Første tilfælde af lokal zikavirusinfektion i Europa

Det europæiske center for sygdomsforebyggelse og –kontrol (ECDC) har rapporteret om tre tilfælde af infektion med zikavirus i Europa. Alle tre tilfælde er fra den samme by i Sydfrankrig.

Billede af tigermyg 01

For første gang nogen sinde er personer i Europa blevet smittet via myg med den meget omtalte zikavirus.

Det europæiske center for sygdomsforebyggelse og –kontrol (ECDC) har rapporteret om tre tilfælde af infektion med zikavirus. Alle tre er fra byen Hyères i Var-departementet i Sydfrankrig.

Ifølge ECDC har ingen af de tre rejst til områder med kendt risiko for smitte med zikavirus, ligesom der ikke har været rapporter om importerede tilfælde i regionen. Derfor er det sandsynligt, at de er blevet smittet ved deres hjem i Sydfrankrig. Det er sandsynligvis sket i perioden slut juli-start august 2019.

Ikke helt uventet

Der er ikke tidligere fundet myggeoverført smitte med zikavirus i Europa. Men en af de myg, som kan overføre sygdommen (Aedes albopictus, tigermyggen), findes i Sydeuropa.

"Derfor er det ikke helt uventet at se myggeoverført smitte med zikavirus i Europa", siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI.

Siden man fandt de tre tilfælde, er der lavet tiltag for at kontrollere myggebestanden lokalt for at undgå nye tilfælde.

Første tilfælde

Zikavirusinfektion er en febersygdom, der typisk varer 4-7 dage. Den kan være ledsaget af udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse. Der er ingen kur eller vaccine mod sygdommen. Virus smitter via myg af arten Aedes. Sygdomsforløbet er oftest mildt, men infektion hos gravide kan medføre fosterskader. Blandt andet microcephali (for lille hovedudvikling) og andre alvorlige skader på centralnervesystemet.

Dette er de første tilfælde af zikavirusinfektion transmitteret i Europa via myg. I alle tidligere tilfælde hvor personer i Europa er blevet ramt af zikavirusinfektion, har de enten fået virusinfektionen på rejser til udlandet til områder, hvor zikavirus har etablereret sig (endemisk område), eller via seksuel kontakt.

Kun lav risiko for smitte

Trods de tre tilfælde anser ECDC den aktuelle risiko for infektion med zikavirus i Europa for at være meget lav, også for gravide og deres fostre.

"SSI deler denne risikovurdering. Der er ikke nogen grund til, at gravide bør undgå at rejse til det sydlige Frankrig. Det tilrådes dog, at man beskytter sig mod myggestik", siger Peter Henrik Andersen.

Læs mere

Læs mere om zikavirus.

Læs mere om ECDC's udmelding.

Peter H. S. Andersen

Kontakt

Peter H. S. Andersen, Afdelingslæge, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Børnevaccinationsprogrammet
T. 32683265 @. pea@ssi.dk Se profil