Bedst til test - hele verden anerkender Danmarks indsats under corona

Medier fra USA, England, Italien, Sverige, Norge, Holland og mange andre lande, fortæller historien om den danske indsats og succes med at bekæmpe corona. Det er især vore store testning af befolkningen og de omfattende analyser af virus, der lægges mærke til. Og som opfattes som en succes uden sidestykke.

Billede af verdenspressen 01

Danmark bliver rost i medier verden over for vores succes med at bekæmpe corona.

Ros fra Sverige

Det svenske dagblad Dagens Nyheter har netop være på reportage hos Statens Serum Institut (SSI), for at se, hvordan sekvenseringen af PCR-test forgår. Journalist Hanna Grosshög forklarer, hvorfor svenskerne mener, det er interessant:

”Danmarks teststrategi i kampen mod spredningen af virusmutationer er blandt de bedste i verden. Vi er interesserede i at vide, hvordan helgenomsekvenseringen foregår? Og hvad det betyder at kunne få så deltaljerede analyser frem. Danmark er jo blevet kendt i hele verden for jeres kortlægning af virussets RNA”, siger hun.

Holland skæver til Danmark

Det Hollandske nyhedsmedie Algemeen roser også den danske indsats. De skriver:

”Mens Holland stadig ikke helt er kommet sig efter den barske coronavinter, har Danmark allerede genoptaget det normale liv fuldt ud. I det skandinaviske land forårsagede pandemien også langt færre ofre, og sundhedsvæsenet var aldrig rigtig under pres. Hvad gjorde vi forkert?”

”Hvis du vil have svar på spørgsmålet om, hvordan Holland har klaret sig i denne coronakrise, og hvis du vil sammenligne det med andre lande, kan du næppe undgå den danske succeshistorie.”, står der i Algemeen den 29.05 2021.

Italiensk besøg

Midt i maj var italienske RAI TV på besøg. Igen var det Danmarks omfattende testning og sekvensering, der trak overskrifter. RAI lavede både tv-indslag og nyhedsartikler om SSI’s særlige variant sekvenseringer, hvor man kan spotte de mutationer og varianter, som vi er bekymrede for.

Anerkender SSI og de danske forskeres indsats

Allerede i januar anerkendte Washington Post og andre medier SSI’s og de danske forskeres indsats med at sekvensere for virusvarianter. Det var især Danmarks evne til at detektere og forudsige B.1.17’s spredning, der vakte anerkendelse:

”Som en hurtig bil, hvis bremser er ødelagte, spreder coronavirusvarianten, der først blev set i Storbritannien, sig med en alarmerende hastighed. Og den reagerer ikke på de sædvanlige måder at bremse pandemien på, ifølge danske forskere, der har en af verdens bedste overblik over den nye, mere smitsomme virus-stamme”, skrev Washington Post.

Fra videnskab.dk til New York Times

Den store internationale opmærksomhed på den unikke danske coronaindsats fik også plads i Videnskab.dk. Her kunne man læse følgende:

”Verdensberømt coronaovervågning: »Alles øjne er rettet mod Danmark«”

”Internationale medier beretter om et unikt dansk overvågningssystem, der kan forudsige, hvordan smitten i samfundet spreder sig.”

”Udenlandske medier har sat spot på den danske håndtering af coronapandemien, efter at forskere fra Aalborg Universitet og Statens Serum Institut har udviklet verdens mest komplette overvågning af virussen”, skrev Videnskab.dk i februar 2021. Her citerede de blandt andet New York Times og Reuters.

Glæde og stolthed hos SSI

Den internationale anerkendelse falder i god jord hos SSI’s direktør:

”Jeg er selvfølgelig både glad og stolt over den anerkendelse og ros, som vores forskere modtager fra hele verden. Men det fortæller mig også, at vi har gjort det helt rigtige i Danmark. Vores omfattende testning af befolkningen, og udviklingen af virus-sekvensering, har bragt landet meget mere skånsomt igennem denne pandemi, end det som andre lande har måttet opleve”, siger Henrik Ullum.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI