Mandlig sterilisation er forbundet med øget risiko for prostatakræft

Et nyt studie fra Statens Serum Institut tyder på, at mænd, der er blevet steriliseret, har 15% større risiko for at få prostatakræft.


Sterilisation

Noget tyder på, at det ikke er risikofrit for mænd at blive steriliseret. Et nyt, stort studie fra Statens Serum Institut (SSI) har således fundet, at mænd, der er blevet steriliseret, har en 15% større risiko for at udvikle prostatacancer.

Studiet, der netop er blevet offentliggjort i det videnskabelig tidsskrift Journal of The National Cancer Institute (JNCI), kaster dermed nyt lys over den mest hyppige kræftform hos mænd.

Læs forskningsartiklen her

”I virkeligheden er prostatakræft en kræftform, som vi har forstået dårligt. Der mangler viden om årsagerne til sygdommen, men man har længe haft en mistanke om, at den blandt andet hænger sammen med mandens reproduktive forhold. Tidligere undersøgelser har således vist, at lavere sædkvalitet og lavere hyppighed af sædafgang er forbundet med større risiko for at udvikle prostatakræft. Nu har vi så kigget på, om sterilisation også kan have en indflydelse, fortæller læge Anders Husby fra SSI, der står bag det nye studie.

Omfatter over to millioner mænd

Der er tale om et såkaldt registerstudie, hvor SSI har kigget på alle mænd i Danmark, der er født siden 1937. Man fulgte så disse mænd fra 18-års alderen og frem.

I alt omfatter studiet 2.150.162 danske mænd – hvoraf 139.550 blev steriliseret. Mændene blev fulgt over i alt 53,4 millioner personår, og af den samlede gruppe fik 26.238 mænd prostatakræft. 

”Tendensen var klar. En steriliseret mand havde omkring 15%’s forøget langtidsrisiko for at udvikle prostatakræft i forhold til en ikke-steriliseret mand. Dette gjaldt også, når vi tog højde for socioøkonomiske forskelle og kontakter med sundhedsvæsenet”, siger Anders Husby.

Sterilisation er ikke risikofrit

SSI påpeger dog, at den største risikofaktor i forhold til, om man får prostatakræft, stadig er, om ens far eller bror har sygdommen.

”Men lige som studier peger på, at P-piller øger risikoen for brystkræft, så er mandlig sterilisation tilsyneladende heller ikke risikofrit. Der er i hvert fald intet i vores studie, der tyder på, at det ikke øger risikoen for at få prostatakræft.”

”På samme måde er der formentlig en sammenhæng mellem andre elementer af mænds reproduktive forhold og risikoen for at udvikle prostatakræft”, siger Anders Husby.