Færre tilfælde af tyfus og paratyfus de seneste tre år

Der blev registreret i alt 47 tilfælde af de to sygdomme i Danmark fra 2019-2021. Det viser årsopgørelsen fra Statens Serum Institut.

Billede af tyfus 01

Der er blevet fundet færre tilfælde af de to alvorlige infektionssygdomme tyfus og paratyfus i Danmark de seneste tre år end i årene før.

Det viser den seneste årsopgørelse over tyfus og paratyfus fra Statens Serum Institut (SSI)

Læs årsopgørelsen for tyfus og paratyfus her.

47 tilfælde

I perioden 2019 blev der registreret i alt 47 tilfælde af tyfus og paratyfus i Danmark.

Til sammenligning blev der i årene 2016-2018 registreret i alt 65 tilfælde. Det svarer til et fald på næsten 28%.

”Langt de fleste personer, der får tyfus eller paratyfus, bliver smittet på rejser til udlandet. Derfor skyldes det fald, vi har set, formentlig, at folk har rejst mindre på grund af de rejserestriktioner, der blev indført under corona-19-pandemien”, siger afdelingslæge Peter H. Andersen fra SSI.

Omkring halvdelen af tilfældene – i alt 25 tilfælde – blev klinisk anmeldt. Ud af de kliniske anmeldelser for 2019-2021 formodes to af tilfældene at stamme fra smitte i Danmark, mens næsten halvdelen af de ramte personer formodes at være smittet på rejser til Pakistan og 20% på rejser i Cambodia.

Fire tilfælde af resistente S. Typhi

I opgørelsen beskrives fundet af fire tilfælde af tyfus med resistens over for de almindelige antibiotika, vi bruger mod S. Typhi. Det man kalder extensively drug resistant (XDR) S. Typhi.

”Tre af de fire tilfælde havde for nyligt været på rejse til Pakistan, hvor forekomsten af disse mere resistente S. Typhi er steget de seneste år.” Andre lande som USA, Italien og UK har også beskrevet importerede tilfælde fra Pakistan af S. Typhi med mere omfattende resistens. Der findes stadig virksom behandling over for disse bakterier, og vaccination mod S. Typhi vil beskytte mod dem på samme måde som den gør mod de øvrige S. Typhi”, siger Peter H. Andersen

Læs mere

Læs årsopgørelsen for tyfus og paratyfus her.

Fakta om tyfus og paratyfus

  • Tyfus og paratyfus forårsages af gramnegative, stavformede bakterier – henholdsvis Salmonella Typhi og Salmonella Paratyphi A, B eller C.
  • Disse bakterier kan give alvorlige infektioner, som ofte starter med feber og diarré.
  • Tyfus og paratyfus smitter primært gennem indtagelse af fødevarer eller vand, der er forurenet med afføring fra mennesker, som bærer de to bakterier i tarmen.
  • Hvis de ikke behandles, har sygdommene en dødelighed på 10%.