I alt 22.682 er blevet smittet med covid-19, efter at de er blevet fuldt vaccineret

Statens Serum Institut har sendt en ny rapport ud over antallet af gennembrudsinfektioner. Den viser, at 0,5% af dem, der er fuldt vaccineret, og hvor vaccinen skulle have fuld effekt, er blevet smittet med covid-19. 133 af dem er døde.

Coronavirus 03

Der bliver flere og flere i Danmark, som bliver ramt af de såkaldte gennembrudsinfektioner. Det vil sige, at de bliver smittet med covid-19, selv om de er fuldt vaccineret, og selv om vaccinen skulle have haft fuld effekt.

Det viser den nyeste rapport over gennembrudsinfektioner, som Statens Serum Institut (SSI) netop har sendt ud. Den dækker perioden fra den 27. december 2020 (uge 52), hvor den første dansker blev covid-19-vaccineret, frem til og med uge 42.

Læs hele gennembrudsrapporten.

22.682 tilfælde

Ifølge rapporten er der blevet påvist 24.722 covid-19-infektioner, hos personer, der er fuldt vaccineret. 22.682 af dem er påvist, efter at vaccinen burde have fuld effekt. De betegnes derfor som gennembrudsinfektioner.

Det svarer til, at 0,5% af alle covid-19-vaccinerede i Danmark, nu er blevet ramt af gennembrudsinfektioner. Ved den forrige statusrapport, der gik til den 12. oktober, var dette tal 0,4%.

”Overordnet kan man derfor sige, at antallet af gennembrudsinfektioner stiger. Det var dog forventet, fordi både antallet af fuldt vaccinerede og smittetrykket stiger”, siger afdelingschef Palle Valentiner-Branth fra SSI. Han fortsætter:

”Det stigende antal gennembrudsinfektioner kan også være tegn på, at vaccine-effektiviteten er blevet mindre i nogle befolkningsgrupper."

Blandt det 22.682 gennembrudsinfektioner var der 862 indlæggelser og 133 døde.

Få revaccinerede er smittet

Til gengæld har man kun set ganske få blandt dem, der er blevet revaccineret for covid-19, som er blevet smittet.

Ved udgangen af uge 42 var der i alt 77.802, som havde fået en opfølgende covid-19-vaccination. Blandt dem har man påvist 42 tilfælde af covid-19. Det giver en incidens blandt de revaccinerede på 54 pr. 100.000 vaccinerede.

”På den baggrund må vi sige, at vi kun har set få covid-19-infektioner efter revaccination i uge 39-42”, siger Palle Valentiner-Branth.

Mindre andel af smittede og indlagte blandt de vaccinerede

Hvis man ser på, hvem bliver smittet med covid-19, så viser SSI’s tal, at andelen af smittede og indlagte over tid – og dermed incidensen – er langt mindre blandt vaccinerede med forventet fuld effekt end for personer, der ikke er vaccineret. Det gælder på tværs af alle aldersgrupper.

Endelig viser SSI’s tal, at covid-19-vaccinernes effekt falder over tid, hvis man er vaccineret med Pfizer eller Moderna. Dette fald er mest udtalt i gruppen af borgere som er 65 år eller ældre.

”Generelt må man sige, at vaccinerne har en høj effektivitet i forhold til covid-19-relaterede indlæggelser både for dem over og under 65 år. Desuden kan vi se, at revaccination med Pfizer øger vaccinernes effektivitet betydeligt",  siger Palle Valentiner-Branth.

Læs mere

Læs hele gennembrudsrapporten

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI