Udbrud med salmonella

Statens Serum Institut har registreret et udbrud med salmonella. 13 personer vides at være en del af udbruddet, hovedparten er børn. Undersøgelserne peger på, at det kan være skiveskåret fuet snack, der er årsagen til udbruddet.

Siden midten af september er 13 tilfælde af en specifik type af Salmonella Typhimurium blevet rapporteret til Statens Serum Institut. Af de 13 syge er 9 børn under 14 år. Tre personer har været indlagt på hospitalet. Sygdomstilfældene er hovedsageligt forekommet i Nordsjælland.

Statens Serum Institut har ud fra interviews med patienterne fået mistanke til, at smittekilden er skiveskåret fuet snack solgt i Netto. Der blev lavet en spørgeskemaundersøgelse, hvor både patienter og raske kontrolpersoner blev præsenteret for fotos af en række salamiprodukter. Her blev skiveskåret Noel fuet snack oftest udpeget.

”Det er en alvorlig sag, når et udbrud af salmonella rammer børn, så vi er glade for at vi så hurtigt har en begrundet mistanke om, hvor smitten kommer fra, så vi forhåbentligt formår at stoppe udbruddet før flere bliver syge” siger epidemiolog på Statens Serum Institut, Luise Müller.

Produktet blev i går (3. november) tilbagekaldt. Se mere om produktet på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Symptomer på en salmonellainfektion er blandt andet feber, diarre, opkast og generel utilpashed. Som oftest går sygdommen over af sig selv og kræver ingen behandling.

Udbruddet efterforskes i et samarbejde mellem Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

Luise Müller

Kontakt

Luise Müller, Epidemiolog, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Sygdomsudbrud
T. 32688590 @. lum@ssi.dk Se profil