Vaccinationsindsatsen mod invasiv pneumokoksygdom kan nu følges på SSI.dk

Mere end 60% af alle personer over 65 år i Danmark blev sidste år vaccineret i det nye program mod pneumokokker, der kan føre til lungebetændelse. Fremover vil vaccineindsatsen mod pneumokoksygdom kunne følges på SSI’s hjemmeside.

Billede af kanyle og ampul

I 2020 blev der sat en vaccinationsindsats i gang, hvor personer over 65 år eller personer med særlig høj risiko for at blive smittet med invasiv pneumokoksygdom (IPS) blev opfordret til at lade sig vaccinere med PPV23 (Pneumovax).

Vaccinationsdækningen for PPV23 kan nu følges på Statens Serum Instituts hjemmeside ssi.dk på samme måde som vaccination mod influenza og børnevaccinationsprogrammet.

Følg vaccinationsindsatserne her.

61% vaccineret

PPV23 gives for at forebygge invasive sygdomme som blodforgiftning og meningitis på grund af pneumokokker. Pneumokokker er også skyld i op mod 20% af tilfældene af lungebetændelser hos voksne.

I 2020 blev 61% af alle over 65 år i Danmark vaccineret med PPV23. Den højeste dækning sås på Samsø. Her blev hele 70% blev vaccineret. Samsø blev skarpt forfulgt af Århus og Aalborg, begge med en dækning på 69%.

I alt er der 35 kommuner med en dækning på under 60%. Den laveste dækning i 2020 sås på Læsø, hvor kun 42% af de over 65-årige blev vaccineret. Det hører dog med, at både Samsø og Læsø er små samfund, hvor udsving er mere almindelige end i større kommuner.

Godt modtaget hos den ældre befolkningsgruppe

”Det er rigtig gode nyheder, at tilbuddet om pneumokokvaccination blev modtaget så godt hos de ældre aldersgrupper. Vaccination beskytter mod alvorlig pneumokoksygdom, og især på grund af covid-19-epidemien er det vigtigt at beskytte dem, der er i særlig risiko, og dermed mindske presset på vores sundhedssystem”, siger konstitueret afdelingschef Palle Valentiner-Branth fra SSI.

PPV23 beskytter mod 23 typer af pneumokokker. Heriblandt de typer der oftest giver sygdom hos personer over 65 år.

Vaccinationsbreve sendt ud

Igen i år er der sendt invitationsbreve ud til de personer, der er inkluderet i vaccinationsprogrammet. Forudsat de ikke er blevet vaccineret med PPV23 inden for de sidste seks år.

”Alle over 65 år tilbydes både PPV23 og influenzavaccination, så vi håber, at mange vil tage imod tilbuddet og få begge vaccinationer”, siger Palle Valentiner-Branth.

Læs mere

Læs mere om risikogrupper og vaccinationsvejledninger her

Læs mere om pneumokokvaccinen her

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI