Ny undersøgelse fra Statens Serum Institut: Campylobacter kan også smitte ved seksuel kontakt

Campylobacter er den bakterie, der oftest er skyld i diarre og mave-tarminfektioner i Danmark. De fleste smittes, når de spiser eller håndterer forurenet kyllingekød. Men der findes mange andre måder at blive smittet på. Nu viser en ny undersøgelse, at smitte også kan ske ved seksuelt kontakt. Det gælder især blandt mænd, der har sex med mænd.

Campylobacter 01

Infektioner med bakterien Campylobacter er en af de hyppigste fødevarebårne sygdomme over hele verden. I Danmark er det efterhånden mere end 20 år siden, at campylobacter overhalede salmonella som den bakterie, der oftest giver mave-tarminfektion. Ikke desto mindre er der stadig meget, vi ikke ved om, hvordan denne bakterie smitter? Og hvorfor den er så udbredt.

Smitte sker især gennem maden

Smitte med Campylobacter sker ofte gennem maden. Især hvis man spiser kylling, som ikke er blevet tilstrækkeligt gennemstegt. Eller når kødsaft fra råt fjerkræ utilsigtet bliver blandet med andre spiseklare madvarer.

Undersøgelser i Danmark har også påvist smitte via drikkevand og upasteuriseret mælk. På samme måde er påvist smitte direkte fra omgivelserne udendørs. Det gælder for eksempel når man bader, eller når små børn leger i sand eller mudder. Smitte kan også ske fra kæledyr, og en meget stor del af patienterne i Danmark bliver faktisk smittet i forbindelse med udlandsrejser.

Kan også smitte ved sex

Nu viser en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut, at smitte med Campylobacter også kan ske via seksuel kontakt.

”En af grundene til, at Campylobacter er så svær at bekæmpe er, at den tilsyneladende kan smitte på så mange forskellige måder. Nu er der så blevet lagt endnu en brik i puslespillet af mulige kilder, fordi vi kan se, at smitten er væsentlig mere hyppig blandt mænd, der har sex med mænd”, siger seniorforsker Steen Ethelberg fra SSI, der har været med til at lave undersøgelsen.

Første gang at smittemåde er dokumenteret

Undersøgelsen er den første til at dokumentere denne nye smittemåde for Campylobacter.

“Disse resultater er vigtige for eksperter i smitsomme sygdomme og for praktiserende læger, når de taler med deres patienter om sikker seksuel adfærd”, siger Katrin Kuhn, der har ledet undersøgelsen, mens hun arbejdede på SSI. Hun er i mellemtiden blevet professor i USA og arbejder nu på Oklahoma University.

“Selvom Campylobacter normalt ikke er en alvorlig sygdom, giver den diarré, som holder os hjemme fra arbejde og kan resultere i højt sygefravær. Infektionen kan også være alvorlig for personer med underliggende kroniske sygdomme.”, siger Katrin Kuhn.

Langt mere hyppigt blandt MSM

I undersøgelsen blev der lavet en anonym statistisk sammenligning mellem to grupper af voksne mænd. Den ene havde tidligere haft en seksuelt overført sygdom og havde i den forbindelse oplyst, at de var mænd, der har sex med mænd (MSM). Den anden gruppe var et tilfældigt udtræk af mænd fra cpr-registret.

Forskerne så også på, hvor ofte disse to grupper optrådte blandt de patienter, der er registreret med en tidligere infektion med Campylobacter samt to andre bakterier, salmonella og shigella.

Resultaterne viste, at forekomsten af Campylobacter blandt MSM var 14 gange højere end i kontrolgruppen.

“Selvom undersøgelsen havde fokus på mænd, der har sex med mænd, er resultaterne også vigtige for resten af befolkningen, som dyrker former for sex, hvor der er risiko for kontakt med rester af afføring”, siger Dr. Steen Ethelberg fra SSI.

Shigella smitter også ved sex

Undersøgelsen brugte to andre bakterier, salmonella og shigella, som sammenligning. Man ved, at salmonella langt overvejende smitter via maden. Og det er kendt viden, at shigella omvendt kan smitte både via mad og ved seksuel kontakt.

I undersøgelsen var der ingen sammenhæng mellem at være MSM og blive smittet med salmonella, mens der for shigella var en endnu stærkere sammenhæng med MSM end for campylobacter.

Smitter nemt

Salmonella har en høj infektiøs dosis. Det vil sige, at man skal indtage et stort antal bakterier gennem munden for at blive syg. Men shigella og Campylobacter har ret lave infektiøse doser, og det gør overførsel fra person til person nemmere. Alle tre slags bakterier smitter ved at komme ind i munden og ned i tarmen, hvor de formerer sig og derfra udskilles og kan smitte videre.

“Det er endnu en grund til, at vi stoler på vores resultater. Og at folk kan blive smittet med Campylobacter gennem seksuel kontakt. Fordi der ikke behøver at være særlig mange bakterier tilstede”, siger Katrin Kuhn.

Langt flere smittede end påvist

I en tid, hvor covid-19 har domineret nyheder om smitsomme sygdomme, er resultaterne også et vink om, at mange andre sygdomme har indflydelse på folkesundheden verden over.

Infektioner med Campylobacter er sikkert mere hyppige end de officielle tal viser. For hver person, der bliver diagnosticeret med en campylobacter-infektion, vurderer epidemiologer, at 10-20 andre er smittet uden at blive diagnosticeret.

Selvom behandling ofte kun er nødvendig i svære tilfælde, kan der opstå komplikationer hos personer som allerede har et svækket immunsystem.

I nogle tilfælde kan Campylobacter også føre til gigt-lignende ledsmerter i en periode efter infektionen, øget risiko for irritabel tyktarm, eller den – heldigvis meget sjældne – alvorlige lidelse Guillain Barre syndrom, der er karakteriseret ved svære lammelser.

Læs mere

Forskningsresultaterne er publiceret i tidsskriftet Emerging Infectious Disases, som udgives af det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Kontakt

For yderligere oplysninger kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på 22 60 11 23 eller presse@ssi.dk.