Ny variant vækker bekymring i Danmark og resten af EU

Varianten Omicron (B.1.1.529) blev først rapporteret i Botswana 11. november 2021 og 14. november i Sydafrika. Varianten er siden observeret i flere europæiske lande i forbindelse med rejsende fra de sydafrikanske lande, men er endnu ikke konstateret i Danmark.

Illustration til Omicron 01

Omicron er karakteriseret ved at have flere mutationer i spike proteinet (ca 35) end de andre kendte varianter (op til ca 10-15).

Et stort antal mutationer for virusset er ikke nødvendigvis en fordel, da det kan medføre en nedsat funktion. Omkring 15 af mutationerne i B.1.1.529 sidder i et område (receptor binding domain), hvor mutationer tidligere har vist sig at nedsætte følsomhed over for vacciner. Derudover sidder 3 af mutationerne i furinkløvningsstedet, som er et område, der potentielt kan give virusset øget smitsomhed.

Varianten set hos rejsende fra Sydafrika

Varianten er indtil videre også rapporteret i bla. Hong Kong, Israel, Belgien og England. Indtil videre er den ikke konstateret i Danmark.

Der er på GISAID identificeret 58 tilfælde fra Sydafrika fra 14. til 25. november 2021, hvilket udgør over 65% af de sekventerede prøver i samme periode. Der rapporteres fra nyhedsmedier om 77 tilfælde. Mundtligt rapporteres om langt flere tilfælde, men det er ikke verificeret endnu. Antallet forventes at stige de næste dage.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI