Denguefeber i Oman

Sundhedsmyndighederne i Oman har for første gang rapporteret om lokal smitte med denguefeber.  Der er  således fundet denguefeber hos 38 omanere og 10 udlændinge i landet.

Oman 01

Der er konstateret denguefeber i Oman. Sundhedsmyndighederne i Oman har den 12. januar rapporteret om 48 tilfælde af lokalt erhvervet denguefeber. Sygdommen har ramt 38 omanere og 10 udlændinge. Der er endnu ikke rapporteret kliniske oplysninger om patienterne.

Det er første gang, at Oman har rapporteret om lokal smitte med denguefeber. Tidligere tilfælde har alle været hos rejsende hjemvendt fra dengue-endemiske områder. Oman har siden 2001 haft mellem 10-45 rejserelaterede tilfælde pr. år.

Skulle denguefeber blive etableret i Oman, vil der også være risiko for international spredning, da mygge-vektoren også er til stede i dele af nabolandene. Epidemiologisk overvågning, myggebekæmpelse og information af befolkningen pågår.

Denguefebervirus overføres via stik af myggen Aedes aegypti (også kendt under betegnelsen gul feber-myggen), men i de senere år også, om end i mindre grad, med Aedes albopictus (den asiatiske tigermyg). Disse myg stikker om dagen og har størst aktivitet et par timer efter solopgang og tilsvarende nogle timer i skumringen før og lige efter solnedgang. Denguefeber findes kun hos mennesker, men primater (aber) kan fungere som reservoir for virus, dvs. at de har virus i blodet og kan smitte via myggestik.

Inkubationstiden for denguefeber-symptomer er normalt 4-7 dage, men varierer op til 3-14 dage.

Der er ingen person-til-person smitte, men en smittet person kan overføre virus til en ny myg i den såkaldte viræmiske fase, som starter kort før, man får feber, og fortsætter så længe feberen varer, normalt 3-5 dage.

Denguefeber forebygges ved at undgå at blive stukket af myg, det vil sige ved regelmæssig anvendelse af myggeafvisende midler. Man kan også nedsætte risikoen for myggestik ved at sprøjte boligen indendørs og udendørs med et insektmiddel, ved at fjerne levesteder for myg i form af stillestående vandreservoirer omkring sin bolig, og ved at anvende myggenet.

Der er udviklet en levende svækket vaccine (Dengvaxia®), som beskytter mod alle fire denguevirustyper og har vist vedvarende effekt på både dengueinfektion og alvorlig denguefeber hos personer, som har haft denguefeber tidligere. Imidlertid har det vist sig, at vaccinen er forbundet med øget risiko for alvorlig infektion for personer, som ikke har haft dengueinfektion tidligere, men får denguefeber på trods af vaccinationen.

Vaccinen kan derfor kun anvendes til personer, der har haft dokumenteret denguefeber tidligere, er i alderen 9-45 år og som bor i endemiske områder. Brug af vaccinen til rejsende kan ikke anbefales, idet der ikke foreligger data vedrørende sikkerhed eller effekt for denne gruppe.

Læs mere om denguefeber her

Peter H. S. Andersen

Kontakt

Peter H. S. Andersen, Afdelingslæge, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Børnevaccinationsprogrammet
T. 32683265 @. pea@ssi.dk Se profil