Statens Serum Institut udvikler RS-vaccine til spædbørn

Vaccineforskere fra Statens Serum Institut har sammen med forskere fra Boston Children's Hospital udviklet en ny vaccine, der kan beskytte nyfødte børn mod luftvejsinfektioner med RS-virus.

Vaccine

Respiratorisk syncytialvirus (RS-virus) er en af de førende dødsårsager i verden hos børn under 5 år. Og der findes endnu ikke nogen godkendt vaccine.

En ny vaccine, som Statens Serum Institut (SSI) har udviklet sammen med Bostons Childrens Hospital, tegner imidlertid lovende med hensyn til at beskytte nyfødte og spædbørn mod RS-virus.

I et studie på Boston Children's Hospital har vaccinen vist sig at være effektiv til at aktivere immunceller fra nyfødte og beskytte nyfødte mus mod RS-virus-infektion.

Resultaterne er netop publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Læs hele artiklen på Nature Communications

Skræddersyet RSV-vaccine til spædbørn

Adskillige potentielle RS-virus vacciner er ved at blive udviklet og testet i kliniske forsøg hos voksne. Men disse vacciner kan ikke umiddelbart anvendes til spædbørn.

Hos nyfødte er udfordringen, at kunne stimulere immunsystemet i den rigtige retning og i tilstrækkelig grad. I det nye studie har Prof. Ofer Levy´s gruppe fra Bostons Childrens Hospital derfor kigget på forskellige receptorer på immunceller. Her har de fundet forskellige kombinationer af molekyler til at kickstarte immunforsvaret.

I et samarbejde med Center for Vaccineforskning på SSI, blev denne viden omsat til en effektiv vaccine.

”Vi udviklede et nyt vaccinehjælpestof bestående af en kombination af de identificerede molekyler ved at inkorporere dem i fedtpartikler kaldet liposomer. Denne adjuvans hedder CAF08”, siger afsnitsleder Gabriel Kristian Pedersen fra SSI.

Succesfulde test på mus

Den nye vaccine har indtil videre vist lovende testresultater.

Test hos nyfødte mus viser således, at vaccinen både er effektiv mod RS-virus infektion, og at dyrene ikke viser nogen tegn på uønskede bivirkninger.

Yderligere undersøgelser viste, at vaccinen gav et bredt immunologisk respons med de såkaldte Th1-celler, CD8+T-celler, såvel som neutraliserende antistoffer.

Alder spiller en rolle

Et interessant fund ved det nye studie er, at vaccinen ikke satte gang i det samme beskyttende immunrespons i blodceller fra voksne mus.

"Vores studie understreger, at immunsystemets alder spiller en rolle for vacciners effekt. Vi har i dette studie fundet en adjuvans, der er skræddersyet til at være effektiv i det tidlige liv. Det kan gøre det muligt at vaccinere spædbørn mod ikke kun RS-virus, men potentielt set også influenza, coronavirus og andre alvorlige infektioner", siger Gabriel Kristian Pedersen.

Fremtidige studier i andre modeller vil nu være afgørende for at nå det endelige mål med at teste vaccinen ved kliniske forsøg.

Arbejdet støttes af det amerikanske National Institutes of Health (NIH).

Fakta om RS-virus

RS-virus giver anledning til luftvejssygdom.

Alle kan blive ramt af RS-virus. Men især spædbørn, ældre og immunsvækkede er i risiko for et alvorligt forløb af RS-virus.

Små børn kan få vejrtrækningsbesvær, hvilket kan give behov for indlæggelse.

Hos små børn starter RS-virus infektionen ofte med nysen og løbende næse. Feber er almindeligt. Der kan udvikles hoste, og forværring observeres i nogle tilfælde hvor vejrtrækningen påvirkes. I alvorlige tilfælde bliver vejrtrækningen hurtig og besværet. Der kan høres hvæsen, og der ses eventuelt blåfarvning omkring mund og fingerspidser på grund manglende ilttilførsel. Spædbørn kan få svært ved at amme.

Der findes ingen behandling for RS-virus, og der er endnu ikke udviklet en effektiv vaccine til børn.

 

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI