Nyt vaccinekoncept skal behandle tuberkulose i udbrud

Ny millionbevilling til forskning i at udvikle en vaccine, der kan forebygge og behandle sygdom, der på verdensplan rammer millioner af mennesker årligt.

Afdeling for infektionsimmunologi har fået penge fra Det Frie Forskningsråd – 2,5 millioner – til at udvikle et nyt vaccine koncept imod tuberkulose (TB). Målet er en såkaldt terapeutisk vaccine, der ikke blot beskytter mod tuberkulosesmitte og infektion, men som også åbner op for muligheden for at behandle mennesker, der allerede er syge med tuberkulose. Dette har særlig relevans for det stigende problem med antibiotika resistente tuberkulose bakterier, hvor behandlingsmulighederne i dag er dårlige.

Afdelingen har mange årtiers erfaring med forskning i tuberkulose og antigener med betydning for sygdommens udvikling. Dette har ført til udviklingen af flere vaccinekandidater, og i øjeblikket afprøves to af afdelingens vacciner i mennesker, mens flere andre vaccinekandidater er på vej mod klinisk afprøvning. Det nye vaccinekoncept er en videreudvikling – eller nærmere et redesign – af de tidligere.

”Projektet bygger videre på de erfaringer og succeser, vi har opnået igennem vores hidtidige arbejde. Vores nye koncept anvender molekylære strukturændringer, der gør antigenerne i vaccinen lettere at nedbryde i de celler som optager dem. Dette giver en bedre præsentation af antigenerne til immunforsvaret”, forklarer Rasmus Mortensen, der er afsnitsleder i TB-vaccineafsnittet på Statens Serum Institut.

Formålet med re-designet er at kunne træne TB patienters immunforsvar til at genkende nye og essentielle dele af TB bakterien – en opgave der har vist sig vanskelig med traditionelle vacciner.

TB skyldes en intracellulær bakterie, som inficerer celler, der er en del af vores immunsvar. Selvom Calmette vaccinen mod TB er verdens meste anvendte vaccine og har været i brug siden 1921, er der stadig over 10 millioner nye TB tilfælde hvert eneste år.

TB behandles ofte med antibiotika, men afsluttes ofte for tidligt med antibiotikaresistens til følge. I 2014 var der 480.000 tilfælde af multiresistent tuberkulose på verdensplan.

”Der er behov for en ny tuberkulosevaccine, og det er også tydeligt, at der er brug for alternativer til antibiotika til at behandle tuberkulose. Vores koncept går målrettet efter at udvikle en terapeutisk vaccine, der vil øge immuncellernes muligheder for at genkende og bekæmpe bakterier i lungerne på mennesker, der allerede er blevet syge”, siger Rasmus Mortensen.