Nye fremskrivninger: 9.000-45.000 smittede og 120-250 indlæggelser pr. dag

Ifølge nye modelberegninger fra Ekspertgruppen for matematisk modellering forventes antallet af smittede og nyindlæggelser at stige frem mod det nye år.

Coronavirus 03

Set i lyset af den stigende smitte med omikronvarianten har Ekspertgruppen for matematisk modellering udgivet en ny rapport. Her har de beregnet smittetal og nyindlæggelser frem til den 1. januar 2022. 

NB: Rapporten er udarbejdet før nye restriktioner blev meldt ud fredag den 17. december 2021, og disse restriktioner er derfor ikke medtaget i modellerne.

Læs hele den nye rapport

Forventer stigninger

Ekspertgruppen forventer både stigende smittetal og flere indlæggelser frem mod jul.

Gruppen estimerer, at det daglige smittetal risikere at spænde fra 9.000 til 45.000 den 24. december. Der er stor usikkerhed forbundet med beregningerne. Hvor, det nøjagtigt lander, afhænger blandt andet af graden af vigende immunitet for omikronvarianten og danskernes adfærd.

Man forventer også flere indlæggelser.

”Vi estimerer mellem 130-250 daglige nyindlæggelser den 24. december, når vi antager, at omikronvarianten giver samme risiko for at komme på hospitalet, og smitter halvanden til to gange så meget som deltavarianten”, siger læge og leder af ekspertgruppen Camilla Holten Møller fra Statens Serum Institut. Hun fortsætter:

”Der er stadig store usikkerheder omkring indlæggelsesrisikoen for omikronvarianten. Og der er indikationer på, at varianten kan være mindre alvorlig. Derfor har vi også lavet beregninger for, hvis den er halvt så alvorlig som deltavarianten. Er det tilfældet, ser vi i modellerne frem mod daglige nyindlæggelser i størrelsesordenen 120-190 den 24. december.”

Revaccination indgår

I modelberegningerne indgår den fremskyndede plan for revaccination af borgere over 18 år.

På samme måde indgår, at flere forventes at arbejde hjemmefra i den kommende tid, samt at skoleeleverne er sendt hjem fra den 15. december.

Dog indgår ikke de yderligere restriktioner, der blev meldt ud den 8. december 2021 i beregningerne, og ej heller restriktionerne, der blev meldt ud den 17. december 2021.

Store usikkerheder omkring omikronvarianten

Der er dog fortsat store usikkerheder omkring omikronvarianten, som man kun har kendt til i tre uger.

Det gælder blandt andet med hensyn til, hvor stor effekten er af vaccination og revaccination, hvor meget hurtigere effekten af vaccinerne aftager over for omikronvarianten i forhold til deltavarianten, hvor meget mere smitsom omikronvarianten er, og om omikronvarianten er mere eller mindre alvorlig end deltavarianten.

Ekspertgruppen har derfor regnet på 8 forskellige scenarier med forskellige kombinationer af relevante parametre. Aller de 8 scenarier peger på stigende smittetal og nyindlæggelser.

Modellerne vil blive opdateret i takt med, at der kommer mere viden om omikronvarianten.

Udvikling af modellerne

Modellen, der bruges til beregningerne, kaldes pop10-modellen. Den er en videreudvikling af pop9-modellen, der også tidligere er brugt til fremskrivningerne.

Modellen er opdateret, så der nu er 10 aldersgrupper. Det er sket for bedre at kunne undersøge vaccination blandt de 5-11-årige.

På samme måde er modellen opdateret, så man både kan smittes med delta- og efterfølgende omikronvarianten.

Læs mere

Læs hele den nye rapport.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI