Flere fødevarebårne udbrud i Danmark i øjeblikket

Statens Serum Institut efterforsker for tiden flere formodede fødevarebårne sygdomsudbrud. Dels et udbrud af smitsom leverbetændelse fra hepatitis A-virus. Dels to salmonellaudbrud med typer der ellers sjældent ses i Danmark.

Salmonella

Siden juni har Statens Serum Institut (SSI) i samarbejde med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet efterforsket tre fødevarebårne udbrud, der alle er spredt i hele landet. Smittekilderne til udbruddene er fortsat ukendt.

48 ramt i tre udbrud

Det ene udbrud er smitsom leverbetændelse på grund af hepatitis A-virus. Her er 14 personer indtil videre blevet syge. 11 af dem har været indlagt.

Derudover er der et salmonellaudbrud med typen Strathcona, der tæller 23 syge og et andet salmonellaudbrud med typen Kasenyi med 11 syge. Begge typer, der ellers sjældent ses i Danmark. 

Kommer formentlig udefra

De tre udbrud efterforskes i et samarbejde mellem SSI, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen for at finde ud af, hvad der har gjort folk syge.

”Vi ved endnu ikke, hvad smittekilderne til disse udbrud er. Fælles for dem er, at de syge ikke har rejst udenlands og ikke har deltaget i fælles begivenheder. Det tyder derfor på, at udbruddene skyldes fødevarer, der er solgt i hele landet.”

”Og da hverken hepatitis A-virus eller de to salmonellatyper, der her er tale om, er nogen vi normalt ser i Danmark, leder vi formentlig i alle tre tilfælde efter en importeret fødevare”, siger epidemiolog Luise Müller fra SSI. Hun tilføjer:

”De bedste råd, vi kan give lige nu, er at følge Fødevarestyrelsens råd om god køkkenhygiejne. At skylle frugt og grønt. At give frosne bær et opkog. Og i øvrigt holde råt kød adskilt fra den spiseklare mad”.

Læs mere

Læs mere om udbrud med hepatitis A 1B

Læs mere om udbrud med Salmonella Strathcona

Læs mere om udbrud med Salmonella Kasenyi

Læs mere om god køkkenhygiejne på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Luise Müller

Kontakt

Luise Müller, Epidemiolog, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Sygdomsudbrud
T. 32688590 @. lum@ssi.dk Se profil