Sygeplejerske fra Statens Serum Institut får pris

Hygiejnesygeplejerske og ph.d. Jette Holt fra Statens Serum Institut fik i dag Kirsten Stallknecht Prisen for at markere sig i den offentlige debat om hygiejne.

Billede af Jette Holt

God hygiejne hos den enkelte og i sundhedsvæsenet specifikt har været afgørende i forhold til at hindre, at smitten spredte sig under covid-19 pandemien.

En af dem, der har holdt hygiejnefanen højt under covid-19 pandemien, er hygiejnesygeplejerske og ph.d. Jette Holt fra Statens Serum Institut (SSI). Hun har blandt andet stillet op på tv og radio og debatteret om infektionshygiejnens vigtighed og berettigelse. Det modtog hun torsdag den 6. maj Kirsten Stallknecht Prisen 2021 for.

Vigtigt med de rette kompetencer

”Når det gælder hygiejne, skal man hele tiden holde gryden i kog. Sådan en epidemi som corona får det til at koge over. Den har skærpet alles syn på hygiejne, men også gjort det tydeligt, at vi ikke altid har styr på den helt grundlæggende forebyggelse i sundhedsvæsenet. Det gælder for eksempel at tage værnemidler på og af”, siger Jette Holt.

Derfor er det vigtigt, at alle sundhedsfaglige får de rette kompetencer til at kunne forebygge infektioner på grunduddannelsen. Men det halter det med, som Jette Holt har gjort opmærksom på i flere sammenhænge.

”For eksempel fylder infektionshygiejne som fag meget lidt på sygeplejerskeuddannelsen. Nogle steder helt kun fire lektioner. Samtidig er emnet placeret under faget mikrobiologi. Det gør det måske lidt svært for de studerende at se, at det er et vigtigt fagområde i sig selv”, siger hun.

Har sat vigtigt fokus på hygiejne

Med de budskaber har Jette Holt markeret sig i en vigtig debat, lyder det fra Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd:

”Kirsten Stallknecht Prisen hylder de sygeplejersker, som står frem og aktivt bruger deres faglighed til gavn for folkesundheden. Det har Jette Holt gjort på fornemmeste vis. Med høj faglighed har hun været med til at oplyse om hygiejne under corona, og hun har sat gang i en vigtig debat ved at pege på manglen på undervisning i hygiejne på sygeplejerskeuddannelsen,” siger Grete Christensen.

Kirsten Stallknecht var med til at udpege Jette Holt

Kirsten Stallknecht var formand for Dansk Sygeplejeråd i 29 år fra 1967 til 1996. Hun døde 83 år gammel den 4. maj, men var selv med i priskomiteen dette forår og dermed med til at pege på Jette Holt som prismodtager.

Som baggrund for at give prisen til Jette Holt skriver bedømmelseskomiteen:

Jette Holt lever på den allerfineste måde op til kriterierne for prisen ved at markere sig om infektionshygiejne både til sundhedsfaglige personer og til befolkningen generelt mhp. at hindre smittespredning under covid-19 pandemien. Hun har desuden peget på fraværet af undervisning i hygiejne på sygeplejerskeuddannelsen og på behovet for hygiejnesygeplejersker i både den primære og den sekundære sundhedssektor.

Kirsten Stallknecht Prisen

Kirsten Stallknecht Prisen blev stiftet i 2001.

Kirsten Stallknecht prisen uddeles hvert andet år til en sygeplejerske, der gennem brug af ytringsfriheden har gjort en indsats for at fremme en sygeplejefaglig sag.

Hensigten med prisen er, at den skal opmuntre sygeplejersker til at ytre sig offentligt uden at frygte følgerne af at stå frem.

Prisen er på 10.000 kr. og kunst fra en dansk kunsthåndværker.

 

Bedømmelseskomité

Bedømmelseskomitéen består af følgende personer:

Kirsten Stallknecht, tidligere formand for Dansk Sygeplejeråd

Jette Hvidtfeldt, journalist

Steen Bech, advokat

Vicki Flygenring Gudmandsen, afdelingssygeplejerske og prismodtager i 2019

Jette Bagh, fagredaktør, Sygeplejersken

 

Tidligere modtagere af Kirsten Stallknecht Prisen

2001: Forstander Thyra Frank, plejehjemmet Lotte, Frederiksberg.

2003: Forstander Robert Olsen, Mændenes Hjem, København.

2005: Sygeplejerske Connie Svit, som arbejdede på medicinsk afdeling i Aarhus, (død i 2011).

2007: Sygeplejerskerne Bettina Kølle og Stine Kongsgart Reunert, som arbejdede på medicinske afdelinger i København.

2009: Sundhedsplejerske Lone Kjær Hein, Holstebro.

2011: Sygeplejerskerne Leif Nielsen og Martin Carlson, København.

2013: Prisen ikke uddelt.

2015: Sygeplejerske Lisbeth Wium-Andersen, distriktspsykiatrien, Herning.

2017: Sygeplejerske Pia Lüders Røge, hjemmeplejen, Odense Kommune.

2019: Sygeplejerske Vicki Gudmandsen, Rigshospitalet.

 

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI