Overvågning af SARS-CoV-2 i spildevandet på Bornholm

I dag starter et projekt på Bornholm, hvor man undersøger, om overvågning SARS-CoV-2 i spildevand kan bruges i overvågningen af covid-19 epidemien.

Billede fra Bornholm 01

I forbindelse med den delvise genåbning af Bornholm fra den 1. marts 2021 har regeringen besluttet, at overvågning af SARS-CoV-2 i spildevand skal sættes i værk hurtigst muligt som led i epidemiovervågningen.

Projektet med spildevandsovervågning på Bornholm starter derfor i dag tirsdag den 9. marts og foregår i et tæt samarbejde mellem Statens Serum Institut (SSI), Bornholms Energi og Forsyning, Bornholms Kommune og selskabet Eurofins. 

Viden om smitte uden at teste folk

SARS-CoV-2, der fører til covid-19, findes i afføringen hos en del af de smittede personer. Idéen bag spildevandsovervågning er, at man kan få information om smitte i en større befolkningsgruppe, uden at folk bliver testet for SARS-CoV-2.

Målet med projektet er dels at finde ud af, hvor god en metode spildevandsovervågning er til at finde selv få tilfælde af SARS-CoV-2 i en befolkningsgruppe. Dels at se på, om forekomsten af påvist SARS-CoV-2 i spildevand igennem en længere periode passer med forekomsten i befolkningsgruppen. Hvis der sker en stigning i forekomsten af covid-19 på Bornholm, vil vi også se på, om stigningen inden da kan ses i spildevandsovervågningen.

”Vi glæder os til at komme i gang med projektet. Det er spændende at få undersøgt om – og hvordan - analyser af spildevand kan bruges aktivt i overvågningen af covid-19 epidemien” siger Steen Ethelberg fra SSI.

Fakta om overvågningen af spildvand på Bornholm

Projektet starter tirsdag den 9 marts. Det fortsætter i 30 dage.
Bornholms Energi og Forsyning udtager daglige spildevandsprøver fra de syv store rensningsanlæg på øen.

Spildevandsprøverne køres til Eurofins laboratorium i Vejen. Her undersøges prøverne for tilstedeværelse SARS-CoV-2.

SSI undersøger, om specifikke virusvarianter kan påvises i spildevandet.

SSI sammenligner resultaterne fra spildevandet med de test for SARS-CoV-2, der er taget i befolkningen (PCR test og kviktest).

Projektet afsluttes med en rapport fra SSI.

Ansvarlige for projektet på SSI: Steen Ethelberg og Kristina Træholt Franck.

Steen Ethelberg

Kontakt

Steen Ethelberg, Afsnitsleder, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Fødevare- og Vandbårne Sygd. og Zoonoser
T. 32683545 @. set@ssi.dk Se profil