Efterårets covid-19-vacciner reducerer risikoen for indlæggelse med 75 procent

De variantopdaterede covid-19-vacciner, som er rettet mod nyere varianter af coronavirus, og som er blevet givet siden oktober i år, giver god beskyttelse mod alvorlig sygdom.

Sæsonens covid-19-vacciner, der siden oktober er blevet tilbudt til alle danskere over 65 år og udvalgte risikogrupper, er effektive og giver god beskyttelse mod alvorlig sygdom.

Det konkluderer en undersøgelse fra Statens Serum Institut (SSI).

Undersøgelsen viser, at de vaccinerede har cirka 75 procent lavere risiko for indlæggelse på grund af covid-19 end ikke-vaccinerede fra syv dage efter vaccination.

”Vi kan se, at sæsonens vaccine har en rigtig god effekt.”
Christian Holm Hansen, statistiker og epidemiolog hos SSI og står bag undersøgelsen

Retter sig mod XBB 1.5.

Fra 1. oktober i år er alle danskere over 65 år, samt personer i udvalgte risikogrupper, blevet tilbudt vaccination mod COVID-19. Det foregår i år med opdaterede vacciner, som er rettet mod den såkaldte XBB.1.5 variant, en omikron-undervariant, som har domineret i løbet af det sidste års tid i Danmark såvel som mange andre steder i verden.

Selvom der er lavet studier, der viser, at vaccinerne er sikre og effektive i form af at producere et robust immunrespons, så er der endnu ikke gode data fra den virkelige verden på vaccinernes beskyttende virkning i befolkningen.

Gode danske registre

I Danmark er der gode registre, som opdateres hver dag med kun meget lidt forsinkelse.

”Det gør, at vi altid kan se, hvem der bor her, og hvem der er blevet vaccineret og hvornår. Vi kan også hurtigt få overblik over, hvem der er blevet indlagt og med hvad. Det er ret specielt, at man har så gode data på et helt lands befolkning – det er ikke noget man har ret mange andre steder i verden. Dermed er vi også i stand til hurtigt efter påbegyndelsen af vaccineudrulningen at undersøge vaccinernes beskyttende virkning”
Christian Holm Hansen, statistiker og epidemiolog hos SSI

I den nye undersøgelse er data blevet analyseret fra oktober måned i år i takt med at folk blev vaccineret. Derefter er forekomsten af hospitalsindlæggelse pga. covid-19 fra 8.-26. oktober blandt personer som havde fået den nye vaccine, sammenlignet med forekomsten blandt personer som endnu ikke havde fået den. Undersøgelsen medtog kun personer, som også var blevet vaccineret mod covid-19 sidste efterår/vinter.

Markant færre indlæggelser

Resultaterne af undersøgelsen viste, at forekomsten af hospitalsindlæggelse pga. covid-19 var markant lavere blandt de vaccinerede sammenlignet med de uvaccinerede. Analysen, som bl.a. er justeret for køn, alder og for underliggende sygdomme viser, at forekomsten af ny-indlæggelser er ca. 75% lavere end blandt personer, som endnu ikke har fået den nye vaccine.

”Det er et betryggende resultat, som tyder på, at den nye vaccine virker effektivt mod de SARS-CoV-2 varianter, der florerer i øjeblikket.”
Christian Holm Hansen

Undersøgelsen er udgivet, og findes på preprint her https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4627268, og afventer fagfællebedømmelse.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI