Udbrud med salmonella

Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et større udbrud med salmonella. Indtil videre er 28 personer fordelt over hele landet en del af udbruddet.

Mad tilberedning 01

Der er lige nu et større udbrud af salmonella i gang i Danmark. Siden midten af oktober er 28 tilfælde af en specifik type af Salmonella monofasisk Typhimurium blevet rapporteret til Statens Serum Institut. De syge er både børn og voksne, og de bor over hele landet. I alt har 18 personer været indlagt på hospitalet. 

”Vi arbejder på at finde ud af, hvad der er skyld i udbruddet. Vi ved, at det er en type af salmonella, som vi normalt ser i svinekød. Det bedste råd, vi kan give lige nu, er derfor, at være ekstra opmærksomme på at gennemstege svinekød og holde det rå kød adskilt fra det spiseklare mad i køkkenet.”
epidemiolog Luise Müller, Statens Serum Institut

Symptomer på en salmonellainfektion er blandt andet diarré, opkast og generel utilpashed. Rigelig væske er vigtig for at forebygge og behandle dehydrering som følge af diarré og opkastninger.

Findes ofte i grise

Salmonella monofasisk Typhimurium findes ofte i grise. Den hyppigste kilde til infektionerne er fersk svinekød. Salmonellainfektionen kan opstå, hvis kødet ikke gennemsteges, eller hvis saft fra svinekødet kommer i kontakt med andre fødevarer, som ikke varmebehandles under tilberedningen i køkkenet.

Udbruddet efterforskes i et samarbejde mellem Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

Læs mere

Læs mere om salmonellainfektion

Læs mere om god køkkenhygiejne på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Luise Müller

Kontakt

Luise Müller, Epidemiolog, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Sygdomsudbrud
T. 32688590 @. lum@ssi.dk Se profil