33 syge, 19 indlagt og 3 døde: HUSK naturlægemiddel kædet sammen med alvorligt salmonellaudbrud i Danmark

Der er fundet salmonella i HUSK Psyllium-frøskaller, ”kapsler naturlægemiddel”. Orkla Care A/S har tilbagekaldt flere produkter og myndighederne opfordrer nu kraftigt folk til at tjekke, om de ligger inde med nogle af de ramte HUSK produkter.

Billede af salmonella 01

NB! VÆR OPMÆRKSOM PÅ AT DENNE NYHED BLEV FULGT OP AF EN NYHED DEN 16. APRIL, HVOR ORKLA MEDDELTE, AT DE TRAK ALLE HUSK-PRODUKTER TILBAGE FRA MARKEDET!

Det salmonella-udbrud, som Statens Serum Institut sendte en nyhed ud om i sidste uge, bliver stadig mere omfattende. I mellemtiden har man påvist den pågældende type salmonella hos yderligere en række personer.

I alt er 33 personer i alderen 2-92 år blevet påvist syge med den samme type salmonella. Flere er alvorligt ramt. 19 personer har indtil videre været indlagt, og 3 personer, hvor man har påvist den pågældende salmonella, er døde.

”Det er et alvorligt og stort udbrud med mange syge og både indlagte og dødsfald. Derfor vil vi gerne opfordre alle, der har HUSK-produkter hjemme hos sig, til at tjekke, om de ligger inde med nogle af de ramte produkter”, siger epidemiolog Luise Müller fra Statens Serum Institut (SSI)

Fandt salmonella i naturlægemiddel

SSI har sammen med Lægemiddelstyrelsen, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet undersøgt salmonella-udbruddet.

Fælles for de syge var, at de havde spist HUSK Psyllium-frøskaller, naturlægemiddel, kapsler”. En sammenligning med raske kontrolpersoner viste, at de syge i langt højere grad end kontrolpersonerne havde spist HUSK produkter.

Fødevarestyrelsen indhentede derfor produktet fra to patienters hjem og kunne påvise, at der var salmonella i det. Flere HUSK-produkter blev efterfølgende tilbagekaldt.

”Det er første gang, at vi har kunnet udpege et naturlægemiddel som årsag til et salmonellaudbrud. De, der tager det her produkt, er ofte folk, der i forvejen har maveproblemer. Jeg er derfor bekymret for, at salmonellainfektionen ikke bliver påvist, fordi personerne eller deres læge tror, at symptomerne på salmonellainfektionen stammer fra deres eksisterende maveproblemer”, siger Luise Müller.

Hvad skal man tjekke?

Man skal tjekke, om man ligger inde med:

  • Naturlægemiddel HUSK Psyllium-frøskaller, kapsler
  • Kosttilskuddet HUSK Psyllium Mavebalance Basic, kapsler

Find billeder og batchnumre på de tilbagekaldte produkter her

Hvis du har produktet derhjemme, skal du tjekke, om de stammer fra et af de batches, som Orkla Care A/S har trukket tilbage. Batchnummeret står altid trykt uden på plastbeholderen.

Hvis man har produkter fra de pågældende batches, bør man enten smide dem ud eller. levere dem tilbage til butikken, hvor de er købt.

Hvad skal du gøre, hvis du har spist et af produkterne?

Selvom man skulle have spist de pågældende HUSK Psyllium-frøskaller, naturlægemiddel, kapsler eller HUSK Psyllium Mavebalance kosttilskud, kapsler, anses risikoen for at man er smittet med salmonella, for lille.

Som oftest er symptomerne på salmonella milde og går over af sig selv. Hvis man får vedvarende symptomer eller har tvivlsspørgsmål, kan man henvende sig til sin egen læge.

Læs mere

Læs mere om udbruddet på SSI’s udbrudsside.

Læs mere om salmonellainfektion.

Læs mere om Orklas tilbagekaldelse af HUSK.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI