Stor udvidelse af EuroMOMO

Det unikke europæiske overvågningsprogram, EuroMOMO, som hver uge overvåger dødeligheden i Europa, vil fra denne uge også omfatte Tyskland og Ukraine.

EuroMOMO 02

I denne uge er EuroMOMO glade for at kunne præsentere yderligere to store nye lande: Tyskland og Ukraine. Tidligere var Tyskland alene repræsenteret af delstaterne Berlin og Hessen.

EuroMOMO arbejder konstant på at udvide den geografiske dækning af overvågningen. I starten af 2020 deltog 24 lande og subnationale regioner med deres ugentlige data. De repræsenterede en befolkning på cirka 293 millioner. I efteråret 2020 kom tre nye lande til: Slovenien, Cypern og Israel.

Med Ukraine og hele Tyskland udvides EuroMOMO’s ugentlig overvågning nu til at dække cirka 420 millioner borgere.

Kan bruges til at målrette covid-19 indsatsen

Med udvidelsen bliver den ugentlige overvågning af overdødelighed i relation til covid-19 endnu mere robust og repræsentativ.

”Hver gang ligger der et meget stort arbejde i at inkludere nye lande og indarbejde deres nationale data i vores overvågningssystem. Det sker i tæt samarbejde med de nationale sundhedsmyndigheder. Men når først systemet er på plads, giver det landene og deres borgere en unik mulighed for at følge med i udviklingen i deres land og i Europa som helhed. Samtidig bruges denne viden til at målrette indsatsen overfor covid-19 i de enkelte lande”, siger afdelingslæge Lasse Vestergaard fra Statens Serum Institut (SSI), der er koordinator for EuroMOMO.

Interessen for EuroMOMO er eksploderet

Mens coronavirusepidemien stadig er i fuld gang i Europa, holder EuroMOMO hver uge øje med, hvor mange der dør. EuroMOMO var blandt de første til at påvise graden af overdødelighed relateret til spredningen af covid-19, og hvilke aldersgrupper der særlig er blevet ramt.

Siden da er interessen for EuroMOMO’s ugentlige tal og grafer eksploderet og anvendes nu af sundhedsmyndigheder, internationale medier, forskere og privatpersoner verden over. Antallet af besøgende på EuroMOMO’s hjemmeside er vokset fra under 100,000 i 2019 til over 25 millioner i 2020. EuroMOMO overvågningsprogrammet ledes af Statens Serum Institut og finansieres af ECDC og WHO.

”EuroMOMO er på flere måder et enestående system, som både i Danmark og internationalt har vist sin store nytte under covid-19 pandemien. EuroMOMO har derfor med rette tiltrukket sig global interesse. Og systemet vil være nyttigt under alle fremtidige nye pandemier”, udtaler Henrik Ullum, administrerende direktør for Statens Serum Institut.

Læs mere

Besøg EuroMOMO’s hjemmeside her.

Læs en lederartikel bragt i tidsskriftet Eurosurveillance om EuroMOMO’s dødelighedsovervågning her: Timely monitoring of total mortality associated with COVID-19: informing public health and the public.Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI