Forsyningsproblemer med HPV-vaccinen Gardasil 9 uden for børnevaccinationsprogrammet

Medicinalvirksomheden MSD har oplyst, at de ikke kan levere HPV-vaccinen Gardasil 9 til det private marked før 2021. Leverancerne af HPV-vaccine til børnevaccinationsprogrammet er dog sikret og bliver derfor ikke påvirket.

Influenza 01

Medicinalvirksomheden MSD, som producerer HPV-vaccinen Gardasil 9, har oplyst, at de forventer forsyningsproblemer for denne vaccine fra november 2019 og hele 2020 til vaccination uden for børnevaccinationsprogrammet. Årsagen er, at den globale efterspørgsel på vaccinen stiger. Dermed kan produktionen ikke følge med.

Der er fortsat HPV-vacciner til børnevaccinationsprogrammet

Forsyningsproblemerne rammer dog ikke de vacciner, der allerede er sat til side til børnevaccinationsprogrammet. MSD har meddelt, at Gardasil 9 fortsat vil blive leveret til Statens Serum Institut (SSI). Dermed kan alle drenge og piger, der er omfattet af børnevaccinationsprogrammet, få vaccinen som planlagt.

Der forventes mangel på HPV-vacciner til vaccination uden for børnevaccinationsprogrammet

Forsyningsproblemerne omhandler kun vaccineleverancerne til vaccination uden for børnevaccinationsprogrammet. Det vil sige. personer uden for børnevaccinationsprogrammet, som selv vælger at blive vaccineret og selv betaler for vaccinationen.

MSD forventer, at apotekerne, der er den primære salgskanal til vacciner uden for børnevaccinationsprogrammet, løber tør for Gardasil 9 inden for kort tid. Det forventes, at det private marked i et vist omfang kan forsynes af parallelimporterede Gardasil 9 vacciner, men det er på nuværende tidspunkt usikkert, om det kan dække det fulde behov og hele perioden. MSD oplyser videre, at de først regner med, at deres leverancer vil være normaliserede i starten af 2021.

Personer uden for børnevaccinationsprogrammet risikerer at skulle vente med at blive vaccineret

Personer der er i gang med en selvbetalt vaccinationsserie mod HPV har allerede har opnået en vis beskyttelse. Med baggrund i den forventede mangelsituation, kan disse dog risikere at skulle udskyde færdiggørelsen af deres vaccinationsserie.

Så længe der er mangel på vacciner, vurderer SSI, at man kun i særlige tilfælde bør igangsætte HPV-vaccination af nye personer, der ikke hører under børnevaccinationsprogrammet.

Kontakt

For yderligere oplysninger og forsyningssituationen kontakt:
Vicedirektør Ole Jensen, SSI, på olj@ssi.dk eller telefon 32683187

For yderligere faglige oplysninger omkring HPV-vaccinationen kontakt:
Afdelingslæge Peter H. Andersen, SSI, på pea@ssi.dk eller telefon 32683265

Ole Jensen

Kontakt

Ole Jensen, Vicedirektør, Direktionssekretariatet / Strategi, Styring & Organisation
T. 32683187 @. olj@ssi.dk Se profil