Mange bliver smittede med covid-19 i forbindelse med rejser, nu flest fra Tyrkiet

I sidste uge oplyste SSI, at en stor del af covid-19 smitten kommer fra de rejsende. Tyrkiet har nu overhalet Spanien som det hyppigste smitteland.

De seneste tal fra uge 30 viser, at det nu er ca. 30% af de smittede danskere, der har været på rejse i udlandet inden for de seneste 14 dage. Tyrkiet er nu det hyppigste smitteland. Ca. 7% af de smittede i Danmark i uge 30 har besøgt Tyrkiet de seneste 14 dage.

Figur 1. Andel af smittede med rejsehistorik som har rejst i udvalgte smittelande. Her vises de 5 lande med flest positive tilfælde i uge 30.

Figur 1 - Andel af smittede med rejsehistorik

I starten af sommerferien var der flere smitteudbrud i Spanien bl.a. på Mallorca, mens der nu ses stigende smitte hos rejsende fra Tyrkiet, som bl.a. kan skyldes øget rejseaktivitet i sommerferien. Nu hvor sommerferien nærmer sig sin afslutning, forventes færre at rejse, og dermed forventes antallet af smittede i forbindelse med rejser at aftage den kommende tid.

”Vi har desværre set en stigning både i antal og andel PCR-positive rejsende fra Tyrkiet, mens tallene har været faldende for hjemrejsende fra Spanien. Hvis man er blevet smittet på sin rejse, risikerer man at give smitten videre til medpassagerer i flyet og fx familie og venner efter hjemkomst til Danmark. Vi råder derfor rejsende fra Tyrkiet til at være særligt opmærksomme på risikoen for smitte og evt. til at blive testet, før de sætter sig ind i flyet, hvis de er i tvivl, om de kan være blevet smittet”
Afdelingslæge Peter Henrik Andersen

Ikke-nødvendige rejser til orange lande frarådes for ikke-vaccinerede

Tyrkiet er orange i rejsevejledningen og Udenrigsministeriet fraråder derfor ikke-nødvendige rejser for ikke-vaccinerede. For ikke-vaccinerede gælder der krav om test og isolation efter hjemkomst til Danmark. Hvis man bliver smittet på sin rejse til Tyrkiet, gælder der krav om selvbetalt isolation, og Udenrigsministeriet oplyser, at der for tiden sidder flere smittede danskere på karantænehoteller i Tyrkiet.

SSI opfordrer fortsat rejsende til at følge et par gode råd:

  • Sørg for at blive vaccineret og husk på, at du godt kan blive smittet, selvom du er vaccineret, særligt hvis du kun har fået 1 stik.
  • Husk at blive testet, også selvom du er vaccineret, hvis du får symptomer eller er i tvivl.
  • Tag den gode adfærd med dig på rejsen, smittetrykket er højere på mange af de rejsemål, vi besøger, end det er i Danmark.
  • Rejs ikke, hvis du tror eller ved, at du er smittet.
  • Overvej at få foretaget en test fra destinationen før hjemrejse – også i de tilfælde, hvor der ikke gælder testkrav.
  • Overvej for en sikkerheds skyld at tage en PCR-test, når du kommer hjem fra din rejse.
Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI