Fortsat fald i antallet af nye hiv-diagnoser

I Danmark fortsætter den positive udvikling med færre nye hiv-diagnoser. Det gælder især blandt mænd der har sex med mænd (MSM), som er den gruppe, der er mest ramt af hiv. Det viser årsopgørelsen for HIV i 2021 fra Statens Serum Institut.

I 2021 blev der anmeldt 81 personer, der var ny-diagnosticeret med hiv i Danmark mod 110 i 2020. Ud af dem var 41 MSM (51%) mod 61 MSM i 2020. MSM udgør altså stadig den største gruppe af ny-diagnosticerede hiv-positive i Danmark.

Blandt de 41 MSM var 28 (68%) født i Danmark og 10 (24%) var født i udlandet men smittet efter ankomsten til Danmark. Disse 38 MSM udgør således den gruppe, for hvem forebyggelsesindsatsen i Danmark ikke har slået til. De sidste tre MSM var smittet før de ankom til Danmark, og havde således ikke kunnet indgå i den danske forebyggelse.

”Det gratis tilbud om PrEP (Pre Exposure Prophylaxis, hiv-medicin, der tages før eksposition) må formodes at være hovedårsagen til det imponerende fald, og må siges at være den største forebyggelses-succes i kampen mod hiv i Danmark”
Susan Cowan fra afdelingen for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse på SSI

Antallet af personer med ny-diagnosticeret hiv anmeldt som hhv. homo- og heteroseksuelt smittet i Danmark, 2010-2021

Læs mere i årsopgørelsen for hiv i 2021 og den nyeste udgave af EPI-nyt - uge 48 2022

Tre vigtige grunde til at blive testet for hiv

Der er tre vigtige grunde til at blive testet for hiv hvis man tilhører en eksponeret gruppe, fx MSM:
  1. Jo før man får stillet diagnosen, jo før kan man komme i effektiv behandling og derved sikre, at ens immunforsvar ikke lider skade. Det anbefales at blive testet fx hver 3. måned, hvis man er MSM og har et aktivt sexliv og ikke konsekvent bruger kondom.
  2. Hvis man er hiv-positiv og velbehandlet, kan man ikke smitte andre.
  3. Hvis man er hiv-negativ MSM, kan man få tilbudt forebyggende hiv-behandling, PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis), som er den indtil videre mest effektive forebyggelse mod at blive smittet med hiv.
Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI