Tid til influenzavaccination

Den 1. oktober markerer begyndelsen af influenzasæsonen og starten på tilbuddet om gratis influenzavaccination til udvalgte personer.

I influenzasæsonen 2016/2017 blev i alt 2.940 patienter med laboratoriebekræftet influenza indlagt på hospital. Heraf modtog 254 patienter intensiv behandling. Dette var det højeste antal indlæggelser siden 2010/11 hvor overvågningen startede. Det vurderedes, at ca. 837 personer døde som følge af influenza hvilket var lavere end sæsonen før.

Influenzavaccination er den bedste forebyggelse imod komplikationer af influenza, der kan føre til hospitalsindlæggelse og død, særligt blandt risikogrupper. Hos yngre, raske personer forebygger vaccination op til 70-90 % af sygdomstilfælde forårsaget af influenzavirus. Hos ældre personer er beskyttelsen mod almindelig influenzasygdom noget lavere, men beskyttelsen mod alvorlige komplikationer, der kan føre til hospitalsindlæggelser og i værste fald død er op til 60 %.

Det er bekymrende at vaccinationsdækningen blandt ældre på 65 år og derover kun var 47 % sidste sæson og dermed langt fra den dækning på 75 %, som WHO anbefaler.

Tilbuddet om gratis influenzavaccination gælder udover ældre over 64 år også personer med visse kroniske sygdomme, førtidspensionister, gravide i 2. eller 3. trimester og kontakter til immunsvækkede patienter.

Læs mere om hvem der er omfattet af det gratis tilbud om influenzavaccination på www.influenzakampagne.dk, og læs mere om vaccinerne der tilbydes i år i denne uges EPI-NYT.