Slovakiets præsident på besøg på Statens Serum Institut

Zuzana Caputová mødtes tirsdag formiddag med SSI's direktør og sundhedsministeren. Målet var at høre om de danske erfaringer med covid-19 og styrke båndet mellem de to lande.

Slovakisk præsident på besøg på SSI 01

Det er ikke hver dag, at Statens Serum Institut (SSI) får præsidentbesøg, men tirsdag formiddag skete det. Her fik SSI besøg af Slovakiets præsident Zuzana Caputová.

Det skete som en del af en todages rejse til Danmark for at høre om de danske sundhedsmyndigheders erfaringer med covid-19-pandemien.

Her var besøget hos SSI en central del.

Vigtigt at dele viden

SSI’s direktør Henrik Ullum forklarede, hvordan man har brugt de seneste 16 måneder på at prøve at forstå, forudsige og nedkæmpe covid-19.

Her har SSI’s vigtigste opgave været at overvåge epidemien, komme med risikovurderinger, levere modelberegninger, rådgive politikerne, forske, udvikle tests og sørge for at hjemtage og distribuere covid-19 vacciner.

„Begge vore lande har den samme fælles fjende – covid-19. En fjende, som er usynlig, uforudsigelig og allestedsnærværende. Derfor er de vitalt, at vi arbejder sammen og deler vores erfaringer og viden om covid-19 på tværs af grænserne“, sagde Henrik Ullum.

Vi skal nok vinde kampen mod covid-19

SSI’s direktør fortalte også, hvordan vi er ved at åbne op igen efter fire måneders nedlukning. Og at det betyder, at smittetallene er begyndt at stige igen.

„Det var forventet. Lige nu er vi et sted i Danmark, hvor vi er forsigtigt optimistiske. Men vi er også fuldstændigt klar over, at vi ikke er usårlige. Den positive udvikling kan skifte igen meget hurtigt, så vi er stadig nødt til at tage vores forholdsregler mod virussen.“

„Men vi er overbeviste om, at vi nok skal vinde kampen mod covid-19 ved at samarbejde, ved at dele viden og ved hårdt arbejde“, sagde Henrik Ullum.

Takkede Danmark

Zuzana Caputová takkede i sin tale Danmark for hjælpen i kampen mod covid-19.

„Da Slovakiet i vinter oplevede en kraftig stigning i antallet af covid-19 smittede og pludselig var blandt de hårdest ramte lande i Europa, sendte Danmark os læger og sygeplejersker for at hjælpe os igennem krisen. Det er vi meget taknemmelige for“, sagde Zuzana Caputová.

Konkret sendte Danmark 4 læger og 12 sygeplejersker til et hospital i byen Banská Bystrica (210 kilometer fra hovedstaden Bratislava), hvor de var udstationeret i tre uger.

Sundhedsminister Magnus Heunicke supplerede:

„Det tætte forhold mellem Danmark og Slovakiet går tilbage til 1994, da Hendes Majestæt Dronning Margrethe besøgte Slovakiet efter, at landet var blevet uafhængigt. Og det blev styrket, da Slovakiet i 2004 blev medlem af EU. Nu har covid-19 epidemien bragt os endnu tættere, da vi via vores samarbejde i EU har kunnet koordinere indsatsen mod pandemien.

Under sit besøg skal Zuzana Caputova også mødes med Kronprins Frederik og statsminister Mette Frederiksen.

Slovakiets præsident på besøg på SSI

Slovakiets præsident på besøg på SSI

Slovakiets præsident på besøg på SSI

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI