Undersøgelse fra SSI får en flot 3. plads blandt verdens mest omtalte artikler i 2019

En artikel, der bekræfter, at MFR-vaccinen ikke øger børns risiko for at udvikle autisme, er endt som nummer 3 på Altmetrics liste over de 100 mest omtalte forskningsartikler i 2019.

Billede af Altmetrics 03

2019 endte meget flot forskningsmæssigt for Statens Serum Institut (SSI). En undersøgelse, der blev udgivet i marts 2019, fik således 3. pladsen på Altmetrics liste over de 100 mest omtalte forskningsartikler i årets løb.

Den videnskabelige artikel har titlen ”Measles, Mumps, Rubella Vaccination and Autism”. Undersøgelsen blev gennemført af Anders Hviid, Jørgen Vinsløv Hansen, Morten Frisch og Mads Melbye, alle fra SSI, og offentliggjort i tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

MFR-vaccinen giver ikke øget risiko for autisme

Studiet har set på, om MFR-vaccinen øger børns risiko for at udvikle autisme.

Det påstod den britiske tidligere læge Andrew Wakefield i 1998, at den gør. Hans påstand er siden blevet afvist i mange undersøgelser, herunder et stort dansk studie fra 2002, hvor man havde set på i alt 537.303 børn.

Forskningen har imidlertid ikke overbevist alle, der er skeptiske overfor vaccinen, og myten om en sammenhæng fortsatte med at florere på internettet. Derfor gennemførte SSI en ny undersøgelse ledet af professor Mads Melbye og seniorforsker Anders Hviid.

Her fulgte man 657.461 børn født mellem 1999 og 2010 fra de var ét år gamle til 2013. I det nye studie lagde man særlig vægt på nogle af de spørgsmål, skeptikerne havde stillet, og som de ikke mente blev besvaret i det første studie.

Og igen var konklusionen en helt klar afvisning. Autisme ses lige så ofte hos børn, der er blevet MFR-vaccineret, som hos dem, der ikke er blevet det.

Flot 3. plads

Allerede, da studiet blev publiceret, fik det massiv omtale både i Danmark og i resten af verden. Nu er det så endt på 3. pladsen på Altmetrics årlige Top 100 liste.

Altmetric er en internetvirksomhed, der blev etableret i 2011. Den holder øje med, hvor meget omtale publicerede forskningsartikler får på internettet. Ikke kun i de traditionelle medier, men også på sociale medier som facebook og twitter.

Hos SSI er man stolt over placeringen

”Det er en dejlig anerkendelse at få som forsker og som forskningsinstitution. Men vi er endnu mere glade for, at undersøgelsens konklusion om, at MFR-vaccinen ikke øger risikoen for at udvikle autisme, er nået så vidt omkring, siger Anders Hviid.

Læs mere

Se Altmetrics Top 100 liste

Billede af Altmetrics 02

Anders Peter Hviid

Kontakt

Anders Peter Hviid, Afdelingschef, Professor, Epidemiologisk Forskning
T. 32683967 @. aii@ssi.dk Se profil