Europa tester sig selv for hiv og hepatitis

Næste uge lanceres European Testing Week for sjette gang. Der er stadig brug for at få sat fokus på at få flere testet for hiv og/eller hepatitis.

European Testing Week 01

Fra næste fredag og en uge frem bliver der sat ekstra fokus på hiv og smitsom leverbetændelse (hepatitis) i hele Europa. Det sker, når der for sjette gang holdes European Testing Week.

Formålet er at øge opmærksomhed på hiv og hepatitis og de fordele, der er ved at blive testet og komme i behandling tidligt.

Velbehandlede smitter ikke

”Velbehandlede hiv-smittede kan ikke smitte andre. På samme tid er det veldokumenteret, at jo før man kommer i behandling jo bedre er ens mulighed for at bevare et godt helbred. Næsten 50% af alle der testes hiv-positive i Europa i dag, bliver testet på et tidspunkt hvor deres helbred/immunforsvar allerede har taget skade”, siger sektionsleder Susan Cowan fra SSI.

Hun henviser blandt andet til International Aids Societys konference i juli i Amsterdam. Her blev resultaterne fra PARTNER-studiet, der har kigget på smitterisikoen hos homoseksuelle mænd, præsenteret.

”PARTNER-studiet har undersøgt næsten 1000 homoseksuelle par og næsten 78.000 ubeskyttede anale samlejer. Og der var ikke ét eneste tilfælde af smitte”, fastslår Susan Cowan.

Kampagner og tilbud om testning

Under European Testing Week går mere end 700 ngo’er, hospitaler og klinikker i Europa sammen om at få flere testet. Der bliver afholdt alle mulige slags aktiviteter over hele Europa - herunder tilbud om testning i klubber, på gaden, og udenfor almindelig åbningstid. Der bliver også holdt oplysningskampagner for at øge opmærksomheden omkring hiv- og hepatitistestning både lokalt, nationalt samt blandt politiske beslutningstagere i Europa.

Indsatsen for integreret testning understøttes af de første guidelines for integreret testning for viral hepatitis og hiv. De er udviklet af European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) og bliver publiceret i forbindelse med European Testing Week

Læs mere

Læs mere om European Testing Week ved at besøge The Success Stories side.

Se listen over organisationer, som har meldt sig til European Testing Week.

Meld jer til European Testing Week. Det sker på hjemmesiden, hvor der også kan findes mere information samt materiale, der kan være en hjælp til at implementere aktiviteter.

Fakta om European Testing Week

● European Testing Week koordineres af HIV in Europe som er placeret hos CHIP under Rigshospitalet, Klinik for Infektionsmedicin.

● European Testing Week blev holdt første gang i 2013.

 

Susan Cowan

Kontakt

Susan Cowan, Sektionsleder, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Blod- og Seksuelt overførte infektioner
T. 32683444 @. sco@ssi.dk Se profil