SSI-forsker får millionbevilling fra Novo Nordisk Fonden

Seniorforsker Heather Boyd fra Statens Serum Institut har fået næsten 9,5 millioner kroner. De skal gå til et forskningsprojekt om kvinders risiko for hjerte- og nyresygdomme som følge af svangerskabsforgiftning.

Gravid kvinde

Seniorforsker Heather Boyd fra Statens Serum Institut (SSI) har god grund til at smile i øjeblikket. For nylig var hun blandt de forskere, der fik et stort stipendium fra Novo Nordisk Fonden. De kommer fra en pulje, hvor fonden støtter ledende og lovende forskere.

I alt har Novo Nordisk Fonden givet 413 millioner kroner til 44 projekter. Stipendiet til Heather Boyd er på 9.436.380 kroner over de næste fem år. Pengene skal gå til et forskningsprojekt, der skal se nærmere på kvinders risiko for hjerte- og nyresygdomme, hvis de har haft svangerskabsforgiftning.

Økonomisk sikkerhed

“Vi ved, at kvinder, der har haft svangerskabsforgiftning, har en øget risiko for at få hjerte og nyreproblemer senere i livet. Men vi har endnu ikke været i stand til at udpege de kvinder, der har størst risiko for at få disse problemer, fordi vi ikke forstår, hvad det er, som svangerskabsforgiftningen gør ved kvindens krop.”

“Det håber vi at finde ud af via dette projekt. Vi vil også gerne finde frem til et nyt system til at klassificere svangerskabsforgiftning på, da området lige nu er en værre rodebutik. Endelig vil v i gerne se på, hvilke konsekvenser, som kvindernes svangerskabsforgiftning har på børnenes risiko for at få hjerte- og nyreproblemer”, siger Heather Boyd.

Stipendiet fra Novo Nordisk Fonden vækker stor tilfredshed hos SSI-forskeren.

“Jeg er meget glad. Både for den faglige anerkendelse, der ligger i at blive valgt ud, men også fordi, at der nu er økonomisk sikkerhed for projektet i de næste fem år. Det giver os tid til at gå og nørde med de data, vi allerede har samlet ind”, siger Heather Boyd.

Potentiale for nye, vigtige opdagelser

Hos Novo Nordisk Fonden er man også glade for at kunne støtte forskerne:

“Ved at uddele disse 5-årige stipendier, vil vi gerne sikre, at forskerne får en længerevarende, tryg økonomisk base under deres projekt. Det giver dem mulighed for at forfølge mere risikable og innovative ideer og finde nye måder at løse vigtige forskningsspørgsmål på. Og det er ofte her, at der er potentiale for nye, vigtige opdagelser”, siger Novo Nordisk Fondens bestyrelsesformand Birgitte Nauntofte om uddelingen på fondens hjemmeside.

Når Novo Nordisk Fondens pulje er fuldt ud implementeret, vil der være givet stipendier for i alt 2,4 milliarder kroner til cirka 240 ledende forskere.

Læs mere om forskningsbevillingen.