Udbrud af mæslinger i Europa

Der rapporteres lige nu om et stigende antal tilfælde af mæslinger i en række lande i Europa.

Antallet af personer, som bliver syge af mæslinger, stiger lige nu i en del lande i Europa. I 2018 er der rapporteret om i alt 1709 tilfælde fra Rumænien, 1532 fra Grækenland, 1547 fra Frankrig og 411 fra Italien. Der er i samme periode rapporteret om 13 dødsfald på grund af mæslinger i disse lande.

Udbruddene i Grækenland og Rumænien har forløbet gennem det sidste år, mens antallet i Italien og Frankrig er stærkt stigende.

I Italien er der fundet mæslinger i 16 regioner – men 80 procent af alle tilfældene er fra disse fire regioner: Sicilien, Lazio, Calabrien og Toscana.

I Frankrig kommer 51 procent af alle tilfældene fra Regionen Nouvelle-Aquitaine.

Derudover er der et stort udbrud i Ukraine, hvor der i 2018 er rapporteret om næsten 10.000 tilfælde og 7 dødsfald. Der er ligeledes rapporteret om udbrud i Albanien, Hviderusland, Serbien, Tyrkiet og Rusland.

Du kan læse en nærmere beskrivelse af udbruddene her

Den bedste beskyttelse mod mæslinger er vaccination med MFR vaccine. Den gives normalt i det danske børnevaccinationsprogram ved 15 mdr. og ved 4 år.

Ved udbrud med mæslinger kan børn dog vaccineres fra 9-måneders-alderen og i særlige tilfælde fra 6-måneders-alderen (off-label). Hvis barnet vaccineres før det er et år gammelt, skal der gives yderligere to vacciner, som det også anbefales i børnevaccinationsprogrammet.

Omkostningerne ved en eventuel ekstra MFR-vaccination på grund af rejse til udlandet skal betales af forældrene.

MFR-vaccination blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 1987. Det betyder, at personer, som er født efter 1974, og som ikke er blevet vaccineret eller ikke har haft mæslinger, kan få mæslinger.

Den 1. april 2018 blev indført et tilbud om gratis mæslinge-vaccination til alle voksne. Tilbuddet gælder for alle, der ikke er vaccineret eller har haft mæslinger. De kan blive gratis vaccineret hos de praktiserende læger eller på en privat vaccinationsklinik.  Tilbuddet gives i form af én MFR-vaccination. Ud over at beskytte mod mæslinger beskytter den også mod fåresyge og røde hunde.

Næsten alle personer, der er født før 1974, har haft mæslinger. De er derfor naturligt immune. Der bliver ikke tilbudt testning for at afklare om man er immun eller ej over for mæslinger forud for vaccinationen.

Den bedste beskyttelse mod mæslinger er vaccination med MFR vaccine. Den
 gives normalt i det danske børnevaccinationsprogram ved 15 mdr. og ved 4
 år.

Den bedste beskyttelse mod mæslinger er vaccination med MFR vaccine. Den gives normalt i det danske børnevaccinationsprogram ved 15 mdr. og ved 4 år.