Influenzasæsonen 2019/20

Overvågningen af influenza er gået i gang. I år begynder den gratis vaccination af risikogrupper først den 1. november.

Billede af kanyle og vaccine 01

Statens Serum Instituts overvågning af sæsoninfluenza for 2019/20-sæsonen er gået i gang. Influenzaaktiviteten i uge 40 var dog på samme niveau som uden for influenzasæsonen.

Følg forekomsten af influenza i den kommende sæson

Tilmed dig nyhedsbrevet INFLUENZA-Nyt her

Tilbuddet om gratis influenzavaccination begynder den 1. november

I år tilbydes gratis influenzavaccination til særlige risikogrupper fra den 1. november frem til den 15. januar. For gravide i 2. eller 3. trimester samt for personer med immundefekt og deres husstandskontakter tilbydes dog gratis vaccination til udgangen af februar.

Tidligere begyndte tilbuddet den 1. oktober. Ændringen skyldes, at det i 2019 har været vanskeligt for producenterne at levere vacciner til den 1. oktober på grund af en sen offentliggørelse af anbefalinger om vaccinesammensætning for influenzavacciner til den nordlige halvkugle fra WHO.

Også faglige grunde til senere vaccinestart

Derudover er der også faglige hensyn, som gør, at det er hensigtsmæssigt at starte den gratis vaccination senere på sæsonen.

”Influenzavaccinernes effekt aftager med tiden henover sæsonen. Forekomsten af influenza i Danmark stiger som oftest først i slutningen af december, og i flere sæsoner har der været betydelig influenzaaktivitet helt hen i marts måned. Når vaccinationen gives tidligt, vil beskyttelsen derfor være ringere i slutningen af influenzasæsonen”, siger afdelingschef Tyra Grove Krause fra SSI.

Influenzavaccination giver beskyttelse mod influenza efter cirka 2 uger. Immuniteten holder sædvanligvis 6-12 måneder.

Tyra Grove Krause

Kontakt

Tyra Grove Krause, Faglig direktør, Epidemiologisk Infek.bered-Ledelse stab / Epidemiologisk Infektionsberedskab
T. 32688613 @. tgv@ssi.dk Se profil