Cluster-5 minkvirusvarianten er nu færdigundersøgt: Nedsat følsomhed for antistoffer er bekræftet

SSI har undersøgt minkvarianten kaldet cluster-5 (hCoV-19/Denmark/DCGC-3024/2020, som tilhørte varianterne under samlebetegnelsen B1.1.298). Konklusionen er, at de bekymrende fund fra de foreløbige studier i efteråret 2020, var rigtige.

Bemærk at der desværre viste sig at være fejl i nyheden, som derfor er revideret den 29. juni 2021.

Trussel fra nye virusvarianter

Den uhindrede spredning af virus gennem millioner af mink ledte til ophobninger af mutationer i bl.a. det vigtige spikeprotein, som er det primære mål for beskyttende antistoffer. Den potentielle trussel fra nye atypiske virusvarianter nødvendiggjorde rettidige undersøgelser af de ny opståede minkvarianter, som cluster-5-varianten, der sås hos inficerede patienter.

Behovet for hurtig klarhed førte til foreløbige studier af cluster-5 i efteråret 2020, og studierne viste tegn på resistens over for antistoffer.

Cluster-5 havde 11 aminosyre ændringer, heraf 5 aminosyreændringer i spike (Y453F, I692V, M12291I og eliminering af aminosyre 69+70) og spredte sig til 5 farme.

Konklusionen er klar: Cluster 5 viste resistens

Det konkluderes i den nye undersøgelse, at kombinationen af spikemutationerne i cluster-5-virus medførte en vis signifikant øget grad af antistofresistens hos en del personer efter overstået covid-19-infektion.

Fundene bekræfter dermed de foreløbige undersøgelser i november 2020.

Efter undersøgelsen af cluster-5 virus fortsatte nogle cluster-5-minkvirus med at mutere til seks aminosyre ændringer i spikeproteinet. Den yderligere muterede cluster-5-virusvariant er ikke undersøgt, men viser at minkvarianterne fortsatte med at mutere gennem inficerede mink.

Covid blandt dyr bør nøje overvåges

Det anbefales i artiklen, at rettidig overvågning af zoonotiske SARS-CoV-2-infektioner i modtagelige dyr som mink. og især flokke af produktionsdyr bør kontrolleres, begrænses, og nøje overvåges gennem sekventering for at identificere nye virusvarianter af bekymring eller under observation for øget sygelighed, øget spredning og smitsomhed samt øget antistofresistens.

Resultaterne er fagfællebedømt og publiceret i det videnskabelige tidsskrift Frontiers in Microbiology, 25. juni 2021.

Titel: ”In vitro characterization of fitness and convalescent antibody neutralization of SARS-CoV-2 Cluster-5 variant emerging in mink at Danish farms”.