SSI får millionbevilling til at videreudvikle fremtidens tuberkulose vaccine

Statens Serum Institut vandt bevilling, fordi SSI kan tilbyde verdensførende forskning og vaccineudvikling på én gang.

Tuberkulose 02

Det går godt for Statens Serum Institut lige nu, når det gælder udvikling af nye vacciner til at bekæmpe tuberkulose. SSI er netop gået i gang med et femårigt projekt. Målet er at finde frem til og udvikle fremtidens TB-vaccine.

Projektet er finansieret via penge fra det amerikanske National Institute of Health (NIH).

"Vi er meget stolte af, at vi har fået en bevilling fra NIH på over 3 millioner dollar. Det svarer til knap 20 millioner kroner. Der er mange, som søger, og for udenlandske forskere er det ekstra svært at få deres ansøgning igennem. Vi har blandt andet skullet bevise, at projektet ikke vil kunne laves i USA", siger afsnitsleder Rasmus Skaarup Mortensen fra SSI’s afdeling for infektionsimmunologi. Han er koordinerende projektleder på projektet, der ledes af forskningschef Peter Andersen.

Når SSI fik bevillingen, skyldes det blandt andet den måde, som SSI er bygget op på.

"Vi er unikke, fordi vi både har en forskningsenhed på højeste internationale niveau og samtidig kan tilbyde at løse den krævende opgave, det er, at produktudvikle vaccinen. Dette projekt samler al den viden, vi har fået omkring TB-vacciner gennem de sidste 15 år. Og samtidig bruger vi den seneste teknologi til at forbedre immuniteten", siger Rasmus Skaarup Mortensen.

Skal gøres klar til brug på mennesker

Målet er, at der om fem år skal være skabt en ny og forbedret TB-vaccine, der er klar til at blive testet på mennesker.

"Vi har allerede fundet ud af, hvilke fem-seks vaccinekandidater, vi vil satse på, og de kommer alle fra den samme familie i den nye generation af TB-vacciner. De første år af projektet, skal gå med at snævre dette felt ind til én enkelt kandidat. I løbet af den tid skal vaccinekandidaterne blandt andet testes på dyr (mus og marsvin) i USA og England", siger Rasmus Skaarup Mortensen.

I de sidste år af projektet skal den udvalgte TB-vaccine produktudvikles, så den kan testes på mennesker. Slutproduktet vil således være en videreudvikling af SSIs eksisterende TB-vaccine kandidat som allerede har gennemgået de indledende afprøvninger i mennesker.

Vaccine med dobbelt formål

Og der er brug for den nye vaccine. Trods omfattende brug har den foreløbigt eneste godkendte TB-vaccine – Calmette-vaccinen – nemlig ikke kunnet hindre, at tuberkulose stadig er et globalt sundhedsproblem.

Hvis målene i WHO’s strategi om at bekæmpe tuberkulose skal nås inden 2030, er der derfor brug for en ny type vaccine, der både kan bruges til at vaccinere børn og voksne. Den vaccine, som SSI går efter, har netop denne dobbelte egenskab.

"Den virker både præventivt, hvor man giver den til raske mennesker, så de ikke bliver syge, hvis de bliver smittet med tuberkulose. Men på samme tid er den optimeret til at have en terapeutisk effekt, hvor den styrker immunforsvarets kamp mod tuberkulose."

"Derfor kan den både bruges som et supplement til Calmette-vaccinen samt som en vaccine for dem, der allerede har været udsat for smitte", siger Rasmus Skaarup Mortensen.

Den 19. juni var der kick-off møde på projektet, hvor Rasmus og hans kolleger var taget til Seattle for at mødes med de amerikanske samarbejdspartnere.

Det er kun få måneder siden, at SSI fik en anden stor bevilling til tuberkuloseforskning. Her fik SSI i alt 103 millioner kroner fra den EU-finansierede fond EDCTP. De skal gå til et stort klinisk forsøg, der tester den beskyttende effekt af forgængeren til vaccinen i dette projekt.

Fakta om projektet

Projektet har titlen ”A dual function TB subunit vaccine designed for non-interference with BCG and post-exposure activity”.

Det løber over fem år og omfatter samarbejdspartnere hos Center for Infectious Disease Research, Seattle i USA og Public Health England, Porton Down i Storbritannien.

Projektet er finansieret af NIH med en bevilling på 3 millioner dollars.

Rasmus Skaarup Mortensen

Kontakt

Rasmus Skaarup Mortensen, Afsnitsleder, Infektionsimmunologi / TB Vaccine
T. 32688309 @. rjm@ssi.dk Se profil