Vil du være med til at holde øje med influenzaen?

Influmeter søger endnu flere frivillige borgere til at hjælpe med at overvåge influenzasituationen i Danmark hen over sæsonen 2019/2020.

Billede af termometer der viser feber

Den 1. oktober begyndte influenzasæsonen officielt i Danmark. Siden da har frivillige borgere over alt i Danmark været i gang med at rapportere, om de – eller nogen i deres husstand – har oplevet influenzalignende symptomer.

Ordningen kaldes Influmeter. Den er en vigtig del af influenzaovervågningen i Danmark. Og nu har du mulighed for at være med.

Hvem kan være med?

Alle der bor i Danmark kan være med i Influmeter – børn, unge, ældre, vaccinerede, uvaccinerede, raske og syge. Du kan melde dig selv til eller medlemmer af din husstand under hele influenzasæsonen. Også selvom du eller andre allerede har været syge eller lige er blevet det.

Alle deltagere bidrager med lige nyttige oplysninger, både de syge, dem som har været det, og de som måske bliver det. Så hold dig ikke tilbage, selvom du ikke tror, at du bliver syg eller allerede har været det.

Hvordan skal jeg melde mig til?

Det er enkelt og nemt. Du går bare ind på Influmeters hjemmeside på denne adresse og tilmelder dig:
https://influmeter.dk/da/jeg-vil-vaere-med/

Når du er tilmeldt, vil du hver uge frem til uge 20 næste år modtage en e-mail med et link til et mindre antal spørgsmål, om du har været rask eller haft influenza- og forkølelsessymptomer i den forgangne uge.

Det er vigtigt, at du hver uge besvarer spørgsmålene. Svarene er nemlig med til at give et mere nøjagtigt billede af influenzasituationen i Danmark.

Hvor meget tid kræver det?

Det kræver kun ganske få minutter at udfylde det ugentlige spørgeskema. Det vil sige kun lidt over en halv time på en hel sæson fra begyndelsen af oktober til midt i maj.

Hvordan passer I på mine oplysninger?

Svarene, fra din ugentlige rapportering, bliver med det samme registreret i anonymiseret form, så man ikke bagefter kan se, hvem der har svaret hvad.

Hvem står bag Influmeter?

Det er Afdeling for Infektionsepidemiologi på Statens Serum Institut (SSI), der driver Influmeter. SSI overvåger og forebygger smitsomme sygdomme i Danmark, og Influmeter er en del af den samlede influenzaovervågning. Influmeter er også en del af Influenzanet, der er et europæiske netværk for influenzaovervågning.

Hvorfor er Influmeter vigtig?

For at forebygge smitte er det nødvendigt at følge nøje med i, hvordan influenzaen udvikler sig. Mange influenzasyge går imidlertid ikke til læge, hvis de bliver syge. Derfor er det svært at afdække, hvor mange der reelt har været syge med influenzalignende sygdom i løbet af en influenzasæson.

Her spiller Influmeter en vigtig rolle, fordi dine oplysninger supplerer de tal, som SSI får om influenza fra læger og hospitaler, med tal fra de mange i befolkningen som ikke går til læge, når de får symptomer.

Charlotte Kjelsø

Kontakt

Charlotte Kjelsø, Sygeplejerske, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Sygdomsudbrud
T. 32683210 @. jel@ssi.dk Se profil