tarmsygdomme.
-
Polio i verden - opdatering
22. oktober 2019Polio har de seneste år været tæt på at være udryddet i hele verden, men endemålet er truet. WHO har derfor siden maj 2014 erklæret international spredning af poliovirus (både vildtype og vaccinetype) f...
-
Nu sendes de første påmindelser om børnevaccination ud
21. oktober 2019I dag får forældre, hvis børn er født den 1.-4. august, besked om, at det snart er tid til den første vaccination af deres barn. Hvis børnene endnu ikke er vaccineret i slutningen af november, når de fyld...
-
Hvordan står det til med forskning i husdyr-MRSA i Danmark?
15. oktober 2019Mandag den 21. oktober holder DTU og Statens Serum Institut (SSI) et seminar om resultaterne af OHLAM-projektet.
-
Flåter indsamlet i Tisvilde Hegn har TBE-virus i sig
11. oktober 2019Statens Serum Institut (SSI) har undersøgt flåter indsamlet i Tisvilde Hegn for TBE-virus. Det sker efter, at der hen over sommeren har været tre sygdomstilfælde med hjernebetændelsessygdommen TBE. Undersøgelsen viser, at nogle flåter indeholder TBE-...
-
Influenzasæsonen 2019/20
11. oktober 2019Overvågningen af influenza er gået i gang. I år begynder den gratis vaccination af risikogrupper først den 1. november.
-
Information om kighostevaccination til gravide
8. oktober 2019Som reaktion på den aktuelle kighosteepidemi i Danmark, sendte Sundhedsministeren, efter anbefaling fra Sundhedsstyrelsen, fredag den 4. oktober 2019 en bekendtgørelse i høring vedrørende midlertidigt tilbud om kighostevacc...
-
De første tal fra den nye overvågning af resistens i svampen Aspergillus
8. oktober 2019Tallene viser, at resistens forekommer i 6% af Aspergillus svampe med en overvægt af resistens, der skyldes azolmidler anvendt uden for hospitalsmiljøet. De viser også, at overvågningen er vigtig, siger overlæge fra Sta...
-
Nyt partnerskab mellem Statens Serum Institut (SSI) og indisk medicinalkoncern skal styrke kampen mod tuberkulose (TB)
7. oktober 2019SSI har udviklet en ny test til diagnostik af TB (C-Tb). Den skal hjælpe med at finde frem til den store del af verdens befolkning, der uden at vide det er smittet med den alvorlige lungesygdom. SSI har nu indgået en aftale med Serum Inst...
-
Stadig mange fødevarebårne infektioner og udbrud i Danmark
7. oktober 2019Blandt de 64 registrerede sygdomsudbrud i 2018 er to sjældne og alvorlige udbrud. Det fremgår af årsrapporten over forekomsten af fødevarebårne sygdomme i Danmark for 2018, som også viser, at langt de fleste impor...
-
18 millioner euro fra EU til forsøg med nye malariavacciner udviklet på SSI
4. oktober 2019Statens Serum Institut (SSI) har sammen med et internationalt forskerkonsortium fået en stor fondsbevilling fra EDCTP. Pengene skal gå til at teste tre lovende malariavacciner i fire lande i Afrika.
-
Stadig flere alvorlige infektioner med VRE
25. september 2019Antallet af alvorlige infektioner med vancomycin-resistente enterokokker (VRE) bliver ved med at stige. Det viser DANMAP 2018-rapporten over resistensovervågningen i Danmark. Bag den står DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum In...
-
Antibiotikaforbruget fortsætter med at falde hos de praktiserende læger
25. september 2019Danskerne har taget budskabet til sig – antibiotikaforbruget i Danmark bliver ved med at falde. Det viser DANMAP-rapporten over antibiotikaforbruget i 2018. Bag den står DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut (SSI).
-
Influenzavaccination beskytter både mor og barn
23. september 2019Når en gravid kvinde bliver influenzavaccineret, beskytter vaccinen både hende selv og hendes barn mod sygdommen.
-
Måske kan visse smertestillende stoffer forværre infektion med tuberkulose
19. september 2019Noget peger på, at visse smertestillende stoffer, såsom ibuprofen, kan gøre luftvejsinfektioner med tuberkulose værre ved at påvirke immunsystemet. Det viser forsøg med mus udført på Statens Serum In...
-
Ny banebrydende metode til at screene nyfødte for Galaktosæmi
19. september 2019Statens Serum Institut (SSI) har udviklet en ny metode til at teste nyfødte for den alvorlige medfødte sygdom Galaktosesæmi. SSI har nu indgået et samarbejde med Wallac OY, det finske datterselskab til det amerikanske selska...
-
Kighosteepidemi i hele landet
18. september 2019Det stigende antal kighostetilfælde i Danmark har nået et niveau, hvor der er over tre gange flere tilfælde end normalt. Derfor vurderer Statens Serum Institut (SSI) nu, at der er tale om en kighoste-epidemi.
-
Kun små ændringer i forekomsten af klamydia i 2018
18. september 2019De nyeste tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at der blev fundet lidt flere med klamydia i 2018 end i 2017. Det hænger blandt andet sammen med, at der blev undersøgt lidt flere i 2018 end året før, men positivraten v...
-
Tuberkulose lå på et stabilt niveau i Danmark i 2018
12. september 2019Antallet af anmeldte tilfælde af tuberkulose (TB) lå sidste år på samme niveau som i 2017, og indtil videre ser det ud til, at det bliver det samme i 2019, viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut (SSI).
-
Nyt studie viser, at de danske pindsvin bærer rundt på en hemmelighed
11. september 2019Via et forskningssamarbejde mellem Biologisk Institut på Syddansk Universitet (SDU), Naturama og Statens Serum Institut (SSI) har forskerne opdaget, at danske pindsvin bærer mecC-MRSA i snuderne.
-
Opgørelse for blodforgiftning med MRSA 2. kvartal 2019
10. september 2019Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens på Statens Serum Institut opgør hvert kvartal antallet af blodforgiftninger forårsaget af MRSA samt dødsfald som følge af disse.
-
To børn er døde af sjælden komplikation til infektion med diarré-fremkaldende E. coli-bakterier
6. september 2019To børn er døde på henholdsvis Fyn og i Københavnsområdet som følge af en sjælden komplikation fra infektion med shiga-toksin-producerende E. coli-bakterier, STEC, også kendt som VTEC. De to tilf&ae...
-
Gonorré ligger fortsat stabilt
4. september 2019Antallet af gonorré-tilfælde i Danmark er steget gennem en årrække, men har siden 2017 ikke vist nogen stigning. Der blev i 2018 registreret i alt 3.251 tilfælde af gonorré.
-
SSI er vært for det europæiske EuroMOMO-møde
4. september 2019Repræsentanter fra 26 lande i Europa samt ECDC og WHO mødes i denne uge på Statens Serum Institut. Her skal de diskutere overvågning af influenza-relateret dødelighed i Europa.
-
Barnet er også selv med til at bestemme, hvornår det bliver født
2. september 2019Et genetisk studie, som Statens Serum Institut har stået i spidsen for, giver ny viden om biologien og mekanismerne bag fødslen.
-
Nu kan der bestilles influenzavacciner
2. september 2019Landets læger kan nu bestille influenzavacciner til sæsonen 2019-2020.
-
Så går HPV-vaccination til drenge i gang
30. august 2019Fra den 1. september får drenge lige som piger tilbudt gratis vaccination mod HPV. Tilbuddet gælder alle drenge, der er fyldt 12 år den 1. juli 2019 eller senere.
-
Nyt tilfælde af TBE med formodet smitte i Tisvilde Hegn i Nordsjælland
28. august 2019Statens Serum Institut (SSI) har påvist endnu et tilfælde af sygdommen TBE (Tick-Borne Encephalitis, centraleuropæisk hjernebetændelse) hos en person, som man formoder er blevet smittet i eller omkring Tisvilde Hegn. Det er det tredje tilfælde med fo...
-
Øget forekomst af resistent bakterie på danske hospitaler
22. august 2019En ny dansk artikel i Eurosurveillance sætter fokus på udfordringen med bakterien VRE på danske hospitaler. En række undertyper af VRE spreder sig på tværs af afdelinger og hospitaler. Samtidig kan særligt én type være svær at diagnosticere.
-
Fremover vil forældre blive påmindet før vaccination
21. august 2019Når den nye påmindelsesordning træder i kraft, vil forældre få besked i e-Boks om at huske at bestille tid til vaccination både to uger før det planlagte vaccinationstidspunkt samt en måned efter, hvis barnet endnu ikke er vaccineret.
-
Mindre syfilis i Danmark
21. august 2019Efter næsten 18 års stigning faldt antallet af syfilistilfælde blandt mænd der har sex med mænd i 2018, mens det stagnerede blandt heteroseksuelle.
-
Abonnerer du på SSI’s nyhedsbrev EPI-NYT?
21. august 2019Alle nuværende abonnenter på EPI-NYT er desværre blevet slettet ved en fejl. Vi må derfor bede vores læsere om at tilmelde sig på ny.
-
Graviditet beskytter mod livmoderkræft uanset graviditetslængden
14. august 2019Uanset hvor lang tid, at en graviditet varer, reducerer den kvindens risiko for at få livmoderkræft. Det viser et nyt studie fra Statens Serum Institut.
-
Klamydiavaccine afprøvet i mennesker
12. august 2019Statens Serum Institut har udviklet en ny vaccine imod den vidt udbredte kønssygdom. De første resultater i mennesker er meget lovende
-
Endnu et tilfælde af TBE påvist i Nordsjælland
8. august 2019Den flåt-overførte sygdom TBE (tick-borne encephalitis, også kendt som centraleuropæisk hjernebetændelse) er igen konstateret i Nordsjælland.
-
Multiresistent malaria i Sydøstasien
26. juli 2019Multiresistente malariaparasitter har ifølge nyt studie spredt sig til flere områder i Sydøstasien. Multiresistent betyder dog ikke, at parasitterne er resistente overfor alle typer malariamedicin.
-
Pas på madbakterierne i sommervarmen
24. juli 201950 forbrugere er blevet syge af campylobacter fra dansk kyllingekød. Det reelle antal patienter kan være langt højere. Fødevarestyrelsen opfordrer til at huske køkkenhygiejnen, så man undgår dårlig mave.
-
Falske vacciner mod rabies i omløb i Filippinerne
23. juli 2019WHO melder om falske rabiesvacciner i Filippinerne. Vaccinerne kan være solgt til læger, der vaccinerer turister, som har været udsat for smitte (såkaldt post-eksposure vaccination).
-
TBE påvist på Sjælland
23. juli 2019Den flåt-overførte sygdom TBE (Tick-Borne Encephalitis, også kendt som centraleuropæisk hjernebetændelse) er også i år konstateret uden for Bornholm. Denne gang i Nordsjælland.
-
WHO erklærer ebolaudbrud i DR Congo for international krise
19. juli 2019Risikoen for, at ebola skal sprede sig til Europa anses stadig for at være meget lav, lyder meldingen fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse- og Kontrol (ECDC).
-
Vaccination af pilgrimsrejsende til Mekka (Hajj)
18. juli 2019Hvert år deltager mere end 1 million muslimske pilgrimme i Hajj. I 2019 falder Hajj fra den 9. -14. august. Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse- og Kontrol (ECDC) har udgivet en risikovurdering for rejsende.
-
Udbrud af diarré-fremkaldende E. coli STEC O157:H7
12. juli 2019Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et udbrud med en diarre-fremkaldende E. coli-bakterie. Udbruddet begyndte i maj 2019 og omfatter på nuværende tidspunkt 10 personer. Smittekilden kendes endnu ikke, efterforskningen ...
-
Danske tilfælde af sjælden infektion med bakterien Mycobacterium chimaera
12. juli 2019Indtil videre er der fundet to bekræftede tilfælde i Danmark af den sjældne infektion. Den stammer efter al sandsynlighed fra et apparatur, der bruges i forbindelse med åben hjertekirurgi. Risikoen for at være smittet an...
-
Udbrud af Salmonella Coeln i Danmark
12. juli 2019Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et sygdomsudbrud med 23 personer, der siden maj er registreret med en særlig salmonellatype i Danmark.
-
MRSA-tilfælde i 2018
10. juli 2019Der var kun små ændringer i udviklingen af antallet MRSA i Danmark i 2018.
-
Opdaterede retningslinjer for zikavirus
8. juli 2019Sundhedsstyrelsens og Statens Serum Instituts anbefalinger for danske rejsende og især for gravide er blevet ændret.
-
Ny påmindelsesordning om børnevaccination
5. juli 2019Fremover vil forældre modtage et brev både før og efter det planlagte tidspunkt for en børnevaccination. Her får de besked om at huske at bestille tid til vaccinationen.
-
Den gratis influenzavaccine skifter startdato
5. juli 2019Tilbuddet om gratis influenzavaccination rykkes fremover en måned frem til den 1. november.
-
Polio i verden - opdatering
5. juli 2019Polio er tæt på at være udryddet i hele verden, men målet er truet. WHO har derfor siden maj 2014 erklæret international spredning af poliovirus (både vildtype og vaccinetype) for en folkesundhedsmæssig krise...
