Atter en stigning i antallet, der fik påvist gonorré i 2016

Antallet af gonorrétilfælde fortsætter med at stige. Stigningen forekommer både hos heteroseksuelt smittede mænd og kvinder og blandt mænd, der har sex med mænd.

I 2016 blev der i alt rapporteret 3.478 tilfælde af gonorré i Danmark. Det er 25 % flere end i 2015, hvor der blev rapporteret 2.788 tilfælde.

Antal registrerede gonorrétilfælde

I alt 992 af tilfældene var anmeldt med oplysninger om smittemåde m.m. Heraf var lidt over en tredjedel kvinder og knap to tredjedele mænd. Blandt mænd var 59 % heteroseksuelt smittet, og 41 % var mænd der har sex med mænd (MSM).

Blandt kvinder var 35 gravide, og 15 kvinder var anmeldt som smittet af kvinder. Sundhedspersoner opfordres til at være opmærksomme på gonokokker som årsag til øjenbetændelse hos nyfødte, især de første 14 dage efter fødslen. Øjenbetændelse med gonorrébakterier kan dog forekomme i alle aldersgrupper og kan altid udvikle sig til en synstruende tilstand. Læger skal være opmærksomme på at kvinder, der har sex med kvinder også kan have seksuelt overførte sygdomme.

Flest tilfælde i hovedstaden

Flertallet af de anmeldte havde bopæl i Københavnsområdet, var af dansk herkomst, og var smittet i Danmark.
Blandt MSM var 17 % hiv-positive. Dette tal var under 1 % blandt heteroseksuelt smittede mænd og der var ingen hiv-positive blandt kvinder.

Læs mere i EPI-NYT 18/2017