TBE påvist på Fyn og i Jylland

Den flåtbårne sygdom TBE blev i 2018 fundet uden for Bornholm. To personer – en 39-årig kvinde og en 65-årig kvinde – er med stor sikkerhed blevet smittet med TBE i henholdsvis området omkring Fåborg og i Midt- eller Sønderjylland. De nye fund giver dog ikke anledning til at ændre de nuværende vaccinationsanbefalinger for TBE der kun gælder Bornholm.

Flåt 01

Statens Serum Institut har for første gang siden 2009 påvist, at personer er blevet smittet uden for Bornholm med den flåtbårne sygdom TBE – tick-borne encefalitis. Den er også kendt som centraleuropæisk hjernebetændelse. Denne gang er smitten sket på Fyn og i Jylland.

I flåtsæsonen 2018 blev en 39-årig kvinde således med stor sikkerhed smittet med TBE-virus i området omkring Fåborg. Hun havde symptomer på hjernebetændelse og havde før det hverken været i udlandet eller på Bornholm.

Herudover blev en 65-årig kvinde sandsynligvis også smittet i Danmark, da hun var på campingferie i Midt- og Sønderjylland. Det præcise smittested kendes endnu ikke. Hun havde symptomer på meningo-radikulitis (infektion i hjernehinde og nerverødder), der også kan være et symptom på TBE.

Flere TBE-tilfælde i 2018 end sædvanligt

I mange år var Bornholm det eneste kendte risikoområde for TBE i Danmark. Derfor er der kun nationale vaccinationsanbefalinger for Bornholm. I 2008-2009 blev der imidlertid fundet TBE hos to personer, der var blevet smittet i Tokkekøb Hegn i Nordsjælland.

Sidste år var der, ud over tilfældene fra Fyn og fra Jylland, to personer, der blev smittet med TBE – begge på Bornholm. Det bringer det samlede antal TBE-smittede op på fire i 2018, hvilket var flere end sædvanligt. I 2017 var der således ingen tilfælde og i både 2016 og 2015 blev der kun fundet et enkelt TBE-tilfælde. De klimatiske ændringer og den tidlige varme sommer i 2018 kan have medvirket til de flere tilfælde. Trækfugle og hjorte menes at transportere flåter og sprede TBEV.

Ingen grund til uro

Hos SSI mener man dog ikke, at der er grund til uro.

”Vi har godt vidst, at TBE kan dukke op i andre områder, fordi der er fundet TBEV-antistoffer hos hjorte i det meste af Danmark som tegn på at TBE-virus kan være tilstede. Men der har ikke tidligere været påvist tilfælde hos mennesker”, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI og tilføjer:

”Samtidig havde flåterne jo meget gunstige betingelser i 2018 på grund af den tidlige, lange og varme sommer. Det kan også ses på antallet af andre flåtbårne infektioner med bakterien borrelia sidste år. Men generelt skal folk ikke være bange for at blive bidt.”

De nye fund giver derfor ikke anledning til at revidere de nuværende TBE-vaccinationsanbefalinger, der fortsat kun gælder for Bornholm. Men læger opfordres til at være mere opmærksomme på diagnosen, også selvom folk ikke har været i udlandet eller på Bornholm.

Når flåtsæsonen starter i 2019, vil man undersøge flåter i området omkring Fåborg, hvor den ene syge har opholdt sig, for at forsøge at finde et TBEV-fokus.
TBEV-fokus kan være meget lokaliserede og kan forsvinde igen.

Læs mere om TBE

Fakta om TBE

  • Smitte med TBE sker, hvis man bliver bidt af inficerede skovflåter.
  • Den europæiske variant af TBE har et forløb med to faser: Efter en inkubationstid på 7-14 dage opstår der influenzalignende symptomer. Herefter vil cirka 1/3 efter yderligere et interval på få symptomfrie dage til tre uger udvikle symptomer på hjernebetændelse.
  • Omkring 1/3 af dem, der hospitalsindlægges med TBE kan forvente at få længerevarende mentale eller neurologiske følger af varierende sværhedsgrad, og børn kan få indlæringsvanskeligheder.
  • TBE-virus overføres inden for få minutter ved bid af en skovflåt. Typiske virusværter er små gnavere, ræve og hjorte. Skov- eller engområder med tæt undervegetation og krat indebærer den største risiko for flåtsmitte.
  • Det er vigtigt under alle omstændigheder at fjerne flåter på kroppen så hurtigt som muligt.
  • TBE ses især hos personer, som færdes jævnligt i naturen uden for stier, og mere sjældent blandt personer, der blot lejlighedsvis bruger naturen i TBE-endemiske områder.
  • TBE kan forebygges med TBE-vaccination (som først er to stik med ca. en måneds interval) og en booster inden næste flåtsæson. Beskyttelsen kan yderligere boostes hver 3-5 år.
  • Højsæsonen for flåter er maj til oktober.

 

Peter H. S. Andersen

Kontakt

Peter H. S. Andersen, Afdelingslæge, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Børnevaccinationsprogrammet
T. 32683265 @. pea@ssi.dk Se profil