-
MRSA-bakterier kan behandles med almindeligt penicillin
3. juli 2019Nogle MRSA-infektioner kan tilsyneladende behandles med almindeligt penicillin, når det gives sammen med en beta-laktamase inhibitor kaldet clavulansyre. Det viser et nyt, internationalt forskningsstudie fra University of Cambridge, som Statens...
-
SSI og KU overtager beredskabet fra Lindholm
1. juli 2019Den 1. juli overtager SSI og KU de veterinære beredskabsaktiviteter, der tidligere foregik på øen Lindholm
-
HPV-vaccination af drenge udskydes til 1 september 2019
27. juni 2019Udskydelsen skyldes den parlamentariske situation i Danmark. Ordningen vil dog forsat omfatte drenge, som er fyldt 12 år den 1. juli eller derefter.
-
Vestnilfeber i Europa og risikoen for rejsende
26. juni 2019Ved ophold i områder, hvor vestnilfeber kan forekomme, bør man beskytte sig imod myggestik.
-
SSI-forsker får millionbevilling fra Novo Nordisk Fonden
24. juni 2019Seniorforsker Heather Boyd fra Statens Serum Institut har fået næsten 9,5 millioner kroner. De skal gå til et forskningsprojekt om kvinders risiko for hjerte- og nyresygdomme som følge af svangerskabsforgiftning.
-
Infektionshygiejne holder ikke sommerferie
20. juni 2019Vær opmærksom på hygiejnen, da både sommervarmen og skybrud kan give øget risiko for infektioner.
-
Skybrud og risiko for infektion
13. juni 2019De seneste dages voldsomme regnvejr kan føre til oversvømmelser, der er forurenet med kloakvand.
-
2018/2019 blev en middel-influenzasæson
5. juni 2019Mange blev vaccineret for influenza, og vaccinen gav en forholdsvis god beskyttelse.
-
SSI er klar til Folkemødet for anden gang
3. juni 2019Biobanker, maveinfektioner på ferien, klima og sundhed, pandemier, antibiotikaresistens, MRSA, antibiotikaforbrug i landbruget og DNA-oprensning. Statens Serum Institut er med på Folkemødet for andet år i træk med et sp...
-
Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi fejrer 50 års jubilæum
3. juni 2019Mikrobiologien i Danmark startede på Statens Serum Institut, og de tætte bånd mellem SSI og DSKM er fortsat gennem årene.
-
Flere end nogensinde før blev vaccineret mod influenza
3. juni 2019Tal fra Det Danske Vaccinationsregister viser, at 762.500 borgere i risikogrupperne blev vaccineret i den just overståede influenzasæson.
-
20-års dag i BSIG fejres med videnskabeligt symposium
24. maj 2019Bedre Sundhed i Generationer (BSIG) har siden sidst i 90'erne fulgt omkring 96.000 børn fra fostertilværelsen til begyndelsen af voksenlivet. Det har ført til forskning om alt fra årsager til for tidlig fødsel til ond...
-
Mandlig sterilisation er forbundet med øget risiko for prostatakræft
24. maj 2019Et nyt studie fra Statens Serum Institut tyder på, at mænd, der er blevet steriliseret, har 15% større risiko for at få prostatakræft.
-
Smittekilden fundet til yersinia-sygdomsudbrud
23. maj 201920 danskere blev i marts syge med tarmbakterien Yersinia enterocolitica. Efterforskningen viser, at smittekilden sandsynligvis var frisk spinat.
-
Screening af gravide er forsat en succes
22. maj 2019SSI’s tal viser, at langt de fleste gravide kvinder vælger at tage imod tilbuddet om at blive screenet for hiv, syfilis og hepatitis B.
-
Opgørelse for blodforgiftning med MRSA 1. kvartal 2019
16. maj 2019Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens på Statens Serum Institut opgør hvert kvartal antallet af blodforgiftninger forårsaget af MRSA samt dødsfald som følge af disse.
-
SSI-forskere modtager knap 20 millioner fra Danmarks Frie Forskningsfond
16. maj 2019Danmarks Frie Forskningsfond har for nylig offentliggjort de forskningsprojekter, der får glæde af en samlet investering fra fonden på 753 millioner kroner. På SSI får fem spændende forskningsprojekter nu luft unde...
-
Undgå at røre ved dyr, når du rejser uden for Europa!
15. maj 2019Stadigt flere danskere bliver bidt af dyr - især hunde - når de rejser i udlandet, og risikerer dermed at blive smittet med rabies. Rabies kan i værste fald være dødelig, hvilket et aktuelt dødsfald i Norge på tragisk vis understreger.
-
Bedre registrering af vaccinationer – men der er fortsat plads til forbedring
15. maj 2019Statens Serum Institut (SSI) har undersøgt graden af underrapportering af 5-årsvaccinationen i Det Danske Vaccinationsregister (DDV), samt årsager til manglende vaccination/registrering med vaccinen blandt børn i Købe...
-
Anden udgave af Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for Tandklinikker er udkommet
14. maj 2019Denne NIR henvender sig til alt personale på landets tandklinikker og til andet sundhedspersonale, der arbejder med infektionshygiejniske problemstillinger i relation til tandpleje.
-
Mange legionellatilfælde igen i 2018
8. maj 2019Selv om tallet faldt en anelse fra 278 til 266 tilfælde var niveauet stort set uændret sidste år, viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut.
-
Bloddonorscreeningen 2018: Ingen hiv-positive
8. maj 2019De nyeste tal fra Statens Serum Institut viser, at der ikke blev fundet nogen hiv-positive bloddonorer i bloddonorscreeningen i 2018 og kun ganske få tilfælde af hepatitis B og C.
-
Ny udgave af Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer er udkommet
7. maj 2019Dette er anden udgave af Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer (NIR) for nøglepersoner/kontaktpersoner/koordinatorer i infektionshygiejne inden for sundhedssektoren.
-
To tilfælde af mæslinger i København
7. maj 2019Statens Serum Institut har påvist to nye tilfælde af mæslinger. Det ene tilfælde er en kvindelig turist, det andet en yngre dansk mand. De to tilfælde er ikke relaterede
-
Dødfødsler øger risikoen for demens
3. maj 2019Til gengæld er der mindre stærke beviser for, at andre former for graviditetstab såsom spontane aborter giver øget risiko for demens. Det viser et nyt forskningsstudie fra Statens Serum Institut.
-
Flere udbrud med listeria opklares, og flere bliver registreret med STEC-infektioner
3. maj 2019SSI har lavet to opgørelser over de seneste fem års udvikling af sygdomstilfælde med bakterierne listeria og STEC. Nye metoder gør, at mange flere udbrud med listeria bliver fundet og opklaret. Samtidig testes flere for STEC...
-
Gener hos både moder og barn har betydning for barnets vægt, når det bliver født
3. maj 2019Studiet, der er det første af sin art, har ført til ny indsigt i den komplekse betydning af moderens og barnets gener for barnets fødselsvægt.
-
Ny Retningslinje NIR for genbehandling af steriliserbart medicinsk udstyr er udkommet
3. maj 2019Ny National Infektionshygiejnisk Retningslinje (NIR) for genbehandling af steriliserbart medicinsk udstyr er udkommet
-
Forskere finder sammenhæng mellem svangerskabsforgiftning og senere nyresygdom
30. april 2019Kvinder, der rammes af svangerskabsforgiftning, har markant større risiko for at udvikle en nyresygdom viser en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut.
-
To SSI-medarbejdere bliver årets praktikantvejledere
24. april 2019Dansk Laborant-Forening har valgt to laboranter fra Statens Serum Institut til at modtage årets praktikantvejlederpris.
-
Danmarks Nationale Biobank præsenterer: Psykens DNA
24. april 2019Kom til Forskningens Døgn i Danmarks Nationale Biobank tirsdag d. 30. april kl. 19-21.
-
Laboratoriepåvist kighoste lå stabilt i 2018
23. april 2019Niveauet for laboratoriepåvist kighoste var sidste år meget lig niveauet før og efter epidemien i 2016. Flere er blevet testet og færre fundet positive.
-
2018 blev endnu et godt vaccinationsår
23. april 2019Overordnet set steg tilslutningen til alle vaccinationer i børnevaccinationsprogrammet i 2018 eller var på niveau med 2017. Dertil kom en kraftig stigning i HPV-vaccinationen for de piger, der blev 12 år.
-
De fleste skoler har høj vaccinationsdækning
23. april 2019Ny undersøgelse fra Danmarks Statistik og Statens Serum Institut viser, at næsten halvdelen af alle danske skolebørn går på skoler, hvor mellem 90%-100% af eleverne er vaccineret mod mæslinger, fåresyge og ...
-
SSI's transportordning til patientprøver påske til pinse 2019
11. april 2019Her kan du finde kørselstidspunkterne for SSI's transportordning for patientprøver i perioden fra påske til pinse 2019
-
Center for Biosikring og Bioberedskabs hovednummer virker igen
5. april 2019Tekniske problemer hos TDC skabte tidligere i dag problemer, men nu kan man igen ringe til Center for Biosikring og Bioberedskabs hovednummer på 3268 8127.
-
Danmarks Nationale Biobank lancerer ny podcast rettet mod forskere
4. april 2019Den nye podcast inviterer særligt forskere indenfor i biobanken og tæt på den vigtige forskning, som prøvesamlingerne og det store register giver mulighed for. Håbet er, at podcasten vil inspirere nye forskere til at udnytte det unikke forskningspote...
-
TBE påvist på Fyn og i Jylland
3. april 2019Den flåtbårne sygdom TBE blev i 2018 fundet uden for Bornholm. To personer – en 39-årig kvinde og en 65-årig kvinde – er med stor sikkerhed blevet smittet med TBE i henholdsvis området omkring Fåborg og...
-
Norovirus var skyld i sygdomsudbrud på designskole
2. april 2019I slutningen af februar lukkede Kolding Designskole i nogle dage, efter flere lærere og studerende meldte sig syge på grund af opkast og diarré. Fødevarestyrelsen og Statens Serum Instituts efterforskning viser, at udbruddet...
-
Markant flere voksne bliver vaccineret mod mæslinger
27. marts 2019I de første cirka 2½ måned af 2019 har næsten 6.500 voksne taget imod tilbuddet om at blive MFR-vaccinereret gratis. Det er næsten dobbelt så mange som i 2018. Samlet set har mere end 10.000 voksne nu taget imod ...
-
Heldagsmøde om tuberkulose
25. marts 2019For andet år i træk sætter lunge- og infektionsmedicinerne i Danmark fokus på tuberkulose og udveksler erfaringer om de nyeste behandlingsmetoder.
-
Tuberkulose er stadig et stort problem i verden
22. marts 2019På søndag er det international tuberkulosedag. Selv om sygdommen er under kontrol i Danmark, har vi fortsat nordisk rekord i smittespredning blandt socialt udsatte.
-
Tilfælde af mæslinger i Københavnsområdet
15. marts 2019Det nye tilfælde er smittet med en anden type mæslingevirus, og er derfor ikke en del af det hidtidige udbrud med i alt seks tilfælde.
-
Listeriaudbrud forårsaget af koldrøgede fiskeprodukter fra Estland
15. marts 2019Importerede, koldrøgede fiskeprodukter er kilden til et langvarigt listeriaudbrud, som siden 2016 har gjort ni syge. Det viser udbrudseftersporing fra Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet. Mistænkte koldrøgede fiskepro...
-
Forskningsstudie fra SSI vækker opmærksomhed over hele verden
8. marts 2019Tirsdag offentliggjorde SSI resultaterne af et forskningsstudie, der afviser, at der skulle være en sammenhæng mellem MFR-vaccination og autisme. Siden er resultaterne blevet offentliggjort i medier over hele verden, og artiklen er den me...
-
Baby med mæslinger er smittet med præcis den samme virus
8. marts 2019Dermed er det 10-måneder gamle barn fra Køge-området med overvejende sandsynlighed en del af samme smittekæde som de øvrige smittede i det aktuelle mæslingeudbrud. Man ved dog endnu ikke, hvordan barnet er blevet...
-
Influenzaen har toppet
8. marts 2019Efter at antallet af influenzatilfælde i sidste uge faldt for tredje uge i træk skønner Statens Serum Institut forsigtigt, at årets influenzasæson har toppet.
-
Ny grundvaccine i børnevaccinationsprogrammet
6. marts 2019Vaccinen Pentavac vil fra 18. marts 2019 blive anvendt som ny grundvaccine i børnevaccinationsprogrammet. Pentavac svarer til den hidtil anvendte grundvaccine DiTeKiPol/Hib fra AJ Vaccines A/S (tidligere SSI vaccine).
-
Ingen sammenhæng mellem MFR-vaccination og autisme
4. marts 2019Forskere fra Statens Serum Institut afliver for anden gang påstanden om, at MFR-vaccinen skulle øge børns risiko for at udvikle autisme. Det er en vigtig konklusion på et tidspunkt, hvor antallet af mæslingetilfæ...
-
Medier har indflydelse på, hvor mange der bliver vaccineret
1. marts 2019Nyt studie viser, hvordan færre og færre blev HPV-vaccineret i takt med, at der kom flere og flere negative artikler omkring vaccinen.
-
FN fremhæver dansk antibiotikasucces
28. februar 2019FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) har i samarbejde med det danske fødevareministerium udsendt en rapport om Danmarks erfaringer med kampen mod antibiotikaresistens i den danske svineproduktion.
-
Alle fem danske tilfælde af mæslinger er smittet med præcis den samme virus
27. februar 2019Det betyder, at de med overvejende sandsynlighed er en del af den samme smittekæde. Der er fortsat kun påvist få tilfælde i det aktuelle udbrud, og der er ikke anbefaling om at fremrykke vaccinationstidspunktet i børnevaccinationsprogrammet. Personer...
-
To nye tilfælde af mæslinger
25. februar 2019Statens Serum Institut har påvist mæslinger hos to unge mænd fra henholdsvis Fyn og København. Manden fra Fyn har haft kontakt til et kendt tilfælde af mæslinger, mens manden fra København har ukendt smitte...
-
Influenzavaccinen virker i denne sæson
25. februar 2019Nyt europæiske studie viser, at årets vaccine næsten halverer risikoen for at få influenza.
-
Nyt tilfælde af mæslinger
22. februar 2019Statens Serum Institut har påvist et nyt tilfælde af mæslinger hos en ung mand fra Nordsjælland. Virustypen er 100 % identisk med de to tidligere påviste tilfælde med smitte i Val Thorens i Frankrig. Den unge mand ...
-
SSI og KU begynder overtagelsen af det veterinære beredskab
20. februar 2019Overtagelsen falder i flere faser. Allerede fra den 1. marts 2019 overtager man analyserne for fugleinfluenza og en række bakteriologiske og parasitære sygdomme.
-
Fortsat stigning i HPV-vaccination i 2018
20. februar 2019I alt begyndte 38.624 piger på HPV-vaccinations-programmet i 2018. Det er en stigning på over 20% sammenlignet med 2017.
-
To tilfælde af mæslinger efter skirejse til Frankrig
13. februar 2019I sidste uge fik en ung mand fra Fyn konstateret mæslinger. I denne uge har en voksen kvinde fra Nordsjælland også fået påvist sygdommen. De to patienter har begge været på skiferie i Val Thorens i Frankrig i...
-
Efterforskning af udbrud med E coli infektion er slut
13. februar 2019Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet har afsluttet efterforskningen af et sygdomsudbrud, som i efteråret gav knap 40 personer diarré. Det var ikke muligt med sikkerhed at finde smittekilden, ...
-
Yngre mand fra Fyn har fået påvist mæslinger
8. februar 2019En yngre dansk mand fra Fyn er blevet smittet med mæslinger. Efter al sandsynlighed er personen smittet i Frankrig i midten af januar. Læger opfordres til at være ekstra opmærksom på patienter med symptomer på mæslinger.
-
Influenzaen er over os og årets influenzavaccine virker
8. februar 2019I sidste uge steg antallet af danskere der fik påvist influenza markant, og det betyder travlhed hos landets praktiserende læger, hos vagtlægerne og på hospitalerne. Det ses tydeligt af tallene fra influenzaovervågningen...
-
Opgørelse for blodforgiftning med MRSA 4. kvartal 2018
8. februar 2019Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens på Statens Serum Institut opgør hvert kvartal antallet af blodforgiftninger forårsaget af MRSA samt dødsfald som følge af disse.
-
SSI bakker op om Uge Sex
4. februar 2019SSI har siden 2008 tilbudt undervisningsmateriale om forebyggelse af blandt andet seksuelt overførte sygdomme på internetportalen eBug.
-
Forskere finder sammenhæng mellem gener og risikovillighed
1. februar 2019I en ny stor undersøgelse har forskere fra hele verden – herunder Statens Serum Institut – fundet 124 genvarianter, der ofte ses hos folk, der ikke er bange for at tage en risiko.
-
Flere syge med leptospirose i 2017 og 2018
30. januar 2019Sammenlignet med tidligere år var der i både 2017 og 2018 en stigning i antallet af patienter smittet med leptospira-bakterier, der giver en sjælden men alvorlig sygdom.
-
Denguefeber i Oman
22. januar 2019Sundhedsmyndighederne i Oman har for første gang rapporteret om lokal smitte med denguefeber. Der er således fundet denguefeber hos 38 omanere og 10 udlændinge i landet.
-
Ny grundvaccine i børnevaccinationsprogrammet
18. januar 2019DiTeKiPol/Hib udskiftes med Pentavac fra marts måned.
-
Flypassagerer udsat for mæslinger
15. januar 2019Klinisk Mikrobiologi, Aarhus Universitetshospital har mandag i denne uge påvist et nyt tilfælde af mæslinger hos et barn fra Herning-området. Barnet har fløjet fra Bukarest i Rumænien til Billund lørdag den...
-
Tuberkulosetilfælde i skole - ingen grund til panik
11. januar 2019I dag er tuberkulose i Danmark en sygdom, hvor man normalt bliver rask igen. Er man kun smittet, kan man få forebyggende behandling, så man ikke bliver syg, siger Statens Serum Institut.
-
Mange ramt af infektioner i Danmark i 2018
9. januar 2019Statens Serum Institut har gjort status over antallet af infektioner i 2018.
2018
-
Tilfælde af mæslinger i Herning-området
21. december 2018Klinisk Mikrobiologi, Aarhus Universitetshospital har i denne uge påvist et tilfælde af mæslinger hos et barn fra Herning-området.
-
Hvordan smitter Campylobacter?
19. december 2018Campylobacter er den bakterie, der oftest giver tarminfektioner i Danmark. På trods af det, er der stadig meget, vi ikke ved om, hvordan den smitter. Nu kaster forskning fra SSI imidlertid nyt lys over smittekilder i Danmark.
-
Juletid er virustid
14. december 2018Norovirus er ikke for sarte maver. Opfør dig pænt ved julebuffeten, så bliver dagen derpå sjovere både for dig og dine kollegaer :-)
-
Medister formodet smittekilde til salmonella-udbrud
12. december 2018DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut efterforsker et større udbrud med salmonella. Nu viser en undersøgelse, at medisterpølse er en formodet smittekilde.
-
ADHD ligger i vores gener
10. december 2018Et stort, internationalt samarbejde ledet af forskere fra det danske projekt iPSYCH, som Statens Serum Institut er en del af, har for første gang identificeret en række genetiske varianter, der øger risikoen for ADHD. Det nye fund...
-
Diabetes lægemidlet Liraglutid er forbundet med lavere risiko for hjertekarsygdom viser nyt stort ”real world” studie
6. december 2018Et stort studie baseret på landsdækkende registerdata fra Danmark og Sverige viser, at stoffet liraglutid, som anvendes mod type-2 diabetes, var forbundet med en reduceret risiko for alvorlige tilfælde af hjertekarsygdom. Studiet er...
-
Meningokoksygdom 2017
5. december 2018Invasiv meningokoksygdom (MS) er på et stabilt lavt niveau med 39 anmeldte tilfælde i 2017.
-
Purulent meningitis 2017
5. december 2018De 128 anmeldte tilfælde af purulent meningitis er uændret sammenlignet med 2016.
-
Udbrud med salmonella
5. december 2018Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et større udbrud med salmonella. Indtil videre er 28 personer fordelt over hele landet en del af udbruddet.
-
Polio i verden – uændrede rejseanbefalinger
4. december 2018Polio er tæt på at være udryddet i hele verden, og WHO har siden maj 2014 erklæret international spredning af poliovirus (både vildtype og vaccinetype) for en folkesundhedsmæssig krise af international betydning. W...
-
Velkommen til SSI's nye hjemmeside
30. november 2018Hvis du i forvejen kender ssi.dk, så har du naturligvis spottet det! Vores hjemmeside har undergået en større forvandling med bl.a. et nyt design optimeret til mobile enheder.
-
World Aids Day 2018
28. november 2018På lørdag den 1. december afholdes den Internationale AIDS dag (World AIDS Day) for 30. gang. Det internationale tema er i år ”Kend din hiv-status”. Statens Serum Institut mener, at flere burde testes og diagnosticeres ...
-
Ny hjemmeside på vej
26. november 2018I weekenden 1.-2. december lancerer SSI en ny hjemmeside, der bl.a. er optimeret til mobile enheder. Hjemmesiden får desuden helt nyt design og dele af indholdet bliver struktureret på en anden og mere brugervenlig måde.
-
MRSA-bakterier kan gemme sig for immunsystemet
23. november 2018Et nyt studie, som Statens Serum Institut har deltaget i, har påvist en mekanisme, hvor visse typer af MRSA kan skjule sig for immunforsvaret.
-
Humane rabiestilfælde på Borneo, Malaysia
21. november 2018Mellem den 1. juli 2017 og den 22. oktober 2018 er der rapporteret om 13 humane tilfælde af rabies fra delstaten Sarawak på Borneo, Malaysia. Seneste tilfælde blev rapporteret den 21. august 2018.
-
SSI er med på Børnenes Dag
20. november 2018SSI deltager i fejringen af FN's Børnekonvention med et indlæg omkring vacciner.
-
Nyt stort internationalt forskningscenter for antibiotikaresistens skal ligge i Danmark