Mindre syfilis i Danmark

Efter næsten 18 års stigning faldt antallet af syfilistilfælde blandt mænd der har sex med mænd i 2018, mens det stagnerede blandt heteroseksuelle.

Syfilis 01

Statens Serum Institut (SSI) har offentliggjort syfilis-tallene for 2018 i Danmark, og her er der godt nyt.

Syfilis har været i stigning herhjemme siden årtusindskiftet, men nu virker kurven til at være knækket. I 2018 stagnerede antallet af syfilistilfælde i Danmark således blandt både heteroseksuelle mænd og kvinder. Samtidig faldt den blandt mænd, der har sex med mænd (MSM).

Kampagner ser ud til at virke

Sidste år registrerede SSI i alt 526 tilfælde af syfilis, fordelt på 524 personer. Langt størstedelen af tilfældene – i alt 444 tilfælde (84 %) – var hos mænd, mens 82 tilfælde (16 %) var hos kvinder. I to tilfælde blev den samme mand registreret med syfilis to gange i løbet af året.

"Der har været ført kampagner for at få flere MSM til at lade sig teste oftere for seksuelt overførte infektioner, herunder hiv, syfilis og gonorré. Disse kampagner synes at have båret frugt hvad angår syfilis, idet der nu ses et fald blandt MSM", siger sektionsleder Susan Cowan fra SSI’s afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse. Hun fortsætter:

"Man kan håbe, at tilbuddet om PrEP (medikamentel hiv-profylakse, Preexposure Prophylaxis), som blev indført i 2019, vil føre til, at endnu flere MSM bliver hyppigt undersøgt for blandt andet syfilis. På den måde kan smittekæderne yderligere brydes".

Gruppe uden symptomer

Blandt de 82 kvinder, som fik diagnosen syfilis i 2018, var 21 (26 %) fundet via den generelle gravidscreening, hvor man blandt andet tester de gravide for syfilis.

"Det kunne tyde på, at der er en relativ stor gruppe blandt kvinderne, som ikke bliver testet og dermed ikke diagnosticeret for syfilis, fordi de ikke har symptomer", siger Susan Cowan.

Læs mere i EPI-NYT 34/2019 og årsopgørelsen over syfilis 2018.

Se overvågningsdata for syfilis i Danmark.

Susan Cowan

Kontakt

Susan Cowan, Sektionsleder, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Blod- og Seksuelt overførte infektioner
T. 32683444 @. sco@ssi.dk Se profil