Tilfælde af mæslinger i Vestsjælland

Statens Serum Institut har påvist et tilfælde af mæslinger hos en yngre person, bosiddende i Vestsjælland.

Personen kom tilbage til Danmark efter at have opholdt sig i Polen i juli 2017 og fik på Holbæk sygehus påvist mæslinger i en prøve fra begyndelsen af august. Personen er indvandret til Danmark, og vaccinationsstatus er usikker. Styrelsen for Patientsikkerhed, Tilsyn og Rådgivning Øst, blev informeret så snart positiv diagnostik forelå og har iværksat mulige forebyggende foranstaltninger.

Læger, især i Vestsjælland, opfordres til at være særligt opmærksomme på diagnosen i de kommende uger. Det er vigtigt, at personer mistænkt for mæslinger så vidt muligt ikke opholder sig i venteværelser med andre patienter, idet mæslinger er yderst smitsom.

Dette er det andet tilfælde af mæslinger i 2017. Første tilfælde var ligeledes rejserelateret, hvor personen var blevet smittet under ferieophold i Thailand. Det nye tilfælde understreger endnu engang, at alle ikke-immune rejsende til områder med risiko for mæslinger bør være vaccineret mod mæslinger inden afrejse (i form af MFR-vaccine).

(Opdateret klokken 16.40): Nærmere analyser af virus fra det nye danske mæslingetilfælde viser, at det er samme type virus, som inden for de seneste par år har forårsaget større udbrud særligt i Østeuropa.

Europa har oplevet et stort udbrud af mæslinger i løbet af 2017. Rumænien og Italien har haft mange tilfælde, men alle EU/EEA lande har rapporteret tilfælde dette år, undtagen Letland, Liechtenstein, Malta og Norge.

Se nyeste opdatering fra ECDC.

Læs mere i EPI-NYT 28-33/17