Ingen sammenhæng mellem HPV-vaccinen og alvorlige neurologiske lidelser

Forskere på Statens Serum Institut afliver nu igen påstanden om, at HPV-vaccinen skulle være årsag til en række uforklarlige neurologiske lidelser blandt danske piger og unge kvinder. Det er konklusionen på en stor undersøgelse, der har set på næsten 1.4 millioner danske piger og kvinder i alderen 10 til 45 år.

HPV 01

HPV-vaccinen, der forebygger livmoderhalskræft, blev indført i det danske vaccinationsprogram i 2009 og tilbudt til unge piger i 12-års alderen.

I 2013 dukkede der en række negative historier op i de danske medier om mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen. Samtidigt kunne Lægemiddelstyrelsen (LMST) melde om et stigende antal bivirkningsindrapporteringer. I 2015 valgte TV2 at sende dokumentaren ”De vaccinerede piger”. Den skabte stor bekymring hos en del af de piger, der stod overfor at skulle vaccineres, og hos deres forældre. Det betød, at tilslutningen til HPV-vaccinen faldt drastisk.

De påståede bivirkninger bestod af symptomer såsom træthed, svimmelhed, hovedpine, koncentrationsbesvær, kvalme og smerter. Ofte var disse symptomer langvarige og invaliderende, idet patienterne ikke kunne fortsætte med daglige aktiviteter som uddannelse, arbejde eller sport. Og ofte havde de mange symptomer på samme tid.

Nu har SSI gennemført en stor undersøgelse af en række sygdomme karakteriseret ved dette symptombillede, og hvordan de hænger sammen med HPV-vaccinen. Resultaterne, der netop er blevet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift British Medical Journal, viser, at der ikke var/er nogen sammenhæng mellem HPV-vaccinen og disse symptomer.

Har set på 1.375.737 kvinder

SSI’s undersøgelse omfatter i alt 1.375.737 piger og kvinder i alderen 10 til 45 år. De er blevet fulgt i perioden mellem 2007 og 2016. Forskerne har koblet oplysninger sammen fra Det Danske Vaccinationsregister og Landspatientregisteret, og fundet frem til 869 tilfælde af syndromer med såkaldt autonom dysfunktion. Forskerne fandt ingen sammenhæng med HPV-vaccinen.

”De piger og kvinder, der blev HPV vaccineret, havde ingen overhyppighed af disse syndromer i året efter, at de blev vaccineret. Der var heller ingen overhyppighed senere i livet hos disse kvinder”, siger professor Anders Hviid fra SSI, der står bag undersøgelsen.

Tegner billedet af en sikker vaccine

Undersøgelsen er støttet af Folketingets Satspuljemidler og Kræftens Bekæmpelse. Den er én, ud af efterhånden mange undersøgelser af HPV-vaccinens sikkerhed fra SSI’s forskere.

”Der tegner sig uden tvivl et billede af en sikker vaccine”, siger Anders Hviid. Han fortsætter:

”Jeg vurderer, at en del af forklaringen på, at HPV-vaccinen blev kædet sammen med disse lidelser, er, at de allerede forekommer iblandt piger og unge kvinder. Og at vi ved alt for lidt om, hvad de skyldes. Når vi så indfører en storstilet vaccinationskampagne i disse aldersgrupper, vil nogle opleve en sammenhæng, der altså skyldes tilfældigheder.”

Tilslutningen er næsten som før

Faglig direktør på SSI Kåre Mølbak, der også står bag studiet, håber at det betryggende resultatet kan bidrage til at mindske bekymringerne hos piger og drenge og deres forældre.

”Vi kan se, at tilslutningen til HPV-vaccinationsprogrammet næsten er på samme niveau, som før vaccinen kom i modvind. Jeg håber, at denne store undersøgelse kan være med til at få nogle af de sidste tvivlere med”, siger Kåre Mølbak.

Læs mere

Læs forskningsartiklen

Anders Peter Hviid

Kontakt

Anders Peter Hviid, Afdelingschef, Professor, Epidemiologisk Forskning
T. 32683967 @. aii@ssi.dk Se profil