Udbrud af ebolavirus i Den Demokratiske Republik Congo

Den 8. maj 2018 meldte sundhedsministeriet i Den Demokratiske Republik Congo (DRC) om et udbrud af Ebolavirus i Bikoro sundhedsdistrikter, Equateur-provinsen.

Pr. 17. maj er i alt 44 tilfælde registreret. Heraf er 3 tilfælde bekræftede, dvs. testet positive for zaire-stammen af ebolavirus, 20 er sandsynlige (probable) og 21 mistænkte (suspected). Af de 44 tilfælde er 23 døde, svarende til en case-fatality rate på 52 %. Tre af de 44 tilfælde er sundhedsarbejdere. Der følges over 500 kontakter til de smittede.

Alle bekræftede og hovedparten af sandsynlige/mistænkte tilfælde er fra Bikoro sundhedsdistrikter. Derudover er der enkelte mulige tilfælde i sundhedsdistrikterne Iboko og Wangata, alle i Equateur-provinsen, se figur. De tre sundhedsdistrikter er fjerntliggende og relativt utilgængelige områder af DRC bl.a. grundet oversvømmede veje i regntiden. Regionen ligger ca. 300 km fra hovedstaden Kinshasa. Dog løber Congo-floden gennem området, og denne bruges som transportvej. Pr. 17. maj er rapporteret om ét tilfælde i Mbandaka, en større by på 1,2 millioner indbyggere ligeledes i Equateur-provinsen.

Tidligere udbrud

Dette udbrud er det 9. udbrud, der er set i DRC siden opdagelsen af ebolavirus i 1976. Det sidste udbrud i Equateur-regionen var i 2014 og omfattede 66 personer med en case-fatality rate på 74 %, og det sidste udbrud i DRC var i maj 2017 i Bas Uele-provinsen med 21 mistænkte tilfælde.

Indsats

Et hold fra sundhedsministeriet i DRC assisteret af WHO og Læger uden Grænser (MSF) blev hurtigt adviseret og besøgte området den 5. maj, hvor et yderligere antal tilfælde blev opsporet. WHO, MSF og en lang række andre organisationer er aktuelt involveret i udbruddet. Der er etableret koordination af indsatserne på såvel lokalt som nationalt hold med daglige møder mellem etablerede parter. Epidemiologisk overvågning og smitteopsporing er blevet etableret, dels med kontaktopsporing, dels aktiv overvågning af muligt smittede. En vaccinationskampagne med vaccinen ZEBOV blandt kontakter til smittede, der endnu ikke har udviklet symptomer, og sundhedspersonale i de berørte områder blev påbegyndt 14. maj 2018.

Vurdering af situationen

WHO og Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol (ECDC) har vurderet situationen. Det vurderes, at der er en risiko for spredning til tilstødende regioner og lande. Til gengæld er risikoen for spredning til lande udenfor Afrika meget lav, dels pga. det afsidesliggende område, hvor smitten hovedsageligt er forekommet, dels pga. den hurtige indsats i forbindelse med udbruddet. At der er forekommet et tilfælde i byen Mbandaka er bekymrende, men ændrer ikke ved den overordnede vurdering. Risiko for smitte for europæiske rejsende til DRC vurderes som ekstremt lav, og for personer, herunder sundhedsarbejdere, der rejser til det ramte område, som meget lav. Spredning til Europa vurderes som usandsynlig.

WHO har ikke anbefalet begrænsninger i rejse til eller handel med de berørte områder.

Forholdsregler

I forbindelse med det store udbrud i Vestafrika 2014-2016 udarbejdede Statens Serum Institut bl.a. spørgsmål/svar om ebola. Disse kan findes her i en let revideret form: Spørgsmål/svar om ebola.

Links

Sundhedsstyrelsens hjemmeside om ebola
WHO hjemmeside om ebola
ECDC hjemmeside om ebola

Kort over udbrudsområdet i Den Demokratiske Republik Congo pr. 15. maj 2018

Kort over udbrudsområdet i Den Demokratiske Republik Congo pr. 15. maj 2018. Klik på kortet for større format.
Klik for større format