Det første tilfælde af varianten P1 er nu fundet i Danmark

Danmarks Tekniske Universitet, DTU, har fundet et tilfælde af P1-varianten, der oprindelig blev påvist i Brasilien.

Virusvarianten kaldes også for VOC 202101/02 (Variant Of Concern, år 2021, måned 01, variant 02). Den er også blevet kaldt 501Y.V3 efter en af nøglemutationerne. Det danske tilfælde er fundet på Sjælland.

Det er særligt mutationerne N501Y, K417T og E484K som er biologisk vigtige. Da denne variant har mutationen N501Y, som varianterne B.1.1.7 og B.1.351 også har, er der stor mistanke om, at denne variant har øget smitsomhed, men dette er ikke endeligt bevist. Denne variant har også mutationen E484K, som studier har forbundet med nedsat følsomhed for neutraliserende antistoffer. Det vides ikke, om denne variant medfører alvorligere sygdomsforløb.

Varianten blev konstateret ved sekventering af positive PCR-prøver foretaget af DTU’s Center for Diagnostik og prøven er netop blevet helgenomsekventeret, og dermed bekræftet.

Vaccinerne, som er godkendt i EU inkl. Danmark, forventes også at virke overfor den nye variant. Der kan muligvis forekomme nedsat effekt, men vaccinerne forventes stadig at beskytte mod alvorlig sygdom.