Salmonellaudbrud i Danmark

Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et salmonellaudbrud med 17 patienter.

Statens Serum Institut opdagede i januar måned en stigning i antallet af salmonellatilfælde med den samme dna-profil bestemt ved helgenomsekventering. I alt 17 patienter mellem 0 og 94 år er blevet syge fra december til februar og de bor spredt over hele landet.

”På Statens Serum Institut arbejder vi i øjeblikket på at interviewe alle patienterne for at finde en fælles fødevare, der kan være årsag til smitten, så vi kan stoppe udbruddet”
Epidemiolog Luise Müller

Salmonella er en bakterie, der forårsager mave-tarminfektion, især karakteriseret ved diarré og generel utilpashed. Smitte sker næsten udelukkende via mad. Salmonella-bakterier lever i mange dyrs tarmsystemer – herunder landbrugsdyr - og bakterierne smitter via maden.

Svinekød eller produkter heraf er blandt de almindeligste kilder til salmonellainfektioner i Danmark, men smitte kan også ske via fjerkræ eller andre former for madvarer. God hygiejne i køkkenet er vigtig, for at undgå smitte.

Koordinering af indsats og efterforskning af sygdomsudbruddet sker i regi af Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af repræsentanter fra Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

Luise Müller

Kontakt

Luise Müller, Epidemiolog, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Sygdomsudbrud
T. 32688590 @. lum@ssi.dk Se profil