Flere tilfælde af papegøjesyge/ornitose i Danmark

I løbet af de seneste to måneder har der været flere tilfælde af papegøjesyge i Danmark end normalt. Sygdommen smitter fra fugle til mennesker. SSI opfordrer derfor læger til at være opmærksomme på sygdommen.

Siden den 20. december 2023 er der i Danmark påvist 23 tilfælde af papegøjesyge hos mennesker. Normalt registrerer vi omkring 15-30 tilfælde på et helt år. 

”Vi oplever lige nu flere tilfælde end normalt, og samme melding hører vi fra andre kollegaer rundt omkring i Europa. Derfor beder vi læger i praksis og på hospitaler om at være særligt opmærksomme på sygdommen,” fortæller seniorforsker Søren Uldum fra Statens Serum Institut.

Papegøjesyge kaldes også ornitose (fuglesyge), da det ikke kun er papegøjer, der kan smitte mennesker. Det er en bakteriel luftvejsinfektion, der skyldes bakterien Chlamydia psittaci. Bakterien kan overføres fra smittede fugle til mennesker ved tæt kontakt, men kan også smitte ved indånding af forstøvede partikler fra fjer eller ekskrementer. Oftest smittes personer fra stuefugle eller forskellige hobbyfugle som fx ringduer. De fleste af de patienter, der er smittede i denne vinter, melder om ingen eller ukendt fuglekontakt, mens nogle melder, at de har fodret fugle ved fuglebræt eller foderautomat.

”Vi mistænker, at hovedårsagen til smitten skal findes blandt vilde fugle, og vi har flere tiltag i gang for at undersøge prøver fra vilde fugle i et forsøg på at afklare dette.”
Søren Uldum, seniorforsker, Statens Serum Institut.

Papegøjesyge er i de fleste tilfælde en mild sygdom, og viser sig oftest med influenzalignende symptomer som feber, muskelsmerter og hovedpine. Hos nogle personer kan den udvikle sig til en alvorlig lungebetændelse med påvirkning af flere organer. Sygdommen kan behandles med antibiotika.

Man skal generelt ikke være bange for at fodre fuglene i haven, men man kan følge disse råd:

  • Rør ikke ved døde fugle. Finder du flere døde eller syge vilde fugle inden for et lille område, kan det rapporteres til Fødevarestyrelsen, primært på grund af risiko for fugleinfluenza.
  • Hvis du skal gøre rent (feje/rive), hvor der har været fugle ved foderpladser, i udhuse og lignende, bør man gøre underlaget vådt inden, så det ikke støver.
  • Finder man døde eller syge fugle i haven, skal man stoppe med fodring.
  • Man skal herefter skolde de steder, hvor der har været foder og vand.
  • Vask hænder efter kontakt med vilde fugle, foderplads eller ekskrementer.

Fugleinfluenza: Må du fodre havens fugle? - Dansk Ornitologisk Forening (dof.dk)

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI