Yderligere to danskere smittet med variant B.1.351, der først blev påvist i Sydafrika

Statens Serum Institut udgiver i dag en opdateret rapport om forekomsten af mere smitsomme SARS-CoV-2 varianter i Danmark

Om B.1.351, der først blev fundet i Sydafrika

Lørdag den 22. januar blev den særligt smittesomme variant, B.1.351, påvist hos to personer med Covid-19. Begge de smittede danskere havde været i Østafrika og blev testet positive for Covid-19, da de kom tilbage til Danmark. Styrelsen for Patientsikkerhed har for alle påviste tilfælde startet intensiveret smitteopsporing umiddelbart og de har begge været i isolation, siden de blev testet positive tirsdag d. 15. januar.

Der er tidligere fundet et enkelt tilfælde af B.1.351 hos en dansker, der havde relation til en rejsende fra Dubai.

”Vi skal undgå at disse nye og mere smitsomme virus varianter får tag i Danmark. Derfor er det helt afgørende at rejsende bliver testet og går i isolation efter indrejse” siger Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør Statens Serum Institut. ”Lige nu er det utroligt vanskeligt at danne sig et overblik over, i hvilke lande disse varianter er i omløb. Derfor bør rejsende fra alle lande lade sig teste ved indrejse,” siger Tyra Grove Krause.

Om B.1.1.7, der først blev fundet i England

Der er nu påvist 561 personer med denne variant i Danmark. I alt 7,4 % af alle sekventerede prøver i uge 2 er fundet positive for B.1.1.7 i forhold til 4 % af alle positive prøver i uge 1. Andelen af B.1.1.7 tilfælde blandt sekventerede prøver varierer fra ca. 2-10% i forskellige regioner højest i Region Sjælland og Syddanmark, lavest i Region Nordjylland.

”Vi ser som forventet stadigvæk en markant stigning i både antal påviste B.1.1.7, men også i den andel, som B.1.1.7 udgør blandt de prøver, hvor vi laver detaljerede variantanalyser. Vi deler løbende vores data med Styrelsen for Patientsikkerhed med henblik på intensiveret smitteopsporing,” tilføjer Tyra Grove Krause.