Nyt internationalt vaccineinitiativ går ind i kampen mod dødelige luftbårne infektioner

Novo Nordisk Fonden bevilger op til 1,8 mia. kroner til etableringen af et banebrydende initiativ med fokus på forskning i og udvikling af vacciner. Vaccineinitiativet, der er blevet til i partnerskab med Københavns Universitet og har Statens Serum Institut som en nøglepartner, har som mål at udvikle nye eller bedre vacciner mod nogle af de mest dødelige luftvejssygdomme, herunder tuberkulose og influenza.

Forskningen ved Novo Nordisk Foundation Initiative for Vaccines and Immunity (NIVI) vil i starten have fokus på tuberkulose (TB), influenza og Gruppe A-streptokokker (GAS), som tilsammen er skyld i 2,5 millioner dødsfald årligt. På nuværende tidspunkt findes der ingen godkendt GAS-vaccine på markedet, mens den eneste tilgængelige TB-vaccine ikke forebygger lungesygdom hos unge og voksne mennesker. Ligeledes har influenzavacciner begrænset effekt og beskytter kun kortvarigt.

Professor Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, ser et stort potentiale for NIVI, både i Danmark og globalt.

”Udviklingen af Covid-19-vacciner viste, hvilke fantastiske muligheder det åbner op for, når man prioriterer interdisciplinær vaccineforskning og udvikling. Med NIVI bygger Novo Nordisk Fonden og Københavns Universitet videre på det momentum og drømmer endnu større ved at arbejde hen imod en verden, hvor luftvejssygdomme ikke længere slår millioner af mennesker ihjel hvert år,” siger Krogsgaard Thomsen.

”Her i Danmark vil NIVI bygge videre på vores nuværende ekspertise inden for immunologi og vaccineudvikling, og bidrage til at udvikle et internationalt anerkendt miljø for vaccineforskning. Dermed kan vi sikre, at Danmark er helt i front i forhold til transnational vaccineforskning globalt.”

Bro imellem forskning og vaccineudvikling

Initiativet omfatter to enheder, Novo Nordisk Foundation Center for Vaccines and Immunity (NCVI), der står for forskningen, og Novo Nordisk Foundation Center for Vaccines Accelerator (NVAP P/S), der er et selskab, der skal licensere og udvikle vaccineteknologier og koordinere ekstern produktion af vacciner til klinisk afprøvning. Sammen skal de to enheder sikre en lige vej fra grundforskning over vaccineudvikling og frem til kliniske forsøg.

Forskningsdelen, NCVI, er finansieret gennem en otteårig bevilling og forankret ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, som er globalt anerkendt for sin store ekspertise inden for infektionssygdomme, immunologi og teknologisk innovation.

”Grundforskning har stor betydning, når det drejer sig om sundhed og trivsel for verdens befolkning – både nu og i fremtiden. Vacciner og viden om immunologi er en central del af det. At styrke excellent grundforskning inden for dette forskningsfelt vil bane vejen for nye opdagelser og have potentiale til at gøre en kæmpe forskel for mange mennesker over hele kloden,” siger dekan Bente M. Stallknecht fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Nationale og internationale partnerskaber

Samarbejdet med offentlige og private aktører bliver centralt for initiativets succes. En nøglepartner bliver Statens Serum Institut (SSI), som hører under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. SSI har stor ekspertise inden for vaccinedesign og -udvikling samt relevante forskningsprogrammer og relevant infrastruktur.

”Vaccineforskning er afgørende for, at vi bliver beskyttet bedst muligt mod sygdomme i fremtiden,” siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).

”Der er behov for innovative løsninger og offentlig-private partnerskaber, som kan være med til at forbedre vaccineforskningen og dermed folkesundheden globalt. Jeg er derfor glad for, at Novo Nordisk Fonden i samarbejde med Københavns Universitet og Statens Serum Institut vil bidrage til at styrke Danmarks position som førende inden for vaccineforskning og -udvikling.”

Hos Statens Serum Institut ser direktør Henrik Ullum også frem til samarbejdet.

”Statens Serum Institut er rigtig glade for at kunne bidrage til NIVI. Vacciner og vaccineforskning har været en central del af vores 121 års historie. Vi glæder os til det fortsatte arbejde i kampen mod de luftvejsinfektioner, der har så enorm betydning for helbred og velfærd.”
Henrik Ullum

I de kommende år vil der også blive etableret både nationale og internationale partnerskaber med nogle af verdens førende forskningsgrupper og eksperter med lignende ambitioner.

Den administrerende direktør/CEO for NIVI bliver offentliggjort i 2024. Indtil videre er initiativet blevet udviklet under ledelse af den fremragende vaccineforsker Professor Peter Lawætz Andersen, Senior Vice President for Infektionsmedicin i Novo Nordisk Fonden.

”Helt grundlæggende er det at udvikle vacciner med fokus på at skabe immunitet i luftvejene et relativt uudforsket forskningsområde med et kæmpe potentiale. Vi håber, at NIVI’s arbejde kan hjælpe med at forberede os til den næste pandemi, eller måske ligefrem bidrage til at luftbårne epidemier bliver en saga blot,” siger han.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI