Vaccineleverancer fra Pfizer i uge 3

Ændret leveranceplan fra Pfizer betyder at færre kan vaccineres

Billede af Pfizer vacciner 01

Der har i nogle dage været tvivl om, i hvilket omfang Pfizer kan levere det antal vacciner Danmark og andre EU-lande er blevet stillet i udsigt for første kvartal 2021, idet Pfizer fredag den 15/1 oplyste, at alle lande ville modtage færre vacciner end først lovet.

Pfizer har nu endeligt meddelt, at Danmark i indeværende uge alene vil modtage den halve mængde vaccine af, hvad Pfizer tidligere har oplyst. Det betyder i praksis, at der vil blive givet omkring 30.-35.000 færre vaccinationer i den kommende uge end oprindeligt planlagt. Leverancen fra Pfizer ankom til Statens Serum Institut sent tirsdag eftermiddag og bliver kørt ud til regionerne onsdag formiddag.

Samtidig vil Danmark i første kvartal af 2021 modtage en mindre mængde vaccine, end hvad Pfizer tidligere har oplyst. Det betyder i praksis, at Danmark i første kvartal kan give omkring 85.-100.000 færre vaccinationer end oprindeligt planlagt – hvilket svarer til 42.-50.000 færre vaccinerede danskere. Dette svarer til en nedgang i antallet af vaccinationer med Pfizers vaccine på 10%.

Endeligt har Pfizer meddelt, at der kan være forskelle i, hvor meget enkelte europæiske lande beskæres i leverancerne den kommende uge. Det er uklart, om det også gælder for hele første kvartal. 

Danmark arbejder både direkte og via EU på at søge en løsning fra Pfizer, så reduktionerne bliver mindre.

Henrik Ullum

Kontakt

Henrik Ullum, Administrerende direktør, Direktionen / Statens Serum Institut
Se profil