Status for HPV-vaccination af drenge og unge mænd

Med en dækning på 39% for drenge født i 2007 er implementeringen af HPV-vaccination til drenge blevet taget godt imod. Selvom flere og flere bliver vaccineret, er målet om en dækning på 95% dog endnu ikke nået.

HPV og drenge 02

Det er nu et år siden, at gratis HPV-vaccination til drenge på 12 år blev indført som en del af børnevaccinationsprogrammet. Så hvordan er det gået?

De nyeste tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at der de seneste 12 måneder er blevet HPV-vaccineret markant flere drenge og unge mænd end nogen sinde før.

Et fast program og to catch up-programmer

Det nye program betyder, at alle drenge, som er født efter den 1. juli 2007 får tilbudt de to HPV-vacciner gratis, når de fylder 12 år. Dette tilbud trådte i kraft i september 2019.

Ud over det faste børnevaccinationsprogram, blev der også indført to catch up-programmer for drenge og unge mænd. Det ene er for drenge født fra den 1. januar 2006 til den 30. juni 2007. Det andet er for mænd, der er tiltrukket af mænd, og som er født fra den 1. januar 1994 til den 31. december 2003.

De to catch up-programmer blev indført den 1. februar 2020. De løber indtil den 31. december 2021.

7.000 HPV-vaccinationer i snit om måneden i 2020

Effekten af det faste tilbud kunne næsten ses med det samme. Frem til det trådte i kraft, var der i en længere periode blevet givet cirka 1.000 HPV-vaccinationer om måneden til drenge og unge mænd, som de selv betalte for.

I august 2020 steg dette tal til 2.254 og i september til 3.616 drenge og unge mænd. I de første fire måneder, efter at vaccinationsprogrammet blev indført, blev der således vaccineret i snit lidt under 4.000 drenge om måneden.

Da man nåede frem til januar steg dette tal yderligere, så der siden årsskiftet i snit er blevet HPV-vaccineret over 7.000 drenge og unge mænd om måneden.

Flest vaccinerede i de yngre årgange

Hvem er det så, der er blevet vaccineret? Ifølge SSI’s tal er tilslutningen blandt drenge og unge mænd højest i de yngre årgange, der er omfattet af det faste vaccinationsprogram og catch up-programmerne. For årgang 2006 og 2007 er dækningen lige nu oppe på henholdsvis 32% og 37%.

”Vi har endnu ikke data for drengene for en hel årgang, der bliver tilbudt vaccinen gratis via børnevaccinationsprogrammet, og som ikke bliver vaccineret via et catch up-program.”

”Men en dækning på 39% for årgang 2007 viser, at implementeringen af HPV-vaccination til drenge er blevet taget godt i mod. Men selv om vaccinationsdækningen er stigende, er målet om en dækning på 95% endnu ikke nået”, siger sektionsleder Palle Valentiner-Branth fra SSI.

Sikrer ens vilkår mellem kønnene

”Vaccinationsprogrammet er med til at sikre ens vilkår kønnene i mellem. En højere dækning hos drenge vil øge den direkte beskyttelse mod analkræft og kønsvorter. Det vil også medvirke til at øge flokimmuniteten og dermed indirekte beskytte personer af begge køn, der ikke er vaccinerede”, siger Palle Valentiner-Branth.

I de første 6 måneder af 2020 har Lægemiddelstyrelsen modtaget i alt 19 indberetninger om mulige bivirkninger efter HPV-vaccination af drenge. I alle tilfælde er bivirkningerne blevet vurderet som ikke-alvorlige.

I alt er der givet 44.261 HPV-vacciner til drenge i første halvdel af 2020.

Læs mere

Læs mere i det seneste nummer af EPI-Nyt.

Læs også Sundhedsstyrelsens pressemeddelelse

Palle Valentiner-Branth

Kontakt

Palle Valentiner-Branth, Afdelingschef, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse
T. 32683269 @. pvb@ssi.dk Se profil