Danmarks Nationale Biobank lancerer ny podcast rettet mod forskere

Den nye podcast inviterer særligt forskere indenfor i biobanken og tæt på den vigtige forskning, som prøvesamlingerne og det store register giver mulighed for. Håbet er, at podcasten vil inspirere nye forskere til at udnytte det unikke forskningspotentiale.

Biobanken 01

Danmarks Nationale Biobank tager nu forskerne i ørerne. Biobanken har lanceret en ny podcast, der skal åbne forskernes øjne (og ører) for de store muligheder, som biobankens samlinger og register giver i forhold til forskningsprojekter.

Den nye podcast, Step Inside The Danish National Biobank - ”træd indenfor i Danmarks Nationale Biobank” - er engelsksproget, og kan findes i de fleste podcast-apps. Den har hjemme på følgende adresse:

danishnationalbiobank.podbean.com

Der ligger allerede to episoder klar i den nye podcast:

Første episode fortæller om, hvordan forskning i mentale lidelser førte til ny indsigt i danskernes oprindelse og genetiske ophav. Forskerne undersøgte en særlig type DNA, som findes uden for cellekernen i de såkaldte mitokondrier, i mange tusinder PKU-kortprøver fra hele landet. Konklusionen var klar: Den danske befolkning er et resultat af gentagne indvandringsbølger siden helt tilbage i istiden. Historien fortælles af forskningsleder Michael Christiansen, der er overlæge ved Statens Serum Institut.

I andet afsnit er lytteren med på besøg hos Professor Anne Tjønneland ved Kræftens Bekæmpelse til en snak om undersøgelsen Kost, Kræft og Helbred og dennes udvidelse Næste Generationer, og om den magt, vi som individer har over kræften, gennem den livsstil vi vælger at føre.

Hvis man ønsker at se det lidt an, før man hopper ombord i lyduniverset, kan man herunder finde korte videoer, der præsenterer de to foreløbige episoder af podcasten.

Biobanken 01

Episode 1 - Hvordan forskning i mentale lidelser førte til ny indsigt i danskernes oprindelse og genetiske ophav.

Biobanken 02

Episode 2 - En snak om den magt vi som individer har over kræften, gennem den livsstil vi vælger at føre.