Oversvømmelsesvand efter storm kan give infektioner

Stormen Pia er på vej ind over landet, og DMI har varslet risiko for oversvømmelser flere steder. Det er vigtigt at være opmærksom på, at oversvømmelsesvand kan være forurenet med kloakvand, og kan derfor være sygdomsfremkaldende. 

DMI har varslet storm af orkanstyrke og risiko for oversvømmelser. Oversvømmelsesvand kan være forurenet med kloakvand og indeholde sygdomsfremkaldende bakterier og mikroorganismer fra urin og afføring fra mennesker, men også fra dyr, fx rotter.

”Det er vigtigt at være opmærksom på, at man kan blive syg af at være i kontakt med vandet. Det kan give diarré, men der er i sjældne tilfælde også risiko for mere alvorlige mave-tarminfektioner ligesom man kan pådrage sig sygdommen leptospirose, der skyldes bakterier, der stammer fra rotter", siger Jette Holt, der er hygiejnesygeplejerske på afdelingen for infektionsepidemiologi og forebyggelse på Statens Serum Institut (SSI). 

”Man skal derfor først og fremmest undgå at gå rundt i vandet. Vi har indimellem også set, at nogle er blevet fristet til at bade i det, og det skal man holde sig fra, for det kan man blive rigtigt syg af”, siger Jette Holt.

Husk handsker og gummistøvler

Har man fået oversvømmelse i eksempelvis sin kælder, er det derfor vigtigt at tage nogle forholdsregler, når man skal have vandet ud igen.

Det er en god ide at bruge handsker og langskaftede støvler, for bakterierne i vandet kan komme ind i kroppen via små sår eller rifter i hænder og fødder.

Og så skal man undgå at spise, drikke eller ryge under oprydningsarbejde.

”Vi har ved tidligere oversvømmelser oplevet, at folk er blevet syge, fordi de har spist eller røget, mens de har ryddet op, og derved fået bakterierne ind via munden” forklarer Jette Holt og råder til, at man også tager et bad og vasker det tøj, man har haft på, når man er færdig med at rydde op.

 Læs mere om forholdsregler ved kontakt med forurenet vand.

Gode råd ved oversvømmelser

Hvis eksempelvis din kælder er blevet oversvømmet, kan du tage følgende forholdsregler for at mindske risikoen for infektioner, når du rydder op:

  • Ifør dig handsker og langskaftede støvler
  • Lad være med at spise, drikke eller ryge, mens du rydder op
  • Tag et bad og vask dit tøj bagefter
  • Hvis du får symptomer på infektion, skal du henvende dig til egen læge – husk at sige at du har været i kontakt med forurenet vand

 

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI