Ny banebrydende metode til at screene nyfødte for Galaktosæmi

Statens Serum Institut (SSI) har udviklet en ny metode til at teste nyfødte for den alvorlige medfødte sygdom Galaktosesæmi. SSI har nu indgået et samarbejde med Wallac OY, det finske datterselskab til det amerikanske selskab Perkin Elmer Inc., om at markedsføre og producere den nye teknologi.

Nyfødt 01

Nyfødte børn og mælk er to ting, der hænger nøje sammen. Men i sjældne tilfælde kan mælken være farlig for babyen. Nogle børn kan nemlig ikke fordøje den galaktose, der opstår, når laktosen i mælken spaltes til glukose og galaktose.

Sygdommen hedder Galaktosæmi. Hvis den ikke opdages i løbet af den første uge efter, at barnet er født, kan det potentielt være fatalt som følge af skader på lever og nyrer og blodforgiftning.

Nu har Dansk Center for Neonatal Screening på SSI imidlertid udviklet en banebrydende ny metode til at screene nyfødte for Galaktosæmi. Samtidig har SSI indgået et samarbejde med Wallac OY, det finsk datterselskab til det amerikanske selskab Perkin Elmer Inc. om at markedsføre og producere den nye teknologi. Aftalen giver selskabet eneret til at forhandle metoden over hele verden.

Den nye metode er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Neonatal Screening. Den præsenteres i dag på et internationalt symposium i Kina arrangeret af International Society for Neonatal Screening.

Skaber bedre sundhed for børn i hele verden

Også globalt set, ser SSI store potentialer i den nye metode.

”I dag fødes der cirka 124 millioner børn hvert år på verdensplan. Og kun 6-10% af dem screenes for Galaktosæmi med den gamle metode. Selv om det er en sjælden komplikation, er den alvorlig, når den opstår”, siger sektionsleder Arieh Cohen, der står bag den nye metode. Han fortsætter:

”Den nye metode er hurtigere og langt mere præcis end de eksisterende metoder til at screene nyfødte for Galaktosæmi. Den kræver også færre ressourcer og er dermed billigere. Det skaber et godt grundlag for at mange flere børn fremover vil blive screenet for Galaktosæmi”.

”Et af SSI’s mål er at levere teknologi, der kan skabe bedre sundhed for folk over hele verden. Den nye metode og samarbejdet med Wallac OY/Perkin Elmer er et vigtigt skridt for at nå dette mål”, slutter Arieh Cohen